Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Nyugati tér 13 pillanata

A város emblematikus terét 35 év után újították fel. Az egykori Berlini, Marx majd Nyugati téren nagy változás nem történt, de láthatóan nagyobb lett a zöldfelület, nőtt a térszint, keskenyebb lett a lépcsősor. A Nyugati tér mostani változásairól az Origo cikkében olvashat bővebben, itt most a tér legérdekesebb, legfontosabb pillanatait gyűjtöttük össze 13 képen. 

1.) A Teréz körút építése 1877-ben.

Forrás:  Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

2.) Amikor még volt zöld része is a térnek. A Nyugati pályaudvar indulási oldala a Teréz körút felől nézve, a mai Eiffel tér. A felvétel 1880-1890 között készült.

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

3.) A Nyugati tér, szemben a pályaudvarral.

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

4.) A nagykörúti próbavillamos végállomása a Nyugati pályaudvar előtt.

Forrás: Fortepan

5.) Berlini tér, 1931, az akkori órával.

Forrás: Fortepan


6.) A német óriásléghajó, Graf Zeppelin léghajója úszik el a Nyugati tér Szent István körúti részénél  1931. március 29-én, csepeli leszállása előtt.

Forrás: Fortepan

8.) A szovjet csapatok ideiglenes kivonulása 1956-ban a Marx téren át az Ilkovics büfé előtt.

Forrás: Fortepan

9.) 1952-ben, a későbbi buszpályaudvar helyén a Westend ház és felrobbantása.

Forrás: Fortepan

Forrás: nol.hu

10.) 1962-ben egy vasúti szerelvény tolatás közben elszabadult, és - áttörve az állomáscsarnok üvegfalát - a körútra sodródott.

Fotó: Mikó László/MTI

11.) A Nyugati pályaudvar oldalában, a West End ház helyén épült rakodóterület, buszpályaudvar.

Forrás: Fortepan

11.) A Marx téri felüljáró és a Skála Metró építése 1980-ban. A felüljáró építéséből legenda lett. A hidat két oldalról kezdték el építeni, és amikor közelített egymás felé a két oldal, egyre láthatóbbá vált, hogy a híd nem fog összeérni. A történetből közkedvelt médiahír lett. A híd tervezője, Wellner Péter tervezte Magyarország legnagyobb hídját is, a Kőröshegyi völgyhidat. 

12.) A West Balkán nyitás előtt, amelyet a három diáklány halálával végződő tragikus baleset után bezártak. 

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

13.) A frissen felújított tér.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Tovább


Rufus Wainwright a Skála Metróról tweetelt

Oké, nyilván azért, mert ő is rajta van plakáton (bal lent), de így is vicces, hogy pont ezt a böszme épületet tette ki egész Budapestről. A tegnapi müpás koncertjén amúgy arról tréfálkozott a kiváló dalnok, hogy a Gellért fürdő olyan volt, mint egy trip, a fürdőzés-szaunázás szuperül belőtte a séróját, és a kép szerint volt egy kis városnézésen is.

Rufus Wainwright

Tovább


Nálunk is megjelentek a lebegő emberek!!

Az elmúlt egy órában készítettük ezt a gigabréking képet egy levegőben ülő férfiról a Nyugati téri aluljáróban, aki olyan pózba volt merevedve, amilyenbe egy hagyományos izomzatú ember nem tud. Két hete a Vajdahunyad váránál tűnt fel egy eggyel klasszikusabb változata, a boton támaszkodó lebegő ember, csak nem fotóztam le (kb. ilyen volt, csak nem lebernyeg, hanem köpeny és rémisztő maszk volt rajta). Ilyen figurákat amúgy évek óta lehet látni mindenhol a világban, de Budapesten csak az utóbbi hónapokban jelentek meg tömegesen.

Fotók: Pályi Zsófia

A több száz éves trükkről amúgy elég sok leleplező videó és leírás készült, amiket egy gyors google-özéssel pillanatok alatt meg lehet találni. A magyar lebegőművészeknek viszont nem én akarom elvenni a kenyerét, úgyhogy nem linkelem be a leleplező videót (akit érdekel, az pl. az India levitation trick keresőszavakkal pikk-pakk megtalálja).

(Ide akkor klikkeljen, ha követni szeretné blogunkat!)

Tovább


Papírforgókat applikáltak a Nyugati felüljáró oszlopára

Remek időzítéssel, a szupernyomasztó novemberi időjárás kezdetén jelentek meg ezek a színes papírforgók a Nyugati téri felüljáró egyik oszlopán, a TE-felirat köré applikálva. Nem tudom, direkt van-e így, de messziről faleveles installációnak tűnik, mint amikor a borostyán benő egy falfelületet.

Fotók: Pályi Zsófianyugatinyugati

Az oszlopokat még három évvel ezelőtt az 1000% csoport festette be a Placcc fesztivál felkérésére. A felüljárót tartó hat oszlopra hat személyes névmást festettek (korábban itt írtunk erről), most pedig ismeretlenek pimpelték tovább a remek public art alkotást.

Ha az alkotók szeretnék felfedni magukat, és válaszolni nekünk az ezt így hogy? kérdésre, írjanak: bpluszp@gmail.com. Hopp, levelet kaptunk, kiderült, kik az alkotók: a Budapesti Origami Club tagjai hajtogatták és tették fel a papírforgókat az Origami Világnapok okán. Nem hagynak kétséget arról, hogy tettükkel elérték céljukat: "a Gulyás Anikó vezetésével megvalósuló projekt tényleg színesíti a környezetet" - áll a levélben. (Pedig öt perccel ezelőtt még rá tippeltünk.)

Nyugati

(Ide kattintson, ha nem akar lemaradni posztjainkról!)

Tovább


A Nyugati téren keresse a Sziget látogatóit!

Ilyen ma föntről a Nyugati tér, miután a több ezer külföldi fiatal elhagyta a Sziget fesztivált. A fotókat készítő Szabados Balázs a Sziget+1 nap címet adta a képeinek, és még ennyit írt a helyzetről: "gettóznak az aluljáróban is meg mindenütt". Mármint a nyugati fiatalok a Nyugatinál (elnézést). Amúgy nem tisztára olyan, mintha egy szervezett flash mobot nyomnának?
Nyugati pályaudvarNyugati pályaudvar
Fotók: Szabados Balázs
Update: itt vannak a hátrahagyott romok is. Asszem az önkéntes szemétszedők még útban vannak a Szigetről:
nyugati

Tovább


Reblog