Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kövesd le Budapest városfejlődését a neten!

Több mint harminc régi Habsburg és Monarchia-kori Budapest térkép nézegetésére nyújt lehetőséget a megújult Habsburg Birodalom történelmi térképei című weboldal.

Az új tartalmak között a Budapest Főváros Levéltára tulajdonában lévő, Budapestet ábrázoló legjellegzetesebb kéziratos és nyomtatott áttekintő térképeket találjuk meg.

A honlap a 18. századtól a 20. század közepéig tartalmazza a Budapestet ábrázoló legfontosabb, legrészletesebb térképeket. Ezek lehetnek Pestet, Budát vagy Óbudát ábrázoló részek, illetve számos térkép található az egyesült Budapestről is.

A térképek segítségével követhetjük a város változásait, fejlődését, kiváló lehetőség a városfejlődés tanulmányozására. A térképeket ezen az oldalon lehet elérni.

Tovább


Ingyenes reggeli a bicajosoknak

A Magyar Kerékpárosklub a Bringázz a Munkába őszi kampánynyitónapján ingyenreggelit kínál a kerékpárral dolgozni menőknek. A BAM reggeli menüjében van Túró Rudi, reggeli keksz, gyümölcslé, egyes helyeken péksütemények, kávé és gyümölcs is. 

A reggelizőhelyek a város különböző pontjain, eltérő időpontokban várják a dolgos kerékpárosokat. Az időpontok és a helyszínek változhatnak, érdemes a Facebook-eseményt csekkolni, mielőtt reggel, üres gyomorral útnak indulsz.

 

Budapesti BAM reggelizőhelyek:

  • I. Budapest, Batthyány tér, 7.00-9.30.
  • III. Budapest, Szentlélek tér (Árpád híd budai hídfő) 7.00-9.00.
  • IV. Budapest, Újpest-Városkapu, 7.00-10. 00 ( Facebook-eseményoldal)
  • V. Budapest, Erzsébet tér 7.00-9.30.
  • VIII. Budapest, Kálvin tér, 7.00-9.00.
  • X. Budapest, Népliget, 7.00-9.00.
  • XI. Budapest, Szent Gellért tér (Szabadság híd budai hídfő), 6.30-9.30. (Facebook-eseményoldal)
  • XIV. Budapest, Városliget, 6.30-9.00. (Facebook-eseményoldal)
  • XVI. Budapest, Jókai utca - Veres Péter utca sarok, 7.00-9.00.

A Bringázz a munkába oldalát megtalálod itt az eseményoldalát pedig itt.

Friss hír a kerékpárosok számára az is, hogy a Bubi közbringarendszer megvalósításával párhuzamosan, a VI. és VII. kerület 430 kerékpártárolóval gazdagodott, és több egyirányú utcában is lehetővé tették a kétirányú kerékpározást.

 

Budapesti Közlekedési Központ oldalán térképen is megnézheted az új kerékpártároló helyeket.

Tovább


2 in 1: Tűzcsapból ivókút

A Budapesten debütáló vízfakasztó projekt négy építészhallgató - Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófi és Zoletnik Zsófia - nevéhez fűződik.

A Design Terminál ügynökség Smart City Lab című városfejlesztési célú pályázatára beadott nyertes projekttel lehetőségük van arra, hogy a főváros különböző pontjain található tűzcsapokat a mindennapokban is használható ivókutakká alakítsák úgy, hogy eközben a tűzcsapok eredeti, tűzbiztonsági funkciója sem fog megsérülni.

Az elképzelésük a józan gondolkodáson alapul. Budapesten az elmúlt években radikálisan csökkent az ivókutak száma. Ezzel párhuzamosan a többszörösére nőtt a palackozott ásványvizek fogyasztása, többszörösen terhelve a környezetet. A nyári hőségriadók idején a közterületi ivóvíz hiánya miatt a Fővárosi Vízművek zacskós ivóvízzel próbálja enyhíteni a lakosságot a kánikula átvészelésében, miközben a város forgalmas csomópontjaiban jó minőségű ivóvízzel ellátott tűzcsapok találhatók. A négy lány azt találta ki, hogy egy új, ivóvíznyerés céljára kialakított gépészeti szerelvényt a csapokra szerelve ivókutakká alakítják a tűzcsapokat úgy, hogy szükség esetén a tűzoltóság továbbra is tudja használni őket.

Szeptember végétől novemberig a városban 11 tűzcsapot alakítanak át ivókúttá is. Azt, hogy a későbbiekben a projektet milyen mértékben hasznosítja a Fővárosi Vízművek, az majd az első tűzcsapok fogadtatásától függ.

A beüzemelt kutak elérhetőségei:

  1. VIII. Rákóczi tér 1. (egyelőre nem üzemel)
  2. VIII.  Blaha Lujza tér 1.
  3. VII. Kazinczy utca 29-31.
  4. VII. Dob utca 34.
  5. IX. Ráday utca 2.
  6. V. kecskeméti utca 5.
  7. V. Károlyi utca 16.
  8. V.Károly körút 28-30. (Gerlóczy utca sarok)
  9. V. Erzsébet tér 5.
  10. V. Sas utca 10.
  11. VI. Dalszínház utca 10.  

Volt szerencsénk fotózás közben találkozni Zoletnik Zsófiával, aki épp a kiskörúti kutat tesztelte. Elmondta, hogy a 11 kútból eddig 10-et üzemeltek be. 

Az Erzsébet téri kutat egyelőre még se ő sem én nem találtuk meg. De amit megtaláltam, azok jól működnek. És finom a víz!!

Tovább


Kulturális keveredés a nyíló combok erdein túl

Budapest ezen a hétvégén is kulturális özönvizet zúdít ránk. Pazar kínálattal nyitnak az őszi fesztiválok. Már október harmincadikán elkezdődött a Múzeumok őszi fesztiválja, ma nyit a Cafe Budapest és Design hét. Lesz Japán filmhét a Toldiban. A Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválján újabb helyek nyílnak meg. A zenei kínálat hétvégi csemegéje az UH Fest. Szemelgettünk, hogy szemelgethessetek.

A Cafe Budapest kínálatából a Recirquel Újcirkusz Társulat: Párizs éjjel című előadása a harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét, és az elveszett illúziókat állítja színpadra. Az előadás mellett koncertek, kortárs performance-ok és a belvárosi romkocsmákból induló Irodalmi vándorcirkusz fináléja is várja a látogatókat.

Előadás kezdete: 2014. 10. 03. 20 óra

Az előadásról bővebben itt olvashattok.

„A nyíló combok erdein túl” című irodalmi pódium műsor nem hagyományos módon tálalja számunkra az irodalmat. A műsorban újra életre kel az egykor nagy sikerű kabaré, a Legénytoll. Győrei Zsolt bemutatja nekünk a maga által teremtett középkori magyar költő, Velemi Névtelen pimasz, pajzán, sokszor panaszos verseit. A műsor vendégei lesznek Kiss Judit Ágnes, Lackfi János és Szálinger Balázs.


Program címe: Válogatás a Velemi Névtelen verseiből
Helyszín: Városháza Park
Időpont: 2014. október 5. 19.30
Bővebben a Cafe Budapest honlapján.

Ha moziba szeretnétek beülni, akkor én a Japán Alapítvány őszi válogatását ajánlanám a Japán filmhét keretében a Toldi moziban. A mai Japán arcait bemutató filmek két fő témája a katasztrófákkal való szembenézés és azok feldolgozása, az őket követő újrakezdés, valamint a fiatalság, mint a mai japán társadalom tükre és jövője. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal, igény szerint magyar hangbemondással vetítik.

A Virágok az égben – a nagaokai tűzijáték című filmben Nagaoka város és a tűzijáték történetét ismerhetjük meg az újságíró Rieko szemein át, aki édesanyja révén maga is a Nagaszaki bombázás „túlélője.” A lány volt szerelmét, Kenicsit látogatja meg Nagaokában, akivel fiatalabb korában különös körülmények között szakított. A látogatás Rieko számára a múlt megismerésébe és a kollektív emlékezésbe vezető katartikus szellemi utazássá válik.

A könnyedebb, Jonoszuke története című film egy Tokióba költözött 18 éves fiú pezsgő egyetemi életét mutatja be szerelemmel, szambával, barátokkal vegyítve.

A filmhétről bővebben a Japán Alapítvány és a Toldi mozi oldalán és a Facebook-eseményoldalakon olvashattok.

Szombaton újra köszönthetjük a Placcc-ot. A Nyitva! Fesztiválon három hétre a Teleki tér 7. szám alatt, a Rádió C egykori telephelyén megnyitja kapuit a Placcc Point, a Placcc pop-up találkozóhelye és showroompontja, ahol egyfelől a művészet hagyományos helyszínein kívül tevékenykedő, helyszínspecifikus és köztéri művészeti alkotók mutatják be városi projektjeiket. A szombati nyitónapon lesz workshop az E-cherry Adománybolt támogatásával és fiatal képzőművészek vezetésével, ahol ki-ki elkészítheti saját VIII. kerületi szuvenírtárgyát. Lesz Placcc Talk a Gólya, Frisco, Kesztyűgyár, Közösségi Szociális Szövetkezet és Valyo közreműködésével. És lesz elmaradhatatlan Placcc Point nyitómulatság kiállításmegnyitóval és zenével.

A programról bővebben a Placcc Point eseményoldalán olvashattok.

Elindult a Designhét. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény Pop-up kiállítás fiatal designerekkel című bemutatkozási lehetőség biztosításával támogatja a kreatív ipar fiatal tehetségeit, kezdő tervezőit, márkáit. Ezúttal négy fiatal tervező mutatkozik be a kiállításon: Panni Véssey, Twofold Concept, Alma Abonyi és az Oh my deer!. A márkák karácsony előtti friss kollekcióival (ékszerek, táskák, ruhák) találkozhatnak a látogatók, valamint meg is vásárolhatják őket. A megnyitó ma 17 órakor van, de a kiállítás megtekinthető 2014. 10. 03-tól 2014. 10. 12-ig.

A kiállításról bővebben az eseményfalon olvashattok.

Ha buli, akkor szombaton a Trafiq  jóvoltából, az 1 éjszaka Párizsban című show keretében egy éjszakára a féktelen kacérság és a tomboló vágyak utcájává alakul át a Hercegprímás utca.

Ha pedig zenére vágytok, akkor ne hagyjátok ki az UH FEST kínálta zenei csemegéket sem. Ma este Dungeon Acid, Lorenzo Senni, Wilhelm Bras, The Stanley Maneuver (DJ set), Galactic Jackson & Gördön (DJ set) őrületes keveréseit a Toldi klubban.

Az programról bővebben a Facebook-eseményfalon, az UH FEST többi programjáról pedig a fesztivál weboldalán olvashattok.

Tovább


Ma este Hesztia és Grand Slam!

Ha egyébként is azon töritek a fejeteket, hogy meló után hova mennétek, hol igyatok meg egy esti sört, egy finom pohár bort, akkor csatlakozzatok be a Színes Város Strongbow fesztivál mai programjába.



A programok közötti választást nem könnyítik meg a szervezők ugyanis 19.00-től Grand Slam party kezdődik a Corvintetőn Süveg Márk Saiid, Kemény Zsófi, Simon Márton, Horváth Kristóf, Tengler Gergely, Terján Nóri, Bencsik Ádám Ponza és Kupa Julcsi szereplésével. A verseny után, pedig Chi Korea pörgeti a lemezeket.

Addig is maradjunk "Budapestmódban" Saiiddal....


És közben Hegedűs Marci is szembenéz a Rácskert falára készített Hesztia című csempemozaik képével.


A képleleplező megnyitón pedig talán megtudjuk, hogy Márton milyen szerepet szán Erzsébetvárosban a családi tűzhely és a házias élet istennőjének. (Időpont: 2014.09. 19.30 óra VII. Dob utca 40.), levezetésként pedig Gyáni Levente muzsikál. (event)

Tovább


Hétvégi anzix

Ma este is lehet válogatni, igen ígéretes partykból.

Pillanatokon belül kezdődik a Tumbr-party (Tumblr-parti Fall/Winter 2014) a Black Dog Pub-ban. Tumblizó barátaimnak üzenem, kihagyhatatlan és ha nem lennék beteg Én is ott lennék!

          

A Trafó Kontra klubja egész éjszakás zenei és partykáoszt ígér a ma esti  Deep Fried Fantasy Minifest-en. Ezen az estén a sludge, a freenoise, noise rock vagy a dUNA káoszpopja lendít a mélybe benneteket! Fellépők: Tumo, Gulliver, Essence of Marijuana Music, Mt. Kailash, dUNA, Alley Catss, DJ NEON MIAMI, The #1 Trance Artist.

A Mika Tivadar Mulató sem tétlenkedik, úgy döntöttek, nem várják meg a jövő hetet az éves partyszezon megnyitásával, hanem már ma és holnap is kedvedre táncolhatsz a Tánc az esőben w/ Zenit Incompatible 1-2 programjukra. A zenei stílusok között pop, funk, diszkó, sláger drum'n'bass és a számomra igen kifejező okos house keveredik.

Tánc az esőben w/ Zenit Incompatible

Tánc az esőben vol.2. w/ Negro & Cyborg Templar

 

Szombat-vasárnap jövet-menet napközben Pesten

Gallery Weekend Budapest, szeptember 13–14-én.

http://www.galleryweekendbudapest.com/

Gallery Weekend facebook oldal

A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány 2014. szeptember 13–14-én megrendezi a Gallery Weekend Budapestet (GWB), a hazai kortárs képzőművészet új fesztiválját. Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban. A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat–vasárnap délelőtt 10-tól este 6-ig várják az érdeklődőket, a galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított művészek munkáiról. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túráksegítik. A galériák között cirkáló séták két óránként indulnak négy helyszínről: Várfok Galéria, Higgs Mező, VILTIN Galéria és FAUR Zsófi Galéria. Minden túra két óráig tart és négy galériát érint, ahol minden esetben rövid tárlatvezetést kapnak a csoportok tagjai. A túrák, a kiállítások és a programok mind ingyenesek.

 

Program

  • acb Attachment– Szombathy Bálint: Stemplik
  • acb Galéria – Igor és Ivan Buharov: Mindent beleértve
  • Deák Erika Galéria – Moizer Zsuzsa: Dolgok
  • Faur Zsófi Galéria – Péter Ildikó: Borders
  • Higgs Mező – Komoróczky Tamás: A tejleves* mint erőltetett egzisztencialista
  • Metafora
  • INDA Galéria – Az egész mozgása
  • INDA Galéria (Project Room) – Kicsiny Balázs: Killing Time IV (Elütni az időt IV.)
  • Kisterem – Kaszás Tamás
  • Kisterem II. – Felsorolás III.
  • Knoll Galéria – Birkás Ákos: A fogoly
  • Körmendi Galéria – Gádor Magda
  • MissionArt Galéria – Horváth Gábor: Spacemetal 3.0
  • NextArt Galéria – Horváth Dániel: Homo Passanger
  • Trafó Galéria – Csákány István: Dioráma
  • TRAPÉZ – Ulbert Ádám: Spiritus Bestiae Faber
  • Várfok Galéria – aatoth franyo: Táj fuldokló férfivel... vagy majdnem
  • Várfok Project Room – Czigány Ákos: Genezis
  • VILTIN Galéria – Kovács Attila: Tér-geometriák
  • Vintage Galéria – Gémes Péter

https://mapsengine.google.com/map/u/0/edit?mid=zRKjmt6yqX3g.knynIjlSBGYk

 


15. Nyelvparádé

Ha idegen nyelv tanulását tervezed, ha  különleges, ritka nyelvek iránt érdeklődsz, ha fejleszteni szeretnéd a nyelvtudásodat vagy nyelvvizsgázni szeretnél, de tanácstalan vagy, hogy melyiket válaszd akkor menj el a Millenárisra a Nyelvparádéra.  Itt egyhelyben kaptok információt nyelvtanfolyamokról, nyelvvizsgákról, külföldi nyelvtanulási lehetőségekről, online nyelvtanulási lehetőségekről. A belépés díjtalan.

http://www.nyelvparade.com/

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ Nyílt Nap

Nem tudom, hogy jógázol-e Te Fiatal, de ha csak egy picit is érdekel annyira, hogy meglesnéd vagy kipróbálnád, akkor használd ki a lehetőséget és menj el ASRAM Jóga és Meditációs Központ Pesti helyszín a Nyílt napra ( 9-18.00)

 


Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztivál

Szeptember 12-14-ig koncertekkel és a kézműves sörkultúra találkozásával búcsúzik a nyártól a Palotanegyed Fesztivál. A Fesztivál zárórendezvényén, a Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztiválon, a Múzeumkertben többek között a Mystery Gang és Péterfy Bori, Ferenczi György és a Rackajam, a Téka, a Magonc és a Buborék együttes lépnek színpadra. A kocertek ingyenesek. A Nemzeti Múzeum vasárnap este fényfestéssel lepi meg a fesztiválvendégeket.

LINK: http://jozsefvaros.hu/hir/2052/Jozsefvarosi_Sor_es_Oromzene_Fesztival_/

Tovább


MovilfestBudapest 2014 - Miami, Tenerife és Ibiza után nevezz Budapesten filmeddel!

Budapest a jelenlegi házigazdája a nemzetközivé nőtt mobilfilmes fesztiválnak, a Movilfestawardnak, ami tulajdonképpen egy pályázati lehetőségekkel és turisztikai szolgáltatásokkal jól megkevert fesztivál.

A Movilfestawards a mobil eszközökkel készült filmek népszerűsítő felülete,  ami fiatalok számára nyújt lehetőséget, hogy mobiljaikkal, tabletjeikkel készült filmjeiket, minél szélesebb nemzetközi területen mutathassák be. Most Miami, Tenerife és Ibiza után Budapesten is nevezhetsz a mobilfilmeddel!

A kapcsolódó budapesti rendezvény, a MovilfestBudapest 2014  teszi lehetővé, hogy film és fotópályázat útján, a mobileszközökkel készült filmeddel vagy  fotóddal részt vehess a kezdeményezésen.

2014-ben a nemzetközi mobil-film és innovációs fesztivál 3 kategóriában - Movilfestawards,  Movilive és Movilfestexperimental – várja az alkotásokat. Bár a zsűri tagjai és a díjak még nem ismertek, de az biztos, hogy a zsűri által kiválasztott filmeket egy fesztiválsorozat keretén belül fogják bemutatni.

A fotópályázat idei témája: Login to My City, emberek és helyszínek, ahogyan mobil eszközök által látjuk őket avagy a világ mobil-szemmel. A közönségdíjas és a zsűri által legjobbnak ítélt képek a fesztivál weboldalain és a fesztivál helyszínein fognak megjelenni.

A pályázatok nevezési határideje: 2014 november 01.

A fesztiválhoz tartozik egy már javában működő turisztikai szolgáltatás is a Movilfestour avagy Cinema Bycicle Tour. A kerékpártúra lényege, hogy olyan budapesti forgatási helyszínekre viszik el az érdeklődöket a szervezők, ahol hollywoodi filmeket forgattak. A Movilfestour bázishelye az Erzsébet téren található.

Ízelítőnek itt egy videó: http://vimeo.com/99405710

Nagy Tamás a program szervezője elmondta azt is, hogy hamarosan megnyílik a Liszt Ferenc Repülőtér két terminálját összekötő folyósón a Bud Gallery. A mintegy 22 db falfelületre létrehozott kiállítás a már meghírdetett fotópályázat "városi élet" alkategóriára beérkezett képeit fogja bemutatni, amelyek a "Melyik városba lehet elrepülni Budapestről? témára reflektálnak. Másrészt a kiállítóhelyiség Movilfestudapest 2014 egyik bázispontjává alakul át.

Bővebb tájékoztatást a  fesztiválról és szolgáltatásról az alábbi linkeken találtok:

http://movilfestbudapest.com

http://movilfestour.com/

http://movilfestawards.com/en/

/A MovilfestBudapest2014 poszter készítője: Szőke Krisztián/

Tovább


Falra festett lisszaboni történetek a Szimplában

A Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál szervezésében holnap este 18.30-tól ingyenes előadás tartanak a Szimplában a portugál fővárost ellepő street art alkotásokról. 

A rendezvényen ízelítőt kapunk arról, hogy milyen mértékben válik egyre jobban hagsúlyossá a street art alkotások térnyerése a hagyományos liszaboni csempézett falak mellett.

Murányi Kata design manager előadásában azt kívánja bemutatni, hogy hogyan hatnak a street art alkotások a város szövetére, miként változtatják meg azt.
Milyen új értelmezést kap a grafittik és street art alkotások által az utcakép fogalma, hogyan hat a street art a város és a lakók kapcsolatára.



Bemutatja az alkotókat, témáikat, beszél majd a háttérben lévő folyamatokról.

Az eseményről bővebben tájékozódhatsz a rendezvény facebook oldalán:


Ha már most kíváncsi vagy arra, hogy milyen street art alkotásokat lehet látni Lisszabonban, nézd meg ezt a videót!

/Képek forrásai:1.) Fado - Színes város event; 2.) http://www.unurth.com/index/ /

 

 

Tovább


100 szóban Budapest

Legyen az, hogy vagy olyan másnapos bulis vagy „bármilyen” állapotban, hogy írsz egy 100 szavas történetet Budapestről. Még kihasználhatod ezt a hétvégét, hogy nevezz történeteddel a 100 szóban Budapest pályázatra.

A budapesti felhívást a Chilében már 14 éve megrendezésre kerülő „Santiago 100 szóban” című pályázat ihlette. Az évente közel 50 000 beküldött pályaműből a nyertes történeteket illusztrálták és kiállították a város közterein.

A budapesti pályázat célja is hasonló. A nyertes történetek illusztrálásával és köztereken való bemutatásával szeretné bevonni a város lakosságát a projektbe, amelyben bárki elmondhatja 100 szóban, hogy mit jelent Budapest, a város a benne élő embereknek.

A pályázatra egyaránt jelentkezhetnek történeteikkel budapesti, vidéki és határon túli magyarok is.    

A pályázatokat elbíráló zsűri prominens tagjai Winkler Nóra, Hajós András és Szőllősy Balázs.

A 12 kiválasztott döntős közül az első három helyezett 150 000 Ft összdíjazásban részesül. A 12 döntős történetet elismert művészek illusztrálják. Az elkészült alkotásokat pedig a szervezők számos médiafelületen, különböző köztereken tervezik megjeleníteni.  A teljes anyagot a díjátadó rendezvényen, egy kiállítás keretében mutatják be.

A pályázatok végső beadási határideje: 2014. szeptember 7.

Ne maradjatok le róla, írjátok meg gyorsan 100 szavas történeteiteket!!

Érdemes megnézni a pályázat oldalát (http://www.100szobanbudapest.hu/), ahol beleolvashattok pár chilei történetbe is, például az alábbi kettőbe:


ÚLTIMA ESTACIÓN - Harmadik helyezett (2013)

Egy cérnadarab olyan apró valami, ami bosszantóvá válhat. Szeretek szálakat hordani a zsebemben, felszállni a metróra, és hagyni, hogy egy darab leessen a szoknyámra. Mindig szerencsém van. Sosincs hiány olyan utasban, aki a tekintetét ne a cérnadarabra szegezné, majd rám, a cérnadarabra, majd megint rám. Elérkezik egy pillanat, amikor kétségbeesik, és esdekelve nyitja ki a szemét: „Vedd már le onnan, kérlek!”. A végletekig fokozom a helyzetet. Mielőtt leszállna, megfogom a cérnát és kedvesen, mint egy ajándékot, utastársam kifogástalan nadrágjára csúsztatom.

Név, életkor: Isabel Wagemann, 41 éves
Város: Madrid, España


BUENAS INTENCIONES - Gyerek kategória nyertese (2012)

Ha lenne egy kutyám, úgy hívnám, hogy Kutya, mert ez egy könnyen megjegyezhető név. Ezért foglak téged Papának hívni, remélem, értesz.

Név, életkor: Matías Monarde, 11 éves
Város: Buin

Tovább


Most már biztosan jönnek a nagy épületek a Városligetbe

Akkor ez meccs úgy tűnik, hogy eldőlt: "A Városliget fekete napja. Ezekben a percekben a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Városliget építési szabályzatát, mely lehetővé teszi új épületek felhúzását a közpark területén" - olvasható a Városliget Facebook-oldalán.

Hát ennyike.

Az MTI-től még ezt lehet tudni: bár többen is arra szólították fel Tarlós Istvánt, hogy mondjon véleményt a múzeumi negyed megvalósításáról, ám a főpolgármester elutasította ezt. Arra hivatkozott, hogy neki az elfogadott törvényeket nem kell véleményeznie.

Előzmények röviden: Nyílt, nemzetközi tervpályázatot írtak ki Liget Budapest néven a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre áprilisban. Az ingyenes pályázat kétfordulós, 870 ezer euró összdíjazású és a beérkező pályaműveket tizenegy fős nemzetközi zsűri bírálja el. Az első forduló augusztusban zárul le, a végeredményt decemberben hirdetik ki.

Öt új múzeumi épületbe hat múzeum költözik majd:
- Új Nemzeti Galéria
- Ludwig Múzeum
- Néprajzi Múzeum
- Magyar Zene Háza
- Fotómúzeum Budapest
- Magyar Építészeti Múzeum

A tervet számos kritika érte. Itt érhető el a pályázat, itt pedig az ellenpetíció. Továbbiak itt.

Tovább


Reblog