Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Papírforgókat applikáltak a Nyugati felüljáró oszlopára

Remek időzítéssel, a szupernyomasztó novemberi időjárás kezdetén jelentek meg ezek a színes papírforgók a Nyugati téri felüljáró egyik oszlopán, a TE-felirat köré applikálva. Nem tudom, direkt van-e így, de messziről faleveles installációnak tűnik, mint amikor a borostyán benő egy falfelületet.

Fotók: Pályi Zsófianyugatinyugati

Az oszlopokat még három évvel ezelőtt az 1000% csoport festette be a Placcc fesztivál felkérésére. A felüljárót tartó hat oszlopra hat személyes névmást festettek (korábban itt írtunk erről), most pedig ismeretlenek pimpelték tovább a remek public art alkotást.

Ha az alkotók szeretnék felfedni magukat, és válaszolni nekünk az ezt így hogy? kérdésre, írjanak: bpluszp@gmail.com. Hopp, levelet kaptunk, kiderült, kik az alkotók: a Budapesti Origami Club tagjai hajtogatták és tették fel a papírforgókat az Origami Világnapok okán. Nem hagynak kétséget arról, hogy tettükkel elérték céljukat: "a Gulyás Anikó vezetésével megvalósuló projekt tényleg színesíti a környezetet" - áll a levélben. (Pedig öt perccel ezelőtt még rá tippeltünk.)

Nyugati

(Ide kattintson, ha nem akar lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Filozofikus rejtély a Duna-parton

Hónapokon át mentem át rajta bringával, és mindig eltűnődtem, mi ez, és most végre le is fotóztuk. A Rudas fürdővel szemben áll ez a teljesen értelmetlen, a bringás és gyalogos forgalmat zavaró és ennélfogva totál balesetveszélyes szép, hirdetések elhelyezésére alkalmas oszlop. Fölötte most épp Dés László látható, de nyilvánvalóan nem ő a "megkerülhetetlen ember", aki fölfújta ide ezt a filozofikus-rendszerkritikus feliratot, hanem valaki más. De ki?
(Fotók: Tuba Zoltán)

(Ide kattintson, ha nem szeretne lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Budapest leghangulatosabb helye

"Lent a Duna-parton a Rómain és a budakalászi ártérnél építettem kövekből totemeket. Nagyon tetszettek a dunai vizes kavicsok, ezekről készítettem pár képet, a 'mocskos' Dunáról és a római parti részről, amíg még van....(és a gáttal nem tüntetik el)" - ez olvasható Kánya Tom-tom Tamás nyilvános fotóalbumában a Facebookon. A képeket szeptemberben töltötte fel, októberben pedig még mindig áll a kisebb-nagyobb kőrakásokat tartalmazó kertje. Mondjuk a helyszínen egy nő úgy tudta, hogy a gyerekek építgetik az árvíz óta, képeink közül az utolsón ugyanakkor egyértelműen ott van a szerző neve. Továbbá intelme is, hogy "Ne verd szét! Használd!". Őrült hangulatos hely, ráadásul ingyen, a vasúti híd után, kb. a Móló étteremnél.

A kőrakás amúgy alapvetően animista jelenség, Mongóliában és Tibetben nagyon gyakori és lapce a neve. A gazdaszellemek lakóhelyei ezek és például a tibetiek hite szerint a sziklák, hágók, barlangok, fák, patakok, tavak stb. megannyi szellem lakóhelyéül szolgálnak. Tibetben a hegyeket gyakran az „ég oszlopá”-nak is nevezik. A hegyszellemek lakóhelyét a lapcék, a mindenfelé megtalálható kőrakások jelölik, melyek kultusza egyaránt megtalálható a bön és a tibeti buddhista vallási gyakorlatban. (Okosság innen)

Fotók: Tuba ZoltánRómai part
Római part
Római part
Római part
Római part
Római part
Római part
Római part
Római part

Kb. itt van:

(Ide érdemes kattintani, ha nem akar lemaradni a posztjainkról!)

Tovább


Megkövült szemetet találtunk a hétkerben

A cím félig vicc, mindenesetre nagyon érdekes jelenségre bukkantunk a Dob utca - Kertész utca sarkán a Dob utca 56-nál, az ingatlanos előtt. Művészileg megfogalmazott hulladéktáblát helyeztek el az egyik kirakat elé valamilyen gipsznél tartósabb anyagból kiöntve. Ezer szerencse, hogy igazi szemét is van a műalkotás mellett, mert így meg lehet csodálni a valódi szemét és a műalkotás közti hasonlóságot (különbséget). Köszönjük, ismeretlen művész!
(Fotók: Pályi Zsófia)Dob utca

A képen az a pillanat látható, amint hárman meglepődve vizsgálgatjuk a kövületet.
Dob utcaDob utca

Kb. itt van:

Tovább


Negyvenezer piros kocka lepi be Budapestet

Továbbra sem vagyunk programajánló blog, de nem húnyhatunk szemet afölött a tény fölött, hogy negyvenezer piros szivacskockát borítanak ki pénteken este 7-ig az Egyetem téren, szombaton délután kettőkor pedig a Teleki téren. Az esemény a PLACCC Fesztivál keretében történik és Orosz Klára szobrász 3D Pixel című projektjének része. A járókelőkön múlik, hogy mit építenek a kockákból, mi őszintén reméljük, hogy nem az lesz, hogy mindenki zsákszámra viszi majd haza.

PlaccccFotók: Orosz Klára

Mindeközben Lotte van den Berg holland rendezőnő péntektől vasárnapig közösségi várostervezésre várja az érdeklődőket a Bem rakpart Batthyány téri szakaszán. (És még Design Hét is van!!)

(Ide kattintson, ha nem szeretne lemaradni híreinkről!)

Tovább


Beszél a tégla

Pompás kooperáció veszi kezdetét a Konceptofon bloggal, melynek készítője, Balogh István fáradhatatlanul és éles szemmel dokumentálja környezetét és annak apró részleteit. Ennek eredménye egy nagyon hangulatos és izgalmas (bocs, kicsit elcsépelt jelzők, de tényleg hangulatos és izgalmas) fotóblog. A jövőben átveszünk tőle néhány, tematikus egységbe rendezett képet és videót, de az összesért mindenképpen érdemes átkillekni a oldalára (itt a Twittere követhető, itt pedig a Facebook-oldala).

Ez itt az első gyűjtemény, melyben feliratok láthatók téglafalakon és hagyományos falakon. Nem minden fontos üzenetet sikerült megfejtenünk, de amit igen, azt a kép fölé írtuk. Aki bármit tud a feliratokról vagy arról, hogy vajon mit akarnak üzenni nekünk, kommentáljon vagy írjon a jobb alul látható mailcímünkre. Több ilyen kép itt.

Mari kurva
tégla
Buzi suli
tégla
Neumann N vagy Neumann 11
tégla
R kereszt B 1890
tégla
Ezt nem tudom elolvasni, ha valaki igen, kommenteljen
tégla
Jó kezekben az ország! Évente 100 fagyhalál (kisebb helyesírási hibákkal)
tégla<-- Működik
fal
I left my (he)art in Budapest
fal

(Valamennyi kép copirightos, nem használhatók fel szabadon. Akit érdekelnek a képet, írjon a tulajdonosnak.)

Tovább


A gördeszkázó fénycsontváztól a párizsi kísértetvárosig

Urbánus/külvárosi érdekességek a világ több pontjáról. Főleg street art, de van köztük elhagyott külváros is.

1. Őrületesen menű VJ-projekt Sao Paulóból, amint egy fényember suhan/úszik át a városon (épületeken, metrón, járdán stb.). Látványos és ötletes, a VJ Suave nevű VJ-duó munkája. Itt van tőlük egy vadiúj, legalább ennyire jó filmecske Brazíliavárosból.

2. Gördeszkázó fénycsontvázak az éjszakában - egy Los Angeles-i illusztrátor, Darren Pearson munkája. Pearson komplex fényképeket készít, egyiknél sem használ photoshopot, hanem hosszú expozíciós idejű technikát használt, és ledes fényfestést (bármit is jelentsen ez).
3. Pozitív üzenetű street art ugyancsak LA-ből a Venice nevű városrész aszfaltjáról. Stencil!
street art street artstreet art4. Párizs szokatlan arca tárul fel egy külkerületi kísértetvárosból: Goussainville-Vieux Pays eredetileg egy mezőgazdaságra berendezkedett kis falu volt 20 kilométerre Párizs belvárosától. Egészen 1972-ig, amikor is Goussainville lakói egyszerre csak a frissen elkészült Charles de Gaulle reptér légifolyosója alatt találták magukat. Innentől kezdve az ereszkedő és emelkedő gépek zaja annyira elviselhetetlenné tette itt az életet, hogy a település gyorsan elnéptelenedett és szellemváros lett belőle.
szellemvárosszellemváros
Fotók forrása és még több kép a szövegben látható linkeken.

Tovább

12
»

Reblog