A városi gerillaakciók még akkor is üdvösek, ha szervezett formában történnek. Két építész és egy kommunikációs szakember ötlete az 1x1 méter és tied a város! – mozgalom. Lényege, hogy bárki örökbe fogadhat Budapestből egy szimbolikus 1x1 métert (vagy nagyobbat). Céljuk a szemlélet elterjesztése, miszerint a közterületek állapota rajtunk is múlik.

A panellakó nagymamák saját kezűleg felparcellázott mikrokertjén alapuló ötletük sokkal nagyobb tetszésre lelt, mint ahogy azt az ötletgazdák a másfél hónappal ezelőtti induláskor remélték. A tényleges cselekvésig ugyanakkor egyelőre csak alig tíz csapat jutott el. Ezért is pompás hír, hogy április 30-ról május 8-ra halasztották a pályaművek leadási határidejét.

1x1
Az 1x1 csapata, Komlós Krisztina, Dányádi Sára és Gadó Johanna tesztelik a betontotemeket (Fotók: vb)

„Nem érezzük magunkénak a köztereket, mert az az általános hozzáállás, hogy majd valaki alakítja” – ez volt a kiindulási pontja Dányádi Sára és Gadó Johanna építésznek valamint Komlós Krisztina kommunikációs szakembernek. „Legyen a városlakóknak erősebb kapcsolata a közterületekkel, hiszen akkor tudod jól használni, ha hozzád passzol” – fogalmazzák meg másik alapgondolatukat. További céljuk a felelősségvállalás előmozdítása, erre példaként hozzák azt az idős nénit, aki kötelességének érzi, hogy nagy szárazság idején rendszeresen meglocsolja a lakása közelében ácsorgó fát.

A Kerepesi út mellett, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola bejárata és egy tízemeletes panelház közti zöldben találkozunk. Itt áll ugyanis az egyik megvalósult pályamű. Szebb napokat látott betonasztalok- és székek lábait vizsgálják lelkesen, amiket egy hete alakított át totem/robotfejekké az iskola rajztanára és tanítványai. „A legtöbben ezt osztották meg és nagyon sokan lájkolták” – magyarázzák - „amikor először megláttuk, le voltunk hidalva”. A beton-totemeken egy kislány ugrál és a fotó kedvéért ők is ugyanezt teszik. „A legtöbb pályamű vicces, vidám apróság, senki sem akarta megváltani a világot és semmi sem igazán funkcionális” – mondják. Ilyen például egy fehér kertitörpe is, ami a belvárosból hiányzó zöld felületekre hívja fel a figyelmet.

1x1

Az 1x1-es lányok a megvalósításra TE IS Alapítvány pályázatán nyertek támogatást illetve a csapat két építész tagja egy portugál tanulmányúton is részt vehetett. Az alapítvány az önkéntes munka népszerűsítésével foglalkozó projekteket díjazta. A kitétel az volt, hogy üzenetük jusson el legalább kétszáz emberhez, amit bőven túlteljesítettek azzal, hogy már majdnem ezren lájkolják a Facebook-oldalukat. A március 20-i indulás után még tudták követni a megosztásokat, most már nem is próbálkoznak vele.

A nagy lelkesedés ellenére az első határidőig csak nyolc pályázat érkezett - a beérkezett pályaművek száma a nagy érdeklődéshez viszonyítva szerintük kevés -, 3-4 ember jelezte, hogy május elejéig mindenképpen elkészül és még több emberről tudnak, aki a napokban tervezi, hogy megvalósítja az ötletét. Sokan elkezdték spontán támogatni őket, például egy kanadai nonprofit filmes, az I Candy Films, aki két videót is készített róluk (egyik fent, ez a másik). „Olyan szempontból kísérlet is volt ez, hogy kíváncsiak voltunk, hogy mennyien mozdulnak meg” – mondják.

Különös ötletekkel is megkeresték őket: egy ember például azt állította magáról, hogy ő már évekkel ezelőtt örökbe fogadta a városligeti Királydombot, mivel ő tartja rendben; egy másik pályázó 1995 óta a jukka virágzásakor helyezi ki a mini-installációit a Rudas fürdő mellett.

1x1

Sokan kérdezték tőlük, hogy vidékről és külföldről is ér-e pályázni (ér), és egy csomóan duzzasztanák világméretűvé az akciót. Azt pedig szinte mindenki tudni szeretné, hogy mikor lesz a következő forduló. Erre még nem tudják a választ, csak annyi biztos, hogy a jelenlegi május 8-ig tart, a díjátadó és a záróbuli pedig május 12-én az Urbitális Majálison lesz egy városi piknik keretében. A nyertesek jutalma ingyenes belépők különböző kulturális eseményekre, pl. a Trafóba vagy a Bánkitó Fesztiválra.

1x1
Komlós Krisztina, Gadó Johanna és Dányádi Sára egy másik megvalósult projektnél, a Városligetben

(Amennyiben nem szeretne lemaradni posztjainkról, ide érdemes klikkolni)