Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Most már biztosan jönnek a nagy épületek a Városligetbe

Akkor ez meccs úgy tűnik, hogy eldőlt: "A Városliget fekete napja. Ezekben a percekben a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Városliget építési szabályzatát, mely lehetővé teszi új épületek felhúzását a közpark területén" - olvasható a Városliget Facebook-oldalán.

Hát ennyike.

Az MTI-től még ezt lehet tudni: bár többen is arra szólították fel Tarlós Istvánt, hogy mondjon véleményt a múzeumi negyed megvalósításáról, ám a főpolgármester elutasította ezt. Arra hivatkozott, hogy neki az elfogadott törvényeket nem kell véleményeznie.

Előzmények röviden: Nyílt, nemzetközi tervpályázatot írtak ki Liget Budapest néven a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre áprilisban. Az ingyenes pályázat kétfordulós, 870 ezer euró összdíjazású és a beérkező pályaműveket tizenegy fős nemzetközi zsűri bírálja el. Az első forduló augusztusban zárul le, a végeredményt decemberben hirdetik ki.

Öt új múzeumi épületbe hat múzeum költözik majd:
- Új Nemzeti Galéria
- Ludwig Múzeum
- Néprajzi Múzeum
- Magyar Zene Háza
- Fotómúzeum Budapest
- Magyar Építészeti Múzeum

A tervet számos kritika érte. Itt érhető el a pályázat, itt pedig az ellenpetíció. Továbbiak itt.

Tovább


Öt múzeum épül a Ligetben, a PeCsát lebontják

Nyílt, nemzetközi tervpályázatot írtak ki a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre - derült ki hétfőn, a témában megtartott sajtótájékoztatón.

Öt új múzeumi épületbe hat múzeum költözik majd:
- Új Nemzeti Galéria
- Ludwig Múzeum
- Néprajzi Múzeum
- Magyar Zene Háza
- Fotómúzeum Budapest
- Magyar Építészeti Múzeum

Liget Budapest

Tervrajz Kép forrás: Szépművészeti Múzeum

Az ingyenes pályázat kétfordulós, 870 ezer euró összdíjazású és a beérkező pályaműveket tizenegy fős nemzetközi zsűri bírálja el. Az első forduló augusztusban zárul le, a végeredményt decemberben hirdetik ki.

A zsűri elnöke Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos; a társelnök Wim Pijbes építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója. *

Liget Budapest
A Liget Budapest tervpályázatának nyitóoldala

A szájt angol nyelvű, de át lehet kattintani magyarra is, viszont a pályázatot angolul kell leadni. Sőt, akinek kérdései merülnek fel, azokat is csak angolul tudja feltenni a türkiz színű honlapon március 13-áig. A pályaművek beérkezési határideje 2014. május 27. Az eredményhirdetés a tervek szerint decemberben lesz.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón azt mondta: „Ilyen tervpályázat utoljára száz éve volt”, majd kulturtörténeti jelentősségű beruházásnak nevezte a projektet.

A jelenlévők között aggályos hangok merültek fel a Városliget zöldfelületeinek eltűnése miatt. Baán erre azt mondta, hogy június 30-áig a főváros fogja szabályozni, mekkora lesz a zöld felület aránya. Most 60 százalékosnak mondta a tényleges zöld terület nagyságát, ám „ez a zöld felület nőni fog a fejlesztések során" - mondta. Azt is kijelentette, hogy sportpályák nem fognak elveszni a Ligetből, legfeljebb más helyre kerülnek majd.

Többen nem értenek egyet a tervezett átalakításokkal, ezért petíciót indítottak a Városliget megmentése érdekében. Ők ezt írják: "A barbár beépítési tervet élesen ellenzi sok civil aktivista, építész és urbanisztikával foglalkozó szakember. Ezúton kérjük, hogy amennyiben Ön is egyetért érveinkkel, írja alá és terjessze kérésünket saját ismerősei között, hogy együtt meggyőzzük a döntéshozókat és a potenciális pályázókat, hogy ne vegyenek részt a Városliget tönkretételében!" A petíció itt található, ugyancsak két nyelven.

A civil és társadalmi egyeztetések elmaradását és a különféle (pl. környezetvédelmi, turisztikai) hatástanulmányok elkészítését is hiányolták a sajtótájékoztatón - pontosabban azt, hogy ezek nem történtek meg még a jelenlegi fázis, azaz az épületek tervezése előtt. Baán erre azt válaszolta, hogy voltak egyeztetések civil szervezetekkel - akiket nem nevezett meg -, a Corvinus Egyetem pedig jelenleg is éppen munkálkodik azon, hogy felmérje a Ligetbe látogatók igényeit. Baán azt is kijelentette, hogy terveznek még lakossági fórumokat.

A fejlesztésekről Baán egyebek mellett azt mondta, hogy valóban épülnek majd mélygarázsok és meg fog szűnni a rávezető forgalom az M3-asról a Kós Károly sétányra. 

Balog Zoltán az Olof Palme-házról is beszélt, ami ugyan rossz állapotban van, de szeretnének neki funkciót találni.

Pecsa

A PeCsának mennie kell (Fotó: Hajdú D. András)

A Petőfi Csarnoknak viszont nem szeretnének új funkciót találni. Egészen biztosan le fogják bontani, mivel „építészetileg nem méltó arra, hogy megmaradjon” – ahogy Baán fogalmazott. Hogy mikor, az nem hangzott el. Az viszont igen, hogy mi lesz a helyén: rét. Pontosabban Nagyrét.

Itt érhető el a pályázat, itt pedig az ellenpetíció.

* A zsűri további tagjai:
Paula Cadima - építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture)
Fekete György - a Magyar Művészeti Akadémia elnöke (itt belsőépítészként aposztrofálják)
Finta Sándor - Budapest főépítésze
Edwin Heathcote - építész, a Financial Times építészeti kritikusa és a Blood Mountain Alapítvány munkatársa
Henri Loyrette -a Musée du Louvre korábbi igazgatója, a francia Államtanács tagja
Nagy Ervin - országos főépítész (kinevezésekor beszélgettünk vele)
Sáros László György - építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke
Martha Thorne - építész, a Pritzker Építészeti díj ügyvezető igazgatója

Póttagok: Bálint Imre, Cselovszki Zoltán, Fazakas György, Perényi Tamás; és az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) tagot és póttagot is delegál a testületbe a sajtóanyag szerint.

Tovább


Reblog