Szuper, régi képekkel gazdagított videón mutatja be Jamrik Levente történész az egykori Kohlplatznak, Káposztás piacnak, Szénpiacnak, Zsidó térnek, Török térnek is hívott - és 1866 óta a haza bölcséről elnevezett - Deák teret. 

Budapest tákékozási tervrajza (részlet)


A kisfilmben beszél a mai Anker közről, ami 1945-ig magánutca volt. Az Anker-házról, amelynek elődje a Gyertyánffy-ház volt, amelyben az akkori házasságszerzők kedvenc helye is működött, a Herzl kávézó.

Gyertyánffy ház (Fotó: Vasárnapi újság)


Ebben a házban vezették be először, hogy „a lakók tartoznak kapunyitás fejében a házmesternek kilenc órán túl rendes díjat fizetni” (Vasárnapi újság).  Nem esik szó a ház tulajdonosáról, az örmény származású Gyertyánffy Dávidról, akit Déryné a legállhatatosabb udvarlói közé sorolt.  Megtudhatjuk, hogy mi volt a kapocs az Anker-ház és Hofi Géza között.

Röviden elmeséli a Marokkó utca, a mai József Attila utca és a Marokkó-udvar jelentőségét, ahol 1840-ben megalakult a Zwack J. és Tsa. Megismerhetjük a Deák térre vonatkozó legfontosabb meghiúsult terveket, például az Erzsébet sugárútét, amely egészen a Klauzál térig nyúlt volna.