Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Városszépítő tevék a belvárosban

A Bulinegyed sűrűjében élő János a teraszán üldögélve gyakran nézegette a szemközti tűzfal sátortetős oromzatának falát. A lemenő vagy a felkelő nap fényében a piramisokhoz hasonlította, és már csak a tevéket hiányolta. Egy hosszabb kirándulás alkalmával a szomszéd építész házaspár, kapva az alkalmon, hogy János elutazott, felmászott a háztetőre, és megfestette János ábrándjait.

belváros gerilla akció városszépítő akciók falfestés

belváros gerilla akció városszépítő akciók falfestés

belváros gerilla akció városszépítő akciók falfestés

belváros gerilla akció városszépítő akciók falfestés

Az építész házaspár legóépítkezéshez hasonló, mini városképjavító kreatív tevékenysége nem egyedülálló a városban. Belső-Erzsébetváros és a város nagy része számos olyan épített felülettel rendelkezik, amit a fenntartó elhanyagol. Ilyenek az önkormányzati tulajdonban lévő, nem bérbe adott ingatlanok kirakatai, a parlagon hagyott, kiégett zöldfelületek, a bulinegyed összevizelt, másnap kiszáradt vízerekre hasonlító, bűzölgő, párolgó járdái vagy a Közútfenntartó által kijavítatlan kátyúk, töredezett útfelületek és járdák.

 Az elmúlt időszakban több ilyen gerillaakciószerű „városszépítő” tevékenység bukkant fel a városban.

Az akciók közül van, amelyik eléri a célját, és felébreszti a fenntartót Csipkerózsika-álmából. Ilyen volt a civilek elmúlt heti kezdeményezése, amikor is a Millenáris kerékpárpályán kezdték el befoltozni a betonfelület lyukait, aminek hatására a Nemzeti Sportközpontok intézménye átvette a javítás folytatását.

Nem jött ki jól városszépítő akciójából a Kétfarkú Kutya Párt, akik már egy éve szorgalmasan végzik kedves, kis színes városszépítő akcióikat. Ők voltak azok, akik használhatóvá tették a nyolcadik kerületi használhatatlan, dizájnos buszmegállókat, „alternatív útjelző táblákkal” segítik a Blaha Lujza téren kevergőket, és színesre festik az elhanyagolt járda- és útfelületeket. A színező „úttörők” ellen lakossági bejelentés alapján büntető eljárás indult.

 Egyelőre még szabadon színesíthetik a város közterületeit a gerillahorgolók, akik különböző felületeket támadnak le színes fonalaikkal. Horgolták már körbe a Móricz Zsigmond tér gombáját, a Széll Kálmán tér és a Madách tér oszlopait és a Klauzál tér fáit is.

belváros gerilla akció városszépítő akciók falfestés

 Az urbanizációs környezethez kapcsolódó szépítőjellegű lakossági akciók, általában a városvezetés, az önkormányzati szerepvállalás hiányosságaira reflektálnak, így többnyire az ott élők tetszését jobban elnyerik, mint a felelősökét, mint ahogy látjuk ezt a Kétfarkú Kutya Párt esetében is.

Tovább


Szürke marha falatozik a Mika felett

Lecserélték a Kőleves tűzfalán a még az ellentétpárok programsorozat részeként megfestett Buda vagy Pest? című festményt.

A közel 600 négyzetméteres falfelületen egy subába öltöztetett hatalmas szürke marha falatozik vidáman.

A festmény Far Heat és Trans One művészek alkotása.

Mindketten nemzetközileg elismert alkotók, akik már több budapesti tűzfalat varázsoltak újjá.

Far Heat és társai festették a falra a Baudelaire ihlette Romlás virágait a Kertész utcában.

Trans One-ról pedig itt egy szuper kis Vimeo-videó, mondjuk úgy, hogy a Volt egyszer vadnyugat című film után szabadon.

Tovább


Iskolai tűzfalfestészet

Ha a Kliknek nem sikerül feldobni a gyerekeket, akkor majd megteszik azt a tűzfalfestmények.  Az elmúlt héten átadott tűzfallal együtt a városban már nyolc iskolában örülhetnek a festett falaknak a diákok, az iskolai dolgozói és a gyerekek szülei.

A Neopaint csoport elmúlt héten átadott több mint 1000 m²-es alkotása a város legnagyobb tűzfalfestménye lett. Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskolába festett képen Vidák Zsolt grafikája látható, aki részletgazdag, Rotraut Susanne Berner népszerű böngészőinek világára emlékeztető, vidám, humoros alkotásaival a fiatalok nagy kedvence. Júliusban a művész több grafikáját láthattuk a Telepen a My little Budapest című kiállításon. 

Az erzsébetvárosi „Dobsuliba” házhoz jön az erdei iskolák hangulata: az idei szezonnyitásra készült el a magas hegyek ölelésében megbúvó csónakázó tavat ábrázoló festmény.

Valamikor tavasszal előzte be a testvériskoláját az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, ahol a suli belső homlokzatára önmagát tükrözve, mintegy folytatólagosan festették falra magát az épületet, borostyánnal színesítve.

Az erzsébetvárosi tűzfal-rehabilitációs program részeként tavaly a Hernád utcai Baross Gábor Általános Iskola kapott 700 négyzetméteres felületen egy nagy mesevárost. A képen perspektivikusan a mindennapi élet tevékenységeit, többek között dolgozó embereket, autószervizt, focimeccset, folyón evező kajakosokat, parkban piknikező embereket és sárkányeregetést ábrázoltak.

Az előző falfestményektől leginkább a Madách Imre Gimnázium oldalára festett kép tűnik ki. Az itteni illusztráció eltérően az előzőektől, nem a természethez, a játékos hangulati ábrázolásokhoz, a mindennapi cselekvésekhez nyúl, hanem a hetedik kerület egyik emblematikus ütőerét, az Erzsébet körutat ábrázolja

A Dohány utcai általános iskolában is a Dob utcai festmény hangulatára emlékeztető festmény van, de itt patak csörgedezik, heveredni hívó patakparttal.

Még a tűzfal-rehabilitációk hajnalán, 2011-ben festette ki virágokkal a Színes Város csoport az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Iskola udvarán található tűzfalat.

2014 szeptemberében pedig a XVIII. kerületi Kandó Téri Általános Iskola szánkózódomb melletti, fás-füves tér közepén álló, fehér kis épületének falaira festettek erdei tájat a Színes Város csoport alkotói.

Fotók:

Alsóerdősori képeket köszönjük Fazakas Pálmának!

Többi kép: Szerkesztői fotók, Neopaint, Színes város fotói
 

(Ha a világért sem maradna le posztjainkról, ide klikkoljon!) 

Tovább


Mi történik a Dob utcai tűzfallal?

Épp nagy erőkkel verik le a Dob utcában a vakolatot az egyik épületről – a város egyik legrégebbi tűzfalfestményével együtt.

Még mielőtt bárki megijedne, hogy hova tűnik szemünk elől a Lumen zöldséges Zsuzsija (legalábbis a falra festett változata), Jankovics Barnabás, a Neopaint képviselője elmondta, hogy mivel beázott a fal felülről, és egy része betokosodott, ezért most a teljes vakolatot eltávolítják, és majd márciusban újra megfestik a képet.

...és majd újra...

Avagy a tűzfalfestmény nem tűnik el, csak megújul.

Tovább


Térkép a csövön! Kifestették a távhővezetékeket

A képzőművészet, a zene és a távhővezeték furcsa találkozásának eredménye, hogy újpesti térképrészlet került egy távhővezetékre.
 

Egy hónapon keresztül kereste a Főtáv a Pimp My Pipe pályázaton keresztül azt a legkreatívabb városszínesítő ötletet, amelynek alapján megújulhatott a IV. kerületi Elem utcában található, föld fölött futó távhővezeték.

A csövek lefestéséhez 100 liter festéket használt fel a tűzfalfestményeiről ismert Színes Város Mozgalom. A pályázat eredményeként egy 200 méter hosszú csőszakaszra egy újpesti térképrészlet került.

A csőszínesítő pályázat során nemcsak a lokális életérzés erősítése, hanem két művészeti ágazat bekapcsolása is fontos volt a pályázat lebonyolítása alatt.

A hiphopszcéna elismert képviselői, Busa Pista (Irie Maffia, Zuboly) és Zsolaa (Teebag, Faktorlabor) rímekbe szedve hívták fel a városlakók figyelmét a városszínesítés lehetőségére. A két rapper a cső eredeti állapotánál videoklipet is forgatott, és megerősítette, hogy a hiphop mint társadalmi kérdésekre érzékeny zenei műfaj egyik feladata, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a legális graffitifelületre, hogy bemutathassák kreativitásukat.

Tovább


Panelre is lehet

Az elmúlt hónapokban szinte mindennap újabb és újabb tűzfalfestménybe botlunk a belvárosi kerületekben.

Nyilván joggal, ugyanakkor kevesebb szó esik a hatvanas évek házgyári rendszerében épült panelek homlokzati felújításáról. Mind vidéken, mind Budapesten - talán a pályázati panelprogramnak köszönhetően - a Főtáv pályázatainak egyre több hőszigetelt, szürke színét elhagyó, színes panelházra bukkanunk. Ez jó. Kétségkívül enyhíti a nagy panellakótelepek depressziós hangulatát.

Az elmúlt évben Óbudán átadott Timár utcai panelházon a megszokott színes, kockás kifestésen túl egy jóval kreatívabb megoldással találkoztunk. A házfalán az aktív szabadidős tevékenységeket – bringázás, evezést, sárkányrepülőzést - propagáló rajzokat lehet látni. Visszafogott, nem uralkodó megjelenése mindenképpen üdítően hat a Tímár utcai panelsorok között. Vasvári István kivitelező elmondta, hogy a felújítás a lakóközösség, a kivitelező és egy, a házban lakó építész összefogásából a III. kerületi főépítész jóváhagyásával valósulhatott meg. A rajzok a ház földrajzi helyzetéből adódó és a sportos Óbudához kapcsolható rekreációs tevékenységeket népszerűsítik, a Duna menti bringázást, a Dunai kajakozást, a sárkányrepülőzést a Budai-hegyekben.

A panelházak felújításának kreatívabb kivitelezése külföldön egyáltalán nem ismeretlen tevékenység. Nagyon jók, és az itthoni házközösségek és önkormányzatok számára is jó példával szolgálhatnak a berlini, varsói, krakkói, párizsi, madridi vagy szöuli példák.

 

Berlinben a Friedrichsfeldén 22 000 négyzetméter nagyságú panelházfelületet festett ki a francia CitéCreation csapata. A szolidaritás című festmény apró részletekben ábrázolja az állatvilág, a fák és a lakók kapcsolatát.

 

A Lipcsében élő Maler Michael Fischer-Art a neubrandenburgi 32 méteres magas házra festett Színsziget című alkotás a keletről (Pomerániából, Lengyelország) érkező autópályát üdvözli ezzel a színes „mérföldkővel”.

Madridban egy 123 apartmanból, üzletekből, garázsból álló épületet teljes zöld felülettel újítottak meg.

Varsóban, a Jana Pawla II. utcában az ENSZ által szponzorált, bolognai művész által készített falfestményt nézhetünk meg.

Tovább


Meseváros az iskolafalon!

Erzsébetvárosban ismét megújult egy tűzfal, ezúttal a Hernád utcai Baross Gábor Általános Iskolában.

A Neopaint Works alkotócsoport által megálmodott tűzfal-rehabilitációs program tavaly indult útjára, majd a VII. kerületi önkormányzat felkarolta a kezdeményezést. A Neopaint és az önkormányzat közös munkájának eredménye ez az újabb, közel kézilabdapálya nagyságú (700m2) megfestett tűzfafelület.

A tűzfalfestmény témáját - meseváros - leginkább az alapozta meg, hogy az iskolaudvar szűkösségét figyelembe véve, az elkészült kép óriás felületen közelről, és alulról nézve is jól érvényesüljön. Így az alkotók egy olyan mesevárost festettek, ami minden gyerek számára szerethető legyen.

A meseváros az élet mindennapi tevékenységeit ábrázolja, parkban piknikező embereket, sárkányeregetést, autójavítást a szervizben, focimeccset, kajakosokat a folyón...stb. A kép különlegessége az a perspektívikus ábrázolás, amely mint egy megdöntve ábrázolja a képzeletbeli kisvárost. A képen a legkisebb részletekig minden ki van dolgozva, megfigyelhető például, hogy minden épületnek, szereplőnek meg van a saját árnyéka, amely még jobban kiemeli a kép térhatását.



A Tűzfalrehab program keretén belül az idén még két további tűzfalfestmény fog elkészülni a Neopaint csoport által belső-Erzsébetvárosban. A jövő héten kezdődő tűzfalfestés témáját, a Rubik-év adta!

Tervezés, és teljes kivitelezés: Neopaint Works alkotócsoport
Támogató: Erzsébetvárosi Önkormányzat
Partner: Trilak Festékgyártó kft.

A Neopaint Works csoport facebook oldala: www.facebook.com/neopaint
A Neopaint Works csoport budapesti tűzfalfestményei: https://www.flickr.com/photos/neopaint/sets/

Fotók: Neopaint Works

Tovább


A gördeszkázó fénycsontváztól a párizsi kísértetvárosig

Urbánus/külvárosi érdekességek a világ több pontjáról. Főleg street art, de van köztük elhagyott külváros is.

1. Őrületesen menű VJ-projekt Sao Paulóból, amint egy fényember suhan/úszik át a városon (épületeken, metrón, járdán stb.). Látványos és ötletes, a VJ Suave nevű VJ-duó munkája. Itt van tőlük egy vadiúj, legalább ennyire jó filmecske Brazíliavárosból.

2. Gördeszkázó fénycsontvázak az éjszakában - egy Los Angeles-i illusztrátor, Darren Pearson munkája. Pearson komplex fényképeket készít, egyiknél sem használ photoshopot, hanem hosszú expozíciós idejű technikát használt, és ledes fényfestést (bármit is jelentsen ez).
3. Pozitív üzenetű street art ugyancsak LA-ből a Venice nevű városrész aszfaltjáról. Stencil!
street art street artstreet art4. Párizs szokatlan arca tárul fel egy külkerületi kísértetvárosból: Goussainville-Vieux Pays eredetileg egy mezőgazdaságra berendezkedett kis falu volt 20 kilométerre Párizs belvárosától. Egészen 1972-ig, amikor is Goussainville lakói egyszerre csak a frissen elkészült Charles de Gaulle reptér légifolyosója alatt találták magukat. Innentől kezdve az ereszkedő és emelkedő gépek zaja annyira elviselhetetlenné tette itt az életet, hogy a település gyorsan elnéptelenedett és szellemváros lett belőle.
szellemvárosszellemváros
Fotók forrása és még több kép a szövegben látható linkeken.

Tovább


Reblog