Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Maud, a csodapók rátelepül a városra. Hétvégi programajánló

Miközben tudom, hogy nagyon sokan várják már a szombat esti Stereo MC-koncertet az Akváriumban, semmiképp se feledkezzünk meg ma a Mutatványosok éjszakájáról a Holnemvolt Parkban. A 2013-ban végleg bezárt vidámpark területét egy este – mégpedig a ma este – erejéig ellepik a mutatványosok, a hintáslegények, a kikiáltók, Maud, a csodapók és még sokan mások. A Szeredás cirkusz itt lesz szenzációs világszámaival, kötéltáncossal, erőművésszel, éneklő kakassal, számoló szamárral és kígyótestű nővel. A mutatványosok mellett beüzemel az éjszakai szellemvasút, a kalandpálya, a Lökd meg kecskét-játék és az egykori varázsvilág összes attrakciója.

A Mutatványosok éjszakája mellett ma van az Adományboltok éjszakája is. Akinek ez idáig nem volt ideje megismerni ezeket a remek egységeket, vagy nappal nincs rá ideje, az mindezt ma éjszaka bepótolhatja.

Szombaton nyári (nyárkezdő) PagonyFeszt lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében. Az egész napos rendezvényen változatos kreatív, rajzolós, vágós és maszatolós foglalkozások, játékok, piknik, fényképezkedés várja a gyerekeket. Lesz óriásbuborék-kergetés, Bogyó és Babóca bábszínháza, Gryllus Vilmos-koncert, állatkerti bemutató és sok minden más.

És igen, pillanatokon belül vége az OFF-Biennálénak, ezért a hétvégén ideje felkerekedni és megnézni egy-két projektet. Szombaton Topor Tündével és Winkler Nórával bejárhattok még néhány helyszínt, akik nemcsak a művekről beszélnek majd, hanem arról is, hogy miért szeretik a programokat befogadó helyszíneket, mint például a Brody ArtYard, Chimera, OFFice, Trapéz és 2B kiállítóhelyeket.

Az OFF-Biennálé kedvencem, a Project Zone - Független művészeti terek térképe is látogatható még vasárnapig. A Project Zone egy olyan online adatbázis, amely művészek által működtetett kiállítóhelyeket, kiállítótérként használt magánlakásokat vagy pop-up kiállítótereket, autonóm zónákat mutat meg, nem csak virtuális térben. Az óbudai kiállítóteret az Architecture Uncomfortable Workshop csapata gondolja újra. A Project Zone online térképének zászlóit a hivatalokból, könyvtári katalógusokból, vagy akár az orvosi rendelőkből ismert kartotékszekrények dossziéi helyettesítik.

Délután 14.00 órakor kezdődik a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ által szervezett gasztronómiai utcafesztivál az Andrássy út 62. szám alatt található épületük előtt, amiről már egy korábbi cikkünkben írtunk.

Caption

A KULTI-ban, a Csontváry Művészeti Udvarházban újra látható az Utolsó Csárdáskirálynő a Picaro Társulattól.

Szombaton este a legendás Stereo MC koncertje után a Mika Tivadar mulatóban ismét FrenchConnection party lesz, a francia retro- és mai muzsikákat keverő szelektorokkal.

Egész hétvégés program a 2. Lelkes Ásványbörze a MOM sportban, amely az ásványok, ősmaradványok, drágakövek, meteoritdarabok és ékszerek bemutatása mellett számos előadással, vetítésekkel és gyerekprogramokkal várja az ásványok, kövek, kőzetek kedvelőit.

És végül nem hagynám ki, bár már nem hétvége, hétfőn este a Jedermann kocsmában Darvas Kristóf játszik, és Roszik Hella énekel nekünk ingyen.

Tovább


Internetadó vagy virtuálisan látogatható múzeumok

Gátolhatja az internetadó a magyar látogatókat a múzeumok virtuális térben fellelhető anyagainak meglátogatásában. Ha ezt a tényt mégis elfelejtjük, akkor máris virtuálisan bejárhatjuk a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot, a Magyar Nemzeti Galériát és az Iparművészeti Múzeumot.
 

A 2010-ben megnyitott, párizsi székhellyel működő Google Kulturális Intézet célja a múzeumok, egyetemek és más gyűjtemények anyagainak digitalizálása és megosztása az online közönséggel. A Google Art Projecthez eddig több mint ötszáz múzeum csatlakozott, ilyenek pl. a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi, a londoni British Museum és a bécsi Kunsthistorisches Museum.

A Magyar Nemzeti Galéria 52, a PIM 48, a Szépművészeti Múzeum 151, a Magyar Nemzeti Múzeum 45 és az Iparművészeti Múzeum 103 alkotása nézhető meg virtuálisan az intézet weboldalán. Az Iparművészeti Múzeum esetében még arra is van lehetőségünk, hogy „street view-val” bejárjuk az épületet. Az alkotásokat több kategória szerint csoportosították, például gyűjteményi, szerző, anyag, esemény, hely, személy, megjelenési forma és dátum alapján.

Az intézmények négy különböző digitális megjelenési formát vehetnek igénybe. A virtuális galéria gyűjteményi tárgyakat nagy felbontású fotóval és angol nyelvű leíró adatokkal mutat be. A Gigapixel egy kiválasztott műtárgyról rendkívül nagy felbontású fényképet tartalmaz.

A kiállítóterekben a virtuális sétán keresztül lehetőség van a múzeumi terek bejárására. A virtuális kiállítás pedig tematikus gyűjteményi válogatások megjelenítésére alkalmas.

Tovább


Reblog