Így fog kinézni a megújuló Iparművészeti Múzeum

Ha igaz a Népszabadság Online értesülése, akkor 2016 és 2018 között felújítják az Iparművészeti Múzeumot.

Iparművészeti múzeum felújítás

A beruházás a Vikár és Lukács Építészstúdió 2012-es, pályázatnyertes tervei alapján valósulna meg, mintegy 25 milliárd forintos tervezett költségvetésből.

Iparművészeti múzeum felújítás

Iparművészeti múzeum felújítás

Iparművészeti múzeum felújítás

Iparművészeti múzeum felújítás

Iparművészeti múzeum felújítás

Iparművészeti múzeum felújítás

Az építészstúdió honlapján megnézhető terv két fő elemből áll, a Lechner Ödön tervezte főépület műemléki rekonstrukciójából és a Hőgyes Endre utcai oldalon egy, a főépülethez kapcsolódó új szárny megépítéséből, amely designmúzeumként funkcionálna.

Fotók: Iparművészeti Múzeum

Tovább


Mosógépekben gyűjtik a ruhákat a mozikban

Horváth Lili Szerdai gyerek című filmjének stábja sajátos ruhagyűjtési akciót indított. A FlashMos kezdeményezést nagymértékben a film témája inspirálta, amiben a mosógép a kitörés, az új élet és az újrakezdés alapja.

FlashMos mozi mosógép ruhagyűjtés
Fotó: szerkesztő

Az akció ideje alatt a hazai állami nevelőintézetekben élő fiataloknak szeretnének segíteni.

FlashMos mozi mosógép ruhagyűjtés
flashmos mosógép a Művész moziban (Fotó: szerkesztő)

A Cinema City Aréna és az Allee, a Palace Mammut és a Művész mozikba ruhagyűjtő mosógépeket helyeztek ki, ahová csütörtökig lehet bedobni a tiszta, jó állapotban lévő ruhákat.

 

Tovább


Itt korcsolyázhat ingyen Budapesten!

Elkezdődött az idei korcsolyaszezon, megnyitottak a legnépszerűbb jégpályák. Az enyhe időjárási viszonyoknak köszönhetően kis késéssel kinyitott a Városligeti jégpálya is. Sajnos vannak jégpályák, amelyek nem nyitnak ki az idén, mint például a tavaly ingyenesen használható Rombusz terasz, a Kioszk, az Eiffel téri jégpályák vagy a Müpa-koripálya. Szerencsére ezt ellensúlyozza, hogy más városi kerületek viszont észbe kaptak, és ingyenesen (is) használható koripályákat állítottak fel.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Fotó: Fortepan.hu

Körbenéztünk, hol korcsolyázhatunk ingyen idén és a jövő év elején Budapesten.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Szt. istván tér, bazilika (fotó: Szerkesztő)

A belvárosban a Szent István téren ismét felállították a 200 négyzetméteres korcsolyapályát. A pályát 4–14 éves gyerekek használhatják ingyenesen, péntektől vasárnapig pedig ingyenes korcsolyaoktatásban is részt vehetnek. Az ingyenes oktatást péntekenként 14 és 20 óra, szombatonként 10 és 18 óra, vasárnaponként pedig 10 és 13 óra között lehet igénybe venni.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Óbuda főtér 

A tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén is két pálya nyitott meg Óbudán. A 2008 óta minden évben megnyíló Fő téri és Csobánka téri jégpályák 2016. január 31-ig várják a látogatókat. A Fő téri pálya mindennap 8 és 22 óra, a békásmegyeri pálya 8 és 20 óra között várja a korcsolyázókat. Az ingyenes korcsolyázáshoz korcsolyabérlési lehetőség és ingyenesen igénybe vehető oktatás is tartozik.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Újpest Főtér (Fotó: ujpest.hu)

Megnyitott az újpesti jégpálya is a IV. kerületi Szent István téren, a Városháza oldalában. A korcsolyapálya díjmentesen használható. A pálya 2016. január 31-ig tart nyitva, minden hétköznap 15-21 óráig, a hétvégéken 9-14 óráig. Korcsolyát lehet kölcsönözni, oktatás nincs.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Zugló:, Bosnyák tér (Fotó: Balogh Róbert)

Ingyenesen használható jégpálya nyílt idén először Zuglóban, a Bosnyák téren. A 2016. február 28-ig nyitva tartó pályát hétköznaponként 15 óráig csak az iskolások használhatják, délután viszont már mindenki kedvére csúszkálhat. 

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Hunyadi tér (Fotó: Szerkesztő)

Idén első alkalommal lett korcsolyapálya a Hunyadi téren is, a focipálya helyén. Ellentétben a többi kerületi korcsolyapályával, itt csak a terézvárosiak és az iskolák diákjai csúszkálhatnak ingyen jövő év február végéig. Az iskola időszakban reggel 8-tól délután 2 óráig a terézvárosi intézmények élvezhetik a pályát, délután pedig a lakosság is, a téli szünet kezdetétől megszűnik ez a korlátozás. A pálya mellé felépített faházban lehetőség van korcsolya kölcsönzésére is.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Horváth Mihály tér: (Fotó: Szerkesztő)

Építés alatt van a józsefvárosi Horváth Mihály téri pálya is, és várják a jég megszilárdulását a Bálnánál is. A Bálna referense telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy a pálya az elmúlt évhez hasonlóan a Bálna nyitvatartási idejének megfelelően lesz nyitva, és mindenki ingyenesen használhatja, amint megszilárdul a jég.

jégpálya ingyen korcsolyázás budapest
Jégterasz (Fotó: Szerkesztő)

Az Aréna jégterasza az autisták/fogyatékossággal élők, gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek/ fiatalok és kísérőik számára biztosít ingyenes korcsolyázási lehetőséget, minden hétköznap (hétfőtől-csütörtökig) délután 15.00 és 18.00 óra között.

 

Tovább


Pánikgombok, térfigyelő kamerák, járőrszolgálat és direkt segélyhívó-rendszer lesznek a Margitszigeten

Pánikgombok, 70 darab térfigyelő kamera, 24 órás járőrszolgálatés direkt segélyhívó rendszer kialakításával válaszol a Fővárosi önkormányzat az elmúlt héten, a Margitszigeten megtámadt futónő esetére, írja a hirado.hu.

Margitsziget futókör futás térfigyelőkamera pánikgomb járőrszolgálat

A térfigyelő kamerarendszer kiépítése már megkezdődött, első körben a futópálya körül, majd a sziget belsejében helyeznek el a mintegy 70 kamerát. A rendszer kiépítése 2015 december végére várhatóan elkészül, majd egy hónapig tesztüzemmódban fog működni. 

Margitsziget futókör futás térfigyelőkamera pánikgomb járőrszolgálat


 

 

Tovább


Operaelőadások az iskolákban, a tereken meg tömegzsonglőrködés! Majd adok én neked! 

A minap feltették nekem a kérdést, hogy vajon mi a hír: az, hogy egy budapesti kerületben egy civil szervezet felforgatja a világot, vagy az, hogy a postás nem harapta meg a kutyát? Valószínűleg az utóbbi.  
Pedig a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány úgy forgatja egymás felé a ferencvárosi forrásokat és lakosokat, hogy annak mindenképpen egy harmadik hordozója lesz valamilyen, a kerületre pozitív erőkarként ható közösségi kezdeményezés, fejlesztés formájában. 

A Ferencvárosi Gyermekalap "Majd adok én neked!" idei pályázatán 5 civil kezdeményezés nyert összesen 1 millió forintot. 

Így lesz Ferencvárosban az, ami egyelőre nincs más kerületekben. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

A támogatottak közül a kerületi Hangképző, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, vagyis a Kisképző csapata, kicsit emlékeztetve a Krétakör iskolai programjára Purcell „Dido és Aenas” című operaelőadását állíthatja "színpadra" a kerületi középiskolákban. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

A Magyar Zsonglőregyesület egy Ferencvárosra célzott programjával "tömegsportközelbe" hozza a kerület lakói számára a zsonglőrködést. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

A Déméter Alapítvány kórházpedagógusok pályázatát karolta fel. A kórházpedagógusok azok, akik a hosszabb ideig kórházban tartózkodó gyerekeket segítik abban, hogy ne maradjanak le a tanulásban. A Ferencvárosi Gyermekalap pályázatán elnyert támogatással a kerületi Szent László Kórházban és a II. számú Gyermekklinikán fekvő, daganatos és csontvelőtranszplantált gyerekeknek kínálnak olyan korszerű Kórházsuli programot, amely megkönnyíti számukra is a tanulást. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

Az Örökségközösség Alapítvány a Fenntartható Örökségvédelemért a József Attila Emlékházról is ismert Gát utcában a Kaníziusz Szent Péter-templomhoz kötődő, a cigánypasztorációval kapcsolatba került helyi és igen nehéz szociális helyzetben lévő gyerekek és családjuk számára kínál kreatív élményt. Az alapítvány művészeti és nevelési programja a gyerekek helyi identitásának és önértékelésének erősítését tűzte ki célul. 

A nem rangsorolt díjazottak közül a Periszkóp Egyesület a kerületi újszülöttek fogadását szeretné a különböző társadalmi szerkezetű, heterogén népességű, kerületi családokkal megünnepelni.

Tovább


Woody Allen, Banderas, izraeliek és bitcoin. Filmfesztiválok a héten.

Három filmhét is lehetett volna ezen a héten, ha a Woody Allen-retrospektívet egy hétbe sűríti az Uránia mozi. De a jelenlegi műsorelőzetes szerint 3 hónapig tart a vetítéssorozat. 

Woody Allen december 1-jén tölti be a 80. életévét, ebből az alkalomból az Uránia mozi retrospektív sorozatot indít, aminek a nyitófilmje az Annie Hall lesz. A retrospektív sorozat filmjei az Annie Hall-on kívül a Manhattan (1979), a Hannah és nővérei (1986),  A Jade skorpió átka (2001) és a zárófilm a Hollywoodi történet.

mozi filmhét film

Egy nappal később, december 2-án kezdődik szintén az Uránia moziban a Spanyol filmhét, ahol szintén lesz egy vaskos retrospektív vetítéssorozat, ahol Antonio Banderas filmjeit tűzik műsorra. Banderas az Uránia mozi figyelmét annak köszönheti, hogy 2015 februárjában a művészt a Spanyol Filmakadémia életműdíjjal tüntette ki. A filmhéten a közönség Banderas Magyarországon kevésbé ismert 5 filmjét láthatja.

mozi filmhét film

Ugyanezen az estén a Francia Intézet filmjére is érdemes koncentrálni. A La terre outragée a Természetünknél fogva című vetítéssorozat egyik filmje. Az ukrán rendező filmje egy Csernobil melletti kis faluban, Pripjatyban játszódik. Egy fiatal párnak épp akkor van az esküvője, amikor felrobban az atomerőmű. Az asszony a robbanás után nem hagyja el a települést. A film az idegenvezetőként dolgozó nő életét és a szellemvárossá formálódott település életét mutatja be.

mozi filmhét film

Következő napon, december 3-án kezdődik az idei Izraeli filmhét a Puskin moziban, ahol ismertebb régi és új filmek közül is válogathatunk. A programot az egyes filmeket követő beszélgetések, programok teszik teljessé. A filmhét várhatóan egyik legnépszerűbb vetítése a Dancing Arabs lesz. A film főszereplője Eyad, egy izraeli palesztin fiú, aki Tira városából Jeruzsálembe, egy neves zsidó bentlakásos iskolába megy. Új iskolájában a nyelv, a kultúra és az identitás kérdéseivel kell megküzdenie, valamint életben kell maradnia, és meg kell találnia a helyét egy háború sújtotta vidéken. A film finoman közelíti meg az izraeli zsidók és arabok közötti összetett kapcsolatokat, a régió történéseit, a cselekmények hatását, illetve egy fiatalember törekvéseit arra, hogy áttörjön az élet által elé állított akadályokon.

mozi filmhét film

Ugyanezen a napon a MagNet Közösségi házban Bitfilm Fesztivál zajlik. A Bitfilm fesztivál az egyre inkább terjedő virtuális valutát, a bitcont szeretné bemutatni a téma iránt érdeklődőknek.

mozi filmhét film

Az este egyik érdekessége lesz, hogy az itthon egyelőre kevesek számára ismert bitcoin fejlesztési hátterében dolgozó magyar szakértők a hallgatóság elé lépnek.

Tovább


A Közért nem múlik el csakúgy!

A Rottenbiller utca 7. számú épületen valaki megelégelte, hogy lefestették az előző üzlet vagyis az egykori Közért felfestett címerét. Ezért mára mindenki számára láthatóvá tette. Ami szép, az szép. 

Rottenbiller utca Lövölde tér Közért

Rottenbiller utca Lövölde tér Közért
2014-ben amikor erre járt a Google
 

Tovább


Van Budapesten egy kis Lengyelország

A lengyelek Budapestre hozzák nekünk, amit szeretnek, és amit mi is garantáltan szeretni fogunk.

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

Valamennyire ismerve a lengyel kultúrát, elmondhatom, lassan minden elérhető Budapesten, amit Lengyelországból szuvenírként hoznánk. Ehetünk pierogit, zureket, vásárolhatunk Ptasze Młeczkot,  ihatunk kézműves Portert és Zubrowkát, megvehetjük a lengyel írók könyveit lengyelül és magyarul, népszerű lengyel játékokat és kozmetikumokat, és a Lengyel Intézetnek köszönhetően nagykanállal habzsolhatjuk a lengyel kultúrát. Sőt a plázákban a Tatuum és a Reserved boltokban lengyel divatárú kapható. 

Nyilván nem mindent, mert például babeczkát még nem találtam Budapesten.

Ferencvárosba, a Tűzoltó utcába tette a székhelyét a Pierogi büfé, ahol, mint neve is elárulja, lengyel pierogit lehet fogyasztani.

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

A pierogi különböző töltelékkel készített tészta, amelynek sós változatát olajban dinsztelt hagymában is megforgatják. A kedvencem, a pierogi ruszkije túrós-krumplis töltelékkel készül, de húsos, gombás, káposztás változata is megtalálható az étterem kínálatában. Az édesszájúak pedig válogathatnak a bogyósgyümölcs-lekvárral töltött vagy az almás-fahéjas pierogik közül. Az étterem új meglepetése, hogy mexikói töltelékes pierogikat és a magyar konyha szájíze szerinti menüt is kínál.

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

Nem messze a Tűzoltó utcától, a Liliom utcában nyílt meg nem is olyan régen a Lengyel drogéria. A boltban elsősorban természetes, hagyományos alapanyagokból készült lengyel kozmetikumokat árulnak és népszerűsítenek, olyanokat, mint a  Korna, a Mincer Pharma, a Pharma Elf, a Delia, az Eveline és a Bielenda. 

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

Kapható a Magyarországon szinte ismeretlen, természetes alapanyagokból készülő Stara Mydlarnia lengyel prémium kozmetikum, mint például glicerin alapú kézi gyártású gyógynövényes hagyományos szappanok, szappangolyók, tengeri sóból és gyümölcsökből, virágokból készült illatos fürdősók, tusfürdők, cukor- és sóalapú testradírok, testvajak, masszázsolajak és fürdőtejek.

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

Budán, a Bartók Béla úton bújik meg a lengyel kultúráért, lengyelségért rajongók már-már kultikus kedvence, a Gdansk könyvesbolt és büfé. A kicsi, de hangulatos hely kínálatában jól megférnek egymás mellett a lengyel konyha legfinomabb levesei és salátái és a lengyel írók könyvei.

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

Az édesszájúak sem maradnak parlagon a helyen. Majdnem a legtöbb kedvenc édesség kapható a boltban a Ptaszie Młeczkotól a Wedel csokoládéig. A Gdanskban a pulton sorakoznak a minőségi, krakkói Kredens termékek, és nemrég az új, népszerű termékek, a lengyel kézműves sörök is bővítik a kínálatot. Az igazi, lengyel kávéházi hangulatot árasztó helyen arra is van lehetőségünk, hogy személyesen, kulturális eseményeken keresztül találkozhassunk lengyel írókkal, költőkkel, fordítókkal. 

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

A Lengyel Kulturális Intézetről és a hozzá tartozó Latarka galériáról elmondható, hogy tökéletes népszerűsítője a lengyel kultúrának, nagy figyelmet fordítva a kortárs lengyel kultúrára is. Úgy lehet az intézetben megidézni Witkiewiczet és Tadeusz Kantort, mint amennyire találkozni a lengyel kortárs művészet legismertebb alkotóival a Latarka galériában.

lengyel bolt lengyel kultúra lengyel intézet

Tovább


Megszépülhetnek a város turisztikai információs pavilonjai

A Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szeretne leszámolni az igénytelen turisztikai információs pontokkal. 

turista információs pont Budapestinfo pont turizmus

Ezért a város turizmusának vérkeringését segítő információs pavilonok egységes arculatának kialakítására pályázatot írt ki.

Az információs pontok egész évben segítik a turisták tájékozódását, és itt lehet megvásárolni a város turisztikai szolgáltatásait kiegészítő Budapest Card kártyát is.

A designpályázat célja, hogy megjelenésében a város arculatához illeszkedő, egységes, brand értékű információs ponthálózat jöjjön létre. 

turista információs pont Budapestinfo pont turizmus

A pályázatoknak tartalmazniuk kell, hogy az infopontok miként képesek a kereskedelmi és információs szolgáltatásokat egyben ellátni. A tervezés során kiemelt figyelmet kell fordítani a pavilonok fenntarthatóságára.

Figyelembe kell venni, hogy a maximum 2-4 m2 alapterületű információs pontok közterületre kerülnek, be kell tartani a hatályos, az adott területre vonatkozó jogszabályokat.

Fontos, hogy a pavilonok jól tudjanak alkalmazkodni a terület infrastrukturális adottságaihoz is.

turista információs pont Budapestinfo pont turizmus
egy Grazi turisztikai információs pont

 A pályázatokat 2015. december 25-ig lehet benyújtani.

 A tervek díjazására 1,5 millió forint áll rendelkezésre. Az első helyezett 700 ezer, a második 500 ezer, a harmadik 300 ezer forint nettó díjazásban részesül.

Tovább


Mire jó az egyedi buszmegálló a nyolckerben?

Mire jók a nyolckeres, leginkább vízlepergető tulajdonsággal bíró űrlényeknek megálmodott buszmegállók? A kijelölt funkcióra valószínűleg nem. A józsefvárosi Magdolna negyedbe tervezett, buszmegállónak nevezett, derékszögben tört palacsintasütő formájú esőbeállók körülbelül csak arra jók, hogy ha süt a nap, némi árnyékot nyújtsanak a várakozóknak.

buszmegálló Józsefváros Magdolna negyed

Eső esetén valószínűleg nincs sok esélyünk elbújni az eső elől, hisz a fejünk fölé applikált kb. KRESZ-tábla nagyságú, kör alakú fémlemezek nem védenek meg a bármely szögben ránk hulló eső ellen.

buszmegálló Józsefváros Magdolna negyed

A buszmegállót a Rév8 Zrt. megbízásából a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszékének oktatói és hallgatói a lakosság bevonásával találták ki és tervezték meg.

Az utcai műtárgyak megtervezésénél elsődleges szempont volt, hogy a keskeny járdafelület miatt hagyományos megállókat nem lehet kialakítani. Így aztán a pontszerű megoldást alkalmazva eső elleni védelemre alkalmatlan, egy főre szabott public art képzőművészeti alkotások várják a 99-es buszra várakozókat.

buszmegálló Józsefváros Magdolna negyed

De lehet, hogy csak én gondolkodom furcsán Santa Monica-ban is terveztek hasonlót. 

 

Fotók: 8ker facebook ; Metropolismag

Tovább


Reblog