Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ferencvárosi civileket támogatnak

Az FKA és a bp Magyarország adományának köszönhetően, pályázat a ferencvárosi kötődésű civil szervezetek működési támogatására. A pályázat célja olyan kerületi és kerületért/kerületiekért dolgozó nonprofit szervezetek támogatása, amelyek munkája a helyi közösség számára már eddig is látható és érzékelhető volt, a kerület fejlődéséhez, harmonikusabb közösségi életéhez hozzájárult, de amelyek működésében a koronavírus-járvány okozta helyzet komoly krízist okozott és ezért azonnali működési támogatásra, gyorssegélyre szorulnak.

Tovább


Készíts romantikus fotókat a Margitszigetről!

Népszerű fotópályázati kiírást jelentetett meg a Szabad Tér színház Romantikus Margitsziget címmel. 

Margitsziget romantika fotópályázat

A pályázat célja, hogy minél több személyes ihletésű, romantikus fénykép gyűljön össze a Margitszigetről.  A pályázatra amatőr, kezdő vagy profi fotográfusok egyaránt pályázhatnak. 

Margitsziget romantika fotópályázat

A díjazottak 50 000, 30 000 és 20 000 forintot kapnak. 
A díjazott és más kiválasztott alkotásosokból a margitszigeti Víztorony Visual Art galériájában nyílik kiállítás.  

 A pályázatok leadásának határideje: 2016. május 31. éjfél. 

A pályázati kiírás honlapja: Romantikus Margitsziget.

Tovább


Melyik épületet látná ön szívesen a Parlament szomszédságában? 

Elbírálták a Kossuth tér 6-8., volt MTESZ-székház épületének „lecserélésre” kiírt építészeti ötletpályázatra benyújtott pályázatokat. Az Országgyűlési Hivatalba beérkezett 40 pályázatból 7 pályaművet vásárolt meg a hivatal.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
Most még ez az épület áll itt, hol... 

A pályázatban az épület homlokzati átalakítására és a tömegformálásra vonatkozó építészeti ötleteket, lehetséges megoldási javaslatokat lehetett benyújtani. A Bíráló bizottság értékelése alapján nem érkezett olyan pályamű, ami egy az egyben, lényeges átdolgozás nélkül alkalmas lett volna arra, hogy az Országgyűlés Hivatalának homlokzatra, tömegformálásra vonatkozó elvárásait megjelenítse.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
Az arch studo terve

Így a kiíró hét olyan pályaművet vásárolt meg, amelyben hasznosítható elemeket talált egy jövőbeli épület elkészítésére.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
DPI design
Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
studio A4

A megvásárolt pályaművek hasonlósága, hogy szinte mind a Kossuth tér 6-8. melletti 10. és 9. számú házak hamis hasonmására, az eredeti Hütl tervek szerint, tervezi az épületet, mintegy megfelelve az 1928-ban a Fővárosi Közmunkák Tanácsa által kiírt pályázatra. Az akkori pályázat nyertes pályaművei közül a Kossuth tér 6-8. számú épület nem a terveknek megfelelően épült meg. A megvásárlást nyert pályaművek mintegy átlátszó, hol rácsozott, hol raszterezett, átlátszó szaloncukorpapír csomagolásban idézik a szomszéd házak homlokzatát.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
AMBS Consultancy Ltd.
Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
SAGRA Építész Kft.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
SAGRA Építész Kft.

A megvásárolt pályaművekért, kiemelt megvételben az Arch Studio Kft. 25 000 eurót,  a DPI Design Kft. és a Sudio A4 20 000 eurót kapott. Az AMBS Consultancy Ltd., a Campos Costa Arcquitectos és a SAGRA Építész Kft. 10 000 euró elismerésben részesült, míg a Naert Építész Műhely ötlete 5000 eurót ért.  

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
NART ÉPÍTÉSZ MŰTEREM

Tovább


Operaelőadások az iskolákban, a tereken meg tömegzsonglőrködés! Majd adok én neked! 

A minap feltették nekem a kérdést, hogy vajon mi a hír: az, hogy egy budapesti kerületben egy civil szervezet felforgatja a világot, vagy az, hogy a postás nem harapta meg a kutyát? Valószínűleg az utóbbi.  
Pedig a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány úgy forgatja egymás felé a ferencvárosi forrásokat és lakosokat, hogy annak mindenképpen egy harmadik hordozója lesz valamilyen, a kerületre pozitív erőkarként ható közösségi kezdeményezés, fejlesztés formájában. 

A Ferencvárosi Gyermekalap "Majd adok én neked!" idei pályázatán 5 civil kezdeményezés nyert összesen 1 millió forintot. 

Így lesz Ferencvárosban az, ami egyelőre nincs más kerületekben. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

A támogatottak közül a kerületi Hangképző, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, vagyis a Kisképző csapata, kicsit emlékeztetve a Krétakör iskolai programjára Purcell „Dido és Aenas” című operaelőadását állíthatja "színpadra" a kerületi középiskolákban. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

A Magyar Zsonglőregyesület egy Ferencvárosra célzott programjával "tömegsportközelbe" hozza a kerület lakói számára a zsonglőrködést. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

A Déméter Alapítvány kórházpedagógusok pályázatát karolta fel. A kórházpedagógusok azok, akik a hosszabb ideig kórházban tartózkodó gyerekeket segítik abban, hogy ne maradjanak le a tanulásban. A Ferencvárosi Gyermekalap pályázatán elnyert támogatással a kerületi Szent László Kórházban és a II. számú Gyermekklinikán fekvő, daganatos és csontvelőtranszplantált gyerekeknek kínálnak olyan korszerű Kórházsuli programot, amely megkönnyíti számukra is a tanulást. 

Ferencvárosi Közösségi Alap Ferencvárosi Gyermekalap pályázat

Az Örökségközösség Alapítvány a Fenntartható Örökségvédelemért a József Attila Emlékházról is ismert Gát utcában a Kaníziusz Szent Péter-templomhoz kötődő, a cigánypasztorációval kapcsolatba került helyi és igen nehéz szociális helyzetben lévő gyerekek és családjuk számára kínál kreatív élményt. Az alapítvány művészeti és nevelési programja a gyerekek helyi identitásának és önértékelésének erősítését tűzte ki célul. 

A nem rangsorolt díjazottak közül a Periszkóp Egyesület a kerületi újszülöttek fogadását szeretné a különböző társadalmi szerkezetű, heterogén népességű, kerületi családokkal megünnepelni.

Tovább


Duna-parti kilátások

Lesz-e Budapestnek pezsgő életű, a lakosság és a turisták számára is használható belvárosi Duna-partja, amin sétálni is lehet?

Úgy tűnik, a fővárosi városvezetésnek eltökélt szándéka, hogy legyen.

A meghirdetett, Rak-park elnevezésű pályázattal a város felzárkózhat a hasonló adottságú európai városokhoz.

 

A Duna menti területek fejlesztéséről szóló fővárosi tanulmánytervben, illetve hasznosítási koncepcióban található ütemezés szerint a Duna-partok átépítése három szakaszban, a finanszírozási lehetőségektől függően valósulhatna meg.

 

Első ütemben a legfrekventáltabb partszakasz, a pesti belvárosi rész újulna meg, második ütemben a fejlesztés észak irányban folytatódna az épülő Dagály Úszóközpontig, tekintettel a 2017-es vízi világbajnokságra. A harmadik ütemben a budai oldalon a Kolosy tér és a Döbrentei tér közötti szakasz újulhatna meg.

A Fővám tér és a Kossuth tér közötti rakpartszakaszra a főváros nyílt tervpályázaton keresi a legjobb ötleteket. Olyan terveket várnak, amelyek figyelembe veszik a már felújított belvárosi közterületeket, és szerves kapcsolatot alakítanak a ki a belváros és a Duna között.

 

Budapest V. kerület-Dunafürdő (Forrás: egykor.hu)

A pályázat négy fő területet érint. A pesti alsó rakparton a Kossuth tér és Petőfi tér közötti autós közlekedés forgalomcsillapításával, a gyalogos és kerékpáros közlekedés figyelembevételével a közterületek megújítását kellene megoldani.

Kikötő a pesti alsó rakpartnál.
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Fotó:Klösz Györyg

A Duna-parti fő tér szerepét betöltő Széchenyi teret valahogy be kell kapcsolni a belvárosi köztérhálózatba, mindezt úgy, hogy a közúti forgalom ne sérüljön, ellenben gyalogos és kerékpáros útvonalakat kell kialakítani.  

Széchenyi István tér, szemben a Magyar Tudományos Akadémia, kb. 1889. Forrás:  Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Fotó: Klösz György

A harmadik elem a Duna vizére tervezett rekreációs, kikötői és vendéglátó funkcióknak, rendezvényeknek helyet adó úszóműrendszer kialakítására és a kapcsolódó kikötőhálózat megújítására vonatkozik. A Belgrád rakparton, megőrizve a jelenlegi forgalmi kapacitást, a közterületek megújítására és a nemzetközi hajóállomás újrarendezésére kell koncentrálni.

Tovább


Ült már Ön trappista sajtban? Most megteheti

Megnézhetők és kipróbálhatók a Margitszigeten a Bútorozd be a városod! című pályázat nyertes alkotásainak prototípusai.

A Hajós Alfréd sétány mellett, a játszótér körzetében elhelyezett köztéri bútorok közül kétségkívül a legnagyobb sláger a diák kategóriában megosztott első díjat elhozott Váci Utcai Ének-zene Tagozatos Általános Iskola második osztályos tanulói által kitalált nagy lyukútrappista sajt. A sajtban a gyerekek, akárcsak a kisegerek, keresztül-kasul mászkálhatnak, üldögélhetnek. A köztéri bútor szép sárgája kétségkívül feldobja egy kicsit az egyébként elég szegényes játszóteret.

Ugyanide, a játszótérre került Borbás Renáta és Szigony János Hinta-palintája, amit egy négyfős család simán használhat családi hintázásra is.

A játszótér mögött található tisztáson helyezték el Nagy Dániel moduláris padcsaládját, ami az elemek mozgathatóságával az odatévedő társaság kénye-kedve szerint alakítható, vandálbiztos pad.

Nem messze a moduláris padtól kipróbálható Oravecz Juli sötétedés után szinte tábori hangulatot árasztó beépített napelemes pihenője, ami napközben inkább a park „mi ez az idegen elem”-eként hat.

Kicsit távolabb szinte észrevétlenül olvad bele a tájba a profi kategória nyertesének, Dányi Tibor Zoltánnak a RÖNK+ című pályaműve. A közparkokban újratermelődő fahulladék felhasználására építő projekt nagyon csendesen bújik el a közparkban, és mivel magyarázó táblája nincs (lehet, hogy volt), az ott sétáló nem feltétlenül gondolja, hogy ez is a nyertes pályaművek közé tartozik.

Egy másik ilyen észrevehetetlen elem az egyetemista kategória nyertesének, Lévai Leventének a Tordu című alkotása. Levente pihenője kényelmes, környezethez idomuló és kétségkívül környezetbarát utcabútor, aminek kifejezetten jót tesz a beleépített virágoskert.

A legmodernebb hatást keltő utcabútor a második helyezett Sághegyi Adél Spin & Slide című alkotása. A környezethez és a fényviszonyokhoz alakítható és forgatható kockabútorok kellemes, árnyas pihenőhelyek lehetnek.

A másik, gyerekek által legkedveltebb utcabútor kétségkívül Ürmössy Barbara édenkertjének termései (amiket mi macaronoknak neveztünk el) lesznek. A terméskőből készített gyümölcsök odavonzzák az embert, hogy megpihenjen rajtuk.

Tovább


Most megnyithatja álmai éttermét a Duna-korzón!

Óriási lehetőséget kínál a vállalkozó kedvűeknek a Marriott Hotel. Itt az esély azok számára, akik régóta saját étteremről álmodoznak!
"Vágj bele életed vállalkozásába!" címmel írt ki pályázatot egy Duna-korzón lévő, teljesen felszerelt,jelenleg üresen álló, 110 négyzetméteres étterem üzemeltetésére, amihez a hotel most egy üres éttermet, pénzt és szakmai tapasztalatot ad.

Fotó: Földházi Árpád

A pályázatra olyan pályázók jelentkezését várják, akik tele vannak kreatív ötletekkel, rendelkeznek vendéglátói tapasztalattal, nem ijednek meg a marketing-, üzemeltetési és üzleti tervek elkészítésétől. Azokat a vállalkozó kedvű pályázókat, akik eddig anyagi forrás hiányában nem tudták megnyitni álmaik helyét. Pályázni egyénileg és csapatban is lehet.
A pályázóknak három hetük van a részletes koncepciójuk, üzleti tervük és étlap-, illetve dizájnelképzeléseik benyújtására.

A pályázatok közül a Marriott Hotel menedzsmentje és az anyavállalat képviselői választják ki a legjobb öt pályázatot. A kiválasztott öt pályázónak pedig egy úgynevezett cook-off keretében kell majd bemutatnia koncepcióját és elkészítenie egy-egy ételt is, amit a hotel vezérigazgatója, Rick Enders, Mautner Zsófia és Jókuti András gasztrobloggerek és Bíró Lajos a helyszínen értékelnek.

Fotó: Földházi Árpád


A verseny nyertese megkapja a már előkészítés alatt álló éttermet és 40 000 dollárt. Ebből az összegből 30 000 dollárt a vendéglátóhely infrastruktúrájára és egy teljesen felszerelt konyha kialakítására kell fordítania – a hotel segítségével. 10 000 dollár felhasználásáról viszont teljes mértékben a nyertes dönt, közel hárommillió forintot kap arra, hogy teljesen olyanná alakíthassa a helyiséget, amilyennek álmaiban elképzelte.

A július közepén nyíló étteremben a nyertes a Budapest Marriott Hotel alkalmazottjaként étteremvezetői pozíciót kap, valamint részesedést az étterem mindenkori bevételéből.

Tovább


Most Ön tervezheti a Vörösmarty tér arculatát és pavilonjait!

Újabb köztéri „dizájn”-pályázatot hirdetett meg a főváros. A még javában zajló köztér-bebútorozási pályázat mellett most arra buzdítja a lakosságot, hogy találják ki a Vörösmarty tér vásári pavilonrendszerének egységes, egyedi arculatát.

A 7 millió forint összdíjazású pályázatra szakmai háttértől függetlenül – természetes, jogi személy, alkotócsoport – egyaránt bárki pályázhat. A bírálóbizottság  tagjai: Szalay-Bobrovniczky Alexandra, dr. Finta József, Lánszki Regő, Böszörményi Nagy Gergely és Deák Krisztina. A pályázat nyertesei 500 000 Ft és 1 500 000 Ft értékű díjazásban részesülnek.



A pályázatra olyan pavilon- és pavilonrendszer-tervező programokat várnak, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak a Vörösmarty tér különböző típusú rendezvényeihez és ebből fakadóan az árusok és vendéglátósok eltérő igényeihez is. Ugyanakkor elsődleges szempont marad az előbbiek mellett az is, hogy a pavilonrendszer egységes arculata összefogja és egyedi karakterűvé tegye a Vörösmarty téri vásárokat.

A pályázatokat 2015. március 30. éjfélig lehet benyújtani. Bővebb, részletes információk a pályázatról a „Budapest Box” című oldalon találhatók.

Tovább


Bútorozza be a főváros parkjait!

Újabb, a budapesti közterek megújítására hívogató pályázatot írtak ki. A pályázóknak lehetőségük van arra, hogy maguk tervezzék meg a főváros parkjainak és köztereinek padjait, kukáit, parkberendezési tárgyait. A 3,5 millió összdíjazású pályázatra a fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében várják az általános és középiskolások, egyetemisták és a profi formatervezők és belsőépítészek ötleteit.

Elsősorban olyan parkberendezési tárgyakat várnak, amelyek egyszerűek, szépek, ötletesek, korszerű technológiával elkészíthetőek és könnyen sokszorosíthatóak.
A precízen és mindenre kiterjedően megfogalmazott pályázat szerint a tervezés során mindent figyelembe kell venni, ami egy közparkban érheti a köztéri tárgyat. A pályázaton várhatóan a legkapósabb tervek a vandálbiztos, újrahasznosított alapanyagú, olcsón fenntartható, környezetbarát, lehetőség szerint egymásra építhető, bővíthető funkciókkal fejleszthető tárgyak lesznek.

A nyertesek közül az iskolások, egyetemisták és profik között is 3-3 díjat sorsolnak ki. A diákok kategóriájában az első díj 240 000 Ft, az egyetemistáknál 600 000 Ft, míg a profi kategóriában, 1,1 millió forintot kap a nyertes. A pénzdíjak mellett a nyertes pályamunka prototípusát kiemelt zöldterületen fogják kiállítani 3 hónapon keresztül, egy kiállítás keretén belül valamikor 2015 nyarán. Pályázni 2015. március 6-ig lehet.  A pályázatról bővebb információ itt található.

Tovább


Reblog