A Budapesten debütáló vízfakasztó projekt négy építészhallgató - Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófi és Zoletnik Zsófia - nevéhez fűződik.

A Design Terminál ügynökség Smart City Lab című városfejlesztési célú pályázatára beadott nyertes projekttel lehetőségük van arra, hogy a főváros különböző pontjain található tűzcsapokat a mindennapokban is használható ivókutakká alakítsák úgy, hogy eközben a tűzcsapok eredeti, tűzbiztonsági funkciója sem fog megsérülni.

Az elképzelésük a józan gondolkodáson alapul. Budapesten az elmúlt években radikálisan csökkent az ivókutak száma. Ezzel párhuzamosan a többszörösére nőtt a palackozott ásványvizek fogyasztása, többszörösen terhelve a környezetet. A nyári hőségriadók idején a közterületi ivóvíz hiánya miatt a Fővárosi Vízművek zacskós ivóvízzel próbálja enyhíteni a lakosságot a kánikula átvészelésében, miközben a város forgalmas csomópontjaiban jó minőségű ivóvízzel ellátott tűzcsapok találhatók. A négy lány azt találta ki, hogy egy új, ivóvíznyerés céljára kialakított gépészeti szerelvényt a csapokra szerelve ivókutakká alakítják a tűzcsapokat úgy, hogy szükség esetén a tűzoltóság továbbra is tudja használni őket.

Szeptember végétől novemberig a városban 11 tűzcsapot alakítanak át ivókúttá is. Azt, hogy a későbbiekben a projektet milyen mértékben hasznosítja a Fővárosi Vízművek, az majd az első tűzcsapok fogadtatásától függ.

A beüzemelt kutak elérhetőségei:

  1. VIII. Rákóczi tér 1. (egyelőre nem üzemel)
  2. VIII.  Blaha Lujza tér 1.
  3. VII. Kazinczy utca 29-31.
  4. VII. Dob utca 34.
  5. IX. Ráday utca 2.
  6. V. kecskeméti utca 5.
  7. V. Károlyi utca 16.
  8. V.Károly körút 28-30. (Gerlóczy utca sarok)
  9. V. Erzsébet tér 5.
  10. V. Sas utca 10.
  11. VI. Dalszínház utca 10.  

Volt szerencsénk fotózás közben találkozni Zoletnik Zsófiával, aki épp a kiskörúti kutat tesztelte. Elmondta, hogy a 11 kútból eddig 10-et üzemeltek be. 

Az Erzsébet téri kutat egyelőre még se ő sem én nem találtuk meg. De amit megtaláltam, azok jól működnek. És finom a víz!!