Az elmúlt hónapokban szinte mindennap újabb és újabb tűzfalfestménybe botlunk a belvárosi kerületekben.

Nyilván joggal, ugyanakkor kevesebb szó esik a hatvanas évek házgyári rendszerében épült panelek homlokzati felújításáról. Mind vidéken, mind Budapesten - talán a pályázati panelprogramnak köszönhetően - a Főtáv pályázatainak egyre több hőszigetelt, szürke színét elhagyó, színes panelházra bukkanunk. Ez jó. Kétségkívül enyhíti a nagy panellakótelepek depressziós hangulatát.

Az elmúlt évben Óbudán átadott Timár utcai panelházon a megszokott színes, kockás kifestésen túl egy jóval kreatívabb megoldással találkoztunk. A házfalán az aktív szabadidős tevékenységeket – bringázás, evezést, sárkányrepülőzést - propagáló rajzokat lehet látni. Visszafogott, nem uralkodó megjelenése mindenképpen üdítően hat a Tímár utcai panelsorok között. Vasvári István kivitelező elmondta, hogy a felújítás a lakóközösség, a kivitelező és egy, a házban lakó építész összefogásából a III. kerületi főépítész jóváhagyásával valósulhatott meg. A rajzok a ház földrajzi helyzetéből adódó és a sportos Óbudához kapcsolható rekreációs tevékenységeket népszerűsítik, a Duna menti bringázást, a Dunai kajakozást, a sárkányrepülőzést a Budai-hegyekben.

A panelházak felújításának kreatívabb kivitelezése külföldön egyáltalán nem ismeretlen tevékenység. Nagyon jók, és az itthoni házközösségek és önkormányzatok számára is jó példával szolgálhatnak a berlini, varsói, krakkói, párizsi, madridi vagy szöuli példák.

 

Berlinben a Friedrichsfeldén 22 000 négyzetméter nagyságú panelházfelületet festett ki a francia CitéCreation csapata. A szolidaritás című festmény apró részletekben ábrázolja az állatvilág, a fák és a lakók kapcsolatát.

 

A Lipcsében élő Maler Michael Fischer-Art a neubrandenburgi 32 méteres magas házra festett Színsziget című alkotás a keletről (Pomerániából, Lengyelország) érkező autópályát üdvözli ezzel a színes „mérföldkővel”.

Madridban egy 123 apartmanból, üzletekből, garázsból álló épületet teljes zöld felülettel újítottak meg.

Varsóban, a Jana Pawla II. utcában az ENSZ által szponzorált, bolognai művész által készített falfestményt nézhetünk meg.