Két órája került ki a Facebookra, hogy egyik nagy kedvencem, a százéves házakat ünneplő Budapest100 kedden Németországban megkapta „A legszebb városi ünnep” díját. (Erdélyi Ágnesnek meg köszi, hogy felhívta rá a figyelmünket.) Az infó szerint a Budapest100 Európa különböző városaiból benyújtott 631 pályázat közül egyedüli külföldiként került az első ötbe.

Budapest100Forrás: Budapest100 Facebook-oldala

A hamburgi Lebendige Stadt Stiftung 2001 óta évente különböző tematikában keresi Európa legjobb projektjeit, amelyek innovatívak, népszerűek és a lakosság aktív közreműködésével valósulnak meg. 2013-ban a „Legszebb városi ünnep” témában kiírt felhívásra a Budapest100 is benevezett.

Június 11-én a berlini díjátadó gálán a Budapest100 rendezvényét a legjobb öt projekt egyikeként díjazták a következő településekkel egyetemben: Berlin Treptow-Köpenick, Neustadt i.H. és Nürnberg, míg a 15 000 euró elismeréssel járó fődíjat Karlsruhe városa kapta.

Budapest100
A Budapest100 programot a díj kiírói mindenekelőtt annak sokszínűsége, kreativitása és a lakosság valódi bevonódása miatt emelték ki a többi pályamű közül.

„A zsűri annyira elragadtatta magát, hogy a díjat maga "Budapest" kapta, ezért utólag kicsit korrigáltuk az emléktáblát. :)” – írták a szmájli szerint szuper hangulatban lévő Budapest100-asok, akik meg voltaképp a Kortárs Építészeti Központ, azaz a KÉK és az OSA.

Az első ilyen esemény előtt pár héttel, 2011-ben mi is elmentünk néhány százéves házba és megkerestük a legrégebbi lakókat. Itt.

(Ha a jövőben a világért sem akar lemaradni a híreinkről, ide klikkeljen!)