Furcsa városi sportolók lepik el szombaton a várost

Budapesten már egyre több olyan helyszín van, amelyek a városi sportolásnak adnak teret. Most kapott például új snakeboardpályát a Nehru park, miközben terjednek a kültéri konditermek, a workout park-ok. Szombaton viszont nem a magányos sportolási forma, hanem a közösségi sportolás élménye kerül előtérbe.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

Az első Budapest Urban Games szervezői a város szívébe, egyenesen a bulinegyed közepére szervezik a város első utcalimpiáját. A céljuk, hogy mozgásba hozzák a városrész nem sportolásra használt, de a városi sportok űzésére kitűnően alkalmas köztereit.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

Persze a Klauzál térről nem mondható el, hogy nem használják ki a helyiek, hisz sokszor az időjárási viszonyokkal is dacolva lógnak workoutosok a szeren, vagy passzolják a labdát kosarasok és focizók. Szombaton itt az Urban Games nagyköveteivel 4+1 fős csapatokban lehet népszerűsíteni a grundfocit, és kipróbálni a pingpong egy újragondolt változatát, a TTX (Table Tennis X)-et.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

A Madách téren jelenleg leginkább a térkövek és az ugrándozó szökőkút fel-feltörő vízsugarai között lehet szlalomozni, ellenben szombaton itt fitogtathatják tudásukat a kültéri kondizás szerelmesei, akik az Urban Games keretében szervezett freestyle és amatőr erőnléti megmérettetés mellett a Kenguru Pro Street Workout World Cup 2016 világkupa hivatalos magyarországi előselejtezőjén is részt vehetnek.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

Belső-Erzsébetváros utcái és épületei adják a díszletet a kígyózó, rendhagyó pályára terelt Snake Run futóversenynek is.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

Az egyetlen helyszín a vigalmi negyeden kívül a Citadella lesz, ahol kerékpáros versenyt rendeznek, és látványos longboardozás is lesz.

Nevezésről, eseményekről olvasgass bővebben itt, a Facebookon pedig itt.

Szombaton a Margitszigeten zárják adománygyűjtő kezdeményezésüket a Földönfutók. A Földönfutók elnevezésű akcióban amatőr futók vállalták, hogy legalább 1400 kilométer lefutásával hívják fel a figyelmet a világ egyik legkiszolgáltatottabb csoportjára, a menekült nőkre, akiknek adományt is gyűjtenek.
Az összegyűjtött adományokkal a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület női programját támogatják, amellyel a részt vevő menekült vagy oltalmazott státuszú nők hazai beilleszkedését, kulturális integrációját segítik. A női programban jelenleg 7-8 családanya és 3-4 fiatal, egyedülálló nő vesz részt.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

A Földönfutók jótékonysági akciójáról bővebben a Facebook-oldalukon lehet olvasni.

Tovább


Budapesten a Kincskereső Kisködman

Arctalanul ugyan, de névvel ellátva, nagyon is bátran üzennek az idei 16. ARC közérzeti kiállítás alkotói. A Hol jár az eszed? és a Sugárveszély vagy tavaszi szél témakörökhöz kapcsolódó plakátokat szeptember 25-ig nézhetjük meg az  Ötvenhatosok terén.

ARC kiállítás kiállítás

Nehéz nem röhögni, amikor a Kincskereső KisködMan-ben felismerjük az ország leghíresebb, nem közszereplő közszereplőjét, vagy ha elkezdjük végigböngészni a felcsúti kisvasút határokon átívelő nyomvonalait.

ARC kiállítás kiállítás

ARC kiállítás kiállítás

ARC kiállítás kiállítás

Nem maradt persze szó – vagyis plakát – nélkül a városligeti fejlesztések eredményeként zöldfelületesedő közpark sem.

ARC kiállítás kiállítás

Több alkotót pedig Kövér László többek számára gyomorforgató mondata, a női lét kiteljesedésére vonatkozó, „a nők önmegvalósítása a szülés” mondata inspirált.

ARC kiállítás kiállítás

Az Energiaklub támogatásában a Sugárveszély vagy tavaszi szél? címmel olyan plakátokat vártak, amelyek az atomenergia vs. megújuló energia témakörre  vagy a paksi atomerőműre reflektálnak.

ARC kiállítás kiállítás

A kötött témák mellett más témákkal, az alkotói szabadság jegyében is meg lehetett jelenni.

Idén másodjára rukkolhattak elő ötleteikkel a civil szervezetek, amelyeknek kreatív ügynökségek segítettek a kivitelezésben. Ennek az a célja, hogy a civil szervezetek profik segítségével juttathassák el üzeneteiket a társadalomnak.

ARC kiállítás kiállítás
Amnesty International (Megvalósítás:Szabó Kristóf): Élet határok nélkül

A 16. ARC díjazottjai:

1.díj - Kálmán Kristóf, Putz Patrik: Elvesztette enyém jellegét

ARC kiállítás kiállítás

2.díj - Tóth Györgyi: Arculat

ARC kiállítás kiállítás

3.díj - Kelemen Orsolya: Bocsánat

ARC kiállítás kiállítás

Tovább


Fuss, mint a tarahumara nők!

A közösségi futás egy nem megszokott formájára van ma lehetősége annak, aki azonosulni tud egyrészt nyilván a futással, másrészt pedig a tarahumara nők hagyományaival.

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A mexikói tarahumara indián törzs tagjai szenvedélyes futók. A mintegy 50 ezer fős népcsoport Mexikó északnyugati, hegyvidéki részén él. 
A tarahumarák máig a „civilizált” világtól elzártan élnek, a pénz körforgása alig érinti őket. A napi szükségleteikhez szükséges termékeket cserekereskedelem formájában szerzik be. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

Társadalmi berendezkedésük a környezettel harmonizáló, stabil, öntörvényű és egészséges rendszer. Nem zárkóznak el a világtól, de a szabályaikhoz ragaszkodnak. Az indián törzs életmódjának, vitalitási képességeinek, étkezési szokásainak megismerésére kutatói csoportok alakultak, akik a tarahumara indiánok hosszú életének titkát keresik. Az egyébként többnyire kukoricán, babon élő, és tejterméket, húst egyáltalán nem fogyasztó indiánok a világ leggyakrabban és leghosszabb távot naponta lefutó népcsoportja.

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A futás és a gyaloglás a tarahumara indiánok számára az életben maradás egyik legfontosabb eszköze. A futással függ össze napi rutinjuk, munkájuk, élelemszerzésük és kikapcsolódásuk. 
Gyalog vagy futva képesek akár 70 órán át terhet cipelni, az állatokat nem fegyverrel vadásszák le, hanem addig futnak folyamatosan az állat után, amíg az a kimerültségtől összeesik. Gyalog mennek látogatóba, ünnepségekre, akár 250 km távolságra is. Labdás futóversenyeket rendeznek, ahol a két csapat 24–48 órányit is képes futni folyamatosan, miközben labdát rugdosnak maguk előtt. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A tarahumara indiánoknál a futás a férfiak kiváltsága, a nők is tevékenyen kiveszik a részüket belőle, igaz a gyerekek mellett kevésbé tehetik meg, hogy akár két-három napon keresztül futkorásszanak. Így a nők rövid távja 60–100 km-ben merül ki. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A „Tiszteletfutást a tarahumara nők előtt” az idén a negyedik alkalommal rendezi meg az Almodóvar egyesület a tarahumarák iránti tiszteletük kifejezésére. A futóegylet tagjai és az eseményhez csatlakozó szimpatizáns futók színes nyári ruhákban és normál esetben (mármint a tarahumarák esetében) szandálban futnak. A budapesti futóknak engedélyezett a megszokott sportcipő használata is. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

Az eseményről bővebben az Almodóvar Futó Egylet Facebook-oldalán lehet tájékoztatást kapni. 

Tovább


Mik ezek a könyvszekerek a köztereken?

Egy jó ideje egyre több helyen ízlésesen kivitelezett könyves szekerekre bukkanhatunk forgalmas köztereinken.

könyvárusítás olcsó könyvek antikvár könyvek

Mennyiben más egy, az emberek közé menő, használt könyveket áruló könyvárus, mint egy antikvárium, és miért jó (jobb) ez nekünk még könyvolvasóknak, mint egy boltban keresgélni.

könyvárusítás olcsó könyvek antikvár könyvek

A válasz valószínűleg a lakosság rohanó élettempójára és a technológiai fejlődés mellett a könyvek iránt lankadó érdeklődésére vezethető vissza. 300 forintért könyvet venni megéri, főleg még, ha az időt is rászánjuk, hogy elolvassuk őket. 

A program lényege, hogy olyan emberek is minőségi irodalmat kínáló könyvekhez juthassanak, akik nem tudnak elmenni az antikváriumba, vagy nincs erre lehetőségük. A mozgó könyvárusok polcain árult könyvek sok esetben megegyeznek az antikváriumokban árult könyvekkel, csupán áruk nem lesz több, mint 300 forint, miközben az antikváriumokban magasabb áron lehet megvenni ezeket a könyveket.

könyvárusítás olcsó könyvek antikvár könyvek

A Mozgó Árus kezdeményezés egy állami pályázatból támogatott kezdeményezésből, a Közkincs Egyesületet támogató programjából nőtte ki magát. A Közkincs Egyesület által létrehozott program egyik célja, hogy a 300 Ft/darab áron kínált könyvek ösztönzőleg hatnak a lakosság olvasási szokásaira.

Az eredeti cél az volt, hogy a könyveket munkanélküli pedagógusok, valamint egyetemi, főiskolai hallgatók árusítanák (olvasható az előterjesztésben), és – úgy tűnik – működik a vállalkozás.

Az egyébként pozitív kezdeményezés szomorúsága mindenképp tükröt mutat olvasási kultúránk és oktatási intézményi rendszerünk hanyatlásának, mindemellett pedig lehetőséget teremt azok számára, akik még szeretnének könyvet olvasni, de nem tudnának a jelenlegi antikváriusi és könyvesbolti árak mellett könyvhöz jutni.

könyvárusítás olcsó könyvek antikvár könyvek

Egy mozgó könyvárus reggelente 1000 könyvvel száll ki az adott közterületre, és este 10-ig van nyitva.

A várakozással idejüket töltők pedig, ha lemondanak okostelefonjaik böngészéséről, akkor az értelmiségi pályájukat elhagyó pedagógusok mozgó könyvespultjainál köthetnek ki, és legtöbb esetben nem üres kézzel távozhatnak.  

Jelenleg a mozgó könyvárusok Budapest több pontján működnek: a Bikás parkban, az Allee bevásárlóközpont mögött, a Szabó Ervin könyvtár előtt, a Corvin közben, Hűvösvölgyben, a Bánffy György Emlékparkban, a MOM Kulturális Központban és Kőbányán, a Kőrösi Csoma Sándor sétányon.

Tovább


Miért fontos, hogy felújították a Paskál fürdőt?

Július 14-én adták át az új Paskál fürdőt. A beruházásnak azért örülhetünk, mert a budapesti lakók kaptak egy új, alternatív energiával működő szaunával egész évben nyitva tartó fürdőt. 

budapest fürdő strandfürdő szauna geotermikus

Az eddigi, 1989-ben épült Paskál strand a jelenlegi beruházásig 2 medencével üzemelt. Az új fürdő egy 1400 m2 alapterületű fedett fürdőépülettel gazdagodott. A fedett részben egy tanmedencét, egy gyerekmedencét, egy gyógymedencét és egy kinti-benti vízi bárral működő élménymedencét alakítottak ki. Az új szaunarendszerben egy geotermikus szaunát építettek. 

budapest fürdő strandfürdő szauna geotermikus

budapest fürdő strandfürdő szauna geotermikus

A geotermikus szauna Magyarországon egyelőre egyedülálló. A fürdő hőszivattyús rendszerrel működik, az elfolyó, felesleges 30 fokos vizet pedig fűtésre használják.

budapest fürdő strandfürdő szauna geotermikus

budapest fürdő strandfürdő szauna geotermikus

budapest fürdő strandfürdő szauna geotermikus

budapest fürdő strandfürdő szauna geotermikus

A fürdőzök felújított terasszal és modern dizájnú pihenőhelyiségekkel, új öltözőkkel gazdagodtak. A felújítás során a régi medencét két részre, egy úszó- és egy strandmedencére választották szét. 

budapest fürdő strandfürdő szauna geotermikus

budapest fürdő strandfürdő szauna geotermikus

A Paskál fürdő megújulása azért is fontos, mert ugyanazzal a termálvízzel működik, amivel a Széchenyi fürdő, így ügyes marketinggel akár a Széchenyi fürdőzőit is átcsábíthatják, másrészt a Dagály bezár szeptemberben, ezért valószínűleg megnő az igény egy másik fürdőre.

Tovább


Augusztus 20. feketén-fehéren

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnep, Szent István király, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé. Augusztus 20. 1945-ig volt nemzeti ünnep, az ezt követő két évben egyházi ünnepként ünnepelték. 

augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
A Szent György téri, augusztus 20-i Szent Jobb körmenet 1939-ben.

1945-ben visszakerült Budapestre a Szent Jobb, ami így újra része lett az akkori egyházi ünnepnek. A Szent Korona csak 1978-tól. 

augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
A Népstadion a megnyitás napján, 1953. augusztus 20-án.

A kommunista rendszer nem tudott mit kezdeni augusztus 20. nemzeti és egyházi tartalmával, ezért tartalmilag megújította és az új kenyér ünnepének nevezte el. 

augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet

Az ünnep kiváló alkalom volt a kommunista rendszer üzeneteinek propagálására. Az új alkotmány hatályba lépését, vagyis a szocialista államalapítást 1949-ben erre a napra időzítették. Ettől a naptól kezdve 40 éven keresztül ez a nap volt az alkotmány ünnepe. 1950-től a Népköztársaság ünnepévé is nyilvánították. A rendszerváltás újabb megújulást hozott az ünnep tartalmi megjelenésében, ismét előkerültek az egyházi és történelmi tradíciók. 1989 óta újra megrendezik a Szent Jobb körmenetet. 1991-ben Szent István napját emelték a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé nyílvánították. 

augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
Repülőnap a Budaörsi repülőtéren 1955. augusztus 20-án.
augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
Augusztus 20-i vízi és légi parádé a Széchenyi rakpartról nézve, az előtérben a Kossuth (egykor félállandó hídnak nevezett) híd bontás alatt levő pillérei 1960-ban.
augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
Vízi és légi parádé a Parlament előtt. (1969)
augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
Társadalmak vezető ereje.....
augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
Augusztus 20-i vízi parádé a Dunán, a Batthyány térnél 1973-ban.
augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
Tribün a Parlament előtt az augusztus 20-i vízi- és légi parádén 1976-ban. 
augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
Az Alkotmány Ünnepe és a népköztársaság ünnepe (1976)
augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
Augusztus 20-i légi- és vízi parádé, Jakovlev Jak-11 Ölyv műrepülő kötelék a levegőben 1978-ban.
augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
Augusztus 20-i tűzijáték, háttérben az Erzsébet híddal 1978-ban.
augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
1978-ban, a Parlament előtti tribün középen fényképezőgéppel Czinege Lajos honvédelmi miniszter, kockás ingben, világos cipőben Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov szovjet fegyvertervező, a Kalasnyikov gépfegyver feltalálója. Czinege Lajos vezérezredes, honvédelmi miniszter a Kádár-korszak egyik meghatározó, emblematikus figurája volt. Nem volt katonai előélete, a háború éveiben bujkált.  Czinege 1960-tól 1984-ig töltötte be a Magyar Népköztársaság honvédelmi miniszteri posztját. Elhíresült költséges vadászatairól, méregdrága építkezéseiről és urizáló életmódjáról, ami miatt Kádár többször is megfedte.
augusztus 20. Szent István ünnepe Szent Jobb Körmenet
Knézy Jenő és Vitár Róbert közvetít 1980-ban a vízi és légi parádéról.

A rendszerváltás újabb megújulást hozott az ünnep tartalmi megjelenésében, ismét előkerültek az egyházi és történelmi tradíciók. 1989 óta újra megrendezik a Szent Jobb körmenetet. 1991-ben Szent István napját emelték a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé. 

A Fortepan képei között bepillanthatunk az 1939-es Szent Jobb körmenetbe, a kommunista rendszer dicsőítő szlogenjeibe, láthatjuk Kalasnyikovot és Knézy Jenőt, miközben tudósít és találunk fekete-fehér tűzijátékos felvételeket is. 

Tovább


Városszépítő tevék a belvárosban

A Bulinegyed sűrűjében élő János a teraszán üldögélve gyakran nézegette a szemközti tűzfal sátortetős oromzatának falát. A lemenő vagy a felkelő nap fényében a piramisokhoz hasonlította, és már csak a tevéket hiányolta. Egy hosszabb kirándulás alkalmával a szomszéd építész házaspár, kapva az alkalmon, hogy János elutazott, felmászott a háztetőre, és megfestette János ábrándjait.

belváros gerilla akció városszépítő akciók falfestés

belváros gerilla akció városszépítő akciók falfestés

belváros gerilla akció városszépítő akciók falfestés

belváros gerilla akció városszépítő akciók falfestés

Az építész házaspár legóépítkezéshez hasonló, mini városképjavító kreatív tevékenysége nem egyedülálló a városban. Belső-Erzsébetváros és a város nagy része számos olyan épített felülettel rendelkezik, amit a fenntartó elhanyagol. Ilyenek az önkormányzati tulajdonban lévő, nem bérbe adott ingatlanok kirakatai, a parlagon hagyott, kiégett zöldfelületek, a bulinegyed összevizelt, másnap kiszáradt vízerekre hasonlító, bűzölgő, párolgó járdái vagy a Közútfenntartó által kijavítatlan kátyúk, töredezett útfelületek és járdák.

 Az elmúlt időszakban több ilyen gerillaakciószerű „városszépítő” tevékenység bukkant fel a városban.

Az akciók közül van, amelyik eléri a célját, és felébreszti a fenntartót Csipkerózsika-álmából. Ilyen volt a civilek elmúlt heti kezdeményezése, amikor is a Millenáris kerékpárpályán kezdték el befoltozni a betonfelület lyukait, aminek hatására a Nemzeti Sportközpontok intézménye átvette a javítás folytatását.

Nem jött ki jól városszépítő akciójából a Kétfarkú Kutya Párt, akik már egy éve szorgalmasan végzik kedves, kis színes városszépítő akcióikat. Ők voltak azok, akik használhatóvá tették a nyolcadik kerületi használhatatlan, dizájnos buszmegállókat, „alternatív útjelző táblákkal” segítik a Blaha Lujza téren kevergőket, és színesre festik az elhanyagolt járda- és útfelületeket. A színező „úttörők” ellen lakossági bejelentés alapján büntető eljárás indult.

 Egyelőre még szabadon színesíthetik a város közterületeit a gerillahorgolók, akik különböző felületeket támadnak le színes fonalaikkal. Horgolták már körbe a Móricz Zsigmond tér gombáját, a Széll Kálmán tér és a Madách tér oszlopait és a Klauzál tér fáit is.

belváros gerilla akció városszépítő akciók falfestés

 Az urbanizációs környezethez kapcsolódó szépítőjellegű lakossági akciók, általában a városvezetés, az önkormányzati szerepvállalás hiányosságaira reflektálnak, így többnyire az ott élők tetszését jobban elnyerik, mint a felelősökét, mint ahogy látjuk ezt a Kétfarkú Kutya Párt esetében is.

Tovább


150 éve van Budapestnek állatkertje!

A 150. születésnapját ünneplő Fővárosi Állat- és Növénykert 2 napos rendezvénnyel várja vendégeit. A programok között afro- és latin zenei, táncos programok, mesejátékok, és persze az állatkert lakói lesznek a fő attrakciók.

Mi most azt mutatjuk meg a Fortepan képei közül válogatva, milyen is volt az élet a fővárosi állatkertben a 150 év alatt.

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
Állatkert régi főkapuja. A felvétel 1890 után készült./ Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
Viziló család 1940-ben
Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
a cro-magnoni előember szobra (jelenleg az új Majomház kijáratánál áll), háttérben a Pálmaház- 1943
Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
A zsiráfok etetése tilos! 1944
Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
Medveidomár 1956

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
pálmaház 1957

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
árúsító pavilon 1961

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Tovább


Tudja, mi lesz a Nehru park legerősebb és leggyengébb eleme?

Miközben Hosszú Katinka a Bálna előtti spriccteraszon (is) megússza a világcsúcsot, a szomszédban egyre többen próbálják birtokba venni a felújítás alatt lévő Nehru parkot.

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

A Ferencvárosi Önkormányzat a Fővárosi Önkormányzat által kiírt 2013. évi TÉR_KÖZ Városrehabilitációs pályázaton nyert támogatást a „Nehru-projekt I” című projekt megvalósítására.

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

A közel félmilliárd értékű beruházás keretén belül új rekreációs terek jönnek létre, illetve design bútorelemeket helyeznek el a Duna melletti területen, miközben a park jelenlegi faállományát megőrzik, közte egy gyönyörű öreg kocsányos tölggyel.

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

A park egyik leglátványosabb új eleme a Petőfi híd alatt kialakított skate-pálya, amelynek egyedi, meleg színekkel átitatott dizájnja jót tesz a Boráros tér lepattant, szürke hangulatának. A több térelemből álló pályát már lehet is tesztelni, átadás után biztosan népszerű színfoltja lesz a környéknek.

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

A kültéri sportlehetőségeket egészíti ki egy új focipálya és egy kisebb workoutpark.

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

Két külön játszóteret alakítottak ki a kisebb és nagyobb gyerekek számára, akik árnyas fák alatt, kellemes környezetben játszhatnak.

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

Zavarba ejtő elemei a parknak a kültéri pihenőbútorok: nagy részük ugyan még be van csomagolva, de – a sétálók által használatba véve – így is megmutatják a tervezésük hátrányait. A kék és narancssárga színű, műanyag, többféle formációba összeilleszthető padok láthatólag nem képesek a vízelvezetésre, így eső után nagy tócsákba ülhetünk bele – hacsak nem jár arra alkalomadtán egy-egy közmunkás, aki szépen áttörli a bútorokat.

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

Bár az is látható, a lakosság nem jön zavarba az ilyen hiányosságoktól: a magukkal hozott takarókkal a padokat leterítve élvezik az újonnan kínált kényelmi lehetőséget.

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

A park Bálna felőli része megmaradt füves területként, ugyanitt folyamatban van a város legnagyobb kutyafuttatójának kialakítása is.

Nehru part felújítás skate pálya játszótér kutyafuttató ferencváros

A játszóterek mellett található, Szabó Tamás által tervezett romaholokauszt-emlékmű a park egyik különleges részlete. A krematórium izzó kemencéjét szimbolizáló szobrot megrongálták, és úgy tűnik, egyelőre a park rendezésébe nem fért bele az emlékmű kijavítása.

Tovább


7+1 tuti budapesti tábor még a nyárra!

A nyári időszakban a koncert- és fesztiválkínálat mellett Budapest tábori palettája is annyira sajátos és színes, hogy még július végén és augusztusban is több olyan lehetőség kínálja magát, amiért érdemes a fővárosban maradni vagy ide jönni. Összeszedtünk néhányat.

tábor nyári tábor napközis tábor

Budapest Cityscape a városi művészet kétnyelvű tábora, ahol szobrászként vagy festőként lehet elemezni, kutatni, felfedezni a város rejtett tereit, ismeretlen arcát. Az inspirálódást koncentrált műhelymunka követi, amelyet a Corvin-rajziskola művészetpedagógusai vezetnek. A táborra július 25-ig lehet regisztrálni. 

tábor nyári tábor napközis tábor

Robotikatábor a Cubelets-féle intelligens építőkockák interaktív használatán alapuló tananyagra épül, ami az algoritmikus gondolkodás alapjaiba vezeti be az ifjú táborozókat játékos és kooperatív úton. A robotika mellett a gyerekek angol-, tenisz-, kézműves és magyar mint idegen nyelv foglalkozásokon is részt vehetnek.  

tábor nyári tábor napközis tábor

A népszerű Legótábor Budapesten két helyszínen, a II. és a XVIII. kerületben várja az építőjátékosokat. A tábor, ahol egész nap építeni lehet. A műanyag építőkockák vezérelte világban a terepasztal-építéstől és csoportos építőversenyekig kalauzolják a gyerekeket a szakképzett pedagógusok. 

tábor nyári tábor napközis tábor

Egyedi táborba hívja az alkotókedvűeket a CaritArt Művészeti Egyesület. Az alapítvány budapesti telephelyén, ahol egy héten keresztül van lehetőségünk a könyvkötészeti technikák elsajátítására, úgy, hogy közben felújíthatjuk és újraköthetjük régi könyveinket.

tábor nyári tábor napközis tábor

A legdrágább táborok közé tartozik a Budapesti Állatkert Zoo tábora, ami tartalmas, érdekes kihívások elé állítja a fiatalokat. Az egy hetes turnusok alatt a gyerekek megismerkedhetnek a Földön élő állatvilág apraja-nagyjával, elsajátíthatják az állatokról való gondoskodás rejtelmeit, és mindezt kézműves foglalkozások és a cirkusz fűszerezik.

tábor nyári tábor napközis tábor

Beteg és fogyatékossággal élő gyerekek táboroztatását vállalja fel a Bátor Tábor népszerű vállalkozása. A Bátor Tábor több táborozási lehetőséget kínál. A nyári, nem speciális turnusokra a daganatos, cukorbeteg, hemofíliával, krónikus ízületi gyulladással és IBD-vel kezelt 7–18 éves gyerekek jelentkezését várják. Itt közel annyi vagy több önkéntes segíti a táborba érkező gyerekek jól létét.

tábor nyári tábor napközis tábor

Egy kicsit átlépve Budapest határait igazi természetbúvárkodási lehetőséget kínál a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága. A 9–12 éves természetbúvároknak szóló tábornak a Királyréti Hiúz Ház ad otthont. A napi programok közt a kis természetbúvárok megismerkedhetnek a vizek, odúk, bányák lakóival. Túlélésre ösztönző és tájékozódást segítő terepi játékok fűszerezett kirándulásokkal ismertetik meg a gyerekeket a Királyrét növény- és állatvilágával. 

tábor nyári tábor napközis tábor

S az utolsó helyszín a Tábor Anyunak, már csak az ötlet miatt is megéri!

Tovább


Reblog