Tegnap határozatot hozott az Erzsébetvárosi Önkormányzat, arról, hogy mi legyen a bulinegyeddel. Az Önkormányzati testület úgy határozott, hogy népszavazás formájában, a helyi lakosságra bízzák, hogy mi legyen a negyed éjszakai életével. Döntse el azt a nép, az Isten adta nép. A népszavazáshoz, persze nem sikerült időpontot csatolni, így a "neverending story" nem látható meddig tart, s a nesze semmi, fogd meg jól határozat  nem lesz egyelőre gyógyír a bulinegyedben élő lakosság folyamatosan levedző sebeire.
Ellenben, addig a kocsmák, továbbra is a megszokott módon zsigerelhetik ki a lakosság türelmét, az önkormányzat pedig még nyugodtan eladhatja az üresen marad önkormányzati helyiségeket. A belső kerület kormányzatközeli és a kocsmások lobbija jól teljesít.

bulinegyed belső-erzsébetváros kocsma turizmus D-day

A vendéglátósok kaméleon viselkedéséhez hasonló színváltása sokkal mélyebben érinti  a negyed kulturális életének fejlődését.
Nincs is olyan messze azaz idő, amikor Belső-Erzsébetváros épp kivakarja magát a sötét középkorból, a Klauzál térből használható rekreációs teret csinál, beenged pár kocsmát a foghíjtelkekre, üzletekkel, vendéglátóhelységekkel kezdi el élhetővé tenni a negyedet.
Az akkoriban megjelenő kocsmák, mint a Sark, a Szimpla, az Ellátó, a Sixtus, az egykori Mumus, a Kőleves étterem a Negyed, sőt a Belváros, olyan színfoltjaivá váltak, amelyek helyi és belvárosi lakosokra építve egyre nagyobb intenzitással vettek részt a városrész életében. Olyan melegséget, kulturális színfoltot kvázi akolmeleget teremtettek, amiből közéletet élő értelmiségi nem feltétlen akart kimaradni. Jelenlétükkel pont olyanná vált ez a városrész, amelyet egészségesen lehetett szeretni.

bulinegyed belső-erzsébetváros kocsma turizmus D-day

A tegnapi önkormányzati ülésen történt eseményeknek talán azaz egyik legszomorúbb tanúsága, hogy a buli negyed úttörő kocsmái, amelyek egykoron még a helyi lakosság kegyeit keresték és programjaikkal a demokratikus elveket képviselték, ma már a kormányzati köröknek beágyazott korrupt rendszert képviselik a nyereségeik megvédése végett. ÉS nem veszik észre, hogy azt a helyi intimitást, szerethetőséget már rég tönkretették, meghazudtolták s mi több a lakók szemébe hazudják, amit egykoron szerethettek bennük. Ma már a Szimpla, a Kőleves, az Ellátóház/kert, Fogasház/Instant stb. Sem más, mint egy olcsó turisztikai 'lebúj', aminek se íze, csak bűze. Halak, kik jól lubickolnak egy bűzős tengerben.