Véget ért a hatóságok, önkormányzatok, befektetők által meghurcolt Király utca 40-es számú ház története. Ma reggelre, az épület földszinti homlokzatának egy részét meghagyva, a föld felszínével lett egyenlő az egykori épület. A jobb időket megélt, Hild József által tervezett épületet Rabicsek József építtette 1844-ben. Az épület eredeti formájában maradt meg a 2005-ben elkezdődő pusztulási időszakig.

Az épületnek több tulajdonosa volt, 1869-től Muráthy Szilárd, 1910-től Klein Miksa és 1935-ben Sauerteig Henrik. Az utolsó magántulajdonos komfortosította az összes lakást, és modernizálta az előző tulajdonosok tervei alapján a homlokzatot is.

Az épület művészettörténeti értéke elsősorban a Hild-életműben betöltött helye alapján értékelhető. Hild József irodája az 1838-as árvíz utáni pesti építkezésekben játszott igen fontos szerepet. A Hild-házak erősen meghatározták a korszak pesti városképét. Mára a Hild-iroda által jegyzett több mint 1000 épületből csak néhány tucat maradt meg, és ezeknek a házaknak a többsége valamilyen átépítés áldozatává válik. Így az épület jelentőségét már nemcsak feltétlenül az épület művészet- és építészettörténeti értéke, hanem az is meghatározza, hogy egyáltalán megmarad-e az épület. Ez az épület nem maradhatott meg.

Az épület történetének fénykorában itt volt Krúdy Gyula kedvenc sörözője, a Bécs városához címzett sörház, amit a Boldogult úrfi koromban című regényében meg is örökített. Két sörházas időszak között itt működött 1869-től az első pesti Gundel étterem is, ahol a legnépszerűbb ételek a bécsi tányérhús, a bécsi szelet és a szalontüdő volt. Gundel János ez után több éttermet is nyitott Pesten, amelyek sokkal népszerűbbek voltak, mint ez. Körülbelül 2000-től 2006-ig egy Gulyás csárda folytatta a vendéglátós szerepkört az egykori vendéglátóegységek helyén.

Miután a terézvárosi önkormányzat eladta a házat, a befektető belekezdett az épület bontásába, amit 2006-ban az Óvás Egyesület, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal közösen megakadályozott. A tulajdonos válaszként hagyta elpusztulni az épületet, annyira, hogy ház födémje 2014. augusztus 20-án beszakadt. És míg a Varga Kálmán vezette KÖH azt mondta, hogy a Hild-ház nem bontható le, addig a jelenlegi hivatal a Foster Központ a kerületi tervtanács támogatásával és Budapest Főváros Kormányhivatala idén szeptemberben jóváhagyta, a már igencsak veszélyeztetett állapotú épület bontását, azzal a kitétellel, hogy háromemeletnyi homlokzatot Hild eredeti tervei szerint kell visszaépíteni.