Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy fiatal lány árvízi naplója - irodalmár építőmunkással az árvízben

Ez itt egy vendégposzt, amit Pethes Ágnes írt, aki derekasan helytállt a zsákpakolásban. Egy csomó érdekesség és tanulság van az összefoglalójában. Például: "Az este fénypontja egy négyfős, cigány segédmunkás csapat rövid csatlakozása volt, akik egy közeli építkezésről ugrottak be segíteni". Egyikük közben verseket szavalt és elemzett csajozási szándékkal. 

2013. június 6. Újpest

Még hétfőn, június 3-án regisztráltam másodmagammal a Vöröskereszt hivatalos oldalán. A jelentkezésnél életkort, nemet, irányítószámot kellett megadni az elérhetőségeken túl, illetve kitöltöttük a megfelelő időpontokat és munka fázisokat, amelyekre menni szerettünk volna. Bár kaptam választ email-ben, csak bizonytalan faktorról jött a hír: ha lesz munka, értesítjük. Eközben a Facebook-on beindult Dunai Árvíz 2013 oldalon folyamatosan láttam, hogy emberek segítséget kérnek. Így végül megunva a várakozást szerdán egy biztosnak tűnő tipp nyomán Újpest Városkapuhoz mentünk délután 5-re. Itt a Csatornázási Művek embereit találtuk csak, akik gépekkel dolgoztak és nem kértek segítséget, de jelezték, hat után fel szoktak bukkanni fiatalok, velük talán tudunk egyezkedni. Így vártunk. Egy négyfős csapat meg is jelent és egy, a helyszínen megjelenő katasztrófavédelmis autóból kapott ásókkal és zsákokkal nekiláttak a munkának. Mi is csatlakoztunk, de a kérdésünkre, mi lesz a zsákokkal, ők sem tudták a választ. Végül kiderült, hogy a megtöltött zsákokat nem kell felpakolnunk a már kialakított védelmi vonalra, tegyük csak félre, egy autó majd jön értük, mivel erre a homokra másnap szükség lesz egy bemutatón a Roosevelt (mára Széchenyi) téren.

Magócsi MártonA képen nem a szerző van, illusztráció (Fotó: Magócsi Márton)

Időközben egyre több ember csatlakozott a munkához, akik mind a környéken sétálva látták meg a zsákolást, illetve egy család érkezett terepjáróval, gumicsizmában, feltehetően már felkészülve az önkéntes segítségnyújtásra.

Az este fénypontja egy négyfős, cigány segédmunkás csapat rövid csatlakozása volt, akik egy közeli építkezésről ugrottak be segíteni, főként azért, mert 6-1 arányban csak nőket láttak a lapátok és zsákok mellett. Hihetetlen tempóval dolgoztak, kettő keze alatt úgy égett a munka, hogy ha építkeznék, csak őket hívnám! Egy boldogan adogatta az üres zsákokat a kezünkbe, miközben sajnálkozott, hogy kevés itt a férfi. Egyikük pedig - aki fizikai munkát nem végzett - fél órán keresztül József Attilát, Csokonait, Radnótit szavalt egy szőke lánynak, elemezve is azonnal a versek jelentését, mielőtt a csapat elindult a 200 km-re található otthonukba.

Este 9-re már olyan sok jó ember gyűlt össze, hogy szinte már csak akadályoztuk egymást a munkában. Amikor a homok végül elfogyott és a katasztrófavédelem újfent visszatért embere megköszönte munkánkat, a csapat szétszéledt. 

Az egész teljesen szürreális volt. Buddhista gyakorlatnak pedig tökéletes.

***

A Vöröskereszttel azóta kétszer leveleztem, pontosan megírtam, mely napokon érek rá, akár 24 órában is és ha kell, önköltségen vidékre is lemegyek. Válasz erre nem jött. Szombaton kaptam egy telefonhívást tőlük, hogy látják, korábban jelentkeztem önkéntesnek, aznap tudnék-e menni segíteni? Hát szombaton pont nem, ahogy azt már 2x jeleztem. A regisztrációnak és a több csatornán folyó kommunikálásnak a Vöröskereszttel nem vettem hasznát. Ehhez képest vasárnap, amikor már órák óta nyomoztuk, hova lehetne menni dolgozni, megláttuk, hogy a Nyugatinál délután 1 óráig toboroznak. 

***

2013. június 8.

Tahitótfaluban pakoltuk a zsákokat, ahová HÉV-vel, majd stoppal érkeztünk, és este 7 után stoppal jöttünk el.

Tuba ZoltánIllusztráció (Fotó: Tuba Zoltán)

***

Nem értem, hogy a logisztika hogy működik? Nem először van árvíz. Budapesten tömegek mentek a Margit szigetre dolgozni, sok embert el is küldtek. Ismerősök engem kérdezgetnek, hogyan találtam helyet lapátolni? Szerencsével. Gyorsan kell reagálni a civilektől érkező információkra. 

A hivatalos szervekkel sajnos nem vergődtünk zöld ágra. Mindez azért furcsa, mert nem egy cunami jött. A korábbi évek áradásai miatt pedig pontosan lehetett tudni, hol lesz szükség erősítésre. 

Logisztikából önkéntesek és civilek ötös! 

Tovább


Pesti árvizek fekete-fehérben

A leghíresebb nyilván az 1838-as pesti árvíz, ami már csak a renegeteg emléktáblának köszönhetően is megmaradt a kollektív emlékezetben. És nyilván azért is, mert a károk hatalmasak voltak: a Duna magyarországi szakaszán összesen tízezer ház semmisült meg, körülbelül négyezer megsérült. Becslések szerint a kár 14 és 70 millió forint között lehetett, a 153 halálos áldozatból 151 pesti volt. Ha ekkora katasztrófák nem is fordultak elő, az előző évszázadot sem kímélték az árvizek. A Fortepanon van néhány kép (lazán kapcsolódó szál, hogy önkéntes munkatársat keresnek), itt pedig egy válogatás:

Fotók: Fortepan

árvíz1939. - V. kerület, árvíz a Belgrád (Ferenc József) rakpartnál
árvíz1940 márciusa - V. ker. Pesti alsó rakpart
árvíz
1964. - II. kerület Bem téri hajókikötő, háttérben a Gellérthegy

árvíz
1965. - V. ker. Vigadó téri hajóállomás

Ugyanaz
árvíz
1965. - V. ker. Pesti alsó rakpart és az Eötvös tér a Lánchíd felől
árvíz magritsziget
1965. - XIII. ker. Margitsziget
árvíz
1967. - V. ker. Belgrád rakpart
árvíz
Az 1838-as árvíz emléktáblája, melyet a IX. kerület Liliom utca 25. falán lehetett látni egészen 1977-ig, amikor is eltűnt

(Ha a jövőben nem akar lemaradni a posztjainkról, ide érdemes kattintani.)

Tovább


Reblog