Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezer négyzetméternyi Aranycsapat a falon

Jó eséllyel a neopaintesek a hétker legboldogabb emberei, mivel kéznyomuk (szó szerint) egyre több falfelületen marad ott; simán elképzelhető, hogy néhány évtized múlva még unokáiknak is mutogathatják, hogyan pimpelték fel a hétkert.

Ma kezdik legújabb tűzfalukat a Rumbach Sebestyén utcában (lásd videó). Ráadásul a téma és a leendő kép mérete is szuper: az Aranycsapat Wembley Stadionban 1953-ban aratott 6:3-as győzelme. Állítólag ez lesz Magyarország egyik legnagyobb falfestménye; 1000 m²-en, három hét alatt, 400 liter festék felhasználásával készül majd el.

Ilyen most. Az alatta lévő kép kerül majd rá (alighanem más képekkel együtt) (Forrás: Neopaint)Neopaint
Neopaint

A Neopaint Works a „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013” elnevezésű program keretében festi egyre-másra a tűzfalakat. A Facebookon itt érhetők el, egy korábbi munkájuk részleteit pedig itt mutattuk be.

(Ide érdemes kattintani, ha követni szeretné posztjainkat!)

Tovább


Beszél a tégla

Pompás kooperáció veszi kezdetét a Konceptofon bloggal, melynek készítője, Balogh István fáradhatatlanul és éles szemmel dokumentálja környezetét és annak apró részleteit. Ennek eredménye egy nagyon hangulatos és izgalmas (bocs, kicsit elcsépelt jelzők, de tényleg hangulatos és izgalmas) fotóblog. A jövőben átveszünk tőle néhány, tematikus egységbe rendezett képet és videót, de az összesért mindenképpen érdemes átkillekni a oldalára (itt a Twittere követhető, itt pedig a Facebook-oldala).

Ez itt az első gyűjtemény, melyben feliratok láthatók téglafalakon és hagyományos falakon. Nem minden fontos üzenetet sikerült megfejtenünk, de amit igen, azt a kép fölé írtuk. Aki bármit tud a feliratokról vagy arról, hogy vajon mit akarnak üzenni nekünk, kommentáljon vagy írjon a jobb alul látható mailcímünkre. Több ilyen kép itt.

Mari kurva
tégla
Buzi suli
tégla
Neumann N vagy Neumann 11
tégla
R kereszt B 1890
tégla
Ezt nem tudom elolvasni, ha valaki igen, kommenteljen
tégla
Jó kezekben az ország! Évente 100 fagyhalál (kisebb helyesírási hibákkal)
tégla<-- Működik
fal
I left my (he)art in Budapest
fal

(Valamennyi kép copirightos, nem használhatók fel szabadon. Akit érdekelnek a képet, írjon a tulajdonosnak.)

Tovább


Kicsinyített Budapest (és vidék) épül Budapesten

Magyarország, Ausztria és Németország több nevezetességét készítik el kicsiben az éppen épülő ún. Miniversumban az Andrássy úti Krausz Palota földszintjén és átriumos udvarán. Kollégánk ellátogatott a helyszínre és készített egy videót a 300 négyzetméteres, épülő terepasztalról, amin kicsit látszik már a jövő. Budapestről a Hősök tere, a Városliget, az Andrássy út, a Nyugati tér, a belváros és a János-hegy kap majd helyet a minivilágban, a belépő először a Városliget kicsinyített másában találja magát.
A nyitást 2014 májusában tervezik, addig tart az építkezés. További infó itt.
Ilyen extrém számokkal kápráztat majd a minivilág:
Budapest és további 13 település
100 vonat mozgásban
400 vasúti váltó
600 épület
2000 személyautó
300 busz és teherautó
3000 miniatűr figura
5000 fa
30 alagút
1000 utcai lámpa

(Ide érdemes kattintania, ha nem akar lemaradni posztjainkról)

Tovább


Kipróbáltuk, hogyan lehet bringát szállítani villamoson

Mivel hosszabb ideig laktam Berlinben, ahol több tömegközlekedési eszközön szállítható bringa, a kombinált közlekedés nagy rajongója vagyok. Végtelen örömmel töltött hát el, hogy a BKK a hét elejétől tesztjelleggel bevezette a 77-es troli, az 59-es villamos (és 59A mutánsa) valamint a 65-ös és 165-ös buszokon a kerékpárszállítást. Megkötések vannak ugyan, de már maga az elgondolás is fantasztikus, hogy monjuk Zuglóba, Hűvösvölgybe vagy a Pál-völgyi cseppkőbarlangba különösebb erőlködés nélkül, kombinált közlekedéssel is el lehet jutni. A tesztüzem első hetében leteszteltük, hogy működik.

Videónk elején az 59-es villamossal való próbálkozásainkat látják, a második felében a 77-es trolival ismerkedünk.

Az 59-es villamosra kettő darab jeggyel lehet felszállni, csakis a zöld bringa-piktogrammal jelölt ajtóknál. Itt egy műbőr-tépőzár kombinációs bigyóval kell rögzíteni a biciklit, és kész. Direkt csúcsforgalomban teszteltünk, de az utazókat szemlátomást nem különösebben zavartuk. Annál meglepőbb volt, hogy a villamos vezetője a Széll Kálmán téren pontosan az orrom előtt csukta be az ajtót. Ahogy a videón is látszik, ketten is azonnal segítségemre siettek, de mindhiába, a sofőr ott hagyott a biciklimmel együtt. Azóta töprengünk kollégámmal, hogy ez direkt volt-e vagy a villamosvezető figyelmetlenségéből fakadt. Második próbálkozásom már sikerrel járt: behemót holland városi bringám ugyan csak kis ügyeskedéssel, de éppen befér a villamosba, a tépőzár tart, a leszállásnál viszont voltak gondjaim: beakadt a pedálom az éppen rám záruló ajtóba. A sofőr erre kinyitotta újra. Legfőbb észrevételem, hogy egyszerűbb lenne, ha kiszednék a középső kapaszkodót az ajtóból.

A bringaszállító troli működését Zuglóban, a már említett 77-es járaton teszteltük. Itt és a buszon mások a játékszabályok, amiken a jövőben remélhetőleg finomít majd a BKK, mert elég körülményes: az első ajtón lehet csak felszállni, ezért oda kell menni, megmutatni a bérletet vagy a jegyet + a bicikli jegyét is a sofőrnek, majd hátra kell menni, mert csak valamelyik másik ajtón, például a leghátsón lehet felrakni a biciklit. A sofőr azt is kérte, hogy a biciklim jegyét előtte (mármint a sofőr szeme láttára) lyukasszam ki. Ha netán nincs a biciklinek jegye, csak saját bérletünk van, akkor a sofőrtől lehet venni 450 forintért (a BKV pénztárnál csak 350), és ez külön macera.

Szóval a tesztüzem első hetében még nem ment minden zökkenőmentesen, de hátha majd beletanulnak a sofőrök, a BKK pedig finomhangolja a rendszert.

(Ide érdemes kattintani, ha követni szeretné blogunkat!)

Tovább


Tizenöt érdekes adat az átalakuló Vidámparkról és Állatkertről

1. A Vidámpark nem szűnik meg szeptember végével, csak összebútorozik szomszédjával, az Állatkerttel. Ezért - hogy eképp rendezze gigantikus tartozásait a főváros felé - ingó- és ingatlanvagyonát eladja az Állatkertnek.  

2. A műemléki játékokat (pl. körhinta, barlangvasút, hullámvasút, mesecsónak) megőrzik, az „óriási, hánytató gépeket és adneralinfokozó technikát”, ahogy Persányi Miklós állatkerti főigazgató fogalmazott, elszállítják. Ha jól értettem, az óriáskeréknek is mennie kell.
Persányi
Persányi főigazgató munkahelyén (Fotók: vb)

3. Elég valószínű, hogy a műemléki játékok márciustól újra látogathatók lesznek, kivéve a hullámvasutat. Esetében bizonytalan, mikor nyit ki újra.

4. 2014 az átmenet éve lesz, aztán hatalmas beruházás kezdődik.

fal Ez most még csak egy unalmas fal, de a jövőben az átjáró lesz a Vidámpark területe és az Állatkert között

5. Persányi Miklós szíve szerint az elefántokat költöztetné a leghamarabb, akiknek az elhelyezése nem valami korszerű. Négy év múlva, ha minden jól megy, a vizilovaknak is jobb élete lesz.

6. Az emuk viszont már átköltöztek a megszűnt vidámparki kosárlabda-játékhelyszín oszlopai közé. Itt kiderült, hogy nem szeretik a Vidámparkból nyári estéken átáramló technó és house zenét, amire izgatottan szaladgálni kezdtek (őket valamint a lovakat, a tevét, a kecskéket, a szamarat, a tengerimalacokat jelenleg 500 forintért lehet megnézni, és ebben az árban benne van a pónilovaglás is. A bejárat a cirkusz mellett van jobbra.) A dodzsem helyére majd a flamingók költöznek.
emu állatkert
Az emuk már egy egykori vidámparki létesítmény aljában laknak. A hangos technót nem szeretik, a fényképezőgépet viszont igen

 7. Az ezredfordulóig több látogatója volt a Vidámparknak, mint az Állatkertnek, azóta megfordult ez az arány; az Állatkertet évente kb. egymillió ember látogatja.

 8. Évente közel kétezer mentett állatot hoznak be az Állatkertbe, akiknek a tárolása és bemutatása jelenleg helyhiány miatt problémás.

9. Az 1866 óta működő Állatkert egész területe műemlék, laktak is benne: húsz évvel ezelőtt még 35 szolgálati lakásban.

10. Az egész átalakítás majd az ún. Pannon Park Projektben fog kicsúcsosodni, ami = Állatkert bővítése a Vidámpark területével. Ennek során a Vidámpark hat és fél hektárnyi területével bővül majd az Állatkert, ami így újra 18 hektáros lesz, ahogy a 18. század végén volt. Ez még a jövő zenéje, a teljes befejezés a tervek szerint 2017 végére várható.

11. A Liget rekonstrukciójára 135 milliárd forintot szán az állam, ebből az Állatkert átalakítása és kibővítése 15 milliárdos projekt lesz. A fejlesztési tervek elkészítésére idén százmillió forintot kapott az Állatkert. 

12. Az egyik új egység az ún. Pannon Park lesz (ez két részből áll: Pannon Ősvilág és Pannon Ősvadon csarnok), legmenőbb részének a Biodom tűnik: húszezer négyzetméternyi szubtrópusi csarnok, részben üveggel fedett terület, legmagasabb pontján negyven méteres és az lesz a feladata, hogy az ún. Pannon ősvadont idézze. Pálmafák is lesznek benne a tervrajzok szerint, és ha minden jól megy, úszó elefánt is.
BiodomBiodom látványterv (Illusztráció: Állatkert)

13. Kialakítanak egy Meseparkot is, ami kifejezetten gyerek- és családbarát egység lesz játszóterekkel, gyerek lovardával, mesevárral stb. Háromféle belépőt tervez az igazgató, attól függően, ki mit akar majd megnézni.

14. A Mesepark szíve az elvarázsolt kastély lesz, ami Végh Gyula építész munkája volt és most kábé egy romhalmaz, de már elkezdték felújítani.

Biodom
A Biodom tetején sétálni és távolba látni is lehet majd (Forrás: Állatkert)

15. Mindez csütörtökön derült ki az Állatkertben, az elmúlt hónapok leghosszabb sajtótájékoztatóján. Majdnem két órán át tartott, fedett helyszínen és szabadtéren; csodálatos összhangban vezényelte le Persányi főigazgató és Hanga Zoltán szóvivő. A végén az újságírók répával etethették a lovakat.

Tovább


Lassíts, Budapest!

A nemzetközi slow mozgalmakba szépen belesimulva épp egy éve igyekszik lassítani a budapesti tempón Krajcsó Nelli és a Slow Budapest. Arra kértük az alapítót, mutassa meg öt kedvenc - és lassú - budapesti helyét és mondjon róluk néhány szót. Egyebek mellett kiderül, hogy már a belvároshoz közelében is nyílik pompás kilátás Budapestre, hogy a Dunát bátran meg lehet közelíteni és az is, hogy melyik a hétker egyik aktuálisan legkúlabb kocsmája.

Mindenképpen érdemes kirakni nagyba, őrületes hangulat, szép város!

A videóban látható helyszínek:
A Lánchíd pesti hídfője, a Valyo Csoport padjainál
II. kerület, Masfeld Péter park
Károlyi-kert
Szabadság híd közepe
Fekete kutya gasztropub

(Korábbi, hasonló videónkat itt tudja megnézni, ennek a gombnak a benyomásával pedig követni tudja blogunkat!)

Tovább


Az óriáskerék is szerepel az új budapesti time lapse-ban

Senki sem róhatja fel nekünk, hogy ne mutatnánk be készségesen minden timelapse-videót, ami kiváló fővárosunkról készül. Itt egy szeptemberben feltöltött újabb darab. 

A szerző Németh Norbert, aki ötvenezer képet készített, amiből 8500 került bele a közel ötperces videóba. Több száz órát dolgoztak rajta, a felvételeket pedig plusz 42 fokban és mínusz 14 fokban is szorgalmasan készítették. Van benne téli és nyári Budapest is, és felvillan a nyár nagy slágere, az Erzsébet téri óriáskerék. Fotózás közben negyvenen kérdezték meg a készítőtől, hogy mit csinál. További érdekességek itt

Érdemes kirakni nagyba!

(Ide akkor érdemes klikkolni, ha követni szeretné a blogunkat.)

Tovább


Talányos automata a műjégpálya előtt

Újabb rejtély: ismeretlen funkciójú, nem működő automata a Városligeti Műjégpálya előtt. Szöveg nincs rajta. Vajon ki állította oda és mi célból? Mondjuk az alsó része úgy néz ki, mint egy robot arca.

Városligeti Műjégpálya(Fotó: Tuba Zoltán)

(Amennyiben ön is lát érdekes/rejtélyes jelenségeket a városban, ide küldjön képet: bpluszp@gmail.com. Köszönjük!)

Tovább


Kinyomtatják és kiállítják az Utazó Olvasó fotóit

Egyik kedvenc Facebook-oldalunk az Utazó Olvasó, aminek az a lényege, hogy az oldal gazdái következetesen mindig egyforma tevékenység közben fotóznak le embereket: amikor egyszerre utaznak és olvasnak. Ennek eredménye egy igazán kiváló gyűjtés, mely vállaltan egy New York-i oldaltól ihletődött.

Utazó OlvasóA képek most kilépnek a virtuális térből, egy jó pár fotót kinyomtattak, ezek láthatók hétfőtől Óbudán, a Platán Könyvtárban.

A kiállítás megnyitója szeptember 9-én este 6-kor lesz, megnyitja Valuska László, a Könyvesblog főszerkesztője, kosárlabdaedző. Íme néhány kép az oldalról, a teljes gyűjtés pedig itt.

(Fotók: Juhász István. Előbb a fotó, alatta a könyv címe és szerzője. Firefoxban néha kicsit furcsán jelenik meg.)Utazó Olvasó
Carlos Ruiz Zafón: The Shadow of the Wind
Utazó OlvasóKulcsár István: MityaUtazó Olvasó
Maurice Cotterell: Viracocha elveszett sírja
Utazó Olvasó
F. Scott Fitzgerald: Az Édentől messze
Utazó Olvasó
Alexander Brody: Hét évtized ízei
Utazó Olvasó
Újrakezdés című könyv, amit a hölgy édesanyjának a barátnője írt

Tovább


Hogy került az angol királyi testőr az Apostol utcába?

Nem igaz, hogy Buda álmatag, unalmas hely, ami csak felsővezetők és burzsujok kiszolgálásra szakosodott. Ott is burjánzik az urbánus utcai művészet, amit legfeljebb csak azért nem vesz észre az ember, mert nincs annyira szem előtt, és mert dombokra kell mászni érte.

Apostol utca 9.(Fotók: vb)
A II. kerületben, öt percre a Margit-hídtól az Apostol utca 9-hez vezető kapualjban például az angol királyi testőrség egyik tagja őrzi a kapu helyét, egy arra járó hajléktalan szerint már jó régóta.
Apostol utca 9.
Apostol utca 9.
Apostol utca 9.

Aki tudja, ki jegyzi két dimenziós alkotást, mindenképp kommentelje be ide vagy a Facebookra!

Tovább


Reblog