Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szamuráj a konyhában

A Toldi moziban egy héten keresztül a szamurájok és a japán gasztrokultúra diktálják az ütemet.

Az idei válogatás alaptémája Japán mindennapi életének konyhaművészete. Az elmúlt évek filmjeiből szemlézett művek többsége az evés-főzés-odaadás-érzelem „bűv”-négyszögére fókuszál.

A 47 Ronin-ban Keanu Reeves szerelmét alakító Kó Sibaszaki, a japánok mai nagy kedvence alakítja a Rinko étterme című film főszerepét. Rinko a szakítása után megnémul, és egészen az anyukája szoknyájáig menekül, ahol aztán egy olyan különleges éttermet nyit, amely megváltoztatja a betérő vendégek életét.

A filmhétnek is címet adó Szamuráj a konyhában című film főszereplője, Haru szívesebben foglalkozik a karddal, mint a konyhakéssel. Haru pechjére, a családja tagjai nemzedékek óta a tartományi uralkodó szakácsai, így rá is vonatkozna a hagyományok továbbvitele.

A párkapcsolati drámákból indul ki a Recept a 49. napra című film is, ahol apa és lánya ráakadnak az elhunyt nevelőanya különös, receptekkel teli füzetére. A személyes tragédiák leküzdése után életük új szereplőinek és a különleges füzetnek köszönhetően egy új korszak köszönt be életükbe.

Több mint 50 éven keresztül működött Tokió Ikebukuro kerületében a japánok legnépszerűbb rámenkifőzdéje. A Taisoken éppúgy meghatározó eleme volt a városnak, mint az üzlet tulajdonosa, Jamagisi Kazuo. A dokumentumfilm 10 éven át követi Jamagisi úr életét, az őt körülvevő tanítványokat, az őt övező tiszteletet és megbecsülést. A film szépségét a Mijazaki Hajao és Kitano Takesi filmjeiből is ismert Joe Hisaishi zenéje fokozza.

Szintén egy rámenkifőzde adja az alaptémáját a Rámen-szamuráj című filmnek, amelyben végignézhetjük az urbanizáció felgyorsulása következtében a kifőzde pozícióvesztését és tulajdonosának küzdelmét. A filmből egy igazi vatai küzdelmét ismerhetjük meg, aki fáradhatatlanul küzd a tradíciókért és szülővárosáért, az 50-es évek végi, gazdasági nehézségektől sújtott Kuruméért. A formatervező Hikaru az egykoron a városkép jellegzetességét is jelentő, kocsin hordozott mobil kifőzde újraélesztésével próbálja meg fellendíteni a várost. Az apa és a fiú kettős szerepében Vatanabe Dai, Az utolsó szamuráj című film főhősének, Vatanabe Kennek a fia látható.

És, hogy mihez kezdenek a Japánok Finnországban?! Erről tudhatunk meg többet A Kamome étterem című filmből.

Tovább


Kulturális keveredés a nyíló combok erdein túl

Budapest ezen a hétvégén is kulturális özönvizet zúdít ránk. Pazar kínálattal nyitnak az őszi fesztiválok. Már október harmincadikán elkezdődött a Múzeumok őszi fesztiválja, ma nyit a Cafe Budapest és Design hét. Lesz Japán filmhét a Toldiban. A Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválján újabb helyek nyílnak meg. A zenei kínálat hétvégi csemegéje az UH Fest. Szemelgettünk, hogy szemelgethessetek.

A Cafe Budapest kínálatából a Recirquel Újcirkusz Társulat: Párizs éjjel című előadása a harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét, és az elveszett illúziókat állítja színpadra. Az előadás mellett koncertek, kortárs performance-ok és a belvárosi romkocsmákból induló Irodalmi vándorcirkusz fináléja is várja a látogatókat.

Előadás kezdete: 2014. 10. 03. 20 óra

Az előadásról bővebben itt olvashattok.

„A nyíló combok erdein túl” című irodalmi pódium műsor nem hagyományos módon tálalja számunkra az irodalmat. A műsorban újra életre kel az egykor nagy sikerű kabaré, a Legénytoll. Győrei Zsolt bemutatja nekünk a maga által teremtett középkori magyar költő, Velemi Névtelen pimasz, pajzán, sokszor panaszos verseit. A műsor vendégei lesznek Kiss Judit Ágnes, Lackfi János és Szálinger Balázs.


Program címe: Válogatás a Velemi Névtelen verseiből
Helyszín: Városháza Park
Időpont: 2014. október 5. 19.30
Bővebben a Cafe Budapest honlapján.

Ha moziba szeretnétek beülni, akkor én a Japán Alapítvány őszi válogatását ajánlanám a Japán filmhét keretében a Toldi moziban. A mai Japán arcait bemutató filmek két fő témája a katasztrófákkal való szembenézés és azok feldolgozása, az őket követő újrakezdés, valamint a fiatalság, mint a mai japán társadalom tükre és jövője. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal, igény szerint magyar hangbemondással vetítik.

A Virágok az égben – a nagaokai tűzijáték című filmben Nagaoka város és a tűzijáték történetét ismerhetjük meg az újságíró Rieko szemein át, aki édesanyja révén maga is a Nagaszaki bombázás „túlélője.” A lány volt szerelmét, Kenicsit látogatja meg Nagaokában, akivel fiatalabb korában különös körülmények között szakított. A látogatás Rieko számára a múlt megismerésébe és a kollektív emlékezésbe vezető katartikus szellemi utazássá válik.

A könnyedebb, Jonoszuke története című film egy Tokióba költözött 18 éves fiú pezsgő egyetemi életét mutatja be szerelemmel, szambával, barátokkal vegyítve.

A filmhétről bővebben a Japán Alapítvány és a Toldi mozi oldalán és a Facebook-eseményoldalakon olvashattok.

Szombaton újra köszönthetjük a Placcc-ot. A Nyitva! Fesztiválon három hétre a Teleki tér 7. szám alatt, a Rádió C egykori telephelyén megnyitja kapuit a Placcc Point, a Placcc pop-up találkozóhelye és showroompontja, ahol egyfelől a művészet hagyományos helyszínein kívül tevékenykedő, helyszínspecifikus és köztéri művészeti alkotók mutatják be városi projektjeiket. A szombati nyitónapon lesz workshop az E-cherry Adománybolt támogatásával és fiatal képzőművészek vezetésével, ahol ki-ki elkészítheti saját VIII. kerületi szuvenírtárgyát. Lesz Placcc Talk a Gólya, Frisco, Kesztyűgyár, Közösségi Szociális Szövetkezet és Valyo közreműködésével. És lesz elmaradhatatlan Placcc Point nyitómulatság kiállításmegnyitóval és zenével.

A programról bővebben a Placcc Point eseményoldalán olvashattok.

Elindult a Designhét. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény Pop-up kiállítás fiatal designerekkel című bemutatkozási lehetőség biztosításával támogatja a kreatív ipar fiatal tehetségeit, kezdő tervezőit, márkáit. Ezúttal négy fiatal tervező mutatkozik be a kiállításon: Panni Véssey, Twofold Concept, Alma Abonyi és az Oh my deer!. A márkák karácsony előtti friss kollekcióival (ékszerek, táskák, ruhák) találkozhatnak a látogatók, valamint meg is vásárolhatják őket. A megnyitó ma 17 órakor van, de a kiállítás megtekinthető 2014. 10. 03-tól 2014. 10. 12-ig.

A kiállításról bővebben az eseményfalon olvashattok.

Ha buli, akkor szombaton a Trafiq  jóvoltából, az 1 éjszaka Párizsban című show keretében egy éjszakára a féktelen kacérság és a tomboló vágyak utcájává alakul át a Hercegprímás utca.

Ha pedig zenére vágytok, akkor ne hagyjátok ki az UH FEST kínálta zenei csemegéket sem. Ma este Dungeon Acid, Lorenzo Senni, Wilhelm Bras, The Stanley Maneuver (DJ set), Galactic Jackson & Gördön (DJ set) őrületes keveréseit a Toldi klubban.

Az programról bővebben a Facebook-eseményfalon, az UH FEST többi programjáról pedig a fesztivál weboldalán olvashattok.

Tovább


Legfrissebb bejegyzések

Reblog