December 16-án elindult a Hanuka avagy a Negyed7/Negyed8 fesztivál új helyekkel, új közegben, új központtal, mégis a megszokott, otthonos hangulatban.

A tavaly még Negyed6Negyed7 néven futó fesztivál az idén Negyed7Negyed8 fesztiválként indította programjait. Az előző fesztiválok ideje alatt a programokat a szervezők még egykori központjuk a Sirály klub köré szervezték. Miután a VI. kerületi önkormányzat megszüntette a Klubot, és bezárta az épületet, a fesztivál új helyet keresett és talált magának, igaz azt már Józsefvárosban. Így 2014-től a nyolcadik kerületben található Aurora klub ad helyet a fesztiválnak. Így az idén innen indulnak a városi séták és az esti gyertyagyújtások is.


A szervezők az idén sem szeretnének a hagyományokkal szakítani, így a bejáratott programokat a nyolcadik kerület lehetőségeivel, hangulatával vegyítik.
A fesztivál legfőbb kérdése, hogyan viszonyulnak egymáshoz a hasonló történelemmel, mégis nagyon eltérő jelenkori történetekkel bíró városrészek. Mennyire lehet összekötni, vagy mennyiben távolodik el egymástól a 2014-re Kelet-Közép Európa első számú bulinegyedévé és ezzel egy időben kulturálisan egyszínűvé vált VI. és VII. kerület és a jóval kevésbé „kommerszializálódott” VIII. kerület? Miért láthatóak jobban az egyik negyedben ugyanazok a társadalmi problémák, mint a másikban? Miért kínál az egyik negyed több megoldást a problémákra, mint a másik?
A fesztivál ezekre a kérdésekre keresve a választ, a történelmi zsidónegyed különböző árnyalatait, rétegeit, szubkultúráit igyekszik bemutatni. Évről-évre új helyek, klubok, kávézók, éttermek, kiállítóterek csatlakoznak a programhoz. Az idén a két kerületben a Fekete Kutya, a Gólya, a Massolit, a Csiga és az Auróra ikerhelyekként csereprogramokat szerveznek: érteni lehet ezalatt, hogy lesz olyan, hogy programot szervez a Massolit a Csigában, vagy a Gólya a Kutyában.


Az idei rendezvények között is lesznek városi séták, mint például csütörtökön a Helytörténeti séta, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a VIII. kerület 1944-es eseményeivel, a csillagos házak, a védlevél-hamisítások és a Kis Varsó néven elhíresült zsidó ellenállás történetével. A "Séta a lányok nyomában" című tematikus bejárás célja, hogy a kezdetektől csaknem napjainkig bemutassák a prostitúció tereit és ezek változásait,  felkeressék a még látható „emlékeit” a Magyar utcától a régi Kender utcáig. Lesz zenés Szombatfogadás borral, kaláccsal és finomságokkal és persze David Lazar rabbival.  És természetesen lesznek kiállítások, filmek és zene.

Az együttesek között fellép a klezmer és balkáni dallamokat a reggae, hip hop és a funk elemeivel összegyúró Hagesher együttes. A jamaikai soundsystem hangulatot idéző Love Alliance és a közép-kelet-európai zsidó zenei hangzásokat hordozó Nigun Trió jazz-zenekarokat is megtalálhatjuk a programok között.

Az Aurora klub minden este ünnepi gyertyagyújtással várja az érdeklődőket.

Bővebben a programokról a fesztivál honlapjáról lehet tájékozódni