Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új közpark a Várkert Bazárban

Az elmúlt időszakban, ha a Várkert Bazárról esik szó, általában mindenki arról beszél, hogy hányadik alkalommal adják át a kerti építményt. Tulajdonképpen mindegy, ugyanakkor bosszantó, hogy így van. De ha nem ezzel foglalkozunk, mindenféleképpen érdemes észrevenni a Várkert Bazár felújításával járó pozitív eredményeket. Ezek közé a pozitívumok közé sorolandó a Bazár egykori neoreneszánsz kertjének felújítása is, ami a lakossági használatbavétel óta közparkként funkcionál.

Az ismét használható zöld terület két részből áll: az eredeti, a bazársorok mögött található, felújított egykori neoreneszánsz kertből és az Öntözőház udvarán kialakított új kertből. 

A Steffler István vezette Garten stúdió tervein alapuló felújítás még nem zárult le, de már most a kert leglátványosabb elemei közé tartoznak az egykori sétányok vezetési útvonalát megőrző sétautak, a nagy felületű gyepszőnyeg, a rózsasor és a ma még kevésbé látványos fiatal cserjék. 

A kert szépségét és értékét növelik olyan kerti építészeti elemek, műtárgyak mint a Triton-kút és a Grotta vagy az ízlésesen kivitelezett padok.

A Várkert Bazár kevésbé kedvelhető eleme a multifunkciós teremből felhordó lift. 

A kert szerkezetileg érdekes elemei a korrózióálló corten acélból készült kerti műtárgyak. 

Tovább


Fel lehet majd mozgólépcsőzni a megújuló Várkert Bazárból a várba

A tervek szerint tavaszra elkészül a Várkert Bazár első üteme - mondta a legóember kalapos L. Simon László kormánybiztos csütörtökön délelőtt az épületkomplexum egyik félig kész termében az ugyancsak legóember kalapot viselő újságíróknak.

Várkert BazárKép: MTI

Ez egy összesen 8,9 milliárd forintos, teljes egészében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás, mely L. Simon szerint a magyar kormány számára presztízsprojekt (a projektgazda a Várgondnokság Nonprofit Kft.). A projekt másik üteme négymilliárd forintba fog kerülni, és javarészt a budai vár és környéke közlekedésének fejlesztését tartalmazza (a két projekt együtt adja ki a 8,9 milliárd forintot).

A Várbazár és környéke teljesen a következő őszre lesz kész a tervek szerint: felújítják a teljes utcát, teret és még a kikötőt is. Így az épület tavaszi átadása után még némi kellemetlenséget fog okozni az útszakasz rendezése.

A régészeti munkákat hamarosan lezárják, a külső rész L. Simon szerint ebben a pillanatban 90-99%-ban kész, a TELJES készültség kb. 60 százalékos. A palotaépületek tetőszerkezeti munkálatai már befejeződtek, sok helyen kőműves munkák zajlanak, a bazársoron ebben a pillanatban műemléki elemek helyreállítása folyik és… L. Simon innentől hosszasan és részletesen taglalta, mely munkálatok hol tartanak éppen, miközben az egyes munkafázis sikeréért gyakran adott hálát a teremtőnek.

Az épületkomplexumban lesz majd rendezvényterem, előadótér, bazársor, cukrászda, reneszánsz kert, mélygarázs; és ami a Várbazár fennállása óta még sosem volt: lépcsős, mozgólépcsős közvetlen összeköttetés a budai várral!

Várkert bazár
Impozáns tervek (MTI)

Egy kis részt megtekinthettek az újságírók a kormánybiztos vezetésével, a látvány egy óriási építési terület, hatalmas gödörrel, aminek a közepén daru áll - kb. ott lesz majd a mélygarázs, az autók pedig az Orvostörténeti Múzeum mögül tudnak be- és kihajtani.

Bár az Ybl Miklós tervei alapján készült épületet 1883-ban adták át, a kollektív emlékezetben mégis inkább az Ifiparkként maradt meg. Miután 1980-ban egy Edda-koncerten a felvezető rámpa kőfala a közönségre omlott, bezárták, majd ideiglenesen kinyitották. 1984-ben végleg bezárták, azóta pusztult.

Az épületegyüttest 1996-ban a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolták.

Miután október elején elhunyt Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos, L. Simon vette át a megbízatást.

(Itt lehet elolvasni és megnézni, hogy festett a terület, amikor 2011-ben arra jártunk)

(Ide kattintson, ha a jövőben nem akar lemaradni a posztjainkról!)

Tovább


Reblog