A romkocsmák kulisszái mögött - séta panamában

Dzsentrifikáció, csendrendelet, ingatlanüzlet, Hunvald - jelentéssel telnek meg ezek a többnyire újságcikkekben olvasott szavak a BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt) és a KÉK együttműködésében megvalósult  erzsébetvárosi túrán. Budapest felkapott vígalmi negyedének titkai tárultak fel az út során.

Tudják melyik a város legrövidebb sugárútja? Az ami a Madách-házaknál kezdődik, átmegy az Andrássy Gyula által indított egykori Fővárosi Közmunkatanács (FKT) címerével díszített ív alatt, majd egy utcával később az engedélyezett 37 méternél tíz méterrel magasabb Madách Trade Centerbe fut bele. Talán fél kilométernél sem hosszabb, pedig a századelőn az Andrássy úthoz hasonló méretű és presztízsű projektnek szánták. A 30-as években azonban az FKT már nem volt annyira erős szervezet, mint a 19. század végén, amikor a fővárosnál is több pénz állt a rendelkezésére az útban levő ingatlanok megvásárlására és a tervek kivitelezésére - mondta Olt Gergely szociológus, a túra egyik vezetője.

A Fővárosi Közmunkatanács címere a Madách téren. További képekért kattintson a fotóra!

Annyiban talán szerencse, hogy nem sikerült a felkapott Király utca és a történelmileg lepukkantabb Dob utca közé bezsúfolni még egy sugárutat, hogy így semmi nem vágta ketté a hét épületből és hat udvarból álló Gozsdu-udvart. Az a mondás járta a második világháború előtt, hogy ha egy fiatal pár az egyik végéből elindult a másikba, teljesen felruházkodhatott, a végén pedig még egy jegygyűrűt is vehettek. Ha ma itt nem is járunk, de ismét népszerű helye a kerületnek.

A felújítással az épület eredeti lakói azonban nem minden esetben jártak jól. Azok, akik korán mondtak igent az önkormányzat kivásárlási ajánlatára, gyakran nagyon kevés pénzt kaptak, amiért nem vehettek másik belvárosi lakást. A felújítás így a lakosság kicserélődésével járt, illetve azzal, hogy a szegényebb lakók szinte szabályszerűen rosszul jártak. A kerület modernkori történelmének ismétlődő motívuma ez.

A streetart a bulinegyeddé vált Kazinczy utca egyik lakott házán. További képekért kattinson a fotóra!

A séta alatt új megvilágításba kerülnek a romkocsmák, amik először ideiglenesen bérbe adott, ingatlanfejlesztőre váró házakban ütötték fel a fejüket. Az első generációs kocsmák még az önkormányzattól vették bérbe az épületeiket, később megjelentek azok a romkocsmák is, amelyek az épület későbbi elbontásában reménykedő ingatlanbefektetőtől bérlik a helyüket. És meginog az a gyakran hangoztatott érv is, hogy a szórakozó negyedbe költözők számíthattak a hangoskodó fiatalokra. Az olyan lakóknak, akik 1944-ben a mostani lakásukba születtek, vagy akik egy életet leéltek a belvárosban ez valószínűleg nem számít érvnek.

A kerületben azonban nem csak romkocsmává változtatott, vagy lebontott és lakóparkosított épületeket lehet találni. A Kazinczy utcában található egykori kóser húsüzem helyén ma úgy üzemel szórakozóhely és étterem, hogy a ház külleme nem változott semmit - mondta Lénárd Anna képzőművész, a túra vezetője. Egy darab régi belváros lett, felújítva.

A Király utca majdnem negyedszáz üres kirakata előtt végighaladva a Hunvald-ügyről és az ingatlanpanamákról szól a túra. A Király utca 15. kertjében meg lehet tekinteni a pár évre lebontott, majd műemléknek visszaépített egykori gettófalat. A társasházhoz azonban újabb történet is fűződik, ez a közösség perelte be először az önkormányzatot, mikor 2005-ben el akarták adni a tetőt a fejük felől. Az üzlet meghiúsult, de a ház állapotán látszik, hogy nem az önkormányzat szíve csücske. Érintünk üresen álló, majdnem eladott, és a közelmúltban kiürített épületeket is. Az utca minden portás által őrzött, felújított házára jut egy olyan, aminek az ablakai be vannak deszkázva.

Ráférne a felújítás az önkormányzattal szembeszegülő társasházra. További képekért kattintson a fotóra!

Az erzsébetvárosi ingatlanok ügye nem csak romos régi lakásokról szól. Az új Gödörnek helyet adó Central Passage élettartama a legoptimistább becslések szerint sem haladja meg a huszonöt évet, ám egy egészen új épületről van szó. A kétszintes, majdnem teljesen üres bevásárlóközpontban maroknyi üzlet van, a felette található 271 lakásos háznak pedig - a Gödör Klub üzemeltetője szerint- összesen öt állandó lakója van. A befektetésből lakást vásárlók pedig lassan elkönyvelhetik magukban, hogy az építtető cég átverte őket.

Lényegében üresen áll a Passage Center. További képekért kattintson a fotóra!

A budapesti túráknak nem lehet igazán a végére érni. Romkocsmák már nem csak az Erzsébetvárosban vannak, gyanús ingatlanügyletekre is lehet találni máshol példát. A séta valójában akkor ér véget, amikor az ember már nagyon leülne egy csendes sörre, hogy rendszerezze magában a hallottakat.

Tovább


Még egy hétig lehet örökbe fogadni a várost

A városi gerillaakciók még akkor is üdvösek, ha szervezett formában történnek. Két építész és egy kommunikációs szakember ötlete az 1x1 méter és tied a város! – mozgalom. Lényege, hogy bárki örökbe fogadhat Budapestből egy szimbolikus 1x1 métert (vagy nagyobbat). Céljuk a szemlélet elterjesztése, miszerint a közterületek állapota rajtunk is múlik.

A panellakó nagymamák saját kezűleg felparcellázott mikrokertjén alapuló ötletük sokkal nagyobb tetszésre lelt, mint ahogy azt az ötletgazdák a másfél hónappal ezelőtti induláskor remélték. A tényleges cselekvésig ugyanakkor egyelőre csak alig tíz csapat jutott el. Ezért is pompás hír, hogy április 30-ról május 8-ra halasztották a pályaművek leadási határidejét.

1x1
Az 1x1 csapata, Komlós Krisztina, Dányádi Sára és Gadó Johanna tesztelik a betontotemeket (Fotók: vb)

„Nem érezzük magunkénak a köztereket, mert az az általános hozzáállás, hogy majd valaki alakítja” – ez volt a kiindulási pontja Dányádi Sára és Gadó Johanna építésznek valamint Komlós Krisztina kommunikációs szakembernek. „Legyen a városlakóknak erősebb kapcsolata a közterületekkel, hiszen akkor tudod jól használni, ha hozzád passzol” – fogalmazzák meg másik alapgondolatukat. További céljuk a felelősségvállalás előmozdítása, erre példaként hozzák azt az idős nénit, aki kötelességének érzi, hogy nagy szárazság idején rendszeresen meglocsolja a lakása közelében ácsorgó fát.

A Kerepesi út mellett, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola bejárata és egy tízemeletes panelház közti zöldben találkozunk. Itt áll ugyanis az egyik megvalósult pályamű. Szebb napokat látott betonasztalok- és székek lábait vizsgálják lelkesen, amiket egy hete alakított át totem/robotfejekké az iskola rajztanára és tanítványai. „A legtöbben ezt osztották meg és nagyon sokan lájkolták” – magyarázzák - „amikor először megláttuk, le voltunk hidalva”. A beton-totemeken egy kislány ugrál és a fotó kedvéért ők is ugyanezt teszik. „A legtöbb pályamű vicces, vidám apróság, senki sem akarta megváltani a világot és semmi sem igazán funkcionális” – mondják. Ilyen például egy fehér kertitörpe is, ami a belvárosból hiányzó zöld felületekre hívja fel a figyelmet.

1x1

Az 1x1-es lányok a megvalósításra TE IS Alapítvány pályázatán nyertek támogatást illetve a csapat két építész tagja egy portugál tanulmányúton is részt vehetett. Az alapítvány az önkéntes munka népszerűsítésével foglalkozó projekteket díjazta. A kitétel az volt, hogy üzenetük jusson el legalább kétszáz emberhez, amit bőven túlteljesítettek azzal, hogy már majdnem ezren lájkolják a Facebook-oldalukat. A március 20-i indulás után még tudták követni a megosztásokat, most már nem is próbálkoznak vele.

A nagy lelkesedés ellenére az első határidőig csak nyolc pályázat érkezett - a beérkezett pályaművek száma a nagy érdeklődéshez viszonyítva szerintük kevés -, 3-4 ember jelezte, hogy május elejéig mindenképpen elkészül és még több emberről tudnak, aki a napokban tervezi, hogy megvalósítja az ötletét. Sokan elkezdték spontán támogatni őket, például egy kanadai nonprofit filmes, az I Candy Films, aki két videót is készített róluk (egyik fent, ez a másik). „Olyan szempontból kísérlet is volt ez, hogy kíváncsiak voltunk, hogy mennyien mozdulnak meg” – mondják.

Különös ötletekkel is megkeresték őket: egy ember például azt állította magáról, hogy ő már évekkel ezelőtt örökbe fogadta a városligeti Királydombot, mivel ő tartja rendben; egy másik pályázó 1995 óta a jukka virágzásakor helyezi ki a mini-installációit a Rudas fürdő mellett.

1x1

Sokan kérdezték tőlük, hogy vidékről és külföldről is ér-e pályázni (ér), és egy csomóan duzzasztanák világméretűvé az akciót. Azt pedig szinte mindenki tudni szeretné, hogy mikor lesz a következő forduló. Erre még nem tudják a választ, csak annyi biztos, hogy a jelenlegi május 8-ig tart, a díjátadó és a záróbuli pedig május 12-én az Urbitális Majálison lesz egy városi piknik keretében. A nyertesek jutalma ingyenes belépők különböző kulturális eseményekre, pl. a Trafóba vagy a Bánkitó Fesztiválra.

1x1
Komlós Krisztina, Gadó Johanna és Dányádi Sára egy másik megvalósult projektnél, a Városligetben

(Amennyiben nem szeretne lemaradni posztjainkról, ide érdemes klikkolni)

Tovább


A legókalapos ember és a hittérítők - random fotók a hétvégéről

Vannak, akik egy ilyen szép, madárfüttyös hétvégén is dolgoztak. Random fotók a városból.


virágárus OktogonA virágárus az Oktogonnál (Fotó: Hajdú D. András)
Széll Kálmán tér
A hittérítők a Széll Kálmán téren (Fotó: Hirling Bálint)
Kossuth tér
A legókalapos ember a Kossuth téren (Fotó: Hirling Bálint)

Tovább


A vidékiek szerint a fővárosiak

Alapvető kérdést szerettünk volna tisztázni már a blog indulásának kezdetén: mit gondolnak a vidékiek a budapestiekről? Vajon létezik még Fradi-Újpest ellenségeskedés a vidék és a főváros között? Videóstábunk egyetlen kérdésre kereste a választ a főváros aszfaltjára frissen lépő magyaroknál: mit gondolnak a pestiekről? A válaszok széles skálán mozognak, van aki szerint nyitottak, más szerint nem nyitottak; illetve "érdekes elképzeléseik" vannak a vidékiekről. Nagy tanulságok a videóban.

(A kérdésfelvetést amúgy Vitézy Zsófiának köszönjük, aki a harmadik - Budapesttel foglalkozó - országimázs konferencián beszélt más fontos dolgok mellett erről is.)

Budapesti utcakép (Fotó: Hartl Nagy Tamás)


(Ha a világért sem szalasztana el a jövőben egyetlen hírt sem, ide érdemes klikkolni!)

Tovább


Vannak színek a metróban!

M3 - The Colors of the Metro címmel készítettek csodás hangulatú videót a hypeandhyper oldal készítői, melyben egyebek mellett megmutatják, hogy a szürkén kívül is vannak színek a hármas metróban. A rengeteg szürke a videó elején csak bevezetés, ami után még szembetűnőbb a bámulatos kontraszt.még több infó és forrás

Tovább


Tengerpartot Budapestnek!

Eredetileg újságíró és fotóriporter, illetve a Printa nevű concept store-kávézó-szitanyomó műhely egyik alapítója, de lefutotta a félmaratont is. Claudia Martins brazil, de fiával évek óta Budapesten él. Ő nyitja a Budapest külföldi szemmel-sorozatot.

Mióta élsz Budapesten és miért pont itt?
Nyáron lesz kilencedik éve és a szerelem hozott ide, ami nem tartott túl sokáig, de a város iránti szeretetem egészen biztos, hogy hosszabb lesz.

Milyen a környék, ahol élsz és hogy tetszik?
Két helyen töltöm a hétköznapjaimat, az egyik a Printa, itt a Rumbach Sebestyén utcában, a másik a Gellérthegy. Két évig kerestük a megfelelő helyet az üzletnek, kimondottan a 7. kerületben. A lakóhelyemért, a Gellérthegyért teljesen odavagyok, csodálatos a kilátás, plusz egyszerre van nagyon közel a belvároshoz, és rögtön ott van az erdő is, csodás fákkal. Nagyon szeretem mindkét világot; és pont jó, hogy a boltom itt van, ott meg lakom, és nem fordítva. A kettő közti utat igyekszem bringával megtenni.

A 7. kerületet azért szeretem, mert nagyon erős a történelme, és mostanában annyi minden lett itt: éjszakai szórakozóhelyek, alternatív bárok plusz egy csomó művész lakik a környékbeli gyönyörű épületekben.

Mik a kedvenc helyeid a városban?
Természetesen az üzletünk. De nagyon kedvelem például a Gerlóczy Kávéházat, pompás az ebédmenüjük és jó a haluk is, csak nem mindig van időm arra, hogy ott egyek. Sétálni a lakóhelyem közelében lévő kiserdőben szoktam a Gellért-hegyen, télen is. Amikor még új voltam a városban, sokszor buszoztam fel a Normafához és ott futottam. Mostanában inkább a Margitszigetre járok futni.

Mi az, amit leginkább kedvelsz Budapestben és az itt élő emberekben?
Rio de Janeiróval összehasonlítva tetszik, hogy sokkal üresebb, és szeretem ezt a szellősségét. Az emberek ugyanolyanok mindenütt, vannak köztük jobb és rosszabb arcok. Kiváló barátaim vannak itt, az egyik legjobb barátom például magyar.

Mi az, amit a legkevésbé kedvelsz Budapestben és az itt élő emberekben?
Az emberekről könnyebben meg tudom fogalmazni: néhánynak – természetesen nem mindenkinek – nagyon nyomasztó a humora. Például állok itt az üzletben, valaki elmegy az ablak előtt - és talán mert a világra mérges vagy másra -, beint valami kellemetlen dolgot. Ezt még mindig nem szoktam meg, mert abból indulok ki, hogy ha nem ismerek valakit - még ha szörnyű napom is volt -, nem vágom arcon.

Ha a pénz nem lenne kérdés, mit változtatnál meg Budapesten?
Jobban karban lehetne tartani a várost. Van jó néhány gyönyörű történelmi épület, amit nem hagynék lepusztulni, helyrehoznám őket. Ha meg tudnám állítani ezt a folyamatot, az már remek lenne. Elkerülném, hogy további épületek jussanak a 8. kerületi Futó utca és környékének sorsára, vagyis, hogy lebontsanak teljes városrészeket, amiknek a helyére egyformára szabott házakat húznak.

Ha egyetlen kívánságod lenne, mi lenne az, amit az eredeti otthonodból, Rióból átültetnél Budapestre?
A tengert, mert az nagyon hiányzik. Leginkább az úszás az óceánparton – amit azzal igyekszem pótolni, hogy gyakran járok a Rudasba. De ha az óceán nem is helyettesíthető, én már meg lennék elégedve az óceánból áramló friss, sós fuvallattal is.

Fotók: Hirling Bálint [origo]claudia

claudia

claudia

claudia

claudia

claudia

claudiaClaudia saját tervezésű táskája, amit több méter biztonsági övből készítettclaudiaS

claudia

claudia

Tovább


Április az Andrássy úton - random fotók

Andrássy út Fotó: Hajdú D. András

Tovább


Reblog