Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Budapesten nem nyitnak az uszodák és a Dagályt is elhappolták

Budapesten nem nyitnak az uszodák a lakosság számára és a Nemzeti Sportközpontokhoz került felújított Dagály fürdő nyitásásáról is hallgatnak az illetékesek.

Tovább


Duna-parti kilátások

Lesz-e Budapestnek pezsgő életű, a lakosság és a turisták számára is használható belvárosi Duna-partja, amin sétálni is lehet?

Úgy tűnik, a fővárosi városvezetésnek eltökélt szándéka, hogy legyen.

A meghirdetett, Rak-park elnevezésű pályázattal a város felzárkózhat a hasonló adottságú európai városokhoz.

 

A Duna menti területek fejlesztéséről szóló fővárosi tanulmánytervben, illetve hasznosítási koncepcióban található ütemezés szerint a Duna-partok átépítése három szakaszban, a finanszírozási lehetőségektől függően valósulhatna meg.

 

Első ütemben a legfrekventáltabb partszakasz, a pesti belvárosi rész újulna meg, második ütemben a fejlesztés észak irányban folytatódna az épülő Dagály Úszóközpontig, tekintettel a 2017-es vízi világbajnokságra. A harmadik ütemben a budai oldalon a Kolosy tér és a Döbrentei tér közötti szakasz újulhatna meg.

A Fővám tér és a Kossuth tér közötti rakpartszakaszra a főváros nyílt tervpályázaton keresi a legjobb ötleteket. Olyan terveket várnak, amelyek figyelembe veszik a már felújított belvárosi közterületeket, és szerves kapcsolatot alakítanak a ki a belváros és a Duna között.

 

Budapest V. kerület-Dunafürdő (Forrás: egykor.hu)

A pályázat négy fő területet érint. A pesti alsó rakparton a Kossuth tér és Petőfi tér közötti autós közlekedés forgalomcsillapításával, a gyalogos és kerékpáros közlekedés figyelembevételével a közterületek megújítását kellene megoldani.

Kikötő a pesti alsó rakpartnál.
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Fotó:Klösz Györyg

A Duna-parti fő tér szerepét betöltő Széchenyi teret valahogy be kell kapcsolni a belvárosi köztérhálózatba, mindezt úgy, hogy a közúti forgalom ne sérüljön, ellenben gyalogos és kerékpáros útvonalakat kell kialakítani.  

Széchenyi István tér, szemben a Magyar Tudományos Akadémia, kb. 1889. Forrás:  Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Fotó: Klösz György

A harmadik elem a Duna vizére tervezett rekreációs, kikötői és vendéglátó funkcióknak, rendezvényeknek helyet adó úszóműrendszer kialakítására és a kapcsolódó kikötőhálózat megújítására vonatkozik. A Belgrád rakparton, megőrizve a jelenlegi forgalmi kapacitást, a közterületek megújítására és a nemzetközi hajóállomás újrarendezésére kell koncentrálni.

Tovább


Jókai védett kertjében is óriási károkat okozott az időjárás

Balesetveszély miatt átmenetileg nem látogatható a svábhegyi Jókai-kert. A szitáló eső fokozatosan ráfagyott a fákra, bokrokra, fűszálakra és rövid idő alatt csillogó "gyémánt-parkká" változtatta a területet. A jégréteg az éjszaka folyamán tovább hízott, és kedd reggelre már soha nem látott töréskárokat okozott az időjárás a védett természeti területen. A pár éve pályázati forrásból újjászületett kert fái a 2-3 cm vastag jégpáncél súlya alatt megtörtek, és a magasból lezuhanó - sokszor kar-, esetenként combvastagságú - ágak az alattuk levő növényzetet is tönkretették. 

 

Jókai Mór a kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - elhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített, és a szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenye- és diófákat ültetett. A ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi villa kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak.

Az író halála után a kert gazdát cserélt és fokozatos hanyatlásnak indult, és az épületet rossz állapota miatt lebontották. A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert. 

A Jókai-kert programjairól bővebben itt található információ.

Tovább


Egy igazi cukiság lesz holnap a városban: Dunaölelgetés

A Mindspace nonprofit szervezet arra kér minden Budapesten élő embert, hogy ne cicózzon tovább, hanem tegye azt, amit tennie kell, és fejezze ki szeretetét a Duna iránt. A Mindspace mindent elrendez, megszervez és elintéz, a vállalkozó budapestieknek csak egy negyedórát kell az életükből az Öleld meg a Dunát! akcióra szánniuk.

DunaDuna (Forrás: Wikipedia)

A Dunát május 8-án, csütörtökön kell megölelni. Ahogy a leírásban szerepel, a Mindspace a Danube Flow - Hív a Duna! rendezvénysorozat keretében valósul meg. A szervezők 2000 embert várnak, akik az Erzsébet híd és a Szabadság híd között egy emberláncot alkotva, egymás kezét fogva szimbolikusan ölelik majd meg a Dunát. Nincs más teendő, mint jelentkezni az eseményre, eljönni május 8-án este fél 7-re, és megszeretgetni a folyót.

A két híd közötti területet szektorokra osztották, a beosztás, illetve az eseményre való jelentkezés az eventbrite Öleld meg a Dunát címszó alatt érhető el. A résztvevők, amint elfoglalták az előre lefoglalt helyüket, a Mahart jóvoltából megszólaló hajódudára fogják meg és engedik el egymás kezét. A mega Duna-ölelés flash mob a tervek szerint negyedóráig tart majd.

Tovább


Játssz és nyerj ingyenes nyomozós játékban!

A Víz Világnapján, a Danube Flow – Hív a Duna! rendezvénysorozat keretében nyomozásra invitálja a Mindspace csapata az érdeklődőket, akik egy gyilkossági ügy felgöngyölítése közben Budapest rejtett kincseire is rácsodálkozhatnak. A B+P-blog (vagyis mi) is beszállt a játékba egy közös nyereményjátékkal. Nyerni pofonegyszerűen lehet, miközben nem kell lájkolgatni vagy emailcímmel regisztrálgatni, viszont két szerencsés olvasónk könnyen egy hajón találhatja magát! Később leírjuk, hogy hogyan. 

win

Mi a lényeg? A Duna-parti krimijáték során az érdeklődőket a szervezők egy játékos, városi nyomozásra invitálják, az önjelölt nyomozók egy meghatározott útvonalon, a kb. egy órás, kalandos séta során nemcsak az aljas, mindenre elszánt gyilkost leplezhetik le, de jobban megismerhetik a várost, és olyan szépségeket fedezhetnek fel, amik mellett korábban simán elsétáltak.

Hol és mikor? Március 22-én, szombaton van a találkozó a Batthyány téren, a 86-os busz és a Duna-part közötti szakaszon. A nyomozás a Mindspace állomásánál kezdődik, az érdeklődők 14 és 16 óra között jelentkezhetnek a versenyre. Minden Duna-barát kalandort és tudásra szomjas nyomozójelöltet szeretettel vár a Mindspace csapata.

És akkor hogy is lehet nyerni? A részvétel ingyenes, a helyes megfejtők között értékes és ötletes nyereményeket sorsolnak ki. És a legfontosabb! Mivel - ahogy írtuk - a B+P-blog kooperál egy jót a Minspace csapatával, kedves olvasóink külön nyereményjátékban is részt vesznek. Nem kell mást tenni, mint a helyszínre érkezve jelezni, hogy a felhívást itt, azaz a B+P-blogon láttad, és automatikusan a nyereményjáték részese leszel: mahartos hajóutakat sorsolunk ki, hogy hova, az még meglepetés.

Mi ez a Danube Flow – Hív a Duna! 2014? A Danube Flow egy tavasszal és nyáron megvalósuló, a Dunához kötődő városi programsorozat. A projekt és az általa szervezett események, rendezvények célja, hogy felhívja a figyelmet a várost kettészelő folyóra, bemutassa annak történelmét, felhívja a figyelmet értékeire, szépségeire. Az eseménysorozat harmadik éve valósul meg a Coca Cola Magyarország támogatásával.

Több infó itt! Aki pedig AMÚGY IS lájkolna minket, itt teheti meg!

Tovább


A Duna az év alighanem legmelegebb napján

Hétfő délután a negyvenfokos aszfalton elindultunk Észak felé bringával. A cél az első fürdésre alkalmas hely volt, végül csak a Római-partig jutottunk - itt készítettük ezt a néhány hobbifotót a Felliniben, ami még mindig a nyári Budapest egyik legjobb helye. Annyiban azért megvalósult a misszió, hogy láttunk egy 50 pluszos figurát, amint felpattan a söre mellől, belesétál a vízbe, és pár másodpercre el is merül (ő látható az utolsó előtti képen a kutya mögött, a kutya ugyanis beidegesedett a látványtól és utánaúszott).
(Fotók: vb)
Római
Római
Római
RómaiRómai

Tovább


Színes utcabútorokkal pimpelték fel a Duna-partot

A Valyo (Város és a folyó) Csoport immár harmadszor vág bele a Dunatanösvény nevű ingyenes, nyári programsorozatába Budapesten. Megnéztük az osztálytalálkozó hangulatú nyitóeseményt a 9. kerületi Nehru-parton, a videó után a mulatság képei:

A civil szervezet és önkéntes segítőik által készített színes utcabútorokon idén a Nehru-parton és a Lánchíd tövében lehet üldögélni, a Petőfi-híd pesti hídfőjénél interaktív fényinstalláció várja a látogatókat, valamint mobilapplikációs játékkal lehet felfedezni a belvárosi Duna-part szépségeit egészen őszig. (Ezen két évvel ezelőtt mi is végigmentünk, iszonyú nehéz volt hozzáférni a Dunához.)

Részletes infók a programokról itt.

Fotók: Hajdú D. András

Valyo
Valyo
Valyo
A lila-sárga színkombináció a legjellemzőbb
Valyo
ValyoValyo

Tovább


Egy fiatal lány árvízi naplója - irodalmár építőmunkással az árvízben

Ez itt egy vendégposzt, amit Pethes Ágnes írt, aki derekasan helytállt a zsákpakolásban. Egy csomó érdekesség és tanulság van az összefoglalójában. Például: "Az este fénypontja egy négyfős, cigány segédmunkás csapat rövid csatlakozása volt, akik egy közeli építkezésről ugrottak be segíteni". Egyikük közben verseket szavalt és elemzett csajozási szándékkal. 

2013. június 6. Újpest

Még hétfőn, június 3-án regisztráltam másodmagammal a Vöröskereszt hivatalos oldalán. A jelentkezésnél életkort, nemet, irányítószámot kellett megadni az elérhetőségeken túl, illetve kitöltöttük a megfelelő időpontokat és munka fázisokat, amelyekre menni szerettünk volna. Bár kaptam választ email-ben, csak bizonytalan faktorról jött a hír: ha lesz munka, értesítjük. Eközben a Facebook-on beindult Dunai Árvíz 2013 oldalon folyamatosan láttam, hogy emberek segítséget kérnek. Így végül megunva a várakozást szerdán egy biztosnak tűnő tipp nyomán Újpest Városkapuhoz mentünk délután 5-re. Itt a Csatornázási Művek embereit találtuk csak, akik gépekkel dolgoztak és nem kértek segítséget, de jelezték, hat után fel szoktak bukkanni fiatalok, velük talán tudunk egyezkedni. Így vártunk. Egy négyfős csapat meg is jelent és egy, a helyszínen megjelenő katasztrófavédelmis autóból kapott ásókkal és zsákokkal nekiláttak a munkának. Mi is csatlakoztunk, de a kérdésünkre, mi lesz a zsákokkal, ők sem tudták a választ. Végül kiderült, hogy a megtöltött zsákokat nem kell felpakolnunk a már kialakított védelmi vonalra, tegyük csak félre, egy autó majd jön értük, mivel erre a homokra másnap szükség lesz egy bemutatón a Roosevelt (mára Széchenyi) téren.

Magócsi MártonA képen nem a szerző van, illusztráció (Fotó: Magócsi Márton)

Időközben egyre több ember csatlakozott a munkához, akik mind a környéken sétálva látták meg a zsákolást, illetve egy család érkezett terepjáróval, gumicsizmában, feltehetően már felkészülve az önkéntes segítségnyújtásra.

Az este fénypontja egy négyfős, cigány segédmunkás csapat rövid csatlakozása volt, akik egy közeli építkezésről ugrottak be segíteni, főként azért, mert 6-1 arányban csak nőket láttak a lapátok és zsákok mellett. Hihetetlen tempóval dolgoztak, kettő keze alatt úgy égett a munka, hogy ha építkeznék, csak őket hívnám! Egy boldogan adogatta az üres zsákokat a kezünkbe, miközben sajnálkozott, hogy kevés itt a férfi. Egyikük pedig - aki fizikai munkát nem végzett - fél órán keresztül József Attilát, Csokonait, Radnótit szavalt egy szőke lánynak, elemezve is azonnal a versek jelentését, mielőtt a csapat elindult a 200 km-re található otthonukba.

Este 9-re már olyan sok jó ember gyűlt össze, hogy szinte már csak akadályoztuk egymást a munkában. Amikor a homok végül elfogyott és a katasztrófavédelem újfent visszatért embere megköszönte munkánkat, a csapat szétszéledt. 

Az egész teljesen szürreális volt. Buddhista gyakorlatnak pedig tökéletes.

***

A Vöröskereszttel azóta kétszer leveleztem, pontosan megírtam, mely napokon érek rá, akár 24 órában is és ha kell, önköltségen vidékre is lemegyek. Válasz erre nem jött. Szombaton kaptam egy telefonhívást tőlük, hogy látják, korábban jelentkeztem önkéntesnek, aznap tudnék-e menni segíteni? Hát szombaton pont nem, ahogy azt már 2x jeleztem. A regisztrációnak és a több csatornán folyó kommunikálásnak a Vöröskereszttel nem vettem hasznát. Ehhez képest vasárnap, amikor már órák óta nyomoztuk, hova lehetne menni dolgozni, megláttuk, hogy a Nyugatinál délután 1 óráig toboroznak. 

***

2013. június 8.

Tahitótfaluban pakoltuk a zsákokat, ahová HÉV-vel, majd stoppal érkeztünk, és este 7 után stoppal jöttünk el.

Tuba ZoltánIllusztráció (Fotó: Tuba Zoltán)

***

Nem értem, hogy a logisztika hogy működik? Nem először van árvíz. Budapesten tömegek mentek a Margit szigetre dolgozni, sok embert el is küldtek. Ismerősök engem kérdezgetnek, hogyan találtam helyet lapátolni? Szerencsével. Gyorsan kell reagálni a civilektől érkező információkra. 

A hivatalos szervekkel sajnos nem vergődtünk zöld ágra. Mindez azért furcsa, mert nem egy cunami jött. A korábbi évek áradásai miatt pedig pontosan lehetett tudni, hol lesz szükség erősítésre. 

Logisztikából önkéntesek és civilek ötös! 

Tovább


Villáminterjú a Dunában ácsorgó esernyős emberrel

Csütörtökön egy esernyős, aktatáskás, csokornyakkendős ember ácsorgott az áradó Dunában, a Margit hídnál. Többen lefilmezték, a rendőrök pedig egy „Rekordkísérlet vagy mi akar ez lenni?” –kérdéssel igyekeztek kitessékelni a vízből, ahonnan végül önszántából gyalogolt ki (lásd videó). Estére kiderült, hogy Juhász R. József performanszművész a rejtélyes figura. Csütörtökön éjjel is visszament a Dunába ácsorogni, ami után hazaérve hajnali 3-kor még megválaszolta villámkérdéseinket. Elmondja, miért álldogált a vízben, milyen érzés volt ez és kiderül az is, hogy a magyar online-közösség működését tanulmányozza az aktussal. Az esernyőjéről is szó esik.

Juhász R. József
Juhász R. József csütörtökön este is álldogált kicsit az áradó Dunában (Fotók: Juhász R. József Facebook-oldala)

Milyen indíttatásból gyalogolt esernyővel és aktatáskával a Dunába? (és miért éppen ebben az öltözékben?)
Performansz művészként az a dolgom, hogy reagáljak az eseményekre. Az árvíz egy ilyen esemény. A Margit hídnál napok óta rengeteg katasztrófa-turista nézelődik. Talán "A magyar út"-nak is nevezhetném az akciót, azaz a víz ellen a legtöbb esetben esernyővel védekeznek az emberek világszerte. Hát ezt tettem én is, a gond az, hogy most a víz lentről jön, de (magyarként) nem adom fel. Természetesen ez csak egy a lehetséges magyarázatok közül, melyeket a kommentekből raktam össze. Leginkább a kommentek érdekelnek a performansz kapcsán. Ez az akció legfontosabb eleme. Az, ahogyan egy online közösség reagál, miután szembesül egy szokatlan eseménnyel. Hogyan reagál, hogyan "kommentel", hogyan befolyásolják/alakítják egymás véleményét a résztvevők, hogy változik akár percről-percre egy kérdés vagy egy helyzet megítélése. Szándékosan nem volt meghirdetve az akció, és én sem fedtem fel a kilétemet. Érdekelt az a folyamat is, hogy hogyan működik együtt az online közösség, hogy nevet, hogyan ad okot, célt és értelmet valaminek, amiről semmi információja nincs. A médiagépezet működése is izgalmas téma. Most egy hosszabb folyamat kezdődik, amíg a több ezer kommentet, megosztást, bejegyzést összegyűjtöm, a fotókat rendszerezem majd ezek után egy kiállítás formájában bemutatom.


Mennyi ideig ácsorgott a vízben és ez milyen érzés volt?
Június 5-én (szerda) este 8 kor mentem be először. Mindig ugyanarra a helyre megyek. Kb. 10-30 percet töltök ott. Hideg és szomorú érzés volt.

Mennyi idő múlva bukkantak föl a rendőrök?
A rendőrök kb. 25-30 perc után bukkantak fel.
Juhász R. József
Miután kigyalogolt a vízből, mi történt?
Miután kigyalogoltam, igazoltattak, de mivel a vízbe nem vittem magammal igazolványt, ezért hazavittek (ezúton is köszönöm nekik). Közben arról beszélgettünk, miért álltam a vízben és mi volt ezzel a célom. Először még megpróbáltak valamilyen ürüggyel megbüntetni (tipikus: rendőr-büntetés). Miután elmondtam, hogy performansz művész vagyok és ez egy művészeti akció, elköszöntek.

Amikor nem az árvízben ácsorog, mivel tölti az idejét? Úgy tudom, művész.
Performansz művészettel foglalkozom a legtöbbet, 1987 óta. De eddig megjelent öt verseskötetem is, kiállításaimon interaktív hang-installációkkal vagy performansz instalációkkal foglalkozom, továbbá művészetszervezőként a Kassák Intermediális Kreativitás Központot vezetem és 25 éve szervezek Transart Communication néven performansz művészeti fesztivált Érsekújvárott és más városokban.
Juhász R. JózsefJuhász R. József csütörtöki performansza
Juhász R. József

(Ha a jövőben nem akar lemaradni posztjainkról, ide érdemes klikkolni!)

Tovább


Pompás cuccok Budapestről és máshonnan

Itt most össze lesznek keverve a hét budapesti érdekességei (nyilván a teljesség igénye nélkül) más nagyvárosok érdekességeivel. A nem budapesti résznek az a lényege, hogy alkalmanként összegyűjtünk olyan linkeket, amik tetszetős nagyvárosi érdekességre mutatnak. Az egyetlen rendezőelv, hogy valamiért klassz legyen és tessen.  

1. A héten Mark Zuckerberg kapucnispulóveres milliomos és felesége rendezett egy klassz kergetőzős testedzést a magyar sajtónak, amiből mindenki derekasan kivette a részét a 444 észlelése után. Még pár ilyen, és nem lesz többé túlsúlyos fotós vagy videós a honban.

2. A legjobb szerintem mégis inkább az a pillanat volt, amikor egyszerre úszott a Duna vízén vitorlás, busz és hajó. Hamar meglett a szokatlan jelenség magyarázata. Kiderült, hogy motorral felszerelt vitorlások bármikor közlekedhetnek a Dunán. A hajók az SVSK (Siófoki Vitorlás Sport Kör) 15-ös jolléi voltak, akik néhány nap alatt Gönyűtől Bajáig vitorlázták végig a Dunát. (Amúgy a vitorlásokat meg elsőként Szigeti Péter szúrta ki.)
Dunán hajó-busz-vitorlás

3. És akkor most London: a Peggy Lee Loves London-blog voltaképp egy válogatás Katrina Leskanich énekesnő kedvenceiből, főleg a kutyáján keresztül bemutatva őket. Van itt kedvenc étel, pub, helyszín, park, street art stb. Katrina Leskanich a Katrina & The Waves frontembereként lett ismert, az ő slágere a 80-as évekből a Walking on Sunshine és az Eurovízió-győztes Love Shine A Light. Peggy Lee amúgy egy uszkár, a sorozatból pedig könyv is készült.

Peggy Lee

4. Ez pedig egy remek példa arra, hogy nem kell elherdálni a munkanélküliséggel keletkező szabadidőt. Miután egy bizonyos Brandon Stanton elvesztette chicagói állását, átköltözött New Yorkba és 2010 nyarán elkezdte a Humans of New York (HONY) nevű blogot. Időközben majdnem 800 ezer követője lett a Fácsén, és a blogból egy 300 oldalas, négyszáz színes fotót tartalmazó könyv is készül, ami októberben jelenik meg. Ötven élettörténetbe mélyebben is belement, itt olvashatók.
via

5. Végül egy városrészes ágynemű, ha valaki álmából felriadva is tudni szeretné, hogy Amszterdam mely kerületében van.

ágyneművia

(Ha nem akar lemaradni egyetlen posztunkról sem, ide érdemes klikkolni!)

Tovább


Reblog