Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így alakult át a Keleti 2007-től mostanáig

Eddig azt hittem, hogy a Keleti közelében lakni nem annyira jó dolog, mert nagy a zaj, rossz a levegő, ráadásul az elmúlt években még a munkagépek is beszálltak a lármázásba; ám Pálinkás Szűts Róbert punkzenét kedvelő újságíró bebizonyította, hogy megvan ennek is a maga szépsége. Főleg az ablakában ácsorogva készített egy pöpec kis sorozatot 2007 nyarától egészen mostanáig a tér átalakulásáról, amiből itt most a best of 14 kép látható. A pompás végeredmény a fotóra kattintva jön elő:

Keleti pályaudvar Fotók: Pálinkás Szűts Róbert

Ez az utolsó kép március 23-án készült:

Keleti pályaudvar

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!)

Tovább


195 ezer négyzetméter sötétség Kőbányán

Harmincöt kilométeres barlangrendszer húzódik Kőbánya alatt. Az egykori bányából annyi követ termeltek ki, hogy fél Budapest felépült belőle, de működött itt sör- és repülőgépgyár is. Ma már csak viszi a pénzt, de néha még előbukkannak értékek a mélyből.  

A nyolcvanas évek végén a filmgyárban élhetetlenkedtem asszisztensként tehetséges filmrendezők oldalán, így kerültem Monory-Mész András Meteo című filmjének forgatására, néhány tömegjelenet segítőjeként. A film egy része az akkor még Kőbányai Sörgyár pincerendszerében játszódott. Korábban nem hallottam erről a barlangról, meg is padlóztam akkor a látványától rendesen. Mentségemre legyen mondva, több kőbányaival is beszéltem azóta, akiknek fogalmuk sincs az ott rejlő bányáról.

Kattintásra feltárul a pincerendszer

A bányát a tatárjárás után kezdték építeni, pontosabban, vájni. A kerületi Fehér út neve az azon szállított mészkő pora lett az, ami. Pest több kerületét építették ebből a bányából. A járatok több mint harminc kilométer hosszúak, méretére jellemző, hogy a Budapest Pride kamionjai urasan közlekedhettek volna benne.

KőbányaJelenet a pincéből

Huszonnégy évvel az akkori forgatás után megnéztük, hogy néz ki ma az egykori helyszín. Kalauzunk a Dreher Sörgyár főépítésze, Vincze Ernő volt.

Pálinkás Szűts Róbert

(Amennyiben nem akar lemaradni posztjainkról, ide érdemes kattintani.)

Tovább


Tériszonyos punk az óriáskeréken

Pénteken nyit az első köztéri óriáskerék az Erzsébet téren, ezért felvittük Pálinkás Szűcs Róbertet, a legendás tériszonyos, punkzenét kedvelő újságírót a 76 méteres magasságba. Életében először csinál ilyet, így végig szenvedi elemzi a kb. 8 perces utat. Kárörvendésre hajlamosok három perc gurgulázásra számítsanak, empatikusok készítsék a zsebkendőiket. Megszólal a német tulaj, Oscar is, aki szerint a szerkezet akkor sem fog eldőlni, ha kiárad a Duna.

IT WAS A GOOD TRIP!

óriáskerékAz óriáskerék távolról

(Amennyiben a jövőben nem akar lemaradni posztjainkról, ide klikkeljen!)

Tovább


Reblog