A játszóterekre „kihegyezett” szülők, gyerekek által kedvelt Cerka-firka park, a Költők parkja, a Békás park, a Margaréta park, a Fővárosi Állatkert és a Budakeszi vadaspark játszótereinek alkotói, a kapolcsi Ilona-malom Műhely újabb játszóteret készített, ezúttal a XIII. kerületben, a Radnóti Miklós Művelődési Központ kertjében.

Az irodalom sodronyán, Weöres Sándor Tündér című verse ihlette Bóbita játszótér egy művész íróasztalának sziluettjét mintázza, ahol az íróasztal eszközei most a játszótér játékelemeiként elevenednek meg.

Így válik a képzeletbeli ceruzaforgács paddá, papírlappá az angyalokkal telerajzolt ütéscsillapító öntött gumiszőnyeg.  A békákból a festékpaletta színkeverői, a palettából a homokozó körüli pad lesz. 

Az álló és feldőlt ceruzákból kiváló mászókát építettek, és a ceruzatartóra táblák kerültek, amit már igencsak használatba vettek a gyerekek. 

A festékestubusból kifolyt festék lesz a bújócskázás, a csúszkálás és mászkálás színtere, míg az elfeledett tintatartó belsejében kötélhálós, gumiszalagos és láncos, zegzugos belső terekben lehet kalandozni.

Valószínűleg a kicsik kedvenceivé válnak majd az önálló, a versből jól felismerhető figurák, mint a szárnyas malac, a homokozó körül ülő angyalok, a paletta békái, a pitypang és a pihenő bóbita.

A kedvencem – a felnőtt kedvence – a ceruzák keménységét jelölő számokból és betűkből álló hamleti szójáték: 2B or not 2B.

A játszóteret tervező és kivitelező Ilona-malom Műhely tagjai elmondták, hogy az általuk készített játszóterek tervezése folyamán alapelv, hogy a játszótér valamilyen filozófiai gondolat mentén, önálló játszóelemekből álló egységes térré váljon. Olyan közösségi, jól játszható, izgalmas térré, ahol jól megfér egymás mellett szülő, gyerek, nyugdíjas.

Az egyik tervező : Pikó Viola és a kivitelezés vezető: Kassai Bálint
Zsuponyó Bea, tervező

A régi baráti társaságból játszótérkészítőkké avanzsáló csapat 20 éve épít játszótereket. A véletlen folyamán egy népfőiskolai fafaragó táborban felkért megbízásnak köszönhetően kezdtek el játszótereket építeni, ami aztán szépen lassan a műhely profiljává vált. A műhely tagjai közt szobrász, pedagógus, asztalos, tájépítész szakmát gyakoroló emberek vannak, akik együtt találják ki az épp emiatt egyedi tervezésű és kivitelezésű játszótereket. 

A szobrász: Takács Edvárd

A játszóelemeket, ahol csak lehet, természetes anyagokból, többnyire tömör fából készítik, de ahol szükséges, például a biztonsági elemeket a lehető leggyerekbarátabb eszközökből építik.

Mára a csapat kinőtte a Kapolcs alatti malom első műhelyét, és megnyitotta nagyobb telephelyét a faluban, ahol 12-13 ember dolgozik. A munkáik egyre gyerekérzékenyebbé válnak, például a játszótereken egyre több felismerhető (játékállat)egyeddel, növényfajjal lehet találkozni, például a Bóbita játszótéren a pitypanggal, Őrmezőn puhatestűeket mintázó rugósokkal.

Az izgalmas játékelemeket kezdik felfedezni az óvodák és bölcsődék is, ezért a csapat már tervezi a kifejezetten kicsik számára  kialakított játékokat. A másik igény szerinti fejlődési irány pedig, úgy néz ki, a fitneszparkok edzőeszközeinek megformálása lesz, mint például Nagykanizsán a csónakázó tó mellett, mesélte Kocsis Csaba és Zsupi, Zsuponyó Bea.

Fotók: szerkesztő

(Ha a nem szeretne lemaradnie posztjainkról, ide klikkoljon!)