Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

1600 sárga csillagos budapesti ház történetét keresik

Még áll azoknak a házaknak a négyötöde, melyeket a zsidótörvények alá eső budapestiek kényszerlakhelyéül jelöltek ki 1944-ben. Az OSA most a lakosság segítségét kéri, hogy bárki megismerhesse e házak történeteit.

„Az OSA Archívum, Budapest történetének a tragikus és szégyenletes fejezetéről, zsidók elpusztítására irányuló törekvésről a csillagos házak történetén keresztül emlékezik meg” – olvasható a Csillagos házak oldalán.

Az oldal megemlékezik arról, hogy a zsidótörvények alá eső magyaroknak, akik 1944. április 5-e óta ruhájukon hatágú sárga csillagot voltak kénytelenek viselni, június 21-i határidővel kijelölt kényszerlakhelyre, az ún. csillagos házakba kellett költözniük. A június 17-i rendelet előírta, hogy a lakók – régiek és frissen beköltözöttek – házaik bejárata fölé jól látható, mint a rendelet fogalmazott, „kanárisárga” Dávid csillagot helyezzenek el.

csillagos házak
Fotó: Csillagos házak projekt

A projekt szervezői önkéntesek segítségével kapcsolatot keresnek az egykori csillagos házak mai lakóival, „hogy közösen nézzünk szembe a múlttal, amely megismerhető: nem értelmezés, nem politikai hovatartozás kérdése, hogy mi történt” - írják.

„Az akkori Budapesten megdöbbentően nagyszámú, közel 2000 épületre kellett kitenni a sárga csillagot; aminek alig maradt a köztudatban emléke” – áll a leírásban. A projekt honlapján (www.csillagoshazak.hu) igyekeznek minél több kapcsolódó tartalmat elhelyezni. Ezért arra bíztatnak mindenkit, hogy ossza meg velük a családokhoz, vagy az épületekhez kötődő dokumentumait és történeteit. A házak listája itt látható, ez pedig a projekt Facebook-oldala.  

csillagos házak
Idén június 21-én a még álló, mintegy 1600 épület elé megemlékezést szervez az OSA.

Tovább


Azért mert esik, nem kell otthon maradni

Garamvári Gábor két évvel ezelőtt költözött Pécsről Budapestre, elmondása szerint egy nehezen meghozott döntést követően. Színházi fotózással foglalkozott, ami teljesen beszippantotta, „mára inkább a mindennapi élet megfigyelése az, ami szórakoztat”. Zavarja, hogy azt látja, több minden úgy zajlik Budapesten, mint a rendszerváltás előtt, de tetszik neki, hogy „örökre beszorult a város kelet és nyugat közé, amitől izgalmassá válik, de lehet hogy ez egy tősgyökeres budapestieknek már fel sem tűnik”.

A lenti sorozat egy nap alatt készült, "a miértje alapvetően az, hogy szerettem volna bebizonyítani, hogy azért, mert esik az eső, nem kell otthon maradni".

Előbb jön Garamvári Gábor szövege, utána a hozzá kapcsolódó kép, melyek mindegyikén előfordul több-kevesebb sárga szín. (Több kép tőle itt és itt.)

Parlament: mindig szerettem volna egy olyan képet készíteni a Parlamentről, ami eltér a sablonos megjelenítésétől és teljesen egyedinek számít. Talán sikerült.

Garamvári Gábor Parlament

Rákóczi híd: azt hiszem, gyalogos forgalomra a legkevésbé igénybe vett híd, de mégis van olyan pillanat, amikor fotogén arcát tudja mutatni.

Garamvári Gábor

Zöld Pardon: egyszerűen kihagyhatatlan esőben egy béka lefotózása!

Garamvári Gábor

Hajózás-Szabadság híd kombó: a dunai hajó(ká)zás szerintem feketebárány a budapestiek életében. sosem értettem, hogy miért, hiszen annyira egyértelműnek tűnik.

Garamvári Gábor

Bem rakpart: gyalogosokat fotózni általában nem túl szórakoztató, de van olyan amikor ők is pont jókor vannak jó helyen.

Iskola utca: a kacsa majdnem olyan mint a béka, ha már vízről van szó. Érdekes módon ezen a napon ez is előfordult.

Halászbástya: sokat gondolkoztam rajta, hogy mennyi ideig kellene várni arra, hogy egy sárga esernyős ember lemenjen ezen a lépcsőn. Most már tudom: 10 másodpercet.

Garamvári Gábor

Budai vár: az éppen arra járó sárga útikönyves turistákat leszámítva a képről, kinek tűnt már fel, hogy a kapun túl sárgák a macskakövek?

Garamvári Gábor

Bazilika: ha nem árulnám el, hogy hol járunk, akkor nem hiszem, hogy túl sok ember felismerné, hol is vagyunk Budapesten.

Garamvári Gábor

Fotók: Garamvári Gábor

(Ide kattints, ha követni szeretnéd blogunkat!)

Tovább


Kis bepillantás a négyes metróba - mozaikfilm

Több, a négyes metró megállóin dolgozó cég közös promóciós videója ez, mely a leírás szerint a "metróépítés varázslatos földalatti világába" kalauzol. Sok szó esik a mozaikburkolatokról, készítésüket meg is mutatják a filmben. Vannak benne unalmasabb és izgalmasabb részek, de a legjobb, hogy egy-két megállót szépen meg lehet nézni. Vagy ahogy a készítők írják, aki ráklikkel a videóra, "az elsők között láthatja, milyenek is lesznek az egyes állomások".

Mint kiderül, egy Kodály-mű dallamának a kottáját is kirakják az egyik megállóban. Hogy spoilerezzünk kicsit: a kottamozaik a Kálvin téren lesz.

(Ide annak érdemes kattintani, aki nem akar lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Dolgok, amiket jó eséllyel nem tudtál a Lánchídról

Széchenyi István soha nem ment át a Lánchídon, melynek létrejöttéért annyit küzdött, a pillérek nem egészen függőlegesek, van bennük egy trükk, melyet ügyes optikai csellel palástolnak, az pedig egy új jelenség, hogy a turisták lakatokat zárnak a hídra. Török András, aki évtizedek óta kutatja Budapestet - és rögzíti kutatásait például a Budapest könyvben-, mindezeket felfedi új e-könyvében, melynek a címe A Lánchíd mai fénytörésben.

oroszlán nyelve lánchíd

Bizonyító erejű kép (Fotó: Magócsi Márton)

Nyilván az oroszlán nyelvéről is szó esik, egész pontosan arról, hogy mi igaz a nyelvről szóló városi legendából. A többi érdekességet bárki elolvashatja a könyben, remek vasárnap esti olvasmány. A szerző a helyszínen mutatta meg a legérdekesebb dolgokat (érdemes kitenni nagyba):

(Ide annak érdemes kattintania, aki a jövőben nem akar lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Akkor tehát mi merre?

Az újévben is folytatjuk képrejtvény-sorozatunkat: az első ez a zavarbaejtő fa, ami a Normafánál áll. Én hobbitúrázóként a hét jelzésből sajnos csak kettőt tudtam biztosan beazonosítani, ha a többit bekommentelné valaki ide vagy a Facebookra, azért nagyon hálásak lennénk (és hálából ideírjuk a nevét, ha szeretné).

Normafa
Fotó: Tuba Zoltán

UPDATE: Közben a Facebookon páran megfejtették a fát, eszerint föntről lefelé és balról jobbra haladva ez a magyarázat:

1. A legfelső az jelenti, hogy a zöld jelzés balra és jobbra folytatódik
2. Alatta a kék kör balra: körutat, sétautat jelez, amely ugyanide tér vissza
3. Mellette: zöld kereszt jobbra – a kereszt jelzés olyan átkötő vagy összekötő (ill. rövidítő) utat jelez, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet (azaz két sima jelzést köt össze)
4-5. A két m: a Mária zarándokút balra-jobbra folytatódik (A Mária út a Mariazelltől Csíksomlyóig vezető spirituális turistaút jelölése – többféle színben létezik)
6. Alatta szóban is kiírták, akinek a 4-5-ös nem lenne világos
7. A legalsó sárga a Szent Jakab zarándokút jele (El Camino), egy stilizált fésűkagyló

A Magyarországon használatos turistajelzések itt, itt meg az okosság, hogy miért néz ki így ez a fa.

Tovább


A legviccesebb felirat a BKV-n

Biztos megvan mindenkinek az a főleg a 80-as és 90-es években virágzó szokás, hogy sofőrbá félkézzel kezeli a buszkormányt, jó nő mellette áll részben vagy teljesen kitakarva a jobboldali kilátást, sofőrbá fél szemmel a forgalomra figyelve hanyagul osztja neki az észt és a végén mindenki elégedett. Ismertem olyan srácot, aki tinédzserkorában kifejezetten a buszsofőr mellett mindig áll egy jó nő-hagyomány miatt akart busz/trolisofőr lenni, végül közgazdász lett.

Úgy tűnik, az Ikaruszokkal együtt ez a szokás is eltűnt, ráadásul a buszokon szigorú feliratok - néha a busz aljába felrajzolt sávokkal kiegészítve - jelzik, meddig merészkedhet az utas. Az urbánus népművészet néha azért behoz egy kis nosztalgiát, íme (ha valaki nem tudná elolvasni a jobb oldali kiegészítést: Ez 18-40 év közötti hölgyekre nem vonatkozik). Inkább nem írom le, melyik buszon lőtte Eszter ma reggel a fotót, de ha kiderül, BKV/K, lécci ne távolítsd el a feliratot!

Fotó: Nádori Eszter

BKV felirat

(Ide akkor kattints, ha nem akarsz lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Jövőre végre csatlakozni kéne ehhez a mozgalomhoz!

Vasárnap volt a No Pants Ride (kb. Nadrág nélküli metrónap), ami 2002-ben indult New Yorkban, de 2014-ben már ötven nagyváros részt vett benne - például Prága is. A lényege az, hogy január közepén nadrág / szoknya nélkül, alul csak fehérneműben metróznak a mozgalom résztvevői. Elképesztő muri, mivel benne van annak a lehetősége, hogy letartóztatják az embert.

Az első videóban a bostoniak nagyon profi (és hosszú) videója a mozgalomról, a második a tavalyi New York-i eseményről szól. Az idei videók ide kattintva nyílnak, itt pedig egy történelmi áttekintés a kezdetektől.

via

Tovább


Ez történik a kidobott karácsonyfájával

Évente kb. 500-600 ezer fenyőfát szállít el a vízkeresztet követő egy hónapban az FKF. A kidobott karácsonyfákból távhőt és villamosenergiát állítanak elő. Budapesten 250 kijelölt lerakóhely van, melyeket kimondottan az exkarácsonyfák számára hoztak létre. Egy szezon alatt a célirányosan a fákra szakosodott kocsik kb. 200-250 tonnányi fenyőt gyűjtenek be csak Budapesten, ezen felüli az a mennyiség, amit a kukák mellé rak ki a lakosság. Mudra László fotográfus vízkereszt után követte végig a fővárosi fenyők utolsó útját a gyűjtőponttól a rákospalotai hulladékégetőig. Katt a képre!

Fotó: Mudra Lászlókarácsonyfa

(Ide kattintson, ha a jövőben nem szeretne lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Aktuális szembenállások vidék-Budapest témában

Nagyon vicces értekezés, melynek Mécs János jogász-politológushallgató a szerzője. Csak az olvassa el, aki bírja a humort, nem szokott minden szirszaron felháborodni és kedveli az ún. fiatalos trágárságot. A Cinkről nyúltuk. Íme:

gellérthegy

A képen nem Mécs János látható, még csak nem is egy vidéki idill, hanem a Gellérthegy fenyegető nyaralói 1909-ben (Forrás: Fortepan)

Mécs János: Vidékiek

istenkém, hogy rühellem a vidékieket, pedig nem kellene szegényeket, mert liberális vagyok meg minden, szóval melegek,cigányok, hajléktalanok, meg egyébként mindenki okés, na de a vidékieket nem tudom megszokni.

ahogy jönnek a csütörtök tíztől megtartott szemináriumra és már messziről lehet hallani ahogy a gurulós bőröndjük kereke ugrál a járólapok illesztésénél, én már ilyenkor tudom, hogy ez a nap is el van baszva, jönnek a vidékiek, hömpölyögnek be a terembe, hujjongatva, az ember már a saját gondolatát se hallja.

sok idegesítő dolog van a vidékiekben, ha az ember számbaveszi nem is egyszerű a végére érni a sornak. először is, a vidékiek pestnek hívják budapestet. ez olyan, mintha a laptopot csak topnak hívnánk, vagy mondjuk new yorkot yorknak, ami ugye egészen mást jelent, és nem véletlenül lett 1872-ben, vagy fasztudja mikor budapest, mert így hívják, buda és pest. az ember ezen persze gyorsan túllendülne, mint mikor találkozik a barátnője egyik legjobb barátnőjével, akiről kiderül, hogy imádja a musicaleket, meg amúgy ő nem szeret olvasni, inkább megnézi ha van film is belőle, vagy ha valami elsőre jófejnek tűnő emberkéről kiderül, hogy jobboldali, hát van ilyen, az ember még se élhet elefántcsonttoronyban.

talán az egyik legidegesítőbb dolog az, hogy a vidékiek azt hiszik, hogy ha jól kiismerik budapestet, akkor majd "pestinek" tűnnek. hányszor volt, hogy kérdeztem a telefonban, hogy "na és hol vagy?" és a másik meg mondta, hogy jaja itt vagyok a "rottembíler utcában". de az igazi budapesti pont arról ismerkszik meg, hogy nem ismeri budapestet. mi nem ismerjük ezt a várost. én szerintem tizedikes koromban voltam először a kálvinon, az egyetem első évéig azt se tudtam, hogy hol van az astoria, erre meg rottembíler utca, hát a faszom se tudja, hogy hol van. Moszkva tér, óra alatt. Vagy mondjuk margit híd, azt azért ismeri mindenki. na mindegy. egyébként ehhez kapcsolódik, hogy a vidékiek nem csak budapestet ismerik, hanem az egész országot. én egy borongós őszi napon feleltem katinéninél a megyeszékelyekből, de részemről az ország nem budapesthez tartozó részéről elmondtam amit tudni szeretnék, mert tényleg, húsz kilométerre félegyházától, na ezt most faszom se fogja végiggondolni, meg amúgy is csak egy dolog számít, hogy bkv visz oda vagy máv, aztán onnantól kurvamindegy. persze kivétel a balaton, de az nem is vidék tulajdonképpen, hanem budapest üdülő külterülete, mert persze vidékiek laknak ott, de budapestiek használják, tehát mintegy nagykövetségként idegen elemet képez a vidék testében.

itt el is érkeztünk a vidékiek legidegesítőbb tulajdonságához, mégpedig ahhoz, hogy folyton versenyeznek egymással, hogy melyikük otthonnak csúfolt porfészkében laknak többen. na de ennek mi értelme van? meg egyáltalán, ki a faszt érdekel? "Kecskeméten már 140 ezren laknak, de emelkedik, pár éven belül megelőzhetjük Pécset!" Hát de ki nem szarja le, hogy hányan nyomorognak a pusztába felhúzott panellakásban? Mexikóvárosban vagy tízszer annyian laknak mint budapesten, mégis előbbi a világ segglyuka, utóbbi meg budapest. nincs ennek semmi értelme. A másik meg, hogy kinél van nagyobb templom, kinél van magasabb ház, melyik a legrégebbi épület. szörnyű, tényleg, ilyenkor mindig magamat sajnálom a legjobban, ja meg igen, hogy van e mozgólépcső! mozgólépcső! parasztok. aztán ott vannak azok a kurva idegesítő kifejezések. "na ezen nagyot aszaltunk" aszaltunk? tényleg? meg sezlony, ezt máig se tudom, hogy mi a szart jelent, ja meg kecskecsöcs. ja meg "á, ő sokkal magasabb tőlem", tényleg, recseg ropog szerencsétlen nyelv, szerencsére ezeket mindig elég hamar elfelejtem, isten áldjon ezért a tehetségemért, az ilyen faszságok gyorsan távoznak törékeny kis testembőlna mindegy, nem is folytatom, az ember csak felbassza magát ezeken a dolgokon, nincs mit tenni, a gazda bekeríti telkét, masszív tölgyfa ajtót kell venni, kicsit feltekerni a hangerőt, aztán az ember ázik kicsit a kádban és már el is felejtette, hogy mennyi vidéki van ebben az országban

Itt egy korábbi - videós! - összeállításunk a témában, amiben nagyon aranyos vidéki emberek vágnak vissza:

Tovább


Nézegessünk együtt ködös képeket! Ködverseny!

Egész nap olyan sűrű volt, hogy még a repülők se szállhattak le mind Ferihegyen. Most már kicsit több látszik a városból, mint reggel, amikor a Margit hídról csak a korlátig lehetett ellátni.

Pompás képe van a pénteki ködbe borult Budapestről, amivel nagyon elégedett? Ha egy kicsi is látszik rajta valami - és azt művészi/absztrakt/vicces módon örökítette meg -, küldje be (annyira sok képet kaptunk, hogy legnagyobb bánatunkra már nem tudunk többet feldolgozni szombat késő este. Egyrészt nagyon köszönjük, másrészt lesznek még hasonló alkalmak, reményeink szerint apró nyereményekkel). A mailünk (más érdekes kép és észlelés számára): bpluszp@gmail.com.

köd lánchíd

Lánchíd az MTI-fotósának képén

köd híd

Totál rémisztő, egyben pazar fotó az Északi összekötő hídon, Huba Mátyás készítette

északi összekötő

Ugyanaz a híd a narancssárga színű péntek éjjel - Vörös Gergő küldte

sirály köd

Még egy Huba Mátyás-fotó a Római fürdőnél

köd parlament

Soha nem nézett ki ilyen sejtelmes-misztikusan a - kicsit oldalra billenő - Parlament. Köszönjük, Joe Newmann.

hajó köd

Voltak pillanatok, amikor csak ennyi látszott a Batthyány térről. Érdemes a bal felső sarokban repülő madarakat is szemügyre venni Toók Gabriella fotóján

keleti

Pálinkás Szűts Róbert punkfotós kedvelt témáját, a Keleti pályaudvart örökítette meg

híd

Erzsébet híd, amint a semmibe vész. Bacsa Péternek köszönjük a csodás hangulatú képet.

Tovább


Reblog