Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hidegek a fűthető kövek a körtéren

Hidegek a melegítő kövek a Móricz Zsigmond körtéren.  A fűthető, kavics formájú kövek még a 4-es metró beruházásának előkészítő ütemében kerültek ki a körtérre. A Gaz de France nemzetközi pályázatán díjazott Szőllősy Barbara és Pyka Zsolt által megálmodott fűthető óriási kavicsokat 2002-2003-ban, az akkori főpolgármester jóváhagyásával és a Főtáv Zrt. által kiépített, a Fehérvári úti távfűtővezetékről bekötő vezetékekkel télen még üzemeltették is.

A természet közeli kavicsformából kibontott, egyszerre organikus és modern külalakú utcabútorok funkcionális értelemben olyan „közösségi tárgyak” amelyeket találkozási pontként, várakozó-, melegedő- és pihenőhelyként lehetne használni. A kövek a külső hőmérséklet változásának megfelelően melegednének fel olyan hőmérsékletűre, hogy mellettük állva még a leghidegebb téli napokon is el lehessen tölteni egy kis időt várakozással, beszélgetéssel.

A fűthető kavicsok távhővezetékről való üzemeltetése felvet ugyan takarékossági és fenntarthatósági, vagy az érintés útján terjedő fertőzések melegágyaként aposztrofálható problémákat. Ugyanakkor vitathatatlan lenne a melegítő kövek szociális, közösségi jelentősége, főleg a téli időszakban.

A lényeg az, hogy jelenleg a melegítő köveket nem fűtik.

Megpróbáltunk utánajárni az ügyben érdekelt szerveknél, hogy mi ennek az oka, de sajnos nem kaptunk választ. Csupán azt tudtuk meg, hogy a fűthető kavicsok üzemeltetéséhez sok mindenkinek lehet köze – Fővárosi Önkormányzat, Budapesti Közlekedési Központ, DBR Metró Projektigazgatóság és Eurout Kft. – de valójában senki sem érzi magát a kavicsok gazdájának.

Így elmarad a közösségi melegedés a körtéren, és még arra sem kapunk választ, hogy vajon miért is.

Tovább


Érdekességek a megújult Gombáról

Kedd délelőtt átadták a felújított Gombát a Móricz Zsigmond körtéren, ahova elmentünk, meghallgattuk, mit mond róla Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár és az építészek. Kiszemezgettük a legérdekesebb pontokat.

Móricz GombaÍgy nézett ki eredetileg (Forrás: Fortepan), aztán így:
és most ilyen (Fotó: MTI):
móricz gomba
Többi fotó: vb móricz gomba

* Újbuda 2013 tavaszán indított el egy projektet Újbuda Kulturális Városközpont Program (röviden KVK) néven. A projekt a Szent Gelllért tértől a Móricz Zsigmond körtérig tart. A közel 400 millió forintos beruházás felét az önkormányzat, a másik felét az Európai Unió finanszírozta.
* Az akcióterv egyik legnagyobb beruházása a körtéri Gomba rekonstukciója, a KVK-projektben a Gombán kívül még három projekt van: a B29 Galéria - már megnyitották -, a ma nyíló B32 Galéria és a Bercsényi út 7.
* A tervezők Szabó Levente és Gyüre Zsolt, ők nyertek ugyanis a felújításra kiírt tervpályázatongomba móricz

* A Schall József által tervezett épület 1942-ben, a háború alatt épült, a 60-as években drasztikusan átépítették (pl. trafók kerültek bele), a kétezres évek elején műemlékké nyilvánították. A felújításkor Schall terveit vették alapul. gomba móricz

* Az eredeti épületből - ahogy Szabó Levente fogalmazott - anyagi valóságában a szerkezet maradt meg, például a megtisztított oszlopok. Az átjárókban elhelyezett kőülőkék az oszlopokra emlékeztetnekmóricz gomba
* Az épület három, ún. körszimmetrikus cikkelyből tevődik össze, ezeket nagy üvegfelületek határolják. Az épület (milyen furcsa, hogy erre nem lehet írni, hogy ház) vasszerkezeten áll, erre került a konzolos tetőfödémgomba móricz

Tovább


Móricz visszatért a Móriczra

Azoknak, akik szeretik a szobrokat: Móricz Zsigmond, a kiváló prózaíró kb. négy-öt évi távollét után visszatért a Móricz Zsigmond körtérre. Így nagyjából ugyanannyi időt töltött távol a tértől, mint amennyit állt rajta, ugyanis 2004-ben állították a szobrot, majd 2008-ban szállították el.

moricz
Móricz Zsigmond szobra újra látható a Móricz Zsigmond körtéren a tujasorfal előtt Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A hivatalos közlemény szerint Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotását a Villányi úti és a Fehérvári úti villamosvágányok összekötése miatt - amely a 4-es metró beruházás részeként valósult meg - szállították el a térről. Nem ugyanoda tették vissza, ahol régen volt, hanem a Gomba elé, egy talapzatra. De hol vannak most az utcabútorok?

Móricz is back
A szobor az elszállításra várakozik 2008-ban (Fotó: MTI/Balaton József)

Tovább


Reblog