Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A bulinegyed és az apokaliptikus utópiák

A népszavazás előtti állapot, napról napra több véleményt, jövőképet, vitát hív életre azzal kapcsolatban, hogy mi lesz ezzel a városrésszel, ha tényleg be kell zárni a kocsmákat éjfélkor?
Teszik fel a kérdéseket, hogy mi fog történni ELSŐSORBAN a kocsmákkal, dolgozóikkal és tulajdonosaikkal, másodsorban a lakástulajdonosokkal, harmadsorban a lakókkal és a utolsóként, hogy mi történik majd a városrésszel.
Sok válasz van, melyeknek a többsége, olyan mintha helytállna, főleg, ha a kocsmák és tulajdonosaik szemszögéből nézzük őket.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás

Közel 12 évet éltem Belső-Erzsébetváros közepében, akkor költöztem oda, amikor ezt a városrészt épp kivakarták nyomorából és a folyamatos változások, megújuló és innovatív vállalkozások, közösségépítő kezdeményezések, új gondolatokat felsorakoztató belső kerület lett. 12 évvel ezelőtt ez a negyed, a fejleszthető, alulról építkező, számtalan jó közösségi kezdeményezés aranybányája volt. A negyedben lábukat megvető kocsmák, Sark, Szimpla, Kőleves, Ellátó, Sirály a borderline-on stb... mind sokat tettek azért, hogy a helyi lakosokat bevonzzák magukhoz.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás
A negyedben zajló növekedési folyamatok (kocsmaszám, turisták száma, drogfogyasztás- és prostitúció mértéke, airbnb-s lakások, patkányok, a hulladék mennyiségének növekedése....stb) és az ezzel a lakosságra ömlő negatív hatások, a hatóságok és a kocsmatulajdonosok lakosság felé irányuló lekezelő viselkedése, a napi 24 órás zaj és a házba beköltöző kocsma éjjeli dübörgése arra ösztönzött, hogy elköltözzem a városrészből. Ez nem esett jól. És az sem esik, jól, hogy a "kocsmavédők egyesülete" úgy tesz, hogy elfeledi, lenyuggerezi azokat a lakókat, akik a 10 évvel ezelőtt még az éppen stabilizálódó kocsmák vendégkörét alkották.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás


Alapvető kérdés persze, az, hogy a jól hangzó night mayor és egy-két fennmaradt közösségi kezdeményezésből, mi szól ma már a helyi lakosságnak?!

Gyakorlatilag semmi.
 

Nem vitatható és társadalmi érzékenységről tesznek tanúbizonyságot azok a kocsmatulajdonosok (Kőleves, Kisüzem...stb), akik a Heti Betevő projektet, még az ellenlábas időkben is fenntartják valamilyen formában. "És bár" ez egy példaértékű kezdeményezés, ami elsősorban nem a helyi lakosságnak szól, hanem a helyi lakosságnak IS szól.
A Szimpla és elmaradó leánytestvérei már rég nem tesznek semmit a helyi lakosságért. A Szimpla épületében megbúvó kezdeményezések (piac, közösségi vásárok, kreatív foglalkozások, Közös lábas), a piac vásárlóit célozzák meg. A piac vendégköre, leszámítva, kis százalékban a helyi lakosokat és a Közös Lábos civil köreihez kapcsolódó vásárlókat, nagyobb részt külföldiek, piac-turisták.
Az évente megrendezésre kerülő utcabálok is régóta már a negyedbe látogató külföldi turistákat szórakoztatják leginkább vagyis a kocsmák pontosan tudják, hogy jól el vannak már a helyi lakosság nélkül.
Jó pár éve nem él már a kocsmák oldaláról a lakosság tiszteletben tartása (tisztelet a kivételnek). Szívesen olvasnék olyan tanulmányokat, amelyek azt elemzik, hogy mely kocsmák és milyen az itt élő lakosok számára hasznos tevékenységet végeztek, amivel valóban enyhíteni (s azt írni sem merem, hogy megoldani) tudták a turizmusból származó gondjaikat.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás
Instant_Fogas: heti szemét
 

A night mayor szervezete mögött felsorakozott képviselők között egyiktől sem látni, olyan nyilatkozatot, amely olyan statisztikai kimutatásokat tartalmazna, amely nem az Ő bevétel kieséseikről és ellehetetlenésükről szól, hanem azt mutatja meg pl.:, hogy melyek azok a kocsmák, amelyek saját kukákat használnak és nem a lakóházak kukáit, melyek azok a kocsmák, amelyek valóban ki tudtak alakítani, olyan hangtompító rendszereket, amellyel a házban élő lakosságot nem zavarják, melyek azok a kocsmák, amelyek minden(értsd! minden) hajnalban (értsd! hajnalban) feltakarítják maguk előtt az ott hagyott mocsadékot. De szívesen olvasnék javaslatot, arról is, hogy  a patkánymentesítésre, milyen ötleteik vannak, azon kívűl, hogy ez nem az Ő dolguk.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás


De tényleg, mi történhet ezekkel a kocsmákkal, ha éjfélkor be kell zárniuk?! Többet alszik majd a tulajdonos vagy megtalálja azt a kerületet, ahol ugyanazt folytathatja, amit itt elkezdett.
Nézzük meg az egykori Sirály lelkes csapatát (Auróra), akik a Kocsis Máté Birodalomban is képesek, nagyon jól, okosan helytállni, igaz kevesebb bevétellel is beérik, mint az itteniek.

Mi történhet, az árván, éjfél után kocsmanélkül, elhagyatottan kujtorgó turistákkal?!  Semmi, kicsit el lesznek szontyolodva, majd bevetik magukat az V. kerület Erzsébet tér - Bazilika tengelyébe.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás


El tudja-e bárki képzelni azt, hogy az egykoron, a VI. kerületben éjféli záróra mellett is, reggel 6-kor záró Instant, most egy szabályozás után a VII. kerületben  be fog zárni éjfélkor? Egy olyan kerületben, ahol az önkormányzat több, mint egy évtizede képtelen (vagy más oka van rá, sicc!) a lakossság érdekében szabályokat alkotni.
 

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás

Valóban azt kell gondolni, hogy éjféli zárás után Belső-Erzsébetváros lesz az apokaliptikus Detroit?!

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás

Lehet, hogy az lesz, de az sokkal inkább lesz az önkormányzati impotens szabályozások és törvénykezések, jövőkép nélküliség és területfejlesztési tervek hiányának következménye.
Jó példa erre, az üres üzletektől üresen álló vásárcsarnok, a tavaly 1 hónapig tartó karácsonyi vásár nyitott bódék és vásárlók nélkül, a lepusztuló Klauzál tér vagy a lakosság számára egyre kisebb területen fennmaradó szabad parkolófelületek csökkentése.

Mi lesz veled lakosság, ha éjfélkor bezárnak a kocsmák?! Lesznek páran akik igenis sajnálni fogják (pl. én is, mert szeretek éjfél után is maradni bárhol, ha azt hozza a kedvem), de akik sajnálni fogják, azok között is sokan lesznek olyanok, akik látni fogják, hogy ez a szabályozás, a szükséges rossz, lehet, egy új fejlődés kezdete is, ami elsőre kb. abban fog meglátszani, hogy az itt lakóknak nyugodtabb lesz a tekintete.

Valóban, annyira felmentek az ingatlanárak Belső-Erzsébetvárosban, hogy az mintegy kielemendő a belső városi kerületek összehasonlításában?
A Belső-Erzsébetvárosi ingatlanok árainak kínálati ára magas, ugyanakkor a vételi ára jóval alacsonyabb.. Félretájékoztatás, hogy kapkodva vásárolják fel a befektetők a lakásokat. A befektetők a lepusztult, felújítandó lakásokat vásárolják fel, amit olcsón tudnak megvenni. Egy jó állapotú, jó kialakítású lakás árából, már szinte Külső Erzsébetvárosban is alig lehet, ugyanolyan minőségűt venni, ugyanannyiért, nemhogy, a VI.,  belső VIII., belső IX. kerületben, és Újlipótvárost szándékosan nem írom ide.
Ez a városrész egy európai főváros belvárosa, ahol lehet, hogy lesz némi ingatlanáresés, de közel sem akkor, amekkorát a kocsmalobbisták előrejeleznek.

El tud-e minden lakos költözni?! Nem tud.A saját ingatlanában élő, harminc-negyven-ötvenéve itt élő (egyébként gondos, rendszerető stb...idős ember (kocsmások szerint nyugger)) nem tud már elköltözni, mert  életszakaszából fakadóan képtelen erre. Ez csak némi szociális látásmódót igényel a bulitoborzást végzőktől.
Az sem fog elköltözni, aki többnyire bírja és szereti ezt a környéket, mert azért költözött ide, mert itt szeretne élni.

Sok olyan, ember él ebben a városrészben, akik vannak annyira lokálpatrióták, mint amennyire a városrész kocsmáinak nagyobb része NEM, akik értelmes és

hasznos dolgokat próbálnak tenni a saját szakmájukban, olyan dolgokat amelyekből a kerület is profitálhat.

Az már itt egy nagyobb baj, hogy az önkormányzat kreatívitáshiánya, gondolatiszegénysége  és korlátolt politikai függése miatt, már régóta nincs abban a szerepben, hogy a díszpintyként való viselkedésen és a bóvli programokon kívül értelmes ötlettekkel álljon elő.

De akkor mégis mi lenne itt a megoldás?!
Ebben a fázisban, egy töketlen önkormányzat, egy elfáradt lakosság és egy felajzott kocsmalobbi hörgésében, országos választások előtt, gyakorlatilag talán semmi, vagy pont ez, hogy meg kell hozni pár alapszabályt, amely korlátozza a negatív hatásokat, pl. az éjféli zárás, kocsmák saját kukái, hajnali takarítás...stb)...s majd az országos választások után el lehet azon gondolkodni, hogy milyen pozitív előre lépésekkel lehetne az éppen nem vonzó bulinegyedet vonzóvá tenni.
El lehet dönteni, hogy jó lenne-e olyan városrésszé válni, amely pezsgő, jó szellemiségű, tiszta, kávézókkal, éttermekkel, kocsmákkal és közösségi terekkel, zöld felületekkel ellátott, amely ugyanúgy kellemes élettér a helyi lakos és egy turista számára is.

Tovább


D-Day avagy "az ami elveszett..."

Tegnap határozatot hozott az Erzsébetvárosi Önkormányzat, arról, hogy mi legyen a bulinegyeddel. Az Önkormányzati testület úgy határozott, hogy népszavazás formájában, a helyi lakosságra bízzák, hogy mi legyen a negyed éjszakai életével. Döntse el azt a nép, az Isten adta nép. A népszavazáshoz, persze nem sikerült időpontot csatolni, így a "neverending story" nem látható meddig tart, s a nesze semmi, fogd meg jól határozat  nem lesz egyelőre gyógyír a bulinegyedben élő lakosság folyamatosan levedző sebeire.
Ellenben, addig a kocsmák, továbbra is a megszokott módon zsigerelhetik ki a lakosság türelmét, az önkormányzat pedig még nyugodtan eladhatja az üresen marad önkormányzati helyiségeket. A belső kerület kormányzatközeli és a kocsmások lobbija jól teljesít.

bulinegyed belső-erzsébetváros kocsma turizmus D-day

A vendéglátósok kaméleon viselkedéséhez hasonló színváltása sokkal mélyebben érinti  a negyed kulturális életének fejlődését.
Nincs is olyan messze azaz idő, amikor Belső-Erzsébetváros épp kivakarja magát a sötét középkorból, a Klauzál térből használható rekreációs teret csinál, beenged pár kocsmát a foghíjtelkekre, üzletekkel, vendéglátóhelységekkel kezdi el élhetővé tenni a negyedet.
Az akkoriban megjelenő kocsmák, mint a Sark, a Szimpla, az Ellátó, a Sixtus, az egykori Mumus, a Kőleves étterem a Negyed, sőt a Belváros, olyan színfoltjaivá váltak, amelyek helyi és belvárosi lakosokra építve egyre nagyobb intenzitással vettek részt a városrész életében. Olyan melegséget, kulturális színfoltot kvázi akolmeleget teremtettek, amiből közéletet élő értelmiségi nem feltétlen akart kimaradni. Jelenlétükkel pont olyanná vált ez a városrész, amelyet egészségesen lehetett szeretni.

bulinegyed belső-erzsébetváros kocsma turizmus D-day

A tegnapi önkormányzati ülésen történt eseményeknek talán azaz egyik legszomorúbb tanúsága, hogy a buli negyed úttörő kocsmái, amelyek egykoron még a helyi lakosság kegyeit keresték és programjaikkal a demokratikus elveket képviselték, ma már a kormányzati köröknek beágyazott korrupt rendszert képviselik a nyereségeik megvédése végett. ÉS nem veszik észre, hogy azt a helyi intimitást, szerethetőséget már rég tönkretették, meghazudtolták s mi több a lakók szemébe hazudják, amit egykoron szerethettek bennük. Ma már a Szimpla, a Kőleves, az Ellátóház/kert, Fogasház/Instant stb. Sem más, mint egy olcsó turisztikai 'lebúj', aminek se íze, csak bűze. Halak, kik jól lubickolnak egy bűzős tengerben.

Tovább


Ki TUdja mennyi szemetet termel az Instant-Fogasház?!

Szokásos hétfő reggel az Akácfa utcában. Valójában nem tudni, mit hordanak ki a szorgos asszonyok az Instant - Fogasház testvérkocsmából, de mindenestre azt nagy sürgéssel-forgással teszik.

bulinegyed Instant Fogasház hulladék Belső-Erzsébetváros

bulinegyed Instant Fogasház hulladék Belső-Erzsébetváros

Ezek a konténerek elméletileg épületbontásból, favágásból származó, sittes törmelék vagy zöldhulladék elszállítására alkalmasak, mint, ahogy az kiderül a konténerszállítócég weboldaláról.. A zsákok viszont egyáltalán nem porosak kívűlről, mint ahogy az rendes sittes zsákoknál lenni szokott. S nagy a valószínűsége, hogy a  két épületben nem keletkezik ennyi zöld hulladék, főleg ott, ahol talpalatnyi fű se terem. Így arra lehet következtetni, hogy ennyi szemetet köp ki magából ez a nem lakóbarát, hanem inkább "ivó-turistapárti" kocsma.
Egy helyi lakos szerint, aki nap mint nap itt kell, hogy elsétáljon a gyerekeivel,    - "ez a bevett gyakorlat, a konténer napokig áll a csarnok kijáratánál, és a hulladékukat hordják bele, tele, nem építőipari szeméttel."
Szóval van itt ez a furcsa nem sittnek, hanem inkább valamilyen hulladéknak  tűnő valami a zsákokkal teli konténer (s felette a másik), a SPAR bejáratánál a zöldségestől és a hurkástól kb. 3-5 méterre elhelyezve.

Valójában igazi ÁNTSZ-es lelőhely. Ha az intézmény köztisztviselői véletlenül vagy hivatalból erre járnának, például elmondhatnák a véleményüket, a Fogasház melleti lakóház bejárata (mellesleg egy hamburgerező bejárata) mellé elhelyezett Toi-Toi wc-ről is. Miközben 5 méterrel arrébb a tűzfal mentén, ahol úgy is megszüntetett az Önkormányzat egy autónyi parkolóhelyet, bőven lenne helye ennek a "köz" WC szerűségnek, mint azon a helyen, ahol a gyerekek járnak ki-be és a járdán sem marad hely.


 

Tovább


Az év legröhejesebb karácsonyi vására

Miközben nagy tömegek hömpölyögnek a város különböző pontjain felállított karácsonyi vásárokban, Budapest legfelkapottabb kerületében a bulinegyedben sikerült kivitelezni az év legsikertelenebb és a legnagyobb lakossági ellenérzéseket kiváltó karácsonyi vásárát.

Karácsonyi vásár Klauzál tér Erzsébetváros Önkormányzat Godot Pop-Up Antik Placc VII. kerület
Karácsonyi vásár, aranyvasárnap, klauzál tér

Az Erzsébetvárosi önkormányzat pedig láthatólag jó előre gondolkodott, mert még a karácsonyi vásári szezon előtt, elzárta a helyi lakosok elől, az egyébként is csökkenő számú parkolókat és színes bódékat állítatott fel a Klauzál téri vásárcsarnok elé.

Már ez is okozott némi szemöldökfelhúzást. A vásár értelmetlenségét eleve előrejelezte, hogy a vásárterület mellett található, felújított, impozáns vásárcsarnok is kong az üres eladóterektől.

Karácsonyi vásár Klauzál tér Erzsébetváros Önkormányzat Godot Pop-Up Antik Placc VII. kerület

Karácsonyi vásár Klauzál tér Erzsébetváros Önkormányzat Godot Pop-Up Antik Placc VII. kerület

A szezon kezdetével viszont nem változott semmi a bódékban. Egy-két faházban elkezdtek nem igazán karcsonyi hangulatot idéző termékeket árulni, pl. mormota krémet, és ráncűző csigagélt, fedíszítettek egy fenyőfát is és valamelyik bódéban sütögetni is kezdtek. Az igazi karácsonyi hangulat, viszont úgy kezdett távolodni a tértől, mint maratoni távfutó a rajttól.

Karácsonyi vásár Klauzál tér Erzsébetváros Önkormányzat Godot Pop-Up Antik Placc VII. kerület

Karácsonyi vásár Klauzál tér Erzsébetváros Önkormányzat Godot Pop-Up Antik Placc VII. kerület
Aranyvasárnap utáni hangulat (fotó: Klauzália csoport)

Olyannyira, hogy ezüst és aranyvasárnapra a lakosság elől elzárt parkolók miatti harag és a bezárt bódéktól meg nem elevenedő  vásár értelmetlenségének hatalmas kérdőjele lengte be a Klauzál teret.

Karácsonyi vásár Klauzál tér Erzsébetváros Önkormányzat Godot Pop-Up Antik Placc VII. kerület
ingyen osszák a fenyőfákat a klauzál téri vásárcsarnokban

Az Erzsébetvárosi Önkormányzat semmilyen fórumon nem kommunikálta a kialakult helyzetet, sőt láthatólag büszkén építi a jégpályát a Klauzál térre és oszt ingyen fenyőfákat a helyi lakosoknak, remélve, hogy ezzel majd elkendőzheti a karácsonyi vásár sikertelenségét.

Karácsonyi vásár Klauzál tér Erzsébetváros Önkormányzat Godot Pop-Up Antik Placc VII. kerület
antik placc

A hangulatot fokozza, a Klauzál téri vásárcsarnok kihasználatlansága is. Pedig van példa arra, hogy lehet jót is csinálni a vásárcsarnokban. Ezt a példát mutatja a vasárnapi Antik Placc és az új színfoltként megjelenő, Godot Galéria által szervezett NEM CSAK AZ A MŰVÉSZET, AMI DRÁGA  című kortárs művészeti vásár, amelyek nem kismértékben járulnak hozzá, ahhoz is, hogy a csarnokban üzlethelységet bérlők plussz forgalmat bonyolíthassanak le. 

Karácsonyi vásár Klauzál tér Erzsébetváros Önkormányzat Godot Pop-Up Antik Placc VII. kerület
Godot Pop-up vásár megnyitó

Karácsonyi vásár Klauzál tér Erzsébetváros Önkormányzat Godot Pop-Up Antik Placc VII. kerület

Tovább


Klauzál tér a parkolási no-go zóna

Cérnaszálon lógnak a Klauzál tér és környéke lakóinak idegei. Több mint 1 hónapja elkezdték Erzsébetváros gázcsöveinek kicserélését, ami miatt hatalmas árkok mellett lavírozik a lakosság.

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros
Fotó forrása: N. Kósa Judit facebook oldal

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros
1955-ben a Klauzál tér Csány utca sarok (Forrás.Fortepan.hu)

A felásott gödrök miatt értelemszerűen lecsökkent a parkolóhelyek száma, ami szintén az itt élő lakosok orra alá töri a borsot leginkább. A parkolási nehézséget fokozza a csütörtöki- szombati napokon kialakuló lakossági vs. bulizók parkolási "versenye". Mára egy Klauzál téri lakos örül, ha 1-1,5 óra alatt talál a lakásához közeli parkolóhelyet péntek este. 

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros
Csökkenő parkolási lehetőségek (Forrás: mierzsebetvarosunk.hu)

Láthatólag az önkormányzat ezt a problémát nem érzékeli, javaslatokat nem látni, hallani a probléma kezelésére.

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros

A jelenlegi áldatlan helyzetet sikerült még tovább fokozniuk azzal, hogy a pattanásig feszült, élhetetlen és semmiképp sem oázisnak nevezhető téren, (ahogy azt a welovebudapest mondja, itt), megrendezték a városi utcalimpiát.  E sport rendezvény örömére (ami egyébként önmagában jó ötlet), a maradék szabad parkolási helyeket is elzárták a lakók elöl.

Tovább


Holdbéli táj a bulinegyedben

Mit gondolsz, hol található ez a majdnem fügefaliget a bulinegyedben?

park kert közpark Erzsébetváros Nagydiófa utca

Az eldugott kis park évtizedeken keresztül a nyújtott nyugalmat, friss levegőt és csendet a parkot körbeölelő házak lakóinak. Az utóbbi években a Dob utca felől megnyitott parkoló a Dob utca felől szinte láthatatlanná tette a kertet.

Az tudott róla, aki itt lakott, vagy a Nagydiófa utca felőli kocsmákból, boltokból helyekből kilátott rá. A park nyugalmát nem nagyon zavarta semmi, kutyasétáltatók és gyerekek keveredtek időnként a zöldbe. 

Pár évvel ezelőtt felröppent a hír, hogy Erzsébetváros önkormányzata átépíti a Klauzál teret, és az ott található játszóteret áthelyezi ide, a Nagydiófa–Dob–Wesselényi utca házai által körbeölelt parkba.

Majd tavaly hermetikusan elzárta a lakosság elől. 

Idén nyáron munkálatok kezdődtek a parkban, amiről bővebb felvilágosítást nem lehetett kapni, azon kívül, hogy lesz itt egy jó közpark. A munkálatokból is csak a Massolit kávézóból lehetett látni, sejteni valamit.

park kert közpark Erzsébetváros Nagydiófa utca

Mára látható, hogy a fák védelme mellett vélhetőleg újrafüvesítéssel megújul a terület, és használható zöld felülettel gazdagodik a parkokban egyébként kevésbé gazdag VII. kerület.

Tovább


Átfestették a népszerű tűzfalat – Keresd a különbséget!

Emlékszünk arra a játékra, amikor két rajzot összehasonlítva meg kell találni a különbségeket?

tűzfal erzsébetváros VII. kerület
A régi és az új tűzfal

Aki szereti ezt a játékot, most kedvére gyakorolhat a Klauzál téri tűzfalon. A régi, sokak által kedvelt, zöldség-gyümölcs kereskedést ábrázoló képet felújítási munkálatok miatt újra kellett festeni. A régi festményt még 2012-ben készítette a Neopaint csapata. A képet a Lumen zöldséges ihlette, amely pont a tűzfallal szemben áll.

tűzfal erzsébetváros VII. kerület

tűzfal erzsébetváros VII. kerület

tűzfal erzsébetváros VII. kerület

tűzfal erzsébetváros VII. kerület

Az új munka kicsit más, mint az első, de Klauzál tér két meghatározó zöldségese  - egy igazi és egy rajzolt – ezután is szembenézhet egymással minden reggel.

Tovább


Coming soon! 100 lakásos apartman házakat terveznek a bulinegyedbe

Úgy tűnik, életre kelnek a hosszú időre elhallgattatott ingatlanok a bulinegyedben. A botrányoktól sem mentes Király utca 40. és a Klauzál utca 7-9. szám alatti műemlék épületeken megjelentek a 'coming soon' feliratok. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

Mindkét épület a Triholding csoporthoz tartozik, amelynek a nevéhez kapcsolódik a már elkészült Léda-ház, a Király utcai Király-udvar és a Gozsdu udvar felújítása. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
lédaház [autoker.hu]

A Klauzál utca 7-9-es számú házat 2006-ban az akkori önkormányzat értékesítette, és a tervek szerint a tulajdonos lebontotta volna. 2006. január elején a Varga Kálmán vezette Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemlékké nyilvánította az épületeket, így megakadályozta a bontást. Az épületek, vagyis a Klauzál 9. számú háznak már csak a homlokzata 10 éve omlik, romlik. Azóta se fejlesztés, se védelem, se műemlék. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

A hasonló levédési folyamaton átment Király utca 40. számú ház annyival járt rosszabbul, hogy miután a házat műemlékké nyilvánították, a ház a nemtörődömség miatt vált egyre romosabbá, majd életveszélyessé. A házat tavaly bontották le mai szintjéig. (A Király utca 40. számú házról itt olvashat bővebben.)

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

Lassan 1 hónapja látható a coming soon felirat a házak romjain, ami azt feltételezi, hogy elkezdődhetnek az ingatlanfejlesztések.

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

Ezt erősíti, hogy a Triholding honlapján már megtalálható az új ingatlanokat bemutató anyag, miszerint a Klauzál utca 7-9. számú házak helyén a homlokzatok megtartása mellett épülne meg a Klauzál Residence, egy 100 lakásos apartmanház. A szomszédok most épp csak attól félnek, hogy a Portfólió.hu-n megjelent illusztráció szerint építik meg, amelyen olyan, mintha a Klauzál utca 9. számú ház gyalogosok által használt részén lenne majd a ház kocsibehajtója. Én úgy gondolom, hogy ez egy vicc.

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
KLauzál utca 7-9 tervezett fejlesztés (fotó: portfolio.hu)

A Király utca 40-be álmodott új épület egy 102 lakásból álló, vegyes funkciójú épület lenne, ahol a lakófunkció találkozik a kereskedelmi és más szolgáltató, pl. parkoló és szabadidős tevékenységre lehetőséget adó funkciókkal, amit az idősek számára kialakított otthonok és közösségi terek is színesítenek. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
Király utca 40. tervezett fejlesztés
bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
klauzál 7-9 tervezett fejlesztés

És bár ilyen hosszú enyészet után örülni lehetne a fejlesztésnek, alapvető kérdésként merül fel, hogy biztos-e, hogy Budapest belvárosába, egy tradicionális városszövetű (lassan azt elvesztő) negyedbe ilyen mamutberuházásokra van szükség? 

Fotók: nem címkézett fotók a szerkesztő felvételei

Tovább


A bulinegyed is kitermelte már a hiányzó bezárt kulthelyeket!

Mint minden időszak a bulinegyeddé avanzsált Belső-Erzsébetváros is kitermelte a ma már hiányzó, kultikus helyekké vált szórakozóhelyeit. Míg a rendszerváltás előtt a YUK vagy Fekete Lyuk volt a város fő underground helye, a rendszerváltást követően sorban jöttek a Tilos az Á, a Banán klub, a Cha-cha-cha, a Tűzraktár, a Ráckert és még sok más.

Megnéztük, mit találunk ma a bulinegyed kultuszhelyekként ismert szórakozó- és klubhelyiségeinek helyén.

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
Az üres sirály épülete

A Király utca 50. számú épület adott helyet öt éven keresztül a Sirály kávézónak, klubhelyiségnek. Az 1938-ban épült házat közvetlenül az 1838-as nagy pesti árvíz után építette Wahlkampf Henrik rézművesmester. 1993-ig sokféle üzem működött benne, amíg át nem alakították Budapest Székesfőváros Könyvesháza és Kávéházává, ami nem lett annyira sikeres, mint tervezték. A kávéház bezárását követően 2006-ban a Marom Klub Egyesület kialakította benne a Sirályt kávézót és kulturális színteret. A Sirály ötéves működése alatt a bulinegyed egyik legnépszerűbb helyszínévé nőtte ki magát. A hely, ahol tökéletesen vegyült egymással a kávéházi hangulat és a kulturális színtér. Az Egyesület a Sirály működtetésén túl számos utcai közösségi programot is szervezett. A terézvárosi önkormányzat 2011 októberében zárta be az általa életveszélyessé nyilvánított épületet, amely az igencsak zűrös bezárása óta üresen áll. A BFVK Zrt. az épület bérbeadására először 2014-ben, majd 2015 januárjában is pályázatot írt ki, egyelőre eredménytelenül. Az épület egyelőre még üresen áll. A Marom Kulturális Egyesület pedig új helyet hozott létre a VIII. kerületben.

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
A Boulevard & Brezsnyev galéria mai gazdája

Szinte a Sirály megszüntetésével egy időben tett lakatot az erzsébetvárosi önkormányzat a Király utca és a Kisdiófa utca sarkán működött Boulevard és Brezsnyev kortárs művészeti galériára. A 2006-tól a Király utca 39.-ben működő galéria pályakezdő, kortárs, a kerületi potenciálra is építő művészek bemutatását helyezte előtérbe. Az alapítvány 2007-től több mint 100 kiállítást szervezett, több mint 300 alkotónak adott bemutatkozási lehetőséget, és a bemutatóterem mellett mint közösségi tér is funkcionált, ahol pingpongversenyt, játszóházakat, beszélgetéseket vagy akár közös délutáni alvást is rendeztek. 

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
Boulevard & Brezsnyev galéria működésben
 
buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
Boulevard & Brezsnyev galéria működésben

Az erzsébetvárosi önkormányzat nem nézte jó szemmel a nem az önkormányzat kulturális programjához simuló, önkényesen ugyan, de üresen álló üzlethelyiséget elfoglaló BB Galéria működését. Az önkormányzati nagyvonalúság (ha van ilyen) nem e két, a maga idejében a legnépszerűbbek közé tartozó hely működéséhez való hozzájárulásban vagy annak segítésében nyilvánult meg. 2011-ben a Sirályéhoz hasonló viharos körülmények között bezárták a galériát. Az önkormányzat azzal próbálta elcsitítani a közönséget, hogy majd ők szerveznek ide kulturális-közösségi színteret. A bezárás óta a helyiségben volt már turkáló, ruhabolt, most pedig egy kocsma van, a kulturális helyszínt végül is a Király utca egy másik részén alakították ki, és nagyon messze van a népszerűségi indexe a bezárt két kulturális színtérétől.

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
a mumus épülete ma

A BB Galériával átellenben az első romkertek, romkocsmák sorába tartozott a Kisdiófa utca 16. szám alatt több mint 10 évvel ezelőtt működő Mumus. A Mumus népszerűségét illetőleg eléggé megosztotta a helyi társadalmat, az interneten található bejegyzések szerint volt, aki túl zajos mivoltuk, volt. aki taplóságuk és volt, aki politikai irányultságuk miatt támadta őket. A Kisdiófa utcai ház a Mumus bezárása óta üresen áll. Az 1840-ben épített egyszintes, később egyemeletesre kibővített házban működött Kulin József és Szehr Péter fényképészeti műhelye. Az épületet 2010-ben az önkormányzat meghirdette elidegenítés céljából, de az ingatlan nem talált vevőre. A mierzsébetvárosunk.blog szerint az épület jelenleg bontásra vár.

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
az Ellátó ma

Az Ellátó nem szűnt meg, csak átalakult. Persze ez nem igaz. Az Ellátót bezárták, és kaptunk helyette egy Ellátó kertet meg egy Ellátó Házat. A több mint hat évet élt, valamikor 2012 körül bezárt Ellátót a megszűnése óta is sokan hiányolják. 

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
az ellátó üzemben

Az előző helyszínekhez képest nem kulturális és kiállítóhelyszínként, hanem kocsmaként működő szórakozóhely kiváló menüvel, zenével, éjszakai spontán partikkal, sőt akár saját kisteremmel fogadta az új és a visszatérő közönséget. A bezárás óta a helyiség rácsok mögé zártan, üresen ékesíti a Klauzál tér északi oldalát.

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
Pepita Ofélia bár ma

A kortárs irodalmat ölünkbe helyező Pepita Ofélia bárt is „kilökte” magából a negyed. A mindössze két évet megért kulturális színtér nagy hiányt pótolt az irodalmat, kortárs irodalmat kedvelők körében. A Pepita Ofélia csapatának óriási lelkesedésével szervezett irodalmi, költészeti és zenei estek nagyon hiányoznak nemcsak a környék, hanem a város kulturális, szellemi életéből is.

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
A pepita ofélia bár üzemben

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
A pepita ofélia bár üzemben

A Klauzál tér 5. szám alatti helyiség a Pepita Ofélia bezárása óta ugyan többször is új tulajdonosokhoz került, de többnyire fantom szórakozóhelyként, bezárva látható. Nemrég ismét kikerült a falára, hogy ladó.

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
sark üzemben

Átellenben, a Klauzál tér másik oldalán, a 14. szám alatt működött a Sark presszó, akkor, amikor még a bulinegyed elnevezést még hallani sem lehetett. A Sark presszó volt az egyik hangulati előszele a mei belső-erzsébetvárosi kocsmahangulatnak. A kicsi, kétszintes helyiség és a hozzá tartozó pince nagy partik helyszíne volt. A bulinegyedben azóta több helyszínt létrehozó alapítók, a Tilos rádiós fiúk, Halász Attila, Rozgonyi Zoltán, bevonzották a presszóba a koncerteket, az irodalmat és egyaránt képzőművészetet egyaránt. A Sark azóta bezárt, aki a presszó hangulatára kíváncsi, olvassa el bátran Zeke Gyula írását a Literán. 

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
SHOT Cafe & Bar a sark helyén
 

A bezárás óta a helyiség keresi jó gazdáját. Több elhaló próbálkozást lehetett a sarkon látni, a mostani SHOT Cafe & Bar, úgy tűnik, hosszabb időre lecövekelt itt.

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
A sixtus kápolna helyén ma a warm up

Semmiképp sem szabad említés nélkül elmenni az egykori Nagydiófa utcai Sixtus kápolna kocsma mellett, ami külföldi tulajdonosainak köszönhetően idevonzotta az 1995 körül Budapesten élt külföldieket, igen sajátos, friss gondolkodású kocsmahelyiséget teremtve. „Főként az angolok, franciák, amerikaiak találták olyan helynek, ahol a helyükön vannak. Egy nagy szoba volt, ahol otthon voltak" – meséli a Magyar Narancsnak Hans van Vliet, a kocsma egyik alapítója.

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
a sixtus 2001-2011 között

A bezárást követően az új tulajdonos 10 éven keresztül üzemeltette itt a Sixtus kocsmát. A helyiség a 2011-es bezárás után újabb és újabb kocsmák formájában éled újra a mai napig. 

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
Az elárvult kertem....

A sor végén még illene megemlítenem a Liget projekt felemelkedésével hősi halált halt Kertemet is.  A kertem sem fog újjáéledni, legalábbis ebben a formájában nem. 

buli negyed belső-erzsébetváros kultuszhelyek kult helyek közösségi helyek szórakozóhelyek
...elsötétített kerítések mögött

Fotók: szerkesztő és az egyes (ex)szórakozóhelyek facebook oldalai

Tovább


Bordélyok helyett borbélyok a menők most a bulinegyedben

A számos ellentmondással küszködő Belső-Erzsébetvárosban a negyedet mára meghatározó szórakozóhelyek, kocsmák és a helyiek párharca állandósulni látszik. Mindemellett a vendéglátó- és szórakozóhelyek mellett egyre-másra nyílnak hagyományos szakmákat megidéző, régimódi üzletek, sokszínű designboltok, amelyek színesebbé és élhetőbbé teszik a nyüzsgő belváros eme szegletét.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület
Fortepan.hu - Klauzál utca 1.
borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület
Fortepan.hu - csány utca 8.

Többek között ezek közé sorolhatóak az egyedi cipőket készítő és forgalmazó cipészboltok, a kárpitos és szabóműhelyek vagy épp a fodrász- és borbélyüzletek a Wesselényi, Akácfa és Klauzál utca környékén.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület
fortepan.hu

A fodrász- és borbélyüzletek már a századelőn is a bohém negyed elengedhetetlen kiszolgálói voltak. Az utóbbi időben pedig az vehető észre, hogy sorra nyitnak a hipszter borbély-fodrász üzletek, amelyek old school és vintage megjelenést felhasználva idézik meg a régi idők szellemét.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

Négy helyszínen, a Dob, a Holló és a Király utcában, illetve az Astorián telepedett meg a negyed nyugati old school vonalat követő borbélyszalonja, a Barber Shop: a hely, ahol a pasik hajvágás és borotválás közben is jól érezhetik magukat. A hely, ahol a fodrászüzlet előtt nem törölközőbe csavart hajú nők üldögélnek, hanem welcome drinkkel üldögélő pasik várják a sorukat.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

A budapesti Barber shop ötletét Gellei András és fiai álmodták és valósították meg. Id. Gellei András aranykoszorús mesterfodrász édesapja, Gellei György 1935-ben a belváros legismertebb szalonjaiban, színészek és művésznők társaságában tanulta ki a szakmát. Id. Gellei András ma is üzemelteti a Gellért szállóval szemben mesterfodrászatát, és fiával népszerű televíziós műsort is vezetnek. A fiúk saját szalont vezettek Ausztráliában, amíg haza nem jöttek, és meg nem alapították az ausztrál és amerikai „barber” stílust követve, a macsó hangulatot sugárzó Barber Shopjukat.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

Ez egy olyan hely, ahová nők nem léphetnek be, egy igazi „men's cave”, ahol fotókat sem lehet készíteni, ezért kérésemre külön kaptam belső fotókat, amelyek szépen tükrözik az igényesen kialakított üzlethelyiség hangulatvilágát, ahol a sok családi ereklye a legmodernebb eszközök és anyagok mellé kerül.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

A bulinegyed úgy kínálta magát a Barber Shop hálózatának kialakítására, mint egykoron a negyed lányokkal teli bordélyházai a férfiak számára. A belváros mint Budapest legforgalmasabb színtere az irodistától a celebekig, helyieket és turistákat is bevonz a borbélyüzletekbe.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

A negyed másik, már nőiesebb, igazán egyedi vintage hangulatot az eleganciával elegyítő fodrászata, az Olló nemrég nyitott meg a Klauzál utcában.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület
Fortepan.hu - Klauzál utca (1917)

A hely érdekessége, hogy az 1930-as években az üzlet helyén szintén fodrászszalon működött. Az Olló egy sokak számára kedves üvegkészítő műhely helyére költözött. Látva a helyiséget jó volt megtapasztalni, ahogy egy másik mesterség az előző igényességével veszi birtokába a helységet.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

A fodrászszalont két baráti házaspár alapította, akik a többi fodrásszal együtt dolgoznak is az üzletben. Véleményük szerint jó hely számukra a bulinegyed, mert bár kialakult kuncsaftkörrel dolgoznak, egyre több turista és helyi lakos is ügyfelükké válik, és sokan csak a design miatt is belesnek az üzletbe. Még a szomszédban található régebbi fodrászüzletek sem gyengítik a forgalmukat.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

A harmadik, ígéretesnek tűnő borbélyüzlet a nemsokára megnyíló Gábor fodrászszalon a Telep mellett, ahol a még félig kész állapotok miatt szintén nem engedték a leskelődést. A hely, ami az elképzelések szerint egyszerre lesz hangulatos kocsma és fodrászüzlet. A hely, ahol egy sör mellett borotválkozni és hajat vagy szakállt vágatni is lehet.

Tovább

«
123

Reblog