Most, hogy a Margitsziget „futásilag” „csökkentett üzemmódban” várja a futókat, körbenéztünk, hogy hol lehet futni a belvárosban és egy kicsit a belvároson túl.


Margitsziget

Azért, mert a rekortánpályát épp felújítják, még nem igaz, hogy nem lehet futni a szigeten. Egyrészt futhatunk egy ajánlott és kijelölt útvonal mentén, a Margitsziget közepén és a még le nem zárt északi oldali futópályán. Másrészt, ha hajlandó vagy fizetni a sportolásért, akkor használhatod a MAC atlétikai pályáját is (1000 Ft/alkalom). 

Városmajor

Az idén felújított Városmajor park új 585 m hosszú, 140 cm széles rekortán futópályája este is bátran használható. Van közvilágítás és új térfigyelő rendszer. A Városmajor lett az a park, ahol figyelmet szenteltek a szabadfutás (free running) híveinek, ugyanis itt található Magyarország első parkourpályája. A free running tulajdonképpen egy szépen kivitelezett, a mozgás szépségét és dinamikáját hangsúlyozó akadályfutás – mondom ezt azoknak, akik nem tudnák. A futópályák mellett szabadtéri fitneszgépek, pingpongasztalok, felújított teniszfal és focipályák is várják a sportolni vágyókat.

 

Vérmező

A Budai vár és a Déli pályaudvar szomszédságában található Vérmezőn kb. 3000 métert tudunk egy hosszra lefutni. Nem ez a park a legszebb, a legzöldebb, legoxigéndúsabb parkunk, és nem ez a park a legkedvesebb futóterepünk, de futóknak túlélésre nem rossz ajánlat.

Gellért-hegy

A Gellért-hegy nem a legkönnyebb futóterep, így inkább azoknak ajánlom, akik bírják a hegymenetet és a terepfutást. Ebben az esetben, jó kondícióval akár 4,5 kilométert is futhatsz, mint ahogy azt a Salamon futónapra kijelölt útvonal is mutatja.

Vérhalom tér

Nem hosszú, de az ott lakó budai polgárok biztos örültek annak, hogy a Vérhalom téren kiépült egy 400 méteres rekortán futópálya. Esti levezetőnek tökéletes.

Kopaszi-gát

Az általam igen kedvelt Kopaszi-gáton patkó alakban kb. 3 km távolságot lehet egy hosszra lefutni. A futószakasz északi oldalán egy kb. 500 m hosszúságú rekortán futópálya található kellemes környezetben. Akinek meg kajakozni, kenuzni támad kedve, az tegye ezt az  LSE kajak-kenu szakosztályában.

Orczy-Kert (Park)

Nos, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Bárka Színház szomszédságában található, madárbarát Orczy-kertben nincs rekortánpálya. Van viszont nagy park, nagy tó, 400 méteres salakos atlétikai pálya és kb. 1000 méter hosszú „erdei”futóösvény.

Városliget

A Városliget – mindenki ligete – most még biztosan futható. Egyre jobban a liget nyakára ül a Múzeumi Negyed megvalósítása, így nem lehet tudni, meddig lehet élvezni ezt a nyugodt városi zöldszigetet. De futni még lehet, magabiztosan, kb. 3000 méter hosszú parki ösvényeken.

Népliget

Budapest egyik legnagyobb közparkjában, több parki futóösvényen, 2-10 km közötti távokat lehet futni. A liget szélén található sporttelepeken lehetőség van más sportágak, például tenisz és foci gyakorlására is.

Rákos-patak partja (Zugló)

Igazságtalan lennék a zuglóiakkal szemben, ha nem említeném meg kedvenc futóhelyüket, a Rákos-patak partját. Az ún. patakkör kb. 10 km hosszúságú a Kerepesi út és az M3-as közötti szakaszon.