Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gerillasörfőzők, önmutogató designerek, javítgató önjelöltek, fenntarthatóság! Hétvégi programajánló

Péntek este Bábok éjszakája lesz a Holnemvolt Parkban. Egy éjszakára hamisítatlan mesevilág költözik a régi vidám park területére. Lesz biciklin érkező miniatűr cirkusz, Babszem Jankó és a három kismalac, apró és óriásbábok.

Ezen az estén az A38 hajón az Anima Sound System visszanyúl népszerű dub-reggae albumához, a Shalomhoz. A lemez huszadik születésnapja alkalmából az eredeti felállás többi tagjával együtt adják elő a lemez anyagát.

Gólyában pénteken a Vasárnapi gyerekek, szombaton a Balaton zenél.

A kulturgerillák, a gerillajóga és a gerillamarketing után megérkeztek a gerillasörfőzők. Péntektől szombatig lesz lehetőségünk megtudni, kik azok a gerillasörfőzők, honnan jöttek, mit akarnak? Ki az Rothbeer, Csupor, Horizont, Golem és Möszjö...?!

Nyit a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo kiállítás. A világ legjobb sajtó- és dokumentarista fotóit október 25-ig nézhetjük meg.

Elindul a Design hét 2015. A rendezvényhez kapcsolódóan számos kiállítás nyílik, például Haiku és csomók címmel Gera Noémi, Király Fanni ékszertervezők és Somogyvári Kata fotóművész közös kiállítása a MOM parkban. Lesz Home Sweet Home kiállítás, amely a következő kérdéseket feszegeti: hogyan válik egy fogalom tárggyá, hogyan szivárog be az otthonunkba a világ, hogyan válik mikrokörnyezetünk a társadalom tükrévé, és hogyan inspirálják a tervezőket a történelem nagy változásai? Az idei designhét díszvendége Spanyolország. Nyitott stúdiókat látogathatunk, betekinthetünk a BATTILA szemüveg manufaktúrába vagy a hajótervezésre és gyártásmenedzsmentre szakosodott EMBER Design stúdióba. Lesznek beszélgetések és még több, sok jó dolog.

A világon már igen népszerű és szimpatikus kezdeményezés, a Café Fusi két héten keresztül segít megjavítani elromlott kütyüinket a műszereinktől a ruháinkig. A bütykölésen túl filmvetítésekkel és egyéb kultúrprogramokkal gazdagítják a közös tevékenykedést.

Szombaton, szeptember 26-án Őszi Pagony feszt Bartos Erika új könyvével, az Eszterlánc mesezenekarral. Lehetőség lesz összeismerkedni Danny bá’-val, a világ legszórakoztatóbb tanár bácsijával és másokkal.

Az idén a Ráday utca is beáll az önmagukat reklámozó utcák sorába, és szombat-vasárnap a Ráday Feszt-tel vár bennünket. Az idén első ízben megrendezi a gitár ünnepét. A Nemzetközi Gitár Egyetemmel azt szeretnék elérni, hogy ez a nap minden évben a gitár ünnepe legyen. A hétvégén a gasztronómiai és kreatív élmények mellett a fesztivál fellépői között lesznek többek között: a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanulói és Pusztai Antal, Choose Cheese, Harmath Soma és Tóth Péter.

Az Óbudai Bornapokon az óbudai főtéren boros pavilonjai mellett fellép Harcsa Veronika zenekarával, a Bin Jippel, a Hot Jazz Band és a Budapest Bár is.

Az Ajtósi Dürer soron a Dürer rendezvényházban Art Expo Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár lesz. Az idén második alkalommal megszervezett rendezvényen olyan művészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, akiknek eddig erre kevés lehetőségük volt.

Caption

A Millenárisra beköltözik a Fenntarthatósági Nap, immáron nyolcadik alkalommal. Ez egy fesztiválkonferencia, ahol szakmai beszélgetéseket tartanak a fenntarthatóságról közszereplőkkel, művészekkel, ismert emberekkel. Kiállításokat, koncerteket rendeznek afterpartyval, ahol fellép a Dublic és szombaton este a Rotfront!

Fotó? Berta Zsófia

Szombat délután a Magyar Angelman Szindróma Alapítvány játékos pikniket szervez a sajátos nevelési igényű gyereket nevelő családok számára a Városligetben.

Este a Patyolatban a Metanoia Artopédia mutatja be Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára – tizennyolcadik variáció című előadását. „Az előadás a holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba, azt a Victor Klemperer, az irodalomtudós drezdai túlélő és szemtanú által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket.”

Vasárnap jönnek a szelíd motorosok a Hősök terére! Csak óvatosan közlekedjenek! A Gesztenyéskertben Halász Judit új lemezének bemutatója lesz, miközben ez a nap, szeptember 27-e a Kávé napja, korlátlan kávéivási lehetőségekkel.

Tovább


Hétvége a szolidaritás jegyében

Esős hétvége fantasztikus programokkal, nehéz választásokkal. Hova menjünk, hova is mehetünk?! Pénteken kiváló kiállítások nyílnak.

Fotó: Csoszó Gabriella

Érzékeny és fontos témát jár körbe Csoszó Gabriella az Éjjel-nappal 7ker csoport tagjaival, akik két napon keresztül fotózták a Király utca és a Klauzál tér környékét. Azt keresték, hogy melyek azok a helyi ügyek, amelyekben az önkormányzatnak lépnie kellene, és mit jelent ma roma fiatalként felnőni a „bulinegyedben”. A nyolc fotóesszé bemutatásának a helyszíne a Király utcai K11 Művészeti és Kulturális Központ.

Fotó: J.Nagy András

A Knoll galériában J. Nagy András Senki nem látta kétszer című kiállítása nyílik meg. J. Nagy András 2010 óta fotózza Budapest és más európai városok otthontalan, nemkívánatos utcai lakói életének jeleneteit saját építésű kamerájával. Az építészet, a fogyasztás, a szegénység, a hétköznap, a természet, a hanyatlás és az emberi lét elemei egyszerre vannak jelen a fotóin.

Ma megnyitott az ARC Magyar Álom című kiállítása is, ami szeptember 27-ig lesz látható.

Az ARC kiállítás szomszédságában egész hétvégén Főzdefeszt van, a legmenőbb street foodosok jelenlétével.

Elkezdődött a PLACCC fesztivál, immáron 10. alkalommal hekkelik meg a várost. 

Este, az A38 hajó tetőteraszán lép fel az egyik legeredetibb világzenekarunk, a Meszecsinka, amelyet a JaMese vezet majd fel. A koncerten részt vesz Karen Arutyunyan, a Deti Picasso és a Wattican Punk Ballet énekese is.

Photo  Balazs Turay – itt: in #MarchofHope.

2015. szeptember 12-a Szolidaritás napja: Budapesten az együttérzés helyszíne a Keleti pályaudvar lesz. Ez alkalomból fellép a jazz és afrikai zenei alapokat vegyítő Euro-African Playground zenekar, Katalin Burns népdalénekes, a Soulclap Budapest & Guests képviseli a hip-hop-soul-funk világát, és lesz még Ladánybene 27 és a jamaicai stílusú reggea-t játszó Riddim Colony is. Az esemény este 8-kor ér véget, utána egész éjjel hivatalos támogatóbuli lesz az Aurórában, kiváló DJ-kkel!

A képen látható ház David Karas munkája.


Valószínűleg csak véletlen egybeesés a szolidaritáshoz fűződő másik esemény, az utcajogászok bulija. Az utcajogászok már öt éve fogadják ügyfeleit a Blaha Lujza téren minden pénteken 3-tól 5-ig, a szerveződés a jövőben már egyesületként tudja majd segíteni a rászorulókat. Azutcajogász születésnapi bulin és támogatói napon megismerheted őket!

2015. szeptember12-én 16 órakor a Gallery Weekend Budapest keretében Beke László tart tárlatvezetést a Chimera-Projectben látható PostContemporary kiállításon. 

Szombat este a Cabaret Medrano lép fel a Pótkulcsban, Darvas Benedek meghívott berepülővel, aki majd a zongorán játszik.

Vasárnap zárul a Szentpétervári új akadémizmus című kiállítás, ebből az alkalomból izgalmas koncertekkel, többek között a Vostockkal és a Wattican Punk Ballettel várja a látogatókat a Ludwig múzeum szombaton este!

Vasárnap a 30 WizzAir Budapest félmaratoni után villa.korzó design vásár lesz a Barabás villában.

Este pedig a Keep Swinging Egyesület az utolsó nyári szabadtéri szvingtáncestjével zárhatjuk a hétvégét.

Tovább


A nyúlon túl paprikás is - A hétvége kilenc fesztiválja Budapesten

El lehet menni a hétvégén a városból, csak nem érdemes. Összesen kilenc, nem is akármilyen fesztivál kínálja a színesebbnél színesebb programjait.

Már elkezdődött az egyik korábbi posztunkban megírt MargóFeszt és az Ünnepi Könyvhét. A Vörösmarty téren szombaton tartják az irodalomrajongók hagyományos, társastáncos utcabálját.

A környezetvédelem világnapján, ma kezdődik a Liget Fesztivál az autómentes Városligetért. Három napra autómentes parkká változik a Városliget. Lezárják a Kós Károly sétányt, ahol ingyenes családi és gyerekprogramok, koncertek várják a Ligetbe látogatókat. Bemutatkoznak a Ligetben működő intézmények, többek között a Szépművészeti Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum és a Fővárosi Nagycirkusz. Gyerekeknek lesz kötélpálya, ability park, bringás bemutató, bábszínházi előadások és táncház Szalóky Ágival. Ingyenes koncertet ad Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, az Apacuka zenekar, az Iszkiri együttes, a Parno Graszt és még sokan mások.


Pénteken kezdődik a Tilos Maraton a rádió adománygyűjtő rendezvénye. A Dürer kertes rendezvény kilenc napon át, június 5-től egészen 13-ig kínál programokat. Természetesen lesz Tilos-adománypult, rengeteg fellépő a kerti színpadon, valamint a nagy- és kisteremben, DJ-k, koncertek, partik, szabad tűzön bográcsokban készült kaják, tematikus napok (családi-gyereknap, bringásnap, reggae-nap, dzsessznap, chillnap, világzenei, és roma nap), Robur stúdió, tombola. A mostani hétvégén színpadra lép többek között Mózes Tamara és Sütő Márton duó, a Song-óra Csoport, a Gentry Sultan és a Less Is More & Makrohang. Szombaton  a Kaldera, a Nagyvillany és Tilos Technopartival lehet elütni az időt. 
A vasárnap a Tilos családos, gyerekes napja, így aki nem a Belvárosi fesztivál Halász Judit-koncertjére viszi a gyerekét, az hozhatja ide az egész családját, mert nemcsak a Liget Fesztiválon lép fel Szalóky Ági, hanem itt is, de rajta kívül még szórakoztatja a népet Rolando Bűvész,  az Inner Garden, a Bujdosó Trió és a Moszkva Tér.

Az V. kerületi önkormányzat belvárosi fesztiválja is ma nyitja kapuit. A háromnapos nyárindító ingyenes fesztiválon parádés a fellépők listája. Pénteken Szatmári Juli, Irie Maffia, és Szűcs Judith-Aradszky László-Kovács Kati trió sokkolja a tömeget. A világzenei színpadon hallhatjuk és láthatjuk a már ritkán fellépő gyöngyszemet, a Zubolyt. A koncertek után pedig csenddiszkó Grabowskival, Sanyival, DJ Allstarzzal és sok mással. Szombaton jön a Belga, a The Carbonfools, a nosztalgia színpadon Horváth Charlie és Soltész Rezső is ott lesz. Vasárnap itt is családi nap, Halász Judit, Paprika Jancsi bábelőadás és más gyerekprogramok, esti jó koncertek Ivan & The Parazol, Magashegyi Underground és az Intim Torna Illegál együttesekkel.

Az Akváriumban meg a Brain Bar fesztiválon mondanak sokan okosakat. Hallgatni ér!

Szombaton lesz a Kórusok Éjszakája. Egy éjszakára kórusok koncerttermeivé válik a józsefvárosi Palotanegyed és a Pollack Mihály tér és környéke. Szemtanúi lehetünk az Acappella együttes rövid és szokatlan zenei performanszának, flashmobok és zenei játékok lepik el a Józsefvárost.

Vasárnap Judafest. Szerencsére ismét lezárják a Kazinczy utcát a Király és a Wesselényi utca közötti szakaszon. Az egykori Kereszt utca, ahol kóser húsüzemek, kóser éttermek, rézüzemek, kártyafestő műhelyek és kávéházak sorakoztak, egy napra szinte teljes hosszában szabadtéri színpadoknak és a zsidó kultúrához kapcsolható, színesebbnél színesebb programoknak ad helyet. Június 7-én egy napba sűrűsödik a belvárosi zsidó és bulinegyed kulturális és gasztronómiai legjava Mautner Zsófiával. Itt is ingyenes koncertek lesznek, gyerekprogramok, a régi zsidó negyed elrejtett zugait bemutató városi séták, instant 10 perces lengyel-, magyar-, jiddis-, hébernyelv-tanfolyamok, különleges ételek, italok és egész napos vásár várja az érdeklődőket.

Vasárnap indul a Gyereksziget is. Az első hétvégén Gryllus Vilmos-, Halász Judit- és a Makám-koncertek várnak mindenkit a színpadon.

És vasárnap délután 15 órától még Nyitott Műtermek délutánja is van. Az esemény fókuszában most a fővárosban található műteremházak, az AMA Ház, a Budapest Art Factory és Art Generation állnak. Három – térben egymáshoz közel található – alkotói közösség nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Tovább


Energikus zenei erőtér lesz Budapestből. Hétvégi programajánló

Az a helyzet, hogy szerintem a hét eseménye lefutott tegnap. Akua Naru és együttesének koncertje és a hajó közönsége a héten felülírhatatlanná vált.

Ha hiszek a hétvégi időjósoknak, akkor a beltéri programoké lesz a főszerep.

Egész hétvégén énekel az ország, legalábbis ennek a kórusprojektnek a hagyománya adta a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep ötletét. Ennek örömére négy kontinens több mint ezer énekesét látja vendégül a Müpa auditóriuma.

Egy másik zenei esemény, ami betölti az egész hétvégét, a II. Harmadik Ember Fesztivál, ami tulajdonképpen egy önszerveződő autonóm zenei és művészeti fórum. A fesztiválon kiadók, hanghordózók, könyvterjesztők és egyéb más fórumok találnak egymásra. A fesztivál két színpadon várja különböző zenészekkel a látogatókat, olyan együttesek állnak színpadra, mint a kanadai Nadja, a görög Calf, a Gentry Sultan vagy az Entrópia Architectúra. 

Péntek este a jó öreg  ef. Zámbó Happy Dead Band lép színpadra az Energy Workersszel a G3 Rendezvényközpontban. A Gólyában a Presszó Libidó Tangó várja a táncolni vágyókat.

Szombaton visszatér a bringa- és alkatrészbörze a Dürer kertbe, ami egyaránt jelenti a kerékpárok és a kerékpáralkatrészek vásárát és a közös szórakozást.

Ugyanezen a napon egész nap 15 éves a 30Y zenekar. Fél négytől a Mikszáth téren együtt zenél a zenekar Háy Jánossal, Likó Marcival, Egyedi Petivel és Grecsó Krisztiánnal. Utána a Parkban együtt ünnepelnek tovább a Cante Diem, a Popeye és a Kisavas Zenekarokkal.
A koncert után Bodó Marci és Anima DJ Set lett bekalkulálva.

Este a Kultiplex az Allnightbreakz egyik klubestje visszatér egy éjszakára, de immáron a Mikába. Régi klasszikus breakmuzsikák lesznek terítéken Vida G, Marka, Vida L. rezidensektől. 

Vasárnap az Akvárium Klubban ismét családi vasárnap lesz, ahol a fellépő zenekar a Rutkai Bori Banda lesz. A koncert mellett lesz még bábszínház, játékos programok, rajzverseny és KRESZ-pálya is.

Az OFF keretén belül csak vasárnap és hétfőn lesz lehetőségünk megnézni a Köztes Terek Hordozható Múzeuma című kiállítást a Müsziben. A Köztes Terek Hordozható Múzeuma egy nem konvencionális terekben bemutatható, nem szokványos közönségnek szánt képzőművészeti gyűjtemény. Tulajdonképpen egy olyan dobozparaván, amely a műtárgyak biztonságos szállítására, megőrzésére és bemutatására egyaránt alkalmas. Mobilitásának köszönhetően bármilyen kiállításra alkalmas. Bárhol eléri a közönségét, többnyire azokon a helyszíneken, ahol egyáltalán nem, vagy kevésbé szokás művészetről, nem-művészet-művészettel kapcsolatos kérdésekről beszélni.

Majdnem ugyanitt, csak egy kicsit feljebb, a Corvintető teraszán Palotai exclusive technoszettel áll a lemezjátszók mögé.

Este 19 órától Parti Nagy Lajos és Lukács József közös estje lesz a Nyitott Műhelyben. Az esten Parti Nagy Lajos irodalmi szövegire (mellé és hátterében) zenél a cimbalmos Lukács József.

Tovább


Hétszázezer lufival érkezik a 2. Rehab Critical Mass. Programok

Idén ismét lesz Rehab Critical Mass. Méghozzá vasárnap. A rendezvény, amely nem(csak) az „ép” emberekről szól, hanem azokról a hátrányos helyzetű emberekről is, akik mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben, mentálisan akadályozottan élnek vagy halmozottan sérült emberek. De persze nemcsak róluk szól, hanem rólunk is, akik közt élnek, és akik vagy tudunk velük mit kezdeni, vagy sem, vagy tudjuk segíteni őket mindennapi életükben, vagy sem.


De mindezt sokkal jobban megfogalmazzák az érintettek ebben a Belga feldolgozásban.

A Rehab Critical Mass szervezői egy közel 2 milliós csoportot segítenek az érdekérvényesítésben, kooperációs készségük fejlesztésében és össztársadalmi elfogadásukban.

Olyan embereknek segít, akik nem tudják egyenlő esélyekkel képviselni saját magukat, akik nem tudnak egyenlő esélyekkel részt venni a mindennapi életben.

A Rehab Critical Mass szervezői olyan akadálymentesítést végeznek, ami nemcsak az akadályok fizikai megjelenését, hanem a másképp gondolkodást is jelenti.

Az idei fesztivál erőssége az is, hogy nagyon színes kulturális, közösségi és fejlesztő programkínálattal várják a közönséget.

A rendezvényen fellép a Söndörgő, a Republic, a Gentry Sultan, a Rutkai Bori Banda, az Eszterlánc, Beck Zoli/30Y, a Hősök zenekarok és még sokan mások.

Önálló műsorral lép fel a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes. A Tánceánia Együttes-Artman Egyesület fogyatékosok közreműködésével mutat be egy előadást.

A koncertek és előadások mellett lesznek érzékenyítő programok, a Piros kakaóval fényvisszaverős díszek készítésére lesz lehetőség. A Nemzeti Közlekedési Intézet KRESZ-parkot épít, és kitelepül a Láthatatlan kiállítás is. És persze hogy szabad az ölelés, a Free Hugs hozza a szabadölelés-projektjét. Az Everness sátorban „chill out” babzsákokban lehet majd henteregni. A Spinners kerekes székeseknél graffitibemutató lesz. A lánchídon pedig 700 000 lufi emelkedik majd a magasba.

A 14 órakor a Clark Ádám tértől induló vonulásra a „Nemadomfel” csapata taxikkal, a Rickshaw riders riksákkal segíti a felvonuláshoz szállítani a résztvevőket.

Tovább


Reblog