Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újra vívóterem lesz a színházterem

Eldőlt az Orczy-kertben található egykori vívóterem, közismertebb nevén Bárka színház sorsa. 

Orczy-kert Ludovika Bárka színház Józsefváros

Míg 2013-ban volt némi esély arra, hogy a Bárka színház átmentődik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartása alá, az évek során az ilyen és másfajta illúziók is elapadtak. Mostanra világossá vált, hogy Józsefváros önkormányzata szabadulni kívánt az épülettől, és az állami finanszírozású NKE szolgálatába állította az épületet. Az épület régi funkciójával újul meg, ismét vívóterem lesz az egy időre teátrummá változott belső térből.

Orczy-kert Ludovika Bárka színház Józsefváros

Orczy-kert Ludovika Bárka színház Józsefváros

Orczy-kert Ludovika Bárka színház Józsefváros
Fotó: Kulcsár Róbert gyűjteménye

Az egykori angol parkban, Pest akkori legszebb parkjában, 1829-ben építették meg a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiának első épületegyüttesét, amit a 30-as és a 80-as években még kibővítettek és átalakítottak. Ennek az épületegyüttesnek volt a része a vívóterem, amit Nagy Bálint és Arnóti Éva építészek és Magyari Éva belsőépítész tervei alapján alakították át színházzá.

Orczy-kert Ludovika Bárka színház Józsefváros

A Józsefvárosi Önkormányzat által alapított Bárka színház 1997 őszén kezdte meg a műemlék épületben sikeres pályafutását, amire mostantól leginkább csak emlékezhetünk, mind az épületre mint színházra, mind a társulatára.

Orczy-kert Ludovika Bárka színház Józsefváros

Orczy-kert Ludovika Bárka színház Józsefváros

Miközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a terjeszkedése közben lassan felfalja a város egykori legszebb parkját is. 

Tovább


Kutya egy barát hely ez a Budapest!

Az „intézményesített” kutyabarátság valami olyasmit jelenthet, hogy a kutya és gazdája együtt tölthetik az időt, akár munkahelyen, akár szórakozóhelyen. 

Igazándiból kutyabarát intézménnyé válni nem jelent nagy beruházást, csupán annyit, hogy szeretni kell a kutyákat.

Az egyre kutyabarátabb Budapesten 106 kutyabarát vendéglátóegység, több munkahely és egy múzeum is van.  

A 106 kutyabarát vendéglátóegységből a Vigyél haza kutyakereső civil szervezetnek köszönhetően 17 olyan hely van, ahol elveszett kutyákat chipleolvasókkal segíthetünk gazdájukhoz eljuttatni. Ilyen chipleolvasós, kutyabarát helyek a belvárosban az összes Costa Coffee, a Farger kávézó a Szabadság térnél, a California Coffee a Lisz Ferenc térnél vagy a Manga Cowboly a Ráday utcában.

A belvárosban a jól ismert kocsmák, szórakozóhelyek többsége kutyabarát, ilyen többek között a Kalicka presszó, a Pivo end Bar, Pántlika bisztró, Téli kertem és a Castro is.

A város egyetlen ebbarát múzeuma az Óbudai múzeum, 2014-ben megkapta az Év kutyabarát helye címet, igaz, munkahely kategóriában. Talán az is leképzelhető, hogy idővel a múzeumok és a kiállítóhelyek a kutyabarát múzeum címért fognak versengeni. Az óbudai múzeum sem a csillagos eget hozta le a kutyáknak és a gazdájuknak, hanem lehetővé tették azt, hogy a látogató a kutyájával együtt tekinthesse meg a kiállításaikat, és friss vízzel várják az ebeket, és nyilván vállalják a kutyák által okozott esetleges többlettakarítást.

Fotó: Óbudai múzeum

Az országban már találhatók kutyabarát szálláshelyek, Budapesten egyelőre 1 db jelzett ebbarát szállást találtam.  

A munkatársukra figyelő munkáltatók is lehetővé teszik már azt, hogy a kutya és gazdája együtt töltse el az időt az irodában, a munkahelyen.

A kutyabarát munkahelyek sokszínű palettáján található a Rátkay Ügyvédi Iroda, a Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, ahol két utcáról betévedt kutya talált gazdára az iskola tanáraiban és diákjaiban, a Booker webes könyváruházban rágcsálnivalóval várják a kutyusokat, a Bee Mediánál szinte munkatárs a kutya.

A kutyabarát strandolás több problémát is felvet, így hivatalosan nincsenek kutyabarát strandok, hanem kutyás fürdőzési lehetőségek vannak, avagy ha a kutya és a gazdája együtt szeretne fürdeni, akkor olyan helyet kell találni, ahol nincs külön megtiltva az állatok fürdetése.

Most már csak az a kérdés, mi lesz a macskákkal, a madarakkal és a hüllőkkel?

Tovább


Még több teraszt a Bartók Béla útra!

A pesti vigalmi negyedben már szinte csak az a vendéglátóegység maradhat talpon, amelyiknek legalább 1 négyzetméteres terasza van. Belső-Erzsébetvárosban, az Erzsébet, a Krúdy Gyula, a Szent István téren, az Egyetem tér környékén, a Ráday utcában, de már szinte a Nagykörúton is szinte egymásba kapcsolódva, szalagszerű sávot alkotnak a teraszok.

Budán, talán a lakók és a lakóövezet szigorúbb és sérthetőbb szabályai miatt kevesebb az összefüggő kiülős rész.

Ezt a képet tűnik lerombolni a Bartók Béla út Gárdonyi Géza és Lágymányosi utca közötti szakasza.

A Hadik kávéház szó szerinti térfoglalását a budaiak kultkocsmájának, a Szatyornak a kiülős része folytatja.

Hadik kávéház
Szatyor

A Szatyor színes asztalai után, szuper menükínálattal csábítanak a Marcello asztalai.

Marcello

Majd következik a két hagyományos leöblítős kocsma, a Fapados és a Mészöly.

Fapados söröző-borozó

Mészöly söröző

A teraszos szakaszt a Bartók Béla út két kicsi ékszerdoboza zárja.

 A Mészöly söröző szomszédságában található Gross Arnold műterem és kávéház, az Arnoldo, ahol mellesleg a város egyik legfinomabb flódniját lehet kapni. 

Arnoldo

A Gdansk könyvesbolt és kávézónál a kihelyezett kis asztalok törik meg a Budai Karát galéria kreatívjainak uralmát. A lengyel könyveket, folyóiratokat árusító üzletben a lengyel konyha lengyel származású háziasszonyának specialitásait lehet megkóstolni.

Gdansk könyvesbolt és kávézó

Tovább


Kóstolja meg, mit evett az Indul a bakterház Bendegúza, vagy üljön a kávézók könyvespolcai mellé!

A szépirodalom zamata és ízei! Most már meg is kóstolhatja! Budapesten egyre több olyan kávézó, kocsma található, ahol a fogyasztás mellett lehetőség van arra, hogy „helyben kínált” polcos könyveket, folyóiratokat és napilapokat olvasgassunk. Ilyen helyek a Café ponyvaregény a Kopaszi-gáton és a Bercsényi utcában, a Nagydiófa utcában található Massolit kávézó, vagy Budán a Margitutcakilenc, a Gdansk könyvesbolt és kávézó, de egy kicsit talán ide sorolhatjuk a Kisüzemet is, illetve az egy hete nyílt Könyvbárt, ami azért egy kicsit más, mint a többi.  

A Café Ponyvaregényben a Kopaszi-gáton külön olvasósarok áll a vendégek rendelkezésére.

A sokkal intimebb, számomra a tizenöt évvel ezelőtti krakkói kávézók hangulatát idéző Bercsényi utcai Café ponyvaregényben a polcokról lehet válogatni a megfelelő olvasmányt vagy akár egy társasjátékot az időtöltéshez.

Ahogy egy barátom mondaná, a „hiánypótló Margitutcakilenc”, ahol a szabadtéri közösségi hely mellett magyar kézművesterményeket, -termékeket áruló boltot is találunk. A télen zárt terű büfében különleges szendvicskombinációk mellett szabadpolcos olvasórészlegben olvasgathatunk is a helyi könyvkínálatból. 

A Nagydiófa utcában, a külföldiek körében is igen népszerű Massolit könyvesbolt és kávézóban saját készítésű sütemények mellett lehet válogatni az angol és lengyel nyelvű könyvkínálatból. A tavasztól használatos belső erzsébetvárosi majdnem titkos kertre nyíló terasz talán a belváros egyik legnyugodtabb helye. 

Ugyancsak a lengyel könyvekre specializálódott a Gdansk könyvesbolt és kávézó, ahol a lengyel gasztronómiai finomságok mellett merülhetünk el a kortárs lengyel irodalom remekeiben.
 

És megérkeztünk a belváros új gyöngyszeméhez, a Dob utcai KönyBárhoz. Ha kintről, az ablakon keresztül pillantunk be a helyiségbe, elsőre az a gondolatunk támad, hogy ez valami könyvtárféleség vagy könyvesbolt. A furcsa érzetet az kelti leginkább, hogy a könyvespolcok között megterített asztalok, ételkínálat és bárpult van. Nos, van olyan, aki emlékszik még arra, hogy milyen ételeket esznek Bendegúzék az Indul a bakterházban?  Van sejtésünk arról, hogy milyen lehet az ebenguba vagy a ténsasszony levese "cipőpertlivel"? El tudjuk azt képzelni, hogy milyen ízűek lehetnek, és hogy nézhetnek ki ezek az ételek?  Akár igen, akár nem, a KönyBárban megtudhatjuk.

Az éttermet üzemeltető házaspár, Béky Ildikó és Szalay Gábor egy mérhetetlenül finom panna cotta mellett mesélték el, hogy az étterem születésének a valós oka mindkettőjük részéről a gasztronómia és Ildikó könyvszeretete.

Eme két dolog összegyúrásából született meg az a gondolat, hogy egy olyan éttermet hozzanak létre, ahol egy-egy könyv által ihletett ételek közül lehet válogatni. Így például ezen a héten az Indul a bakterház című regényből átfantáziált ételek, mint például a lókupec kolbászválogatása, a ténsasszony levese "cipőpertlivel”, sűrű burgonya babérlevéllel, gombócok és az ebenguba közül lehet választani.

A minőségi alapanyagokból készült menü mellett természetesen van általános étlap is azoknak, akik mégsem merik bevállalni a sokszor furcsa hangzású ételeket. 

A "polcos helyekről" készült rajzokat Berei Zoltán képzőművész rajzolta.

Tovább


Milyen titkokat rejt az MNB alapítványa által megvásárolt Lónyay-Hatvany-villa?

Mint ahogy az Origo is írja, a Magyar Nemzeti Bank alapítványa a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) megvásárolta a Hunyadi János út 26. szám alatti egykori Lónyay-Hatvany-villát.

Utánanéztünk, milyen érdekességek lehetnek az épület történetében. 

Amikor még nem a török…

A villa területének a története a 12-13. századig követhető vissza, a régészeti ásatások során előkerült leletek (IV. Béla kori ezüstpénzek, kínai porcelántöredékek, perzsa díszkerámiák, középkori edények) azt sejtetik, hogy török hódoltság idejéig kézművesházak álltak itt, és vízhordóút haladt keresztül.

A török hódóltság idején.... 

Gerő Győző régész 1959–1960-ban a villa helyén talált rá az 1685-ben épült török kori védműre, az Aranybástyára. A szabálytalan sokszög alakú bástya, a Vízikaputól a Dunáig nyúló védmű része volt.

A falból még ma is jól láthatók részletek. Az épület újraépítését követően a feltárt emlékeket az épület pincéjében tervezte bemutatni a Budapanoráma Kft.

A miniszter villája…

A villát 1872-ben Ybl Miklós gróf Lónyay Menyhértnek, az Andrássy-kabinet pénzügyminiszterének, későbbi miniszterelnöknek építette.  Az építkezést a Városszépítő Bizottmány hagyta jóvá, a munkákat a Fővárosi Közmunkák Tanácsa ellenőrizte. Nemcsak Kerényi és Bordás építészek terveit támadták, hanem már 1872-ben az Ybl által megálmodott építészeti terveket is.

Ybl a villa megépítésével 42 méteres szintkülönbséget hidalt át a mai Hunyadi János utcai fönti bejárat és az alsó szint között. Két támfalat építtetett, és ezzel lehetővé tette az alsóbb részek (a mai Magas utca és a Hunyadi János utca lenti része) utcasoros beépítését.

A világ eredete és a Hatvany-magángyűjtemény otthona

Az épületet a húszas években báró Hatvany Ferenc, az ország egyik legvagyonosabb cukoriparos kereskedőcsaládjának a leszármazottja, a neves festőművész és műgyűjtő vásárolta meg. Hatvany célja az volt az épülettel, hogy a birtokában lévő, a két világháború közötti időszakban világszerte páratlan kollekciónak tartott 800 darabos magángyűjteményének ebben az épületben adjon helyet. Így a Hatvany-villában El Greco, Ingres, Delacroix, Manet, Renoir, Pissarro és Courbet festményei leltek otthonra. A festményeken kívül a kollekcióban régi kerámiák, ezüstök, porcelánok, bútorok és értékes szőnyegek is voltak. Hatvany gyűjteményének értékes darabjait 1942-ben, alkalmazottainak a nevén, három budapesti nagy bank páncéltermében helyezte letétbe megőrzésre, a többit pedig a villában hagyta. 1944-ben a gyűjtemény darabjait más gyűjteményekkel Németországba, majd a Szovjetunióba szállították. Az elkallódott darabok pedig magánygyűjteményekbe kerültek. A háború után a család leszármazottai leltárakat készítettek, hogy felmérhessék a gyűjtemény széthordásával járó károkat.

A család 1962-ben kárpótlási igényt nyújtott be a német hatóságoknak. Az évszázad jóvátételi pere végül 17,5 millió márka kárpótlással záródott, miközben a széthullott kollekciót több műértő egymástól függetlenül 400 millió márkára becsülte.

Nem tartozott az elzabrált képek közé a Hatvany által 1913-ban megvásárolt Gustave Courbet „A világ eredete” című pornografikus alkotása, ami ma a D’Orsay múzeumban látható.  Mivel a német tisztek nem tartották értékesnek az alkotást, Hatvany Ferenc külföldre távozásakor engedélyezve volt neki, hogy magával vihet egy jelentéktelen művet. Hatvany Ferenc ezt a Courbet-festményt választotta. A festményt Párizsban értékesítette 1,5 millió frankért, ami aztán magángyűjteménybe, majd a Paris D’Orsay múzeumba került.

A műgyűjtemény másik nagy port kavart alkotása a szintén Courbet Fekvő női aktja, ami 2008-ban megrendezett retrospektív Courbet-kiállításon bukkant elő. Az egy női testet nyitott combbal és felkínált ágyékkal ábrázoló képpel, „A világ eredete” című alkotással egy időben került Hatvany Ferenc gyűjteményébe. A képről azt lehetett tudni, hogy Hatvany banki letétbe helyezte a háború alatt, de a háború után nem került elő, egészen az ezredfordulóig, amikor is egy szlovák magánember gyűjteményében akadt rá Daniella Luxembourg galériatulajdonos és képszakértő, aki Hatvany örököseinek érdekeit képviseli. A kép New York-i közvetítéssel 2005-ben került vissza a Londonban élő Hatvany családhoz. Jelenleg magángyűjtemény része.

A Hatvany-villa nem csak műgyűjteményéről volt híres, hanem arról is, hogy számtalan híres ember megfordult a villában, mint például Thomas Mann, aki 1937-ben, magyarországi tartózkodásakor, így írt naplójában Hatvany Ferenc házáról: „Látogatás Hatvany fivérénél, a festőnél, nagy luxussal berendezett ház, értékes képek.”

Az elfelejtett közpark játszótere

 Budapest ostroma alatt a Hatvany-villát bombatalálat érte, kiégett, majd 1946-ban az állam lebontotta, az üres telken pedig játszóteret alakítottak ki. A játszótérrel beépített, gyakorlatban közparkként funkcionáló területet valamiért hivatalosan nem minősítették közparkká. Így miután Bognár Botond megvásárolta az „üres” telket az örökösöktől 1996-ban, a terület beépíthető területként volt nyilvántartva, amit Budapest I. kerületi önkormányzata jóváhagyott.
 

Az új tulajdonos és az építészeti tervek

A Budapanoráma Kft. által megálmodott újjáépítendő palota terve több ponton is indulatokat váltott ki a műemlékvédelmi hatóságok és a városvédők szemében is. A Bognár Botond nevével fémjelzett, egy tulajdonosú kft. nemzetközi építészcsapattal készítette el az újraépítendő villa terveit. Az épület belső terei a világhírű japán építész, Tadao Ando és az angol hangulattervező, Ilse Crawford tervei szerint készült el.

Mindettől függetlenül a Kerényi József DLA vezette építész csoport high-tech elemeket tartalmazó terveit sem a szakma, sem a városvédők nem fogadták kitörő lelkesedéssel. Az egyik legproblémásabb építészeti megoldás az volt, hogy a csúcspanorámával rendelkező helyen az épület első és második emeletének Dunára néző falait - az ablakkeretek és a kődíszítések meghagyásával – korszerű, antireflexiós, nem tükröződő üvegből építette volna meg.

A városvédők szerint a megépített villa megbontja egyrészt a várból látható panorámát és a Pestről látható várfal vonulatának egységes látványát.  A Kerényi-féle terveket az építési hatóság végül is nem engedélyezte. A szerkezetkész épületet végül mintegy másfél évtized alatt építették meg a jóváhagyott engedélyezési terveknek megfelelően. Az MNB alapítványa ezt a szerkezetkész palotát vásárolta meg.

A palota terei

Az újjáépített villa funkcionális tervei is változtak a másfél évtized alatt. Az első tervek szerint a villa funkciója diplomáciai képviselet és rezidencia lett volna. Az építkezés végére a megépített szerkezetkész épület öt szintből és egy 700 négyzetméteres teraszból áll, amely elsősorban közösségi célú rendezvények megtartására lesz alkalmas. 

A PADA oktatási és rendezvényközpontként, közgazdasági, pénzügyi képzésekkel, kapcsolatos rendezvényekkel és a kor követelményeinek megfelelő szakmai könyvtárral szeretné megtölteni az épületet.Kérdés persze az, hogy egy ilyen egyedülálló, 180 fokos panorámaélményt kínáló, akár 150 fős események befogadására is alkalmas szalonnal rendelkező épületet a budai vár oldalában hogyan tud egy alapítvány rentábilisan fenntartani.

Tovább


Meseváros az iskolafalon!

Erzsébetvárosban ismét megújult egy tűzfal, ezúttal a Hernád utcai Baross Gábor Általános Iskolában.

A Neopaint Works alkotócsoport által megálmodott tűzfal-rehabilitációs program tavaly indult útjára, majd a VII. kerületi önkormányzat felkarolta a kezdeményezést. A Neopaint és az önkormányzat közös munkájának eredménye ez az újabb, közel kézilabdapálya nagyságú (700m2) megfestett tűzfafelület.

A tűzfalfestmény témáját - meseváros - leginkább az alapozta meg, hogy az iskolaudvar szűkösségét figyelembe véve, az elkészült kép óriás felületen közelről, és alulról nézve is jól érvényesüljön. Így az alkotók egy olyan mesevárost festettek, ami minden gyerek számára szerethető legyen.

A meseváros az élet mindennapi tevékenységeit ábrázolja, parkban piknikező embereket, sárkányeregetést, autójavítást a szervizben, focimeccset, kajakosokat a folyón...stb. A kép különlegessége az a perspektívikus ábrázolás, amely mint egy megdöntve ábrázolja a képzeletbeli kisvárost. A képen a legkisebb részletekig minden ki van dolgozva, megfigyelhető például, hogy minden épületnek, szereplőnek meg van a saját árnyéka, amely még jobban kiemeli a kép térhatását.



A Tűzfalrehab program keretén belül az idén még két további tűzfalfestmény fog elkészülni a Neopaint csoport által belső-Erzsébetvárosban. A jövő héten kezdődő tűzfalfestés témáját, a Rubik-év adta!

Tervezés, és teljes kivitelezés: Neopaint Works alkotócsoport
Támogató: Erzsébetvárosi Önkormányzat
Partner: Trilak Festékgyártó kft.

A Neopaint Works csoport facebook oldala: www.facebook.com/neopaint
A Neopaint Works csoport budapesti tűzfalfestményei: https://www.flickr.com/photos/neopaint/sets/

Fotók: Neopaint Works

Tovább


A Barba Negra megy a Zöld Pardon helyére

Ezt hozta ma az MTI: Új néven, új koncepcióval kezdi a 2014-es szabadtéri szezont a Rákóczi híd budai hídfőjénél az elmúlt két évben Zöld Pardon néven működött szabadtéri koncerthelyszín. A ZP helyére jön a Barba Negra Track, az újbudai Barba Negra Music Club szabadtéri kiadása.

Tovább


Kedvenc budapesti helyeink 2013-ban

Itt az év vége, itt a listakényszer. Mi az utolsó napig halogattuk, ám végül beadtuk a derekunkat és az év utolsó óráira csináltunk egy listát a kedvenc helyeinkről. A listát a blog szerzői és blogközeli emberek állították össze (ezért a sok egyes szám első személyű megfogalmazás). Magunknak azt a kérdést tettük fel, hol volt a legjobb 2013-ban enni, inni, kávézni vagy csak lazulni. Eszerint az idei évben a gluténmentes és a pho volt a két legfontosabb hívószó, Víziváros pedig egyre inkább Buda hétkerje.

pho

2013 = pho (Fotó: Táfelspicc)

PEST

2spaghi - akármikor arra járok, sajnos mindig be kell mennem. Két milánói srác viszi a helyet talán két éve, saját kezükkel gyúrják a tésztát, és szuper olasz alapanyagokat használnak. Árulnak friss tésztát, amit otthon főzöl meg, szószokat és mindig van egy-két kész kaja is. Az egész tök vidám, őszinte, mentes attól, amit a magyar vendéglátásban nem szeretek, semmi erőltetett kedvesség és undokság. Matteohoz simán feleségül mennék!

Caledonia – továbbra is a legjobb hely Premier League-meccsek nézésére, derék angolszász expatek, sörök és pubételek társaságában. A város legjobb hamburgerei (főleg az Edinburgher!!!) már akkor az étlapon voltak itt, before it was cool. Idén pár bürokrata büntiből bezáratta a konyhát egy időre (állítólag azért, mert plusz egy viszki ki volt nyitva a megengedett mellett, hiába mondták, hogy főzéshez.) A tulaj pár hete a hagyományos brit pie-jal (pite) tuningolt konyhával tért vissza, amit lehengerlő videóval harangozott be. 

Cake Shopszínes-menő-cuki cukrászda a József Attila utcában, ahol mintha hétről-hétre Pinterest-sütifotók elvenednének meg. Az egyetlen hely Budapesten (ha tévednénk, kommentelj!), ahol manióka-golyókat lehet kapni. Ráadásul tartanak glutén- és cukormentes sütit is. Nemrég híres filmsztár is betért ide szaloncukrot venni.

Dynamo Bake - a Kálvintól egy köpésre, a Képíró utcában. Sütievő és bringabérlő hely egyben. A legjobb napfényben kiülni kisasztalhoz, hidegben lattét kérni saját készítésű mandulatejjel, hozzá az épp aktuális sütivel, melyek között általában itt is van gluténmentes.

Nemsüti

Nemsüti (Fotó: Pályi Zsófia)

Fekete Kutya – többünk abszolút lieblinge, jó sör, kedvesek pincérek, kedves szetting, vidékről a fővárosba érkező finom alapanyagok és nem is drága. Kint, az árkádok alatt cigizni, bent pedig sakkozni lehet, és itt valahogy ez nem tűnik modoros tevékenységnek. A falfestmény csillagos ötös.

Funky pho - vietnámi/pho étterem a Mozsár utcában. Talán az egyetlen dél-kelet ázsiai étterem, amit magyarok csinálnak, és mégis tökély - talán még jobb is, mert nagyobb a lelkesedés és az igyekezet.

Gólya - nagyon fura, inkább optimista világvége hangulata van. Kicsit bölcsész hely a nyolckerben, van benne valami tarrbélás is, amikor közelítesz hozzá, neonfelirat egy alacsony házikón, háttérben panelek, előtérben egy grund, azaz óriás építési terület és bérházak körbe-körbe. Van Kárpi búza sör, ami pluszpont, és minden nap főznek ebédet (vegát is), gyakran szezonális alapanyagokból. Ez még egy pluszpont. 

Hoppá
– Budapest egyértelműen legjobb ár-értékű ebédlőhelye a Kertész utcában. Mintha egy párhuzamos univerzumban landolna az ember, annyira jófej a személyzet (oké, mi törzsvendégek vagyunk, de akkor is), tavasztól őszig többféle ebédmenüvel, télen egy vegával és egy húsossal. A legjobb házias koszt a belvárosban.

Le Taste – a felvágósnak tűnő név ellenére jó hely, ami ízbár néven nyitott pár hete a Wesselényi utcában. Azt mondják magukról, hogy ők csinálják a város legjobb báránnyal / zöldséggel töltött lepényét. Megkóstoltuk, jó volt, de a sütiktől ájultunk el igazán, az Angyalka nevű és a brownie az abszolút császár. Megkockáztatom, hogy az egész városban itt a legjobb a brownie.
Le Taste

Le Taste (Fotó: Tuba Zoltán)

Lumen kávézó
- különleges kávék és még jól is készítik el őket. Mikszáth tér.

Nemsüti - vega, egészséges, finom, nincs túlbonyolítva és mindez a Jászain. Vendégek fogadására is kitűnő mártogatós cuccokat lehet itt kapni. Kicsit kicsi, de van házhozszállítás.

R33
– hervatag pompa, foglaltház és berlini punk hangulat elegye. Extrém, nagy násznépnek szervezett esküvőhöz ideális helyszín, bár nem tudom, kiadják-e ilyesmire. Minden vasárnap őstermelői piac.

Tip Top Bár – kilátás, csigalépcső, levegő, tető, naplemente, nyár. Menő arcok, zene-zene. Sör és szendvicsek.

BUDA

Balambér HázaPaleo, glutén-, laktóz-, cukormentes, vegán desszertek; nyáron idény gyümölcsökből, télen avokádós torta. A "mindenmentes" nem az a hívószó, amire ugrom, de kíváncsi voltam, előállítható-e liszt, tojás és tejtermék nélkül élvezeti értékkel bíró sütemény. Az derült ki, hogy egyáltalán nem lehetetlen. Ránézésre a háromrétegű, pofás tortaszeleteket simán össze lehet téveszteni egy hagyományos cukrászda termékeivel. (A vajasnak-tejszínesnek tűnő vastag krémréteg állagának a titka a kókuszolaj.)

Balambér háza

A Balambér Háza trükkös sütijei (Fotó: Bujdosó Bori)

Caligary Antik Drinkbár – teljesen valószínűtlen hely, a legjobb célpont, amennyiben a romkocsmák tudatosan esetleges univerzumán túllépve valami extrém, krézi és őszinte helyre vágyunk. Vagy ha csak inni akarunk egy sört Budán, oldott, bolhapiacos hangulatban.

Édes Sári – szeptemberben nyílt a 4-es villamos végállomásának közelében. Tizenegyker ékessége, ötletes házi sütikkel, szolid árakkal, családias hangulattal (gyereksarok), rendelhető tortákkal. Kizárólag vajjal sütnek, a sütőtökös süti pedig kötelező!

Fióka nemrég nyílt a Városmajor utcában egy egykori transzformátorházban, karácsony után próbáltuk ki. Ízvilága és az ár/érték aránya a megboldogult Baldaszti Grand legszebb napjait idézi, a pincér élénk interakciója nem tolakodó, inkább szimpatikus. Érdemes megnézni, milyen trükkösen tartják a borospoharakat, a mosdó pedig kihagyhatatlan.

Fruska – a Fellinihez hasonlóan nyáron teljesedik ki (mivel akkor van nyitva). Remekül éreztük itt magunkat, tök gemütlich. Kockás terítő!

Golyós - teljesen alap a Rómain, kedvesen vidékies, ivós-evős. Mindenféle étel van a lángostól, a hekken át, a pörköltig, ami a közepén lógó bográcsban szokott rotyogni (meggysört is tartanak). Nem üvölt a szar rádiózene és van gyerekmászóka-hinta.  Azért golyós, mert lehet petángozni, golyót kérésre adnak.

Hai Nam - nagyon frankó vietnámi étterem, autentikus pho levessel, bolond tulajjal, gyors kiszolgálással és azzal az üdítő élménnyel, hogy hosszas tukmálás után sem fogadnak el borravalót.

Móka – aki kedvelte Aczél Rékát és a TV Dekón futó Patina című műsorát, annak a Móka (azaz Módszertani Kabinet) olyan lesz, mintha a műsor öltött volna testet egy kis sarki kávézóban: DIY-megoldások a klotyóajtó kilincséig bezárólag. Klassz ételek, szuper kávék, teák és sütik, ráadásul pesti áron. Otthonos, bringás-alti hely.

Nemdebár – hétvégenként lehet táncolni! Sokszor jó zenére! Budán! Ennél többet fölösleges mondani róla.

Tiptopbár

Tip Top Bár (Fotó: Vincze Barbara)

Nemo 
– prekoncepcióink ellenére pompás halas hely a Mammut háta mögött, a Lövőház utca elején. A tőkehalat és lazacot is próbáltunk, mindegyik olyan volt, mintha tengerparti promenádon rendeltük volna. A szagelvezetésen még lehet tökéletesíteni, de az jó, hogy van gyereksarok.

Műhely KávézóVíziváros cuki, kétszintes intézménye. Kicsi, aranyos, kompakt; a design nagy részben DIY, a pultban álló hölgy koncepciója/keze munkája, aki végtelenül kedves. A sütik mellett a szendvicsek is jók. 

Pagony - nagyon szép a WC (jó régi és ív formájúak az ajtók), jó a hamburger, medencében fröccsözni vicces. Az idei nyár egyik legtutibb helye volt.

Semmi extra - végre isteni kacsaburger Budán, a Bartók Béla úton, meg egyáltalán, a Szatyoron kívül ez az egyetlen normális hely a környéken (amikor a Pagony be van zárva). Ráadásul iszonyú jól néz ki, csak nem szabad tortillát rendelni, mert az unalmas ízű. Azon kívül szuper.

Édes Sári

Édes Sári Budán (Fotó: Vincze Barbara)

Zuppanormális streetfood a Millenáris túloldalán, mondhatnánk, a Zuppa a budai Leves az egyre pofásodó Lövőház utcában. Annyiban viszont béna analógia, hogy itt nemcsak leves van, hanem saláták és tekercsek is. Önmagában a sütiért is érdemes beugrani.  

Zseb - cukiskodás Budán, ahol a madár sem jár, nyáron szabadidejükben az utcán tollasozó pincérekkel. szintén a Margit-körút – Fő utca – Csalogány utca háromszögben. December 28-i Facebook-bejegyzésüket súlyos hiba lenne nem megosztani: „Jobb ma egy muf, mint holnap egy fin. Egyél muffint!"

Ami még tetszett: Bors, Espresso Embassy, Fellini, Halkakas, Köles, Nostro, Super 8, Petrus, Pig37, Printa, Vittula stb.

Kihagytunk valami eszméletlen, új helyet? Írd meg itt vagy a Facebookon!

Tovább


Reblog