Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezek Budapest legjobb helyei

Az idén először versenyeztették meg Budapest legjobb helyeit. A Budapest Highlife Awards 2016-on a közönség dönthette el, melyek Budapest legjobb kocsmái, kertjei, bárja, romkocsmái. A kategorizálás sajátossága, hogy a teraszokra és parkokra együtt, mint szabadtéri helyszínekre lehetett szavazni.

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín

A közönség tizenkét kategóriában szavazhatott, és mintegy 100 helyből választhatta ki kedvenceit.

 Íme, a kedvencek névsora.

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Liebling terasz

Legjobb kocsma:
Aznap
Telep
Liebling

 

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Ankert reggel

Legjobb romkocsma:
Ankert
Fogasház
Instant

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Raktár Bár

Legjobb bár:
Raktár bár
Badgirlz Barclub
BOB

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Divino

Legjobb borbár:
Divino
Doblo
Apropó

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Léhűtő

Legjobb kézműves söröző:
Léhűtő
Bestia

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Budapest park

Legjobb szabadtéri hely:
Budapest Park
Raqpart
Fröccsterasz

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Akvárium 

 Legjobb koncerthelyszín:

Akvárium Klub
Budapest Park
Barba Negra Music Club

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Tütü

 Legjobb melegbarát hely:
Ankert
Tütü
KIOSK Budapest

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Volt bár

Legjobb kis klub:
VOLT Music Bar@Akvárium
LÄRM
Toldi klub

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Tesla

Legjobb nagy klub:
Akvárium
Tesla
Ötkert

 Legjobb partiszervező:
Citymatiné
Next Level
Lavalava

A közönség a budapesti helyszínek mellett megszavazhatta a legjobb vidéki várost is. Pécs vezeti a rangsort, Győr és Szeged követi

Tovább


Fészekfoglalástól jégtörésig. Hétvégi programajánló

Ha múzeum…

...akkor a Műcsarnok Finisszázsa ígér kellemes időtöltést, ahol vasárnap záró tárlatvezetések lesznek a Képparxisok kiállításhoz kapcsolódóan, és lesz múzeumpedagógia - korhatár nélkül családi programsorozat.

A hétvége alatt pedig még meg lehet tekinteni, a Mélycsarnokban Tommaso Tanini meghosszabbított kiállítását. Tommaso Tanini alkotásaiban, az egykori keletnémet titkosszolgálat (Stasi) mindennapi érzelmi manipulációs eljárásait kívánja feltárni, bemutatni. Tanini alkotásainak alapvető, kínzó felvetése, hogy miként fordulhat az ember az őt elnyomó, megfélemlítő rendszer helyett saját szerettei ellen, illetve hogyan lehetséges mégis felülkerekedni a hatalom keltette szorongáson.

Két napra jól felébred a Fészek klub is. Fiatal művészek rendezik meg a Fészekfoglalás projektet a legendás hírű, idén 114 éves Fészek klubban. Egy napra kinyitja összes termét a ház, azért, hogy befogadja a különböző művészeti ágakban tevékenykedő tehetséges fiatalok alkotásait.
 

Ha koncert…        

…[ezt elnéztem, ez tegnap volt]...akkor ígéretes csemegének ígérkezik a svéd énekesnő és együttese az Antonia Vai Band koncertje a Mika Tivadar mulatóban, szombat este. A jelenleg Magyarországon élő énekesnő és együttese a stockholmi egyetemi klubokban nőtte ki magát. Zenei világa vegyíti a soul, rap és a country hangzásvilágát. A szombat esti koncertre az együttes azt ígéri, hogy az összes számukat eljátsszák.

Gondolom, nem hagyhatom ki a Dürer kert Jégtörő fesztiválját, ahol számomra teljesen ismeretlen zenekarok fognak fellépni a magyar punkzene felhozatalából. Ilyen zenekarok, mint a C.a.f.b., a Macskanadrág, a Hisztéria, a Barackca vagy az Utolsó Alkalom zenekar. Mit mondjak, ahogy hallgatom őket, valóban zúznak.
 

Ha vásár…

...akkor kihagyhatatlan a Cirko Garázsvásár szombaton, ahol a Cirko mozi érdekes tárgyaihoz juthatunk hozzá, igazi relikviákhoz, plakátokhoz, eredeti kópiatároló dobozokhoz, tekercselőgéphez, bútorokhoz és más "átlagos" használati tárgyakhoz egyaránt.

Tovább


A közélet iskolája Józsefvárosban és a migráció ízei filmeken. Hétvégi programajánló.

Ha mozi…

 …Nem is olyan rég az egyik posztom arról szólt, hogy hogyan látják Budapestet az itt élő migráns nők, most január 25-éig pedig az Uránia Filmnapok filmjein keresztül ismerhetjük meg a migrációt mint társadalmi jelenséget elsősorban a rendszerváltás óta eltelt negyed század alkotásainak tükrében. 50 forintos jelképes jegyárak mellett akár fikciós, akár dokumentarista formában merülhetünk el a belső migráció, az elvándorlás, a bevándorlás, a menekültügy, a kultúrák egymás mellett élésének problémáiban.

A fesztivál filmkínálatában, olyan filmeknek örülhetünk, mint Gothár Péter Passport - útlevél a semmibe vagy Az én Magyarországom Berlinben című filmek, vagy a finn-francia koprodukcióban készült Kikötői történetnek

A fesztivált kávéházi pódiumbeszélgetésekkel színesítik. Szombat délután például filmrendezők és filmtörténészek beszélgetnek a magyar film Amerika-képéről, vasárnap pedig olyan filmműhelyek képviselőivel lehet találkozni, akik az elmúlt években intenzíven foglalkoztak a ki- és bevándorlás jelenségével. Esténként pedig zenei mulatságokra lehet lazítani. Szombaton a 20. század elejétől a 80-as évekig válogatott össze filmzenéket és régi slágereket a Tilos Rádió DJ Sanyija. A filmnapok záróakkordjaként vasárnap este a Freedom Café és a Meszecsinka zenekarok kifejezetten erre az estére összerakott örömzenélését lehet meghallgatni. 

Ha koncert…

…Koncertre az Akvárium klubba küldtem volna HS7-rajongókat, hogy együtt bulizzanak a zenekar 20 éves születésnapi koncertjén. De a jegyek a koncert Facebook-oldala szerint elfogytak. Persze feladni sosem érdemes, főleg, ha valaki nagy HS7-rajongó. Aztán azt is gondoltam, hogy ajánlom a Kéknyúl Bigband estjét Fábián Júlia-rajongóknak a Trafóban, de úgy tűnik, már ott is kevés a jegy. Így egyre inkább kimaradhatatlannak tűnik az A38-on Raveonettes, a DYN formáció és a lengyel Bokka koncertjei.

A klasszikus rock and rollt és némi újhullámot vegyítő dán Raveonettes két éve már nagy sikerrel lépett fel a hajón. A lengyel szupergroup, a Bokka elektronikus popzenét játszó zenekar, a lengyel zenei élet egyik vezető alakja. A harmadik fellépő az estet nyitó berlini DYN formáció. És ha ide se jutna be valaki, akkor menjen le az Aurórába, ahol az Eugénia Formáció muzsikál, vagy vasárnap a Kisüzembe, ahol Czitrom Ádám Andrzej Żuławski Special Edition élő filmzenékkel kínálja a hallgatót.   

Ha valami más…

…mert ez tényleg valami másféle hétvégi program, akkor nem érdemes kihagyni „A közélet iskolája évnyitót” az Aurórában. A közélet iskolájában lehet kérdezni, beszélgetni, aktivizáló műhelyeken részt venni, és a végén együtt lehet bulizni a fentebb említett Eugénia Formáció koncertjén. A workshopokon kívül  Váczi Dorka a Liga Akadémia, Csoszó Gabriella fotóművész, Fekete-Nagy Miklós, A Város Mindenkié mozgalom nevében és Tóth-Ridovics Máté a Fakt Visual Lab, Shultz Nóri a Krétakör Szabadiskola és Oblath Márton Anblokk/Parforum - Részvételi Kutató Műhely  képviselőjeként beszélgetnek majd a pedagógia szerepéről a társadalmi mozgalmakban és aktivista munkákban.

Tovább


Belvárosi szilveszteri partik. Kerületről kerületre.

Nehéz választani az óévbúcsúztató partik közül. Kerületről kerületre válogattam a tágabb belvárosban.

Az első kerületben a Bem moziban Zsazsa-diszkó és Űrhajó-koncert lesz. 

Az ötödik kerületben az Akvárium klub 100% Budapest Szilveszter címmel nagy bulit ígér. Három teremben három buli. A Nagyhallban dapayk solo lesz a special guest, mellette pedig a rendezvény házigazdája a 2015-ben 10. jubileumi évét ünneplő NVC csapata szolgáltatja a zenét. A Kishallban A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I., modul aka mango, Headshotboyz, iamyank és mások lépnek színpadra. A VOLT bárban Tom Select, Vikipop, Nora Matisse és sokan mások is DJ-pult mögé állnak. A jegyárak 23 óráig 3000 Ft-ba, 23 óra után 3500 Ft-ba kerülnek.

Aki csendesebb bulira vágyik, menjen a Csendesbe a Byebye14Hello15 évadzáró partira.

A Hunnia bisztróban, a 8. Hunnia szilveszteri bulin Frenk (Hiperkarma, Budapest Bár, Braindogs), Szekeres András (Junkies), Zselenszky Tamás (ex-ElevenHold) és Bérczesi Robi (Hiperkarma) közös zenélésével lehet az óévet búcsúztatni. A belépőjegy ára 2500 Ft, melyből 1000 Ft lefogyasztható. 

hatodik kerületben a Gödör Klub, kicsit hasonlóan, mint az Akvárium, szintén "háromszintes bulit" ígér. Az I. teremben a Depeche Mode zenéire lehet bemelegíteni, utána Plazmabeat- és Pornography-koncertekkel lehet folytatni. A 2. teremben a 80-as és 90-es évek legjobb és legrosszabb zenéire és videóira lehet táncolni. A 3. teremben Cure Árpi, O+A és György szelektálja a muzsikát. A jegyek ára a helyszínen 2000 Ft.

hetedik kerület nem csendesül, hanem továbbra is vígad. A Mika Tivadar Mulatóba fészkeli be magát a Tilos Rádió, itt tartja hivatalos szilveszteri házibuliját. A Tilos-DJ-k közül Carl Oh, Bal5000, Gandharva+Von Yodi, Nixon és Beata Pozitíva és még sokan a lemezpult mögé állnak. Az ünnepi beszédet Kegytárgyas Feri mondja. A belépőjegy ára 1000 Ft, ajándék pogácsával együtt jár.

Carl oh - new years eve warm up mix by Tilos Selection on Mixcloud

A Gozsdu Manó Klub Flitteres szilveszterrel kecsegtet. A diszkólázban égő Barcsay Jenő Emlékzenekar koncertje után Spanish Waxék NYE Special bulija lesz a diszkó jegyében. A lényeg: a belépés ingyenes!

Popdavec DJ úgy tűnik nem a Tilos-partin muzsikál majd a Mikában, hanem a Kisüzem partivendégeit szórakoztatja. A tavalyi zenei kínálathoz hasonlóan afro-kínai rokkendroll diszkóval.

A Fogasház sem hagyja punnyadni az Akácfa utca lakóit, hanem négy helyszínes DJ-felhozatallal kínálja az óévbúcsúztatókat. Boldog tánctérre, bukósisakban táncolós afterpartira, fejre fordított cirkuszi sátorra és csikkpöckölő-hiphopfunk ordító versenyre lehet számítani. A DJ-kavalkádból  Infragandhit, Wondawulf & Jumodaddyt, Kid Panelt, Ludmillát, Nakedkoolt és Szobahipsztert emelném ki. De mindenki mást szeret, és itt majd bőven lehet válogatni.

Lámpásban mint tavaly is érkezik a Zsiványbeats avagy a mostanság időnként Dj Pozorral mutatkozó Dj Superstereo (Bazaar Kings) és Suefo, a Mana Mana kiadó egyik gazdája, valamint a Worldstylers és a Savages Y Suefo global-elektronika duók oszlopos tagja. A belépés ingyenes.

A RoHAM bárban a ColorStar Solarize című lemezének és az Anima Sound System Gravity And Grace című lemezeinek bemutató koncertjeire invitálja a táncolni vágyókat. A koncertek után DJ Pándi Balázs, Farbwechsel DJ-k, Zomblaze, Yapo és mások is szórakoztatják a vendégeket. Az egészestés bérlet ára 2000 Ft.

nyolcadik kerület sem marad és maradhat le a szilveszteri partit kínálók sorából. Az Auróra szilveszteri luxi partit rendez, ahol mindenki megcsillanthatja arany, ezüst, gyémánt, esetleg brill ékszereit. Kötelezően felveheti legdrágább bundáját, és semmiképpen se hagyja otthon a kígyóbőrjét sem. 

Lumen kávézóban a Mikszáth téren Kovács "Royal" Feri, Kovács Gergő és Hevesi Nándor muzsikál vidáman.

kilencedik kerületben az If kávézó szolidabb, de annál kedvesebb partival és vacsorával várja a vendégeit. A francia, olasz, spanyol sanzonokat Bérces Eszter, Vázsonyi János és Patrik Ádám biztosítja a vacsorához és a vacsora után. A Gólyában a Beat! a popsztár, utána pedig a Gólya Home Entertainment System pörgeti a lemezeket. DJ-ék Osztja:Penko, MC Bogyó Hollandi, Jagoda és Rania Krónikái.

Hazafelé érdemes benézni az Élesztőbe még egy jó sörre.

tizenegyedik kerületben az A38 Hajó pazar óévbúcsúztatót kínál minden generációnak. A Budapest Bár koncertje nyitja a Hajó szilveszteri bemelegítő műsorát. 20 órától két random tripprogram közül is lehet választani. Harcsa Veronika, Fehér Balázs (The Carbonfools), Kama (Mary PopKids) 22 óráig szórakoztatja a Hajó vendégeit, ezt követi a második random trip, ahol Gabriella Hänninen (Parov Stelar Band), Barabás Lőrinc, Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar), MC Zeek (Rewind) és Premecz Mátyás zenélnek, DJ Q-Cee tekeri a lemezeket. A koncertek után kötelező after party várható!

A tizenharmadik kerületben a Vígszínház „A revizor” című vígjáték előadásával, jó hangulattal várja a szilveszterezőket. Az  előadás végén lesz tombolasorsolás, a tombola fődíja egy exkluzív vacsora Eszenyi Enikővel, újévi Vígfogadalom-fal és szilveszteri mulatság.

Tovább


Massolit a Csigában, Gólya a Kutyában - Elkezdődött a Negyed7Negyed8 Fesztivál

December 16-án elindult a Hanuka avagy a Negyed7/Negyed8 fesztivál új helyekkel, új közegben, új központtal, mégis a megszokott, otthonos hangulatban.

A tavaly még Negyed6Negyed7 néven futó fesztivál az idén Negyed7Negyed8 fesztiválként indította programjait. Az előző fesztiválok ideje alatt a programokat a szervezők még egykori központjuk a Sirály klub köré szervezték. Miután a VI. kerületi önkormányzat megszüntette a Klubot, és bezárta az épületet, a fesztivál új helyet keresett és talált magának, igaz azt már Józsefvárosban. Így 2014-től a nyolcadik kerületben található Aurora klub ad helyet a fesztiválnak. Így az idén innen indulnak a városi séták és az esti gyertyagyújtások is.


A szervezők az idén sem szeretnének a hagyományokkal szakítani, így a bejáratott programokat a nyolcadik kerület lehetőségeivel, hangulatával vegyítik.
A fesztivál legfőbb kérdése, hogyan viszonyulnak egymáshoz a hasonló történelemmel, mégis nagyon eltérő jelenkori történetekkel bíró városrészek. Mennyire lehet összekötni, vagy mennyiben távolodik el egymástól a 2014-re Kelet-Közép Európa első számú bulinegyedévé és ezzel egy időben kulturálisan egyszínűvé vált VI. és VII. kerület és a jóval kevésbé „kommerszializálódott” VIII. kerület? Miért láthatóak jobban az egyik negyedben ugyanazok a társadalmi problémák, mint a másikban? Miért kínál az egyik negyed több megoldást a problémákra, mint a másik?
A fesztivál ezekre a kérdésekre keresve a választ, a történelmi zsidónegyed különböző árnyalatait, rétegeit, szubkultúráit igyekszik bemutatni. Évről-évre új helyek, klubok, kávézók, éttermek, kiállítóterek csatlakoznak a programhoz. Az idén a két kerületben a Fekete Kutya, a Gólya, a Massolit, a Csiga és az Auróra ikerhelyekként csereprogramokat szerveznek: érteni lehet ezalatt, hogy lesz olyan, hogy programot szervez a Massolit a Csigában, vagy a Gólya a Kutyában.


Az idei rendezvények között is lesznek városi séták, mint például csütörtökön a Helytörténeti séta, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a VIII. kerület 1944-es eseményeivel, a csillagos házak, a védlevél-hamisítások és a Kis Varsó néven elhíresült zsidó ellenállás történetével. A "Séta a lányok nyomában" című tematikus bejárás célja, hogy a kezdetektől csaknem napjainkig bemutassák a prostitúció tereit és ezek változásait,  felkeressék a még látható „emlékeit” a Magyar utcától a régi Kender utcáig. Lesz zenés Szombatfogadás borral, kaláccsal és finomságokkal és persze David Lazar rabbival.  És természetesen lesznek kiállítások, filmek és zene.

Az együttesek között fellép a klezmer és balkáni dallamokat a reggae, hip hop és a funk elemeivel összegyúró Hagesher együttes. A jamaikai soundsystem hangulatot idéző Love Alliance és a közép-kelet-európai zsidó zenei hangzásokat hordozó Nigun Trió jazz-zenekarokat is megtalálhatjuk a programok között.

Az Aurora klub minden este ünnepi gyertyagyújtással várja az érdeklődőket.

Bővebben a programokról a fesztivál honlapjáról lehet tájékozódni

Tovább


Ingyenes reggeli a bicajosoknak

A Magyar Kerékpárosklub a Bringázz a Munkába őszi kampánynyitónapján ingyenreggelit kínál a kerékpárral dolgozni menőknek. A BAM reggeli menüjében van Túró Rudi, reggeli keksz, gyümölcslé, egyes helyeken péksütemények, kávé és gyümölcs is. 

A reggelizőhelyek a város különböző pontjain, eltérő időpontokban várják a dolgos kerékpárosokat. Az időpontok és a helyszínek változhatnak, érdemes a Facebook-eseményt csekkolni, mielőtt reggel, üres gyomorral útnak indulsz.

 

Budapesti BAM reggelizőhelyek:

  • I. Budapest, Batthyány tér, 7.00-9.30.
  • III. Budapest, Szentlélek tér (Árpád híd budai hídfő) 7.00-9.00.
  • IV. Budapest, Újpest-Városkapu, 7.00-10. 00 ( Facebook-eseményoldal)
  • V. Budapest, Erzsébet tér 7.00-9.30.
  • VIII. Budapest, Kálvin tér, 7.00-9.00.
  • X. Budapest, Népliget, 7.00-9.00.
  • XI. Budapest, Szent Gellért tér (Szabadság híd budai hídfő), 6.30-9.30. (Facebook-eseményoldal)
  • XIV. Budapest, Városliget, 6.30-9.00. (Facebook-eseményoldal)
  • XVI. Budapest, Jókai utca - Veres Péter utca sarok, 7.00-9.00.

A Bringázz a munkába oldalát megtalálod itt az eseményoldalát pedig itt.

Friss hír a kerékpárosok számára az is, hogy a Bubi közbringarendszer megvalósításával párhuzamosan, a VI. és VII. kerület 430 kerékpártárolóval gazdagodott, és több egyirányú utcában is lehetővé tették a kétirányú kerékpározást.

 

Budapesti Közlekedési Központ oldalán térképen is megnézheted az új kerékpártároló helyeket.

Tovább


Hétvégi anzix

Ma este is lehet válogatni, igen ígéretes partykból.

Pillanatokon belül kezdődik a Tumbr-party (Tumblr-parti Fall/Winter 2014) a Black Dog Pub-ban. Tumblizó barátaimnak üzenem, kihagyhatatlan és ha nem lennék beteg Én is ott lennék!

          

A Trafó Kontra klubja egész éjszakás zenei és partykáoszt ígér a ma esti  Deep Fried Fantasy Minifest-en. Ezen az estén a sludge, a freenoise, noise rock vagy a dUNA káoszpopja lendít a mélybe benneteket! Fellépők: Tumo, Gulliver, Essence of Marijuana Music, Mt. Kailash, dUNA, Alley Catss, DJ NEON MIAMI, The #1 Trance Artist.

A Mika Tivadar Mulató sem tétlenkedik, úgy döntöttek, nem várják meg a jövő hetet az éves partyszezon megnyitásával, hanem már ma és holnap is kedvedre táncolhatsz a Tánc az esőben w/ Zenit Incompatible 1-2 programjukra. A zenei stílusok között pop, funk, diszkó, sláger drum'n'bass és a számomra igen kifejező okos house keveredik.

Tánc az esőben w/ Zenit Incompatible

Tánc az esőben vol.2. w/ Negro & Cyborg Templar

 

Szombat-vasárnap jövet-menet napközben Pesten

Gallery Weekend Budapest, szeptember 13–14-én.

http://www.galleryweekendbudapest.com/

Gallery Weekend facebook oldal

A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány 2014. szeptember 13–14-én megrendezi a Gallery Weekend Budapestet (GWB), a hazai kortárs képzőművészet új fesztiválját. Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban. A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat–vasárnap délelőtt 10-tól este 6-ig várják az érdeklődőket, a galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított művészek munkáiról. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túráksegítik. A galériák között cirkáló séták két óránként indulnak négy helyszínről: Várfok Galéria, Higgs Mező, VILTIN Galéria és FAUR Zsófi Galéria. Minden túra két óráig tart és négy galériát érint, ahol minden esetben rövid tárlatvezetést kapnak a csoportok tagjai. A túrák, a kiállítások és a programok mind ingyenesek.

 

Program

  • acb Attachment– Szombathy Bálint: Stemplik
  • acb Galéria – Igor és Ivan Buharov: Mindent beleértve
  • Deák Erika Galéria – Moizer Zsuzsa: Dolgok
  • Faur Zsófi Galéria – Péter Ildikó: Borders
  • Higgs Mező – Komoróczky Tamás: A tejleves* mint erőltetett egzisztencialista
  • Metafora
  • INDA Galéria – Az egész mozgása
  • INDA Galéria (Project Room) – Kicsiny Balázs: Killing Time IV (Elütni az időt IV.)
  • Kisterem – Kaszás Tamás
  • Kisterem II. – Felsorolás III.
  • Knoll Galéria – Birkás Ákos: A fogoly
  • Körmendi Galéria – Gádor Magda
  • MissionArt Galéria – Horváth Gábor: Spacemetal 3.0
  • NextArt Galéria – Horváth Dániel: Homo Passanger
  • Trafó Galéria – Csákány István: Dioráma
  • TRAPÉZ – Ulbert Ádám: Spiritus Bestiae Faber
  • Várfok Galéria – aatoth franyo: Táj fuldokló férfivel... vagy majdnem
  • Várfok Project Room – Czigány Ákos: Genezis
  • VILTIN Galéria – Kovács Attila: Tér-geometriák
  • Vintage Galéria – Gémes Péter

https://mapsengine.google.com/map/u/0/edit?mid=zRKjmt6yqX3g.knynIjlSBGYk

 


15. Nyelvparádé

Ha idegen nyelv tanulását tervezed, ha  különleges, ritka nyelvek iránt érdeklődsz, ha fejleszteni szeretnéd a nyelvtudásodat vagy nyelvvizsgázni szeretnél, de tanácstalan vagy, hogy melyiket válaszd akkor menj el a Millenárisra a Nyelvparádéra.  Itt egyhelyben kaptok információt nyelvtanfolyamokról, nyelvvizsgákról, külföldi nyelvtanulási lehetőségekről, online nyelvtanulási lehetőségekről. A belépés díjtalan.

http://www.nyelvparade.com/

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ Nyílt Nap

Nem tudom, hogy jógázol-e Te Fiatal, de ha csak egy picit is érdekel annyira, hogy meglesnéd vagy kipróbálnád, akkor használd ki a lehetőséget és menj el ASRAM Jóga és Meditációs Központ Pesti helyszín a Nyílt napra ( 9-18.00)

 


Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztivál

Szeptember 12-14-ig koncertekkel és a kézműves sörkultúra találkozásával búcsúzik a nyártól a Palotanegyed Fesztivál. A Fesztivál zárórendezvényén, a Józsefvárosi Sör és Örömzene Fesztiválon, a Múzeumkertben többek között a Mystery Gang és Péterfy Bori, Ferenczi György és a Rackajam, a Téka, a Magonc és a Buborék együttes lépnek színpadra. A kocertek ingyenesek. A Nemzeti Múzeum vasárnap este fényfestéssel lepi meg a fesztiválvendégeket.

LINK: http://jozsefvaros.hu/hir/2052/Jozsefvarosi_Sor_es_Oromzene_Fesztival_/

Tovább


Így alakult át a Gödörből átalakult Akvárium klub

Valamivel több mint 24 órával a vasárnapi nyitás előtt szombat reggel megnéztük a Gödörből pár éve Akváriumra keresztelt klubot. Óriási takarító bulit találtunk, burkolatot porszívózó, flexelő, sikáló emberekkel, tiszta Tesz-Vesz város. A legnagyobb újítás egy 1500 fős koncertterem.

GIF és fotók: Magócsi Márton (Kattints és jön a többi kép!)

Belső átalakítások:

- a nagyteremből fogadótér lett, ahonnan kivettek pár falat, kikerült innen a színpad is és bekerült a ruhatár

- a vécék ajtaja visszakerült arra az oldalra, ahol akkor volt, amikor még Gödör néven futott a hely (valahol az épületben lesznek még vécék)

- a vécéből kilépve egy egész alakos tükröt helyeztek el (végre)

- a Kistermet mostantól Volt Music Bar-nak hívják, 200 ember befogadására lesz alkalmas és lounge-os hangulatú lesz félköríves és oversize fotelekkel, dj-pulttal, a dj fölött ledfallal

- a pultot itt elforgatták kilencven fokkal

- ahol régen a bárpult húzódott + csocsózni/üldögélni lehetett, az most már üzemi terület, szóval nem lehet majd úgy körbejárni a vizesblokkot, mint régen

- abból a belső, nagyteremből lett a kisebbik koncertterem, ahol az utóbbi időben a nagyobb koncertek voltak. Ide most 750 ember fér majd be, ez kb. annyi, mint amit az A38 koncertterme tud. Várhatóan már nem fog olyan bénán szólni, mint eddig, mert a csupasz betont befedték valami akusztikabarát anyaggal.

- az egyik oldalfalon látható egy hosszú ledcsík, ami állítólag szuperül fog kinézni a sötétben

- ez a ledkígyó teljesedik ki a földalatti Nagyteremben, ami az üzemkezdet előtt még nem világított, de mindenképp impozáns méretű. Ide 1500 ember fog beférni és - gondolom, a VIP-vendégeknek - egy karzatot is kialakítottak. (Az első nagy buli itt április 3-5-én lesz, egyebek mellett a kétezres évek downtempó-királyával, a Toscával).

- ez a terem a metróalagút szomszédságában, kb. a Bajcsy-Zsilinszky út alatt húzódik, de klausztrofóbiára nincs ok, a főbejárat mellett két vészkijáratot biztosan láttunk, az egyik fala pl. teljesen kinyitható a mélygarázs felé (ahol vész esetén menekülőcsatornákat tudnak kialakítani lecsukódó rácsokkal. Ezek alá nem ajánlatos parkolni).

- a színpad mögött hatalmas ledfal húzódik és az ígéretek szerint a hangtechnika is jó lesz (végre). A betont fekete színű spagettitésztára emlékeztető hangelnyelővel vonták be.

- a backstage és öltözők tök máshol lesznek mint eddig, kb. a Kisszínpad végéhez fut majd be az egyik bejárat. Énekes-zenész olvasóink figyelmét ezúton hívjuk fel arra, hogy az öltözők felé vezető folyosón óvatosan közlekedjenek, nehogy beverjék a fejüket a kanyarban lévő ezüst színű fémcsőrendszerbe.

Tovább


Kedvenc budapesti helyeink 2013-ban

Itt az év vége, itt a listakényszer. Mi az utolsó napig halogattuk, ám végül beadtuk a derekunkat és az év utolsó óráira csináltunk egy listát a kedvenc helyeinkről. A listát a blog szerzői és blogközeli emberek állították össze (ezért a sok egyes szám első személyű megfogalmazás). Magunknak azt a kérdést tettük fel, hol volt a legjobb 2013-ban enni, inni, kávézni vagy csak lazulni. Eszerint az idei évben a gluténmentes és a pho volt a két legfontosabb hívószó, Víziváros pedig egyre inkább Buda hétkerje.

pho

2013 = pho (Fotó: Táfelspicc)

PEST

2spaghi - akármikor arra járok, sajnos mindig be kell mennem. Két milánói srác viszi a helyet talán két éve, saját kezükkel gyúrják a tésztát, és szuper olasz alapanyagokat használnak. Árulnak friss tésztát, amit otthon főzöl meg, szószokat és mindig van egy-két kész kaja is. Az egész tök vidám, őszinte, mentes attól, amit a magyar vendéglátásban nem szeretek, semmi erőltetett kedvesség és undokság. Matteohoz simán feleségül mennék!

Caledonia – továbbra is a legjobb hely Premier League-meccsek nézésére, derék angolszász expatek, sörök és pubételek társaságában. A város legjobb hamburgerei (főleg az Edinburgher!!!) már akkor az étlapon voltak itt, before it was cool. Idén pár bürokrata büntiből bezáratta a konyhát egy időre (állítólag azért, mert plusz egy viszki ki volt nyitva a megengedett mellett, hiába mondták, hogy főzéshez.) A tulaj pár hete a hagyományos brit pie-jal (pite) tuningolt konyhával tért vissza, amit lehengerlő videóval harangozott be. 

Cake Shopszínes-menő-cuki cukrászda a József Attila utcában, ahol mintha hétről-hétre Pinterest-sütifotók elvenednének meg. Az egyetlen hely Budapesten (ha tévednénk, kommentelj!), ahol manióka-golyókat lehet kapni. Ráadásul tartanak glutén- és cukormentes sütit is. Nemrég híres filmsztár is betért ide szaloncukrot venni.

Dynamo Bake - a Kálvintól egy köpésre, a Képíró utcában. Sütievő és bringabérlő hely egyben. A legjobb napfényben kiülni kisasztalhoz, hidegben lattét kérni saját készítésű mandulatejjel, hozzá az épp aktuális sütivel, melyek között általában itt is van gluténmentes.

Nemsüti

Nemsüti (Fotó: Pályi Zsófia)

Fekete Kutya – többünk abszolút lieblinge, jó sör, kedvesek pincérek, kedves szetting, vidékről a fővárosba érkező finom alapanyagok és nem is drága. Kint, az árkádok alatt cigizni, bent pedig sakkozni lehet, és itt valahogy ez nem tűnik modoros tevékenységnek. A falfestmény csillagos ötös.

Funky pho - vietnámi/pho étterem a Mozsár utcában. Talán az egyetlen dél-kelet ázsiai étterem, amit magyarok csinálnak, és mégis tökély - talán még jobb is, mert nagyobb a lelkesedés és az igyekezet.

Gólya - nagyon fura, inkább optimista világvége hangulata van. Kicsit bölcsész hely a nyolckerben, van benne valami tarrbélás is, amikor közelítesz hozzá, neonfelirat egy alacsony házikón, háttérben panelek, előtérben egy grund, azaz óriás építési terület és bérházak körbe-körbe. Van Kárpi búza sör, ami pluszpont, és minden nap főznek ebédet (vegát is), gyakran szezonális alapanyagokból. Ez még egy pluszpont. 

Hoppá
– Budapest egyértelműen legjobb ár-értékű ebédlőhelye a Kertész utcában. Mintha egy párhuzamos univerzumban landolna az ember, annyira jófej a személyzet (oké, mi törzsvendégek vagyunk, de akkor is), tavasztól őszig többféle ebédmenüvel, télen egy vegával és egy húsossal. A legjobb házias koszt a belvárosban.

Le Taste – a felvágósnak tűnő név ellenére jó hely, ami ízbár néven nyitott pár hete a Wesselényi utcában. Azt mondják magukról, hogy ők csinálják a város legjobb báránnyal / zöldséggel töltött lepényét. Megkóstoltuk, jó volt, de a sütiktől ájultunk el igazán, az Angyalka nevű és a brownie az abszolút császár. Megkockáztatom, hogy az egész városban itt a legjobb a brownie.
Le Taste

Le Taste (Fotó: Tuba Zoltán)

Lumen kávézó
- különleges kávék és még jól is készítik el őket. Mikszáth tér.

Nemsüti - vega, egészséges, finom, nincs túlbonyolítva és mindez a Jászain. Vendégek fogadására is kitűnő mártogatós cuccokat lehet itt kapni. Kicsit kicsi, de van házhozszállítás.

R33
– hervatag pompa, foglaltház és berlini punk hangulat elegye. Extrém, nagy násznépnek szervezett esküvőhöz ideális helyszín, bár nem tudom, kiadják-e ilyesmire. Minden vasárnap őstermelői piac.

Tip Top Bár – kilátás, csigalépcső, levegő, tető, naplemente, nyár. Menő arcok, zene-zene. Sör és szendvicsek.

BUDA

Balambér HázaPaleo, glutén-, laktóz-, cukormentes, vegán desszertek; nyáron idény gyümölcsökből, télen avokádós torta. A "mindenmentes" nem az a hívószó, amire ugrom, de kíváncsi voltam, előállítható-e liszt, tojás és tejtermék nélkül élvezeti értékkel bíró sütemény. Az derült ki, hogy egyáltalán nem lehetetlen. Ránézésre a háromrétegű, pofás tortaszeleteket simán össze lehet téveszteni egy hagyományos cukrászda termékeivel. (A vajasnak-tejszínesnek tűnő vastag krémréteg állagának a titka a kókuszolaj.)

Balambér háza

A Balambér Háza trükkös sütijei (Fotó: Bujdosó Bori)

Caligary Antik Drinkbár – teljesen valószínűtlen hely, a legjobb célpont, amennyiben a romkocsmák tudatosan esetleges univerzumán túllépve valami extrém, krézi és őszinte helyre vágyunk. Vagy ha csak inni akarunk egy sört Budán, oldott, bolhapiacos hangulatban.

Édes Sári – szeptemberben nyílt a 4-es villamos végállomásának közelében. Tizenegyker ékessége, ötletes házi sütikkel, szolid árakkal, családias hangulattal (gyereksarok), rendelhető tortákkal. Kizárólag vajjal sütnek, a sütőtökös süti pedig kötelező!

Fióka nemrég nyílt a Városmajor utcában egy egykori transzformátorházban, karácsony után próbáltuk ki. Ízvilága és az ár/érték aránya a megboldogult Baldaszti Grand legszebb napjait idézi, a pincér élénk interakciója nem tolakodó, inkább szimpatikus. Érdemes megnézni, milyen trükkösen tartják a borospoharakat, a mosdó pedig kihagyhatatlan.

Fruska – a Fellinihez hasonlóan nyáron teljesedik ki (mivel akkor van nyitva). Remekül éreztük itt magunkat, tök gemütlich. Kockás terítő!

Golyós - teljesen alap a Rómain, kedvesen vidékies, ivós-evős. Mindenféle étel van a lángostól, a hekken át, a pörköltig, ami a közepén lógó bográcsban szokott rotyogni (meggysört is tartanak). Nem üvölt a szar rádiózene és van gyerekmászóka-hinta.  Azért golyós, mert lehet petángozni, golyót kérésre adnak.

Hai Nam - nagyon frankó vietnámi étterem, autentikus pho levessel, bolond tulajjal, gyors kiszolgálással és azzal az üdítő élménnyel, hogy hosszas tukmálás után sem fogadnak el borravalót.

Móka – aki kedvelte Aczél Rékát és a TV Dekón futó Patina című műsorát, annak a Móka (azaz Módszertani Kabinet) olyan lesz, mintha a műsor öltött volna testet egy kis sarki kávézóban: DIY-megoldások a klotyóajtó kilincséig bezárólag. Klassz ételek, szuper kávék, teák és sütik, ráadásul pesti áron. Otthonos, bringás-alti hely.

Nemdebár – hétvégenként lehet táncolni! Sokszor jó zenére! Budán! Ennél többet fölösleges mondani róla.

Tiptopbár

Tip Top Bár (Fotó: Vincze Barbara)

Nemo 
– prekoncepcióink ellenére pompás halas hely a Mammut háta mögött, a Lövőház utca elején. A tőkehalat és lazacot is próbáltunk, mindegyik olyan volt, mintha tengerparti promenádon rendeltük volna. A szagelvezetésen még lehet tökéletesíteni, de az jó, hogy van gyereksarok.

Műhely KávézóVíziváros cuki, kétszintes intézménye. Kicsi, aranyos, kompakt; a design nagy részben DIY, a pultban álló hölgy koncepciója/keze munkája, aki végtelenül kedves. A sütik mellett a szendvicsek is jók. 

Pagony - nagyon szép a WC (jó régi és ív formájúak az ajtók), jó a hamburger, medencében fröccsözni vicces. Az idei nyár egyik legtutibb helye volt.

Semmi extra - végre isteni kacsaburger Budán, a Bartók Béla úton, meg egyáltalán, a Szatyoron kívül ez az egyetlen normális hely a környéken (amikor a Pagony be van zárva). Ráadásul iszonyú jól néz ki, csak nem szabad tortillát rendelni, mert az unalmas ízű. Azon kívül szuper.

Édes Sári

Édes Sári Budán (Fotó: Vincze Barbara)

Zuppanormális streetfood a Millenáris túloldalán, mondhatnánk, a Zuppa a budai Leves az egyre pofásodó Lövőház utcában. Annyiban viszont béna analógia, hogy itt nemcsak leves van, hanem saláták és tekercsek is. Önmagában a sütiért is érdemes beugrani.  

Zseb - cukiskodás Budán, ahol a madár sem jár, nyáron szabadidejükben az utcán tollasozó pincérekkel. szintén a Margit-körút – Fő utca – Csalogány utca háromszögben. December 28-i Facebook-bejegyzésüket súlyos hiba lenne nem megosztani: „Jobb ma egy muf, mint holnap egy fin. Egyél muffint!"

Ami még tetszett: Bors, Espresso Embassy, Fellini, Halkakas, Köles, Nostro, Super 8, Petrus, Pig37, Printa, Vittula stb.

Kihagytunk valami eszméletlen, új helyet? Írd meg itt vagy a Facebookon!

Tovább


Reblog