Íme a CET-ről átkeresztelt Bálna logója: a hajó/bálnafarok

Pár napja, még az árvíz tetőzése előtti 12-i budapesti közgyűlésen hangzott el, hogy a közraktárakat, azaz a CET-et átkeresztelik Bálnára, az egésznek pedig új, kicsit zavarbaejtő logója lett. Az előterjesztésből kiderült: a főváros megkapta a CET, azaz a volt Közraktárak (új nevén Bálna) épületére a használatbavételi engedélyt, úgyhogy megnyitható.

CET azaz Bálna
A CET-ből lett Bálna (Fotó: Origo)

Amint a hír megjelent a sajtóban, azonnal elkértük a fővárostól a papírhajóra emlékeztető logót, illetve a CET-Bálna átkeresztelés szükségességéről szóló dokumentumot. Megkérdeztük azt is, hogy miért voltak elégedetlenek a CET elnevezéssel és alakították át Bálnára.

A sajtóreferensektől egy dokumentumot (= Előterjesztési Kiegészítés) kaptunk, amit Bagdy Gábor főpolgármester szignózott. Eszerint a CET elnevezés a korábbi beruházó, a Porto Investment Kft. leleménye. Ám miután a Porto Kft.-vel a beruházás megvalósítására irányuló szerződés megszűnt, a cég – folytatódik az indoklás – kifogásolni kezdte a CET elnevezés használatát. És mivel a Főváros elejét akarta venni a későbbi jogi bonyodalmaknak, átkeresztelte a CET-et Bálnára (a cet amúgy nagyobb kategória, a cetek rendjébe tartoznak a bálnák és a delfinek). A közgyűlésen be is mutatták a logót, amit azóta kicsit kipofoztak, ma pedig elküldtek nekünk. Íme:

BálnaA Bálna logója: papírhajó vagy bálnafarok?  (Forrás: Főpolgármesteri Hivatal)

Arra sajnos nem kaptunk választ, hogy az egész projekt logója miért emlékeztet inkább egy papírhajóra és nem egy helyes bálnára (bár gyorstesztünkben volt, aki a bálna farkára asszociált).  A CET Bálna egyébként több mint két éve tátong üresen, eredetileg 2010 augusztusában kellett volna átadni.

(Ide klikkeljen, ha nem szeretne lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Turisták, nyugdíjasok, hajléktalanok: mindenki egyszerre

Hajléktalanok, turisták, melósok, zöldségesek, utcazenészek, járókelők, lepukkant házak és mindezek keveréke láthatók Balogh András képein, aki civilben szociológus, egyébként pedig  magának fényképezget, főleg Budapestet.

Balogh AndrásFotók: Balogh András
Képei szerethető szociófotók, és ha nem lenne elcsépelt, azt írnám, hogy erősségei az ellesett pillanatok. Így inkább mondjuk azt, hogy érdekes/merész/vicces utcajeleneteket kattint jobbára megfelelő pillanatokban. Megkérdeztünk egy díjnyertes fotóst is a képekről: „Kedves amatőr képek, egész jó szeme van az illetőnek”. A kolléga szerint - bár technikailag még van hova fejlődnie - szakmai szempontból minden tizedik kép „frankó”, ami jelentős elismerésnek tűnik egy díjnyertes fotóriportertől.

Néhány kép itt, a többi erre.

Balogh AndrásBalogh András
Balogh András
Balogh András
Balogh András
Balogh András

Tovább


Szombattól dübörög a Tarzan Park, kipróbáltuk nyitás előtt

"Rengeteg lehetőség van játszani, remek hely arra, hogy az anyukák kifárasszák a gyerekeiket. Barátnőkkel azért jobb, társasággal ajánlott! Himbálózni, mászni lehet, olyan játékokon, amelyek nincsenek játszótéren. A legjobb az, ahol van két dombszerű, és egyikről a másikra, oda-vissza át lehet lendülni kötéllel." (Anna, 10)

"Konkrétan ez egy nyitott hely, egy játszótér. Van egy izgalmas és félelmetes akadálypálya, ahol a magasban mész, és van két forgóhinta, azt a szülők hajtják, nagyon klassz. Meg amolyan ugráló típusú hinta is van, az is tetszett. A csúszdás részen van egy vár, ami király, meg mászóka, pici híd, csőcsúszda is van. Vagy azt már mondtam?" (Aliz, 7)

Tarzan park(Fotók: Tarzan park Facebook oldala)

Június 15-én adják át Újpesten a Tarzan parkot a nagyközösségnek, nekünk volt alkalmunk pár nappal korábban kipróbálni két alsós lánygyerekkel (a fent idézett Anna és Alíz társaságában). Inkább egy nagy és modern, nyugati színvonalú játszótérről van szó, semmint mászópályákkal felszerelt kalandparkról. Amikor mi ott jártunk, animátorok segítettek, ők is figyelnek a gyerekek biztonságára, sorbaállást is koordinálták, így a szülők leülhettek szabadon olvasni, beszélgetni, elengedhették gyerekeiket, nem kell figyelniük rájuk végig. Ha maradnak az animátorok a jövőben is, és nem csak sajtó miatt jöttek, az külön jó pont.

Tarzan park

Nyilván más egy 12 éves fiú és egy 8 éves lány igénye, de több olyan új játék is akadt, amely sokaknak bejött. Ilyen volt az a cső, amelyen át lehet diskurálni (két végpontja messze van egymástól, ez a lényeg), az új, nagy csúszdák, a különleges hinták nagyon tetszettek a gyerekeknek. Egy nagyobb méretű mászható vár is vonzó volt a kicsiknek, a Tarzan-filmeket indákkal való himbálózással imitálhatták, ide-oda lendülve, bár ott sor is állt, mindenki ki akarta próbálni. A frissen ültetett fűre most még nem lehet leülni, de várhatóan megerősödik, akkor pedig családi piknikre is alkalmas lehet a hely.

Tarzan park

Negatívumok? Ha esik, akkor nem lehet mihez kezdeni, minden játék kinn van, szabadtéren. Több játék környékén nincs fa, vagy még csak csenevész, így ha hosszabban kell állni és várni a gyereknek, mondjuk egy forró nyári napon, hogy sorra kerüljön a kedvenc játékán, akkor szépen megsül a napon. Kérdés, hogy lesz-e beengedési limit, mert a nagy tömeg ott is pont annyira tud zavaró lenni, mint egy standon, játszótéren.

Mindent egybevéve a hely modern, kifejezetten biztonságos, igényes, alkalmas félnapos programra.

Vörös Zsuzsa

(Ide érdemes klikkolni, ha a jövőben nem akar lemaradni posztjainkról)

Tovább


Pompás német díjat kapott a Budapest100 projekt

Két órája került ki a Facebookra, hogy egyik nagy kedvencem, a százéves házakat ünneplő Budapest100 kedden Németországban megkapta „A legszebb városi ünnep” díját. (Erdélyi Ágnesnek meg köszi, hogy felhívta rá a figyelmünket.) Az infó szerint a Budapest100 Európa különböző városaiból benyújtott 631 pályázat közül egyedüli külföldiként került az első ötbe.

Budapest100Forrás: Budapest100 Facebook-oldala

A hamburgi Lebendige Stadt Stiftung 2001 óta évente különböző tematikában keresi Európa legjobb projektjeit, amelyek innovatívak, népszerűek és a lakosság aktív közreműködésével valósulnak meg. 2013-ban a „Legszebb városi ünnep” témában kiírt felhívásra a Budapest100 is benevezett.

Június 11-én a berlini díjátadó gálán a Budapest100 rendezvényét a legjobb öt projekt egyikeként díjazták a következő településekkel egyetemben: Berlin Treptow-Köpenick, Neustadt i.H. és Nürnberg, míg a 15 000 euró elismeréssel járó fődíjat Karlsruhe városa kapta.

Budapest100
A Budapest100 programot a díj kiírói mindenekelőtt annak sokszínűsége, kreativitása és a lakosság valódi bevonódása miatt emelték ki a többi pályamű közül.

„A zsűri annyira elragadtatta magát, hogy a díjat maga "Budapest" kapta, ezért utólag kicsit korrigáltuk az emléktáblát. :)” – írták a szmájli szerint szuper hangulatban lévő Budapest100-asok, akik meg voltaképp a Kortárs Építészeti Központ, azaz a KÉK és az OSA.

Az első ilyen esemény előtt pár héttel, 2011-ben mi is elmentünk néhány százéves házba és megkerestük a legrégebbi lakókat. Itt.

(Ha a jövőben a világért sem akar lemaradni a híreinkről, ide klikkeljen!)

Tovább


Rekordmagasságú betonállás az Üllői úton

Ehhez nincs is mit hozzáfűznünk. Köszönjük Pais Panni!

Pais PanniFotó: Pais Panni

Tovább


Nem lesz örökké zárva a füvészkerti Viktóriaház

Június elején a Füvészkert oldalán megjelent a hír, miszerint a rongálások és lopások miatt bizonytalan időre bezár a Viktóriaház. Erre nagy sírás-rívás alakult ki a neten, ám a helyszínen megtudtuk, aggodalomra semmi ok, valamikor a távoli jövőben kinyit még a Viktóriaház, de őszig-télig egész biztosan zárva lesz. Utána is csak akkor nyitja ki újra az igazgató, ha a látogatók betartják a házirendet és nem nyúlnak többé a növényekhez.

Egy szép nagy, egzotikus vízinövény levélébe ne böködje az ember kísérleti jelleggel az ujját, mert akkor a jövőben előle és a többi ember elől is elzárják a ritka növényt – ez a Viktóriaház bezárásának nagy tanulsága. A ház bejárata előtt átlyuggatott levelű hatalmas amazonasi tündérrózsa-levelek (victoria amazonica – innen a ház neve) hevernek, bent azok regenerálódnak, melyek túlélték a rongálást.

FüvészkertNéhány kivágott amazonasi tündérrózsa-levél. Szélükön a böködésből származó lyukak, amik a vesztüket okozták (A képre kattintva galéria nyílik, fotók: Tuba Zoltán)

A rongálásokat főleg gyerek- és nyugdíjas csoportok követték el. „Ők a legveszélyesebbek” – jelenti ki Kiszel Péter főkertész. A két csoport eltérő módszerekkel dolgozik: míg a gyerekek random rongálnak, a nyugdíjasok a házirendet értelmezik át, úgy, hogy „a 400 forintos belépőjegy megvásárlásával jogot formálhatnak a növénygyűjtésre, mivel szerintük mindenkinek joga van mindenből fogyasztani és hazavinni. Az orchideák a kedvenceik, de semmilyen növény nincs biztonságban” – magyarázza Kiszel Péter a bezárt Viktóriaházban tenyerét egy tündérrózsa levelén pihentetve. Ezt nem azért csinálja, hogy megmutassa, főkertészként bármit megtehet, hanem, hogy szemléltesse: ha valaki semmiképp sem tud ellenállni annak, hogy megérintse a növényt, akkor legalább teljes tenyérrel, óvatosan tegye.

Ugyanis ha nagy felületen érnek a tündérrózsához, semmi baja nem lesz: a levélre helyezett polikarbonát lappal együtt akár egy 20-25 kilós gyereket is elbír. Ezt a mutatványt a növényekkel együtt június 22-éig, a Múzeumok Éjszakájáig nem láthatja senki, akkor viszont  egyetlen éjszakára kinyitják a házat. A növények most regenerálódnak: a rongálások miatt a levelek több mint felét el kellett távolítani, így most két növénynek összesen 11 levele lebeg a 35 köbméteres medencében.

Mindez azért is sajnálatos, mert az amazonasi tündérrózsa virágzása augusztusban indul be, ekkor 3-4 naponta is kinyílik egy-egy - fehér és rósaszín - virág, főleg éjszakánként. A virágzást ráadásul kellemes ananász illat előzi meg.

A Viktóriaház egyébként a Trópusi és szubtrópusi blokkban van. A főkertésszel megnézzük a 2011-ben felújított pálmaházat is, ahol további rongálásokról mesél (a banánfákat és a kókuszpálmákat rendszerint rázni kezdik a látogatók, amint kezd beérni a termés; de a kaktuszok sincsenek biztonságban, a kancsóka növény nagy kancsóiba pedig tréfából kavicsokat dugdosnak a gyerekek). A pálmaházi teknősöket is el szokták csórni (ami teljesen értelmetlen, amióta összefertőzték egymást egy vírussal), de olyan is előfordul, hogy becsempésznek egy-egy megunt házikedvencet. Vannak persze jóérzésű törzsvendégek is – kismamák és nyugdíjasok vegyesen –, akik önkéntes biztonsági őrként viselkednek és rászólnak azokra, akik eltérnek az 1771 óta érvényben lévő szabályzattól, miszerint tilos megérinteni a növényeket.  

Szerencsére van a pálmaházban egy igazságosztó csalánfa, ami megbosszulja az összes lopást és rongálást: ha valaki megérinti, azonnal égni kezd a keze és hetekig stigmaként marad rajta egy kellemetlen piros folt. A főkertésznek oda se kell néznie, már a hangokból tudja, ha valaki ignorálja a figyelmeztető táblát.

Fotók: Tuba Zoltán

FüvészkertCsodás felirat a kapu fölött
 
Füvészkert
Kiszel Péter főkertész, előtte az ép tündérrózsa levelek
Füvészkert
Alapvetően tilos megérinteni a növényeket, de még a teljes tenyérrel való tapicskolás árt neki legkevésbé - bár az is tilos
Füvészkert
Füvészkert
A kancsókába kavicsokat szoktak dobálni a gyerekek, ami szintén tilos
Füvészkert
A Viktóriaház kívülről
Füvészkert
Amellett, hogy a teknősöket is tilos megérinteni, ellopni is fölösleges őket, mert vírussal fertőzöttek
Füvészkert
Füvészkert
Füvészkert
Virágzó rododendron bonszáj (fölösleges a lopással próbálkozni, mert be van riasztózva)
Füvészkert
A csalánfa viszont megtorol mindent, és jól megégeti azt, aki hozzányúl

(Ide klikkeljen, ha a jövőben semmiképp sem akar lemaradni a posztjainkról!)

Tovább


Egy fiatal lány árvízi naplója - irodalmár építőmunkással az árvízben

Ez itt egy vendégposzt, amit Pethes Ágnes írt, aki derekasan helytállt a zsákpakolásban. Egy csomó érdekesség és tanulság van az összefoglalójában. Például: "Az este fénypontja egy négyfős, cigány segédmunkás csapat rövid csatlakozása volt, akik egy közeli építkezésről ugrottak be segíteni". Egyikük közben verseket szavalt és elemzett csajozási szándékkal. 

2013. június 6. Újpest

Még hétfőn, június 3-án regisztráltam másodmagammal a Vöröskereszt hivatalos oldalán. A jelentkezésnél életkort, nemet, irányítószámot kellett megadni az elérhetőségeken túl, illetve kitöltöttük a megfelelő időpontokat és munka fázisokat, amelyekre menni szerettünk volna. Bár kaptam választ email-ben, csak bizonytalan faktorról jött a hír: ha lesz munka, értesítjük. Eközben a Facebook-on beindult Dunai Árvíz 2013 oldalon folyamatosan láttam, hogy emberek segítséget kérnek. Így végül megunva a várakozást szerdán egy biztosnak tűnő tipp nyomán Újpest Városkapuhoz mentünk délután 5-re. Itt a Csatornázási Művek embereit találtuk csak, akik gépekkel dolgoztak és nem kértek segítséget, de jelezték, hat után fel szoktak bukkanni fiatalok, velük talán tudunk egyezkedni. Így vártunk. Egy négyfős csapat meg is jelent és egy, a helyszínen megjelenő katasztrófavédelmis autóból kapott ásókkal és zsákokkal nekiláttak a munkának. Mi is csatlakoztunk, de a kérdésünkre, mi lesz a zsákokkal, ők sem tudták a választ. Végül kiderült, hogy a megtöltött zsákokat nem kell felpakolnunk a már kialakított védelmi vonalra, tegyük csak félre, egy autó majd jön értük, mivel erre a homokra másnap szükség lesz egy bemutatón a Roosevelt (mára Széchenyi) téren.

Magócsi MártonA képen nem a szerző van, illusztráció (Fotó: Magócsi Márton)

Időközben egyre több ember csatlakozott a munkához, akik mind a környéken sétálva látták meg a zsákolást, illetve egy család érkezett terepjáróval, gumicsizmában, feltehetően már felkészülve az önkéntes segítségnyújtásra.

Az este fénypontja egy négyfős, cigány segédmunkás csapat rövid csatlakozása volt, akik egy közeli építkezésről ugrottak be segíteni, főként azért, mert 6-1 arányban csak nőket láttak a lapátok és zsákok mellett. Hihetetlen tempóval dolgoztak, kettő keze alatt úgy égett a munka, hogy ha építkeznék, csak őket hívnám! Egy boldogan adogatta az üres zsákokat a kezünkbe, miközben sajnálkozott, hogy kevés itt a férfi. Egyikük pedig - aki fizikai munkát nem végzett - fél órán keresztül József Attilát, Csokonait, Radnótit szavalt egy szőke lánynak, elemezve is azonnal a versek jelentését, mielőtt a csapat elindult a 200 km-re található otthonukba.

Este 9-re már olyan sok jó ember gyűlt össze, hogy szinte már csak akadályoztuk egymást a munkában. Amikor a homok végül elfogyott és a katasztrófavédelem újfent visszatért embere megköszönte munkánkat, a csapat szétszéledt. 

Az egész teljesen szürreális volt. Buddhista gyakorlatnak pedig tökéletes.

***

A Vöröskereszttel azóta kétszer leveleztem, pontosan megírtam, mely napokon érek rá, akár 24 órában is és ha kell, önköltségen vidékre is lemegyek. Válasz erre nem jött. Szombaton kaptam egy telefonhívást tőlük, hogy látják, korábban jelentkeztem önkéntesnek, aznap tudnék-e menni segíteni? Hát szombaton pont nem, ahogy azt már 2x jeleztem. A regisztrációnak és a több csatornán folyó kommunikálásnak a Vöröskereszttel nem vettem hasznát. Ehhez képest vasárnap, amikor már órák óta nyomoztuk, hova lehetne menni dolgozni, megláttuk, hogy a Nyugatinál délután 1 óráig toboroznak. 

***

2013. június 8.

Tahitótfaluban pakoltuk a zsákokat, ahová HÉV-vel, majd stoppal érkeztünk, és este 7 után stoppal jöttünk el.

Tuba ZoltánIllusztráció (Fotó: Tuba Zoltán)

***

Nem értem, hogy a logisztika hogy működik? Nem először van árvíz. Budapesten tömegek mentek a Margit szigetre dolgozni, sok embert el is küldtek. Ismerősök engem kérdezgetnek, hogyan találtam helyet lapátolni? Szerencsével. Gyorsan kell reagálni a civilektől érkező információkra. 

A hivatalos szervekkel sajnos nem vergődtünk zöld ágra. Mindez azért furcsa, mert nem egy cunami jött. A korábbi évek áradásai miatt pedig pontosan lehetett tudni, hol lesz szükség erősítésre. 

Logisztikából önkéntesek és civilek ötös! 

Tovább


Tériszonyos punk az óriáskeréken

Pénteken nyit az első köztéri óriáskerék az Erzsébet téren, ezért felvittük Pálinkás Szűcs Róbertet, a legendás tériszonyos, punkzenét kedvelő újságírót a 76 méteres magasságba. Életében először csinál ilyet, így végig szenvedi elemzi a kb. 8 perces utat. Kárörvendésre hajlamosok három perc gurgulázásra számítsanak, empatikusok készítsék a zsebkendőiket. Megszólal a német tulaj, Oscar is, aki szerint a szerkezet akkor sem fog eldőlni, ha kiárad a Duna.

IT WAS A GOOD TRIP!

óriáskerékAz óriáskerék távolról

(Amennyiben a jövőben nem akar lemaradni posztjainkról, ide klikkeljen!)

Tovább


Villáminterjú a Dunában ácsorgó esernyős emberrel

Csütörtökön egy esernyős, aktatáskás, csokornyakkendős ember ácsorgott az áradó Dunában, a Margit hídnál. Többen lefilmezték, a rendőrök pedig egy „Rekordkísérlet vagy mi akar ez lenni?” –kérdéssel igyekeztek kitessékelni a vízből, ahonnan végül önszántából gyalogolt ki (lásd videó). Estére kiderült, hogy Juhász R. József performanszművész a rejtélyes figura. Csütörtökön éjjel is visszament a Dunába ácsorogni, ami után hazaérve hajnali 3-kor még megválaszolta villámkérdéseinket. Elmondja, miért álldogált a vízben, milyen érzés volt ez és kiderül az is, hogy a magyar online-közösség működését tanulmányozza az aktussal. Az esernyőjéről is szó esik.

Juhász R. József
Juhász R. József csütörtökön este is álldogált kicsit az áradó Dunában (Fotók: Juhász R. József Facebook-oldala)

Milyen indíttatásból gyalogolt esernyővel és aktatáskával a Dunába? (és miért éppen ebben az öltözékben?)
Performansz művészként az a dolgom, hogy reagáljak az eseményekre. Az árvíz egy ilyen esemény. A Margit hídnál napok óta rengeteg katasztrófa-turista nézelődik. Talán "A magyar út"-nak is nevezhetném az akciót, azaz a víz ellen a legtöbb esetben esernyővel védekeznek az emberek világszerte. Hát ezt tettem én is, a gond az, hogy most a víz lentről jön, de (magyarként) nem adom fel. Természetesen ez csak egy a lehetséges magyarázatok közül, melyeket a kommentekből raktam össze. Leginkább a kommentek érdekelnek a performansz kapcsán. Ez az akció legfontosabb eleme. Az, ahogyan egy online közösség reagál, miután szembesül egy szokatlan eseménnyel. Hogyan reagál, hogyan "kommentel", hogyan befolyásolják/alakítják egymás véleményét a résztvevők, hogy változik akár percről-percre egy kérdés vagy egy helyzet megítélése. Szándékosan nem volt meghirdetve az akció, és én sem fedtem fel a kilétemet. Érdekelt az a folyamat is, hogy hogyan működik együtt az online közösség, hogy nevet, hogyan ad okot, célt és értelmet valaminek, amiről semmi információja nincs. A médiagépezet működése is izgalmas téma. Most egy hosszabb folyamat kezdődik, amíg a több ezer kommentet, megosztást, bejegyzést összegyűjtöm, a fotókat rendszerezem majd ezek után egy kiállítás formájában bemutatom.


Mennyi ideig ácsorgott a vízben és ez milyen érzés volt?
Június 5-én (szerda) este 8 kor mentem be először. Mindig ugyanarra a helyre megyek. Kb. 10-30 percet töltök ott. Hideg és szomorú érzés volt.

Mennyi idő múlva bukkantak föl a rendőrök?
A rendőrök kb. 25-30 perc után bukkantak fel.
Juhász R. József
Miután kigyalogolt a vízből, mi történt?
Miután kigyalogoltam, igazoltattak, de mivel a vízbe nem vittem magammal igazolványt, ezért hazavittek (ezúton is köszönöm nekik). Közben arról beszélgettünk, miért álltam a vízben és mi volt ezzel a célom. Először még megpróbáltak valamilyen ürüggyel megbüntetni (tipikus: rendőr-büntetés). Miután elmondtam, hogy performansz művész vagyok és ez egy művészeti akció, elköszöntek.

Amikor nem az árvízben ácsorog, mivel tölti az idejét? Úgy tudom, művész.
Performansz művészettel foglalkozom a legtöbbet, 1987 óta. De eddig megjelent öt verseskötetem is, kiállításaimon interaktív hang-installációkkal vagy performansz instalációkkal foglalkozom, továbbá művészetszervezőként a Kassák Intermediális Kreativitás Központot vezetem és 25 éve szervezek Transart Communication néven performansz művészeti fesztivált Érsekújvárott és más városokban.
Juhász R. JózsefJuhász R. József csütörtöki performansza
Juhász R. József

(Ha a jövőben nem akar lemaradni posztjainkról, ide érdemes klikkolni!)

Tovább


"Londonban van honvágyam Budapest után"

Antikbecsüs, gombgyűjtő, színésznő, forgatókönyvíró, író. Sylvia Llewelyn édesapja walesi, édesanyja magyar, szülei a hatvanas években találkoztak Nagy-Britanniában. Családi neve az utolsó walesi király nevéből származik. Angliában született, de tíz éve Budapesten tölti legtöbb idejét. Az antikvitás és a gombok megszállottja, gyűjteményében a római bronz gombtól a modern „no bullshit” üzenetű punk-gombig sok minden előfordul, nem egyet közülük a PeCsában talált. Egész életében félénk volt, ezért nyolc évvel ezelőtt elvégezte a Merlin Színház kurzusát, hogy „képes legyek az antikvitásokról beszélni emberek előtt”. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta színházi darabokban is játszik.

Fotók: Pályi Zsófia

Sylvia
Sylvia
Sylvia
Sylvia

SylviaSylvia könyve magyarul és angolul is megjelent, a benne lévő szinte valamennyi gomb életnagyságú
Sylvia
A bal oldalon egy gomb alakú szaggató
Sylvia
Sylvia
Sylvia
Sylvia
A No bullshit-gomb
Sylvia
A lakásból rálátni a Bazilikára

Mióta él itt és miért éppen Budapesten?
Tíz éve, de nem folyamatosan. Általában hat hetet töltök Budapesten, aztán hármat Londonban. Azért alakult így, mert három hetet elég Londonban dolgoznom, hogy aztán egy kis pénzzel a zsebemben visszatérjek. Szerencsére megmaradtak a londoni munkáim, az itteni életmódom anélkül nem lenne fenntartható. Az édesanyám miatt jöttem Budapestre, aki magyar. Édesapám halála után az anyám Miskolcon és Hajdúnánáson élt, én pedig Chelsea-ben. Mondtam neki, hogy mi lenne, ha mindketten Budapesten kezdenénk új életet. Budapest amúgy is az ő városa, a háború előtt és alatt is élt itt. A budai oldalt szereti, a barátnőivel együtt odavan érte, ezért budai sznobnak szoktam nevezni (nevet).

És ön? Miért éppen itt, az Arany János utca környékén él?
Mivel londoni vagyok, mindenképp a belvárosban akartam lakni. Tinédzser életmódot élek Budapesten. Nagy különbség számomra, hogy a brit kultúra nagyon a tévé körül forog, itt viszont sosem nézek tévét, de eljárok az Operába, melegebb estéken tudok kint ücsörögni, éjszakánként haza tudok sétálni, míg a brit időjárás nem teszi túl szociálissá az embert, kivéve persze, ha a meleg pubokban tölti az idejét. A környékemen leginkább a Bazilikát szeretem. Csodálatos az építészete és csodás, ahogy változik a fényben, szeretem hallgatni a harangjait és elképesztő szerencsés vagyok, hogy az ágyamból egyenesen rálátok.

Mik a kedvenc helyszínei a városban?
Teljesen odavagyok a bolhapiacokért. Eléggé elszomorodtam, amikor bezárt a Verseny utcai piac. Hétvégenként szeretek elmenni a PeCsába, és átsétálni a Városligeten. És a Dunát is szeretem és a Gozsdu Udvart, ahol rendszeresen árulom a gombjaimat, remélem, ezen a nyáron minden vasárnap ott tudok lenni.

Mit szeret leginkább a városban és az itt élő emberekben és mit a legkevésbé?
Szeretem a kultúrát és a rokonaimat, a szívemben magyar vagyok, ez teljesen biztos. Észrevettem, hogy különösen a félig magyarok felé vagyok nagyon fogékony, amit az is mutat, hogy az igazán jó barátaim félig magyarok. Az első dolog, ami nagyon tetszett, amikor megérkeztem, az a pedikűrös volt - mivel állandóan rohangálok, nagy szükségem van rá. A múzeumok is fantasztikusak itt. Túl sok magyart sajnos nem ismerek, mert egy jó ideig nem tudtam magyarul, ami most végre megváltozni látszik, már tudok kommunikálni.

És mi zavarja?
Ahogy az üzletekben a vásárlókkal bánnak. Ha valaki Angliában üzletet akar nyitni, úgy gondolkodik, hogy azt a gyerekei és a gyerekének a gyerekei is folytatják majd. Imádjuk azt hangoztatni, hogy mondjuk egy cég már 1820 óta fennáll. Régen Magyarország is híres volt a nagy múltú családi vállalkozásokról, de az emberek mostanában gyors pénzt akarnak, és emiatt sajnos az sem kizárt, hogy átverik a másikat. Velem is előfordult, hogy itt, a közelben az egyik bolt eladója át akart vágni, amivel csak azt érte el, hogy soha többé nem mentem oda vissza. A másik, amit nem szeretek, hogy amikor bemegyek az üzletbe, rám ugranak, miközben egy udvarias „segíthetek” bőven elég lenne. Régóta van egy üzletem Angliában – már tizennégy évesen bizniszeltem - és mi a régi idők kiszolgálási stílusában hiszünk, például, hogy „nyugodtan kérdezzen, ha segítségre van szüksége” vagy „ha tetszik önnek, mindent elmondhatok erről a termékről”. Szívesen tartanék egy ilyen tanfolyamot.

Ha a pénz nem lenne kérdés, mit változtatna meg Budapesten?
Nem igazán van ilyen, mert így szeretem, ahogy van, ezért is választottam otthonomul. Egy dolog viszont jó lenne, ha megváltozna: ha általánosan megnőne az emberek fizetése, mert tudom, hogy ez komoly gond.

Ha csak egyetlen kívánsága lenne, mit ültetne át Londonból Budapestre?
Elsőre a cheddar sajt ugrik be (nevet). Amúgy nem hiányzik különösebben semmi, legfeljebb olyan dolgok, mint a zöldségek vagy a valódi Hellmann’s majonéz. De ez inkább fordítva jelentkezik nálam: Londonban pár nap után már honvágyam szokott lenni. Az egyetlen dolog, amire vágyom még itt, hogy kicsit több magyar barátom legyen.

Sylvia weboldala: www.oldbuttonsshop.com

(Ha a jövőben nem akar lemaradni posztjainkról, ide érdemes klikkelni.)


Tovább


Reblog