Egyáltalán nem érkezik észrevétlenül a holnap kezdődő idei könyvhét. Előszele, mellékzöngéje, a Margófeszt már most szédíti az irodalomkedvelőket. A hagyományos szerepkörükből (szerencsére)  egyre bátrabban kilépő irodalmi fesztiválok, - ahol már nemcsak "egymás szemébe" (se) néző vagy andante felolvasásokat hallgató írók és olvasók találkoznak -  a héten szépen rátelepednek a városra.

Margofeszt már elstartolt. A hét hátralevő részében sok szokatlan irodalmi találkozásra van lehetőség.

Irodalomtörténeti feelgoodon Bíró-Balogh Tamás és Falvai Mátyás egy fiatal költővel és egy pszichológussal arról beszélget, hogy az alkohol- és a droghasználat milyen szerepet tölt be az alkotáslélektanban.

Két alkalommal is közel kerülhetünk a lengyel irodalomhoz, annak is az egyik legizgalmasabb részéhez, a riportirodalomhoz. A tényirodalom Lengyelország egyik legnépszerűbb és legizgalmasabb irodalmi műfaja. Az esten Bartsch Kata beszélget a Gazeta Wyborcza újságíró-riportereivel. Egy másik alkalommal pedig Lidia Ostałowskával találkozhatunk az Akvarellek című riportkötetének megjelenése kapcsán.

Éjszakai ügyeletet tart Dékány Dávid, Sirokai Mátyás és Hevesi Judit. Hencz Dávid zenéi mellett Dávid a Darwin Motelbe kalauzol, Hevesi Judit a Hálátlanok búcsújával szomorít bennünket, Sirokai Mátyás pedig a káprázatbeliekhez írt verseit mutatja be.

Itt lesz Harcsa Veronika, aki dzsesszre énekli a verseket, Palya Bea, akinek a dalaira három slammer, Horváth Kristóf, Kemény Zsófi és Simon Márton felesel majd.

Caption

Karafiáth Orsolya, aki Él című kötetéből a veszteség, a szégyen és a magány kérdéseit körbejáró verseket Góbi Ritával és a Takáts Eszter Beat Banddel tálalja.

Péterfy Gergellyel Winkler Nóra beszélget a Kazinczy Ferenc és Angelo Soliman barátságát feldolgozó, nagyszerű, Kitömött barbár című regényéről.

Szerzői estekkel érkeznek a legjobbak, Térey János A legkisebb jégkorszak című könyvéből olvas fel, Bodor Ádámmal képzelt és valóságos helyekről beszélget Szegő János, Spiró Györggyel Diavolina regényéről pedig Nyáry Krisztián beszélget.  

Irodalmi tematikájú kisfilmeket mutat be a Dazoo.

És egész héten látható Valuska Gábor "A boldog családok mind hasonlók egymáshoz" című kiállítása, ahol a közismert alkotó családokat, rokoni szálakat összekötő, közös történeteken keresztül mutatja be az irodalmi élet szereplőit.

Az ünnepi könyvhét honlapjáról nemcsak a programok miatt, hanem az oldal avítt és mérhetetlenül unalmas kivitelezése miatt is nehezen "veszem le" a szemem. A szerzői találkozókon kívül számos ígéretes program van, amit érdemes beírni a naptárba. Többek között az Budapest-London-Budapest tengelyt csütörtökön, vagy szombaton a Könyvek éjszakáját.

A Kolorba betelepedő BLB tengelyen az Athenaeum könyvkiadó zenés estjén találkozhatunk Nyáry Krisztiánnal, Karafiáth Orsolyával, élő videoközvetítésen beszélgethetünk Kovács Eszter íróval és Likó Marcell zenésszel. Eszter könyve, a Let’s kifli az Athenaeum „kivándorló” sorozatának első kötete.

Az est fellépői a Words Are Melodies formáció lesznek, akik ismert slammerek, Kemény Zsófi, Csider István Zoltán, Pion István és Laboda Róbert szövegeit használják fel, zenéjükben keveredik a modern dzsessz, a funk, egy kis pop és a spoken word.

Bemutatják Hatala Csenge Hírzárlat című könyvtrailerét. Az írónő tényregénye az 1973-ban zajlott balassagyarmati túszdrámát járja körül a legapróbb részletekig. 


Ezen az estén mutatják be a MAD NEMERE című mobilalkalmazást. A játék Nemere István igen meghökkentő regényére lett kidolgozva, amelyben Nemerére vadászik mindenki, akinek az ellenségei száma végtelen. Az applikációban arra van lehetőségünk, hogy megmentsük az írót.