Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hervé Loránth Ervin szobra lett az év legjobb ‪‎streetart alkotása

A MY Modern Metropolis magazin idén is összeállította a 12 legjobb streetart alkotás listáját. Az 2014-es év első helyezettje Hervé Loránth Ervin földből kimászó, gigantikus nagyságú "Feltépve" című alkotása lett.

Hervé Loránth Ervin szobrát, mint ahogy azt már egy korábbi posztban megírtuk, október közepén láthattuk felállítva a Gresham-palota előtt, a Széchenyi téren, az őszi CAFe Budapest keretében.

A verseny második helyezettje Jason deCaires Taylor "Ocean Atlas"-a, a világ legnagyobb víz alatti szobra lett. 

 
A harmadik díjat Ben Young "Ocean Waves" című szobra kapta.

Ocean Atlas és Ocean Waves fotók forrása: My Modern Metropolis

Tovább


Falra festett lisszaboni történetek a Szimplában

A Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál szervezésében holnap este 18.30-tól ingyenes előadás tartanak a Szimplában a portugál fővárost ellepő street art alkotásokról. 

A rendezvényen ízelítőt kapunk arról, hogy milyen mértékben válik egyre jobban hagsúlyossá a street art alkotások térnyerése a hagyományos liszaboni csempézett falak mellett.

Murányi Kata design manager előadásában azt kívánja bemutatni, hogy hogyan hatnak a street art alkotások a város szövetére, miként változtatják meg azt.
Milyen új értelmezést kap a grafittik és street art alkotások által az utcakép fogalma, hogyan hat a street art a város és a lakók kapcsolatára.



Bemutatja az alkotókat, témáikat, beszél majd a háttérben lévő folyamatokról.

Az eseményről bővebben tájékozódhatsz a rendezvény facebook oldalán:


Ha már most kíváncsi vagy arra, hogy milyen street art alkotásokat lehet látni Lisszabonban, nézd meg ezt a videót!

/Képek forrásai:1.) Fado - Színes város event; 2.) http://www.unurth.com/index/ /

 

 

Tovább


Képrejtvény és egy pompás falfestmény a hétkerben

Van ez a csodás falfestmény a hétkerben, a Kertész utca 27-es szám alatti foghíjtelken a magyarság attribútumaival: a Rubik-kockával titkos beszélgetést folytató piros paprika, arisztokratikus megjelenésű szaloncukor és a híres magyar agy - ami megy valahová, gondolom, Külföldre. 

Simán be lehet sétálni megnézni, meg is kérdeztük a parkolósokat, mióta vannak ott a képek, azt mondták, legalább egy éve, de legalábbis 7-8 hónapja biztosan.

Fotók: Pályi Zsófi

Kertész utca falfestmény

agy Kertész utca

És ez pedig a parkoló oldalfalán látható képrejtvény. A férfiarcú hölgy ezt kérdezi németül: Mi történt velem? Na, ezt sokkal kevésbé értem, mint a belső falat. Valaki esetleg?

Kertész utca

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!) 

Tovább


Rejtélyes mellszobor a Városligetben

Vajon Banksy járt a Városligetben és helyezte el Csercsa Tamás villanyszerelő mellszobrát? Ezt a fura mellszobrot fotózta a minap Vince az Olof Palme ház háta mögötti betonfalaknál. Egyelőre nem tudjuk, ki az alkotó, leginkább egy gerillaművészre tippelünk, és tényleg, milyen jó lenne már, ha lenne egy magyar Banksy. A szobor alatti névtáblán a Csercsa Tamás villanyszerelő-szöveg olvasható. A Facebookon találtam egy Csercsa Tamást, aki kis jóindulattal hasonlít is az itt látható bronzfigurához, csak épp nem néz ennyire optimistán felfelé-előre a jövőbe.

(Fotók: Vince)

mellszobor
Közelebbről kiderül, ki ő:
mellszobor fura

Kb. itt található:

És még egy mellszobros érdekesség a Városligetből, amire szintén Vince figyelt fel, és ha lehet, még ennél is bizarabb: minden más mellszobornál nagyobb a ligetben a kazah Abaj Kunanbajev "költő és bölcselő" friss mellszobra. Annyira friss, hogy június negyedikén - a Gépnarancs szerint - maga Nurszultan Nazarbajev, kazah elnök fogja felavatni, aki háááát, hogy finoman fogalmazzunk, nem épp demokratikus elkötelezettségéről és az emberi jogok tiszteletben tartásáról híres. Csak egy apróság: amellett, hogy szívesen zár börtönbe és kínoz meg embereket, betiltotta a teljes ellenzéki sajtót, és bízta a média irányítását a saját lányára, plusz irgalmatlanul sok pénze van.

Köszöntsük nagy tapssal az elnököt!

mellszobor

(Ide kattints, ha követni szeretnéd blogunkat!)

Tovább


Már meg is van május legjobb videója: papírállatok a városban

Több mint egy éven át vagdosott ki egy Nils Westergard nevű művész több mint 1900 darab papírfigurát, melyeket aztán elképesztő ötletesen helyezett el urbánus környezetben ebben a stop motion videóban. Ez az egyik legszebb dolog, amit az utóbbi időben láttam, a zene pedig (Inland Ocean) mennyire jól illik hozzá! 1.27-nél egyértelmű popkulturális utalás.

(Itt követhető blogunk a Facebookon, de miután a Facebook pár napja már csak a követők tíz százalékának teszi láthatóvá az egyes posztokat, érdemes néha mechanikusan visszakattintani ide, mintha 2002-t írnánk, vagy benyomni az RSS-be. Még az is lehet, hogy hamarosan heti hírleveleket kell majd küldenünk.)

Tovább


Cukiság Budán

A második kerületben, Rókushegyi lépcső tetején, a Fillér utcánál van ez a két, minimalista stílusban befestett kő, ki tudja, mióta (mivel nem járok itt naponta, most vettem csak észre). Mindenesetre ez is csak azt igazolja, amit egy korábbi példa alapján is mondtunk, hogy nemcsak Pesten virágzik a street art. Én mondjuk egyáltalán nem bánnám, ha ilyenekkel lenne tele Budapest!

Rókushegyi lépcső

(Fotók: vb)

Hopp, és Ránki Júliától kaptunk egy fotót, ahol látható, hogy a Gellért téren nagyon hasonló - szomorú kő és vicces kő - szellemben alkotott egy street art-művész:

Gellért tér
(Fotó: Ránki Júlia)

Tovább


Lepkék lepték el a Deák tér környékét

Kedd reggelre valakik fehér lepkéket ragasztottak a Bajcsy-Andrássy sarokra. A lepkék oszlopokon, hirdetőtáblákon, lámpákon és a földalatti lejáratánál helyezkednek el. Elképesztő meló lehetett kivágni őket meg jól is néznek ki, remélhetőleg nem rabolják le őket túl gyorsan.

(Most kaptunk egy meghívót, ami alapján gyanút fogtam, hogy a lepkék megjelenése esetleg ezzel az eseménnyel áll összefüggésben. Ha igen, akkor még inkább jópofa gerillamarketinggel van dolgunk.)

Fotók: Vincze Barbara
lepke
lepke
lepke
lepke
lepke
lepke
lepke
lepke
lepke

(Ide kattints, ha nem szeretnél lemaradni posztjainkról! Korábbi hasonló akció a Nyugatinál volt ősszel, csak az origamiból.)

Tovább


Utólag megnézheted, milyen klassz volt a Római-kőkert

Azért utólag, mert részben már nem látható, miután az RTL Klub híradása után a nézők szépen széthuligánkodták. Kánya Tamás hónapokon át építgette uszadékfákból, ágakból, kavicsokból stb., mi is megnéztük kétszer (korábbi posztjaink róla napsütésben és hóban.) A terv amúgy az volt, hogy majd az árvíz viszi el, de az emberek megelőzték a vizet. 

Meditatív hangulat, érdemes kirakni nagyba!

Római

(Fotó: Tuba Zoltán)

(Ide kattints, ha követni szeretnéd blogunkat, itt pedig a kőkert Facebook-oldala!)

Tovább


Hét apróság, amitől sokkal jobb hely lehetne Budapest

Az internetről és különböző helyszínekről, ahol az elmúlt egy-két évben megfordultam, összegyűjtöttem pár dolgot, amit szerintem simán le kellene koppintani Budapesten.

1. Helyi járatok, amiknek az elejére fel lehet dobni a bringát. (kép Phoenixből)

busz

2. Cuki hirdetések, amiknek igazából nincs semmi értelmük (Zürich) (A fix részre az van írva, hogy Szeretet - vigyél annyit, amennyire szükséged van.) Fotó: vb

liebe zürich

3. Egyértelmű jelzés a buszon, hogy mely székeken kell átadni a helyet (Brüsszel) Fotó: vb:

brüsszel busz

4. Kiszuperált konténerek virágágyásként újrahasznosítva (Las Palmas) Fotó: vb

las palmas konténer

5. Állat- vagy ufóformára metszett falombok, amik kilátóként működhetnek az utcán. (Erwan Frichou Miradors nevű művészeti projektje nem tudom pontosan, hogy hol):

erwan frichou

6. Vicces köztéri pop-up szobrok (Berlin) Fotó: vb

berlin superman

7. Művészek, akik összefirkálják az aszfaltot, mint Peter Gibson (Toronto):

peter gibson

peter gibson

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!)

Tovább


Budapest leghangulatosabb helye hóban

Kánya Tom-tom Tamás ősszel kezde el építeni kőrakásait a Római-parton, nem messze a vasúti hídtól. Azóta folyamatosan építgeti a szabadtéri kertet, leginkább kőből, kavicsból és uszadékfából, és egyre több formát alakít ki a halmok köré (pl. sárkányt és ingát ismertünk fel). Megnéztük, hogy hóban is hangulatos-e? Hangulatos.

Fotók: Bácsi Róbert

kőkert Római

Kattints a fotóra és jön a téli kőkert!

Teljesen ingyenes - mivel Kánya Tom-tom Tamás puszta kedvtelésből építgeti - és ilyen szempontból örvendetes, hogy az emberek nem hulligánkodták szét. Ezt az is indokolhatja, hogy figyelmesen elolvasták a kert két végén elhelyezett, nejlonba csomagolt, házilag készített táblákat, melyeken az alkotó egyebek mellett azt kéri, hogy a nézelődők ne menjenek be a kövek közé, ne engedjék be kutyáikat és gyerekeiket sem, mert az veszélyes. Azt is kéri, hogy ne rongálják meg a kertet, ellenben szívesen látja a róla készített fotókat.

kőkert római
Kattints a sárkányra a föbbi fotóért!

Utoljára októberben jártunk ott, lefotóztuk, plusz kicsit elmélkedtünk a kőrakások eredetéről. A téli, havas képeket a két fotóra kattintva lehet megnézni.

A helyszín egyébként a vasúti hídtól kb. 250 méterre északra, nem messze a Móló étteremtől. A sárga épületnél érdemes lemenni a partra.  Kb. itt:


(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!)

Tovább

«
12

Reblog