Valami olyasmire készülnek szombaton a belvárosban, ami egykori középiskoláskorom tömegsportos élményeit juttatta eszembe, ahogy álltunk a vidéki sportpálya szélén a kétcsíkos melegítőnkben.

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

Itt most azért valami teljesen más dolog fog történni. A nagyváros használt és kevésbé kihasznált köztereit a helyi lakosság különféle városi sporttevékenységgel tölti be. Alkalmi csoportosulások fociznak egymás ellen, mint egykoron grundokon, a Klauzál téren. Kígyózó futók jelennek meg a belváros kevésbé ismert vagy látható részein. A Citadella sétányt longboardozók és városi kerékpározók töltik meg. Manninger Mátéval és Csókay Gergővel beszélgettünk az budapesti első Urban Gamesről, tömegsportról és közösségi sportról.

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

 Honnan jön az ötlet? 

Azt gondoljuk, hogy a városi tömegsport hiányzik, pedig rengeteg lehetőség adott lenne rá. A belváros tele van olyan területekkel, amiket kiválóan lehet erre a célra hasznosítani, legyen az egy telek, vagy egy turistalátványosság, amire a városlakók nem is gondolnak potenciális “sportpályaként”. Mindenkinek van emléke iskolai testnevelésórákról, amikor csapatosan vezényeltek ki bennünket a közelben lévő focipályákra, vagy futtattak az épület körül. Ezeket az emlékeket szeretnénk egy új és formabontó esemény keretein belül feleleveníteni.

Két helyszín játszik főszerepet az első „Kezdetek” programsorozat alatt. Miért csak ezt a két helyszínt forgatjátok be a programba? Miért nincs benne a frissen átadott Nehru part vagy olyan kerületek, ahol a tömegigény kézenfekvően adná az emberanyagot, például Józsefváros vagy Külső-Erzsébetváros?

A cél az volt, hogy olyan helyszíneket találjunk, ahol kihasználatlanul állnak régi focipályák, pingpongasztalok, és ne a megszokott, kifejezetten erre a célra kialakított, felkapott területeket használjuk. Futni például nem csak a margitszigeti futópályán vagy a Hármashatár-hegynél lehet. Így azok is lehetőséget kapnak, akik nem feltétlenül tudnak autóba pattanni. Most a belváros területeit használhatjuk. Nagy köszönettel tartozunk a Fővárosnak és a BVA-nak, valamint fővédnökünknek Szalay-Bobrovniczky Alexandrának, hogy kezdetektől fogva látott fantáziát a kezdeményezésben, és maximálisan támogatva azt, a sajátjának érzi a rendezvényt.

 Tudtok-e valamit a Klauzál tér és környéke, tágabban Belső-Erzsébetváros grundos életéről? A Citadella környékén, vagyis a Gellért-hegyen is aktív sportélet folyik....

Az, hogy a Klauzálon van focipálya, senkinek nem újdonság. De az, hogy ebből az adottságból egy ingyenes tömegrendezvényt csináljon bárki, szabályrendszerrel, értékes ajándékokkal, még nem volt példa. Az, hogy a Klauzál tér az esemény központja lett, nagyban köszönhető a VII. kerület támogatásának. A Citadellán is volt már bringaverseny, ami a mi felfogásunkban egy üldözős rendszerű verseny, és Bubi-körverseny lesz, ilyen módon biztosítjuk, hogy amatőrök és profi sportolók is jelentkezhessenek, korhatár nélkül.

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

Az Urban Games, nekem olyannak tűnik, mintha a régi grundos életérzésre reflektálna kicsit szervezetten, kicsit kiszélesítve a határokat a mai városi élet sportjaira, kicsit a városi brandépítés és turizmus szemszögéből is. A programok közt olyan „sportágakat” találunk, amikről első olvasatra nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy mi, miközben nap mint nap találkozunk olyanokkal, akik épp az urban climb, a snake run vagy a longboard gyakorlói. Miről is szólnak pontosan ezek a játékok, és mitől lesz még több egy-egy sportolási lehetőség az urban games eseményén?

Alapvetően a közösségi élmény, ami egyedülálló. Az emberek nem csak fesztiválozni, de sportolni is szeretnek együtt. Lesznek egyéni versenyek, csapatsportok és gyerekprogramok is, így egy igazi családi programmá is válhat az esemény. Idén hat sportágban – snake run, longboard, bicikli, grundfoci, pingpong és streetworkout – próbálhatják ki magukat a jelentkezők, de reményeink szerint a verseny hagyományt teremt, és a jövőben lesz lehetőségünk bővíteni a portfóliót streetball-lal és falmászással is.

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

Mi az a plusz, amit a sportoláson túl az Urban Games rejt magában? 

Szeretnénk, ha lenne egy gyűjtőrendezvény, ami egyrészt egy ernyő alá rendezi ezeket a sportokat, egy logó alatt egy üzenetet kommunikál. Egységes, mai és szervezett. A versenyeken olyan díjakat lehet nyerni, amik a sporthoz vagy a városhoz kötik a versenyzőket: nagy értékű sportszerutalványt, fürdőbelépőket, vacsorautalványt éttermekbe, ami ingyenes nevezésnél ritka. Van egy képzőművészcsapat is, akik az egyedi díjakat csinálják, egy ékszerműves pedig minden bajnoknak színezüst, oroszlánt formáló gyűrűt gyárt.

A háttérben utcalimpiáról is lehet olvasni. Valahogy úgy tudom elképzelni, hogy Budapest belvárosa megelevenedik az urbánus sportok által, miközben az egész egy nagy versennyé van koreografálva. Mikorra tervezitek az utcalimpiát?

Igen, pontosan így.

A rendezvény október 1-jén, szombaton lesz. A versenyek 10:00-tól kezdődnek, és változó időpontban zárulnak. Erről részletesebben awww.budapesturbangames.hu-n, és a https://www.facebook.com/bpurbangames oldalunkon tudtok tájékozódni!

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

Hogyan lehet bekapcsolódni a közös játékba?

A weboldalon keresztül ingyenes, előzetes regisztrációval, illetve szabad helyek függvényében a helyszínen is. Versenyzőként és nézőként is várjuk az érdeklődőket!

Ez most egy egynapos rendezvény lesz. Tervezitek-e a következő években a többnapos programmá alakítását?

Bármi lehetséges. Ha az idei év jól sikerül, a lakóknak és a Fővárosnak is tetszik, térben és időben is bővülhetünk.

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

Hogyan zárul a nap? 

A díjátadók az adott sportág zárásának függvényében a Klauzál téren felállított központi színpadon lesznek, az egész rendezvényt pedig 22:00-tól a Mazel tovban egy afterbuli keretében zárjuk!