Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tél- és 2/3-ad-búcsúztatók. Hétvégi programajánló

Ígéretes, érdekesnek hangzó programok kínálata sorakozik a budapesti „levegőben”. A mozikban épp befejeződik a Cseh és szlovák filmfesztivál, és elkezdődik a Frankofón hét. A Cseh és szlovák filmfesztiválon még elcsíphetjük Molnár Csaba „A rendes ember” című szlovák magyar koprodukcióban készült filmjét.

A film egy határ menti kisváros lakóinak történetét meséli el, egy szlovák-magyar mese a gyökerek kereséséről, a sérelmek feldolgozásáról, az elvágyódásról és a boldogulásról. A héten nyitó Frankofón filmnapokon 30 film – ebből 23 premier előtti vetítés – került a programba. A francia mozi legújabb és legjobb alkotásain kívül többek között algériai, belga, görög, kanadai, román és svájci filmek lesznek láthatók egy héten keresztül. Bővebben a programról az Origo egy másik cikkében bővebben lehet olvasni.

A Gólyában szombaton lesz az éves CSNK (Csak Neked Kislány) farsang. Beöltözni ér! A Kuplungban megunták a telet, és elhívták a Siketfajdmínusz, a Puhító és a Gutenberg Halott zenekarokat. A Rácskertben a Szilvási Gipsy Folk Band hagyományos roma népzenét keveri össze balkáni dallamokkal, latin hatásokkal, sőt időnként némi rappel is. A belépés ingyenes! Szombaton este búcsúzik az Auróra is a 2/3-tól, ezért egy beszélgetős, játékos táncos búcsúpartit rendez, miközben Papp Réka Kinga (újságíró), Varga András (politológus) és Misetics Bálint (szociálpolitikus, aktivista) beszélget arról, hogy vajon mi van a  kétharmadon túl - mit hozott és mit vitt az abszolút Fidesz?

Aki nem farsangol és mulat, de fut, az most használja ki, hogy rajthoz állhat a kőbányai pincerendszerben, és futhat egy kicsit, félmaratont vagy maratont is. A programról bővebben egy régebbi posztunkban lehet olvasni.

A Petőfi Irodalmi Múzeum kellemes vasárnapi sétát és koncertet kínál a Károlyi-palotában, ahol a vendégek megismerhetik a klasszicista palota és az egyik legnagyobb magyar főúri család évszázadokon átívelő történetét. A sétát Maia Cabeza, Rohmann Ditta és Fassang László koncertje kíséri.

Tovább


A közélet iskolája Józsefvárosban és a migráció ízei filmeken. Hétvégi programajánló.

Ha mozi…

 …Nem is olyan rég az egyik posztom arról szólt, hogy hogyan látják Budapestet az itt élő migráns nők, most január 25-éig pedig az Uránia Filmnapok filmjein keresztül ismerhetjük meg a migrációt mint társadalmi jelenséget elsősorban a rendszerváltás óta eltelt negyed század alkotásainak tükrében. 50 forintos jelképes jegyárak mellett akár fikciós, akár dokumentarista formában merülhetünk el a belső migráció, az elvándorlás, a bevándorlás, a menekültügy, a kultúrák egymás mellett élésének problémáiban.

A fesztivál filmkínálatában, olyan filmeknek örülhetünk, mint Gothár Péter Passport - útlevél a semmibe vagy Az én Magyarországom Berlinben című filmek, vagy a finn-francia koprodukcióban készült Kikötői történetnek

A fesztivált kávéházi pódiumbeszélgetésekkel színesítik. Szombat délután például filmrendezők és filmtörténészek beszélgetnek a magyar film Amerika-képéről, vasárnap pedig olyan filmműhelyek képviselőivel lehet találkozni, akik az elmúlt években intenzíven foglalkoztak a ki- és bevándorlás jelenségével. Esténként pedig zenei mulatságokra lehet lazítani. Szombaton a 20. század elejétől a 80-as évekig válogatott össze filmzenéket és régi slágereket a Tilos Rádió DJ Sanyija. A filmnapok záróakkordjaként vasárnap este a Freedom Café és a Meszecsinka zenekarok kifejezetten erre az estére összerakott örömzenélését lehet meghallgatni. 

Ha koncert…

…Koncertre az Akvárium klubba küldtem volna HS7-rajongókat, hogy együtt bulizzanak a zenekar 20 éves születésnapi koncertjén. De a jegyek a koncert Facebook-oldala szerint elfogytak. Persze feladni sosem érdemes, főleg, ha valaki nagy HS7-rajongó. Aztán azt is gondoltam, hogy ajánlom a Kéknyúl Bigband estjét Fábián Júlia-rajongóknak a Trafóban, de úgy tűnik, már ott is kevés a jegy. Így egyre inkább kimaradhatatlannak tűnik az A38-on Raveonettes, a DYN formáció és a lengyel Bokka koncertjei.

A klasszikus rock and rollt és némi újhullámot vegyítő dán Raveonettes két éve már nagy sikerrel lépett fel a hajón. A lengyel szupergroup, a Bokka elektronikus popzenét játszó zenekar, a lengyel zenei élet egyik vezető alakja. A harmadik fellépő az estet nyitó berlini DYN formáció. És ha ide se jutna be valaki, akkor menjen le az Aurórába, ahol az Eugénia Formáció muzsikál, vagy vasárnap a Kisüzembe, ahol Czitrom Ádám Andrzej Żuławski Special Edition élő filmzenékkel kínálja a hallgatót.   

Ha valami más…

…mert ez tényleg valami másféle hétvégi program, akkor nem érdemes kihagyni „A közélet iskolája évnyitót” az Aurórában. A közélet iskolájában lehet kérdezni, beszélgetni, aktivizáló műhelyeken részt venni, és a végén együtt lehet bulizni a fentebb említett Eugénia Formáció koncertjén. A workshopokon kívül  Váczi Dorka a Liga Akadémia, Csoszó Gabriella fotóművész, Fekete-Nagy Miklós, A Város Mindenkié mozgalom nevében és Tóth-Ridovics Máté a Fakt Visual Lab, Shultz Nóri a Krétakör Szabadiskola és Oblath Márton Anblokk/Parforum - Részvételi Kutató Műhely  képviselőjeként beszélgetnek majd a pedagógia szerepéről a társadalmi mozgalmakban és aktivista munkákban.

Tovább


A putyini Oroszországtól a manhattani prekoloniális erdőig. Hétvégi programajánló

Ha film…

Akkor fantasztikus archív és új filmekből lehet válogatni a hétvégén kezdődő orosz filmhéten az Örökmozgóban. Lesz a Jégmezők lovagja Szergej Eizensteintől, Tarkovszkijtól az Áldozathozatal, Alekszandr Szokurovtól az Orosz bárka című film. Az új filmek között köszönthetjük Andrej Zvjagincev 2014-es cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját elnyert Leviatán című filmjét. Andrej Zvjagincev alkotása egyszerre humorosan, költőien és kőkeményen mutatja be azt a világot, amelyben a politikus mindenható: ura életnek és halálnak. A történet a putyini Oroszországban játszódik, de nekünk is ismerős lehet, írják az origo.hu oldalán.

Ha filmklub...

…akkor vasárnap a Friscóban Mijazaki-filmklub, ahol most a Nauszika – A szél harcosai és a Totoro – A varázserdő titka című filmeket lehet megnézni.

Ha színház…

…akkor, aki még nem látta, válassza bátran Bodzsár Márk W. úr üzen című darabját az Átrium Színházban, mert ez az utolsó előadás. A W. úr üzen a Chandler-krimik és a film noirok világát idézi meg, de nem a harmincas évek fülledten elegáns Los Angelesében játszódik, hanem napjaink Budapestjén. A figurák a képzelet szülöttei, és mindannyiunk nagy szerencséje, hogy csak az előadás világában léteznek. És vajon ki játssza W. úr szerepét? Börcsök Enikő.

Ha kiállítás...

…akkor a hamarosan bezáró Szépművészeti Múzeum kamarakiállítását érdemes nem kihagyni. Alan Sonfist New York-i képzőművészt a land art, az earth art, illetve az environmental art (környezeti művészet) nevű irányzat ma élő legismertebb alakjaként tartja számon a művészettörténet. A művész 1965-ben Manhattanbe tervezett, és 1978-ban a legkorábbi köztéren álló land art-műként felavatott Time Landscape (Időtájkép)című munkájával vált ismertté.

Ebben az alkotásban egy mesterségesen létrehozott prekoloniális erdő, az újkori telepesek odaérkezése előtti vegetáció rehabilitációján keresztül mutatja be a metropolis őshonos élővilágát.

Ha buli….

...akkor szombat este az Aurórában Butterfly Effect. A Butterfly Effect a dzsessz, a népzene, a hiphop és a klasszikus zene elemeit ötvözi.  A zenekarban jól ismert zenészek – Kardos Dániel, Vázsonyi János, Dömötör Tamás – zenélnek, és Magyar Bori énekel. A koncert után posztklezmer diszkó lesz!

Tovább


Massolit a Csigában, Gólya a Kutyában - Elkezdődött a Negyed7Negyed8 Fesztivál

December 16-án elindult a Hanuka avagy a Negyed7/Negyed8 fesztivál új helyekkel, új közegben, új központtal, mégis a megszokott, otthonos hangulatban.

A tavaly még Negyed6Negyed7 néven futó fesztivál az idén Negyed7Negyed8 fesztiválként indította programjait. Az előző fesztiválok ideje alatt a programokat a szervezők még egykori központjuk a Sirály klub köré szervezték. Miután a VI. kerületi önkormányzat megszüntette a Klubot, és bezárta az épületet, a fesztivál új helyet keresett és talált magának, igaz azt már Józsefvárosban. Így 2014-től a nyolcadik kerületben található Aurora klub ad helyet a fesztiválnak. Így az idén innen indulnak a városi séták és az esti gyertyagyújtások is.


A szervezők az idén sem szeretnének a hagyományokkal szakítani, így a bejáratott programokat a nyolcadik kerület lehetőségeivel, hangulatával vegyítik.
A fesztivál legfőbb kérdése, hogyan viszonyulnak egymáshoz a hasonló történelemmel, mégis nagyon eltérő jelenkori történetekkel bíró városrészek. Mennyire lehet összekötni, vagy mennyiben távolodik el egymástól a 2014-re Kelet-Közép Európa első számú bulinegyedévé és ezzel egy időben kulturálisan egyszínűvé vált VI. és VII. kerület és a jóval kevésbé „kommerszializálódott” VIII. kerület? Miért láthatóak jobban az egyik negyedben ugyanazok a társadalmi problémák, mint a másikban? Miért kínál az egyik negyed több megoldást a problémákra, mint a másik?
A fesztivál ezekre a kérdésekre keresve a választ, a történelmi zsidónegyed különböző árnyalatait, rétegeit, szubkultúráit igyekszik bemutatni. Évről-évre új helyek, klubok, kávézók, éttermek, kiállítóterek csatlakoznak a programhoz. Az idén a két kerületben a Fekete Kutya, a Gólya, a Massolit, a Csiga és az Auróra ikerhelyekként csereprogramokat szerveznek: érteni lehet ezalatt, hogy lesz olyan, hogy programot szervez a Massolit a Csigában, vagy a Gólya a Kutyában.


Az idei rendezvények között is lesznek városi séták, mint például csütörtökön a Helytörténeti séta, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a VIII. kerület 1944-es eseményeivel, a csillagos házak, a védlevél-hamisítások és a Kis Varsó néven elhíresült zsidó ellenállás történetével. A "Séta a lányok nyomában" című tematikus bejárás célja, hogy a kezdetektől csaknem napjainkig bemutassák a prostitúció tereit és ezek változásait,  felkeressék a még látható „emlékeit” a Magyar utcától a régi Kender utcáig. Lesz zenés Szombatfogadás borral, kaláccsal és finomságokkal és persze David Lazar rabbival.  És természetesen lesznek kiállítások, filmek és zene.

Az együttesek között fellép a klezmer és balkáni dallamokat a reggae, hip hop és a funk elemeivel összegyúró Hagesher együttes. A jamaikai soundsystem hangulatot idéző Love Alliance és a közép-kelet-európai zsidó zenei hangzásokat hordozó Nigun Trió jazz-zenekarokat is megtalálhatjuk a programok között.

Az Aurora klub minden este ünnepi gyertyagyújtással várja az érdeklődőket.

Bővebben a programokról a fesztivál honlapjáról lehet tájékozódni

Tovább


Reblog