Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A bulinegyed és az apokaliptikus utópiák

A népszavazás előtti állapot, napról napra több véleményt, jövőképet, vitát hív életre azzal kapcsolatban, hogy mi lesz ezzel a városrésszel, ha tényleg be kell zárni a kocsmákat éjfélkor?
Teszik fel a kérdéseket, hogy mi fog történni ELSŐSORBAN a kocsmákkal, dolgozóikkal és tulajdonosaikkal, másodsorban a lakástulajdonosokkal, harmadsorban a lakókkal és a utolsóként, hogy mi történik majd a városrésszel.
Sok válasz van, melyeknek a többsége, olyan mintha helytállna, főleg, ha a kocsmák és tulajdonosaik szemszögéből nézzük őket.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás

Közel 12 évet éltem Belső-Erzsébetváros közepében, akkor költöztem oda, amikor ezt a városrészt épp kivakarták nyomorából és a folyamatos változások, megújuló és innovatív vállalkozások, közösségépítő kezdeményezések, új gondolatokat felsorakoztató belső kerület lett. 12 évvel ezelőtt ez a negyed, a fejleszthető, alulról építkező, számtalan jó közösségi kezdeményezés aranybányája volt. A negyedben lábukat megvető kocsmák, Sark, Szimpla, Kőleves, Ellátó, Sirály a borderline-on stb... mind sokat tettek azért, hogy a helyi lakosokat bevonzzák magukhoz.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás
A negyedben zajló növekedési folyamatok (kocsmaszám, turisták száma, drogfogyasztás- és prostitúció mértéke, airbnb-s lakások, patkányok, a hulladék mennyiségének növekedése....stb) és az ezzel a lakosságra ömlő negatív hatások, a hatóságok és a kocsmatulajdonosok lakosság felé irányuló lekezelő viselkedése, a napi 24 órás zaj és a házba beköltöző kocsma éjjeli dübörgése arra ösztönzött, hogy elköltözzem a városrészből. Ez nem esett jól. És az sem esik, jól, hogy a "kocsmavédők egyesülete" úgy tesz, hogy elfeledi, lenyuggerezi azokat a lakókat, akik a 10 évvel ezelőtt még az éppen stabilizálódó kocsmák vendégkörét alkották.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás


Alapvető kérdés persze, az, hogy a jól hangzó night mayor és egy-két fennmaradt közösségi kezdeményezésből, mi szól ma már a helyi lakosságnak?!

Gyakorlatilag semmi.
 

Nem vitatható és társadalmi érzékenységről tesznek tanúbizonyságot azok a kocsmatulajdonosok (Kőleves, Kisüzem...stb), akik a Heti Betevő projektet, még az ellenlábas időkben is fenntartják valamilyen formában. "És bár" ez egy példaértékű kezdeményezés, ami elsősorban nem a helyi lakosságnak szól, hanem a helyi lakosságnak IS szól.
A Szimpla és elmaradó leánytestvérei már rég nem tesznek semmit a helyi lakosságért. A Szimpla épületében megbúvó kezdeményezések (piac, közösségi vásárok, kreatív foglalkozások, Közös lábas), a piac vásárlóit célozzák meg. A piac vendégköre, leszámítva, kis százalékban a helyi lakosokat és a Közös Lábos civil köreihez kapcsolódó vásárlókat, nagyobb részt külföldiek, piac-turisták.
Az évente megrendezésre kerülő utcabálok is régóta már a negyedbe látogató külföldi turistákat szórakoztatják leginkább vagyis a kocsmák pontosan tudják, hogy jól el vannak már a helyi lakosság nélkül.
Jó pár éve nem él már a kocsmák oldaláról a lakosság tiszteletben tartása (tisztelet a kivételnek). Szívesen olvasnék olyan tanulmányokat, amelyek azt elemzik, hogy mely kocsmák és milyen az itt élő lakosok számára hasznos tevékenységet végeztek, amivel valóban enyhíteni (s azt írni sem merem, hogy megoldani) tudták a turizmusból származó gondjaikat.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás
Instant_Fogas: heti szemét
 

A night mayor szervezete mögött felsorakozott képviselők között egyiktől sem látni, olyan nyilatkozatot, amely olyan statisztikai kimutatásokat tartalmazna, amely nem az Ő bevétel kieséseikről és ellehetetlenésükről szól, hanem azt mutatja meg pl.:, hogy melyek azok a kocsmák, amelyek saját kukákat használnak és nem a lakóházak kukáit, melyek azok a kocsmák, amelyek valóban ki tudtak alakítani, olyan hangtompító rendszereket, amellyel a házban élő lakosságot nem zavarják, melyek azok a kocsmák, amelyek minden(értsd! minden) hajnalban (értsd! hajnalban) feltakarítják maguk előtt az ott hagyott mocsadékot. De szívesen olvasnék javaslatot, arról is, hogy  a patkánymentesítésre, milyen ötleteik vannak, azon kívűl, hogy ez nem az Ő dolguk.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás


De tényleg, mi történhet ezekkel a kocsmákkal, ha éjfélkor be kell zárniuk?! Többet alszik majd a tulajdonos vagy megtalálja azt a kerületet, ahol ugyanazt folytathatja, amit itt elkezdett.
Nézzük meg az egykori Sirály lelkes csapatát (Auróra), akik a Kocsis Máté Birodalomban is képesek, nagyon jól, okosan helytállni, igaz kevesebb bevétellel is beérik, mint az itteniek.

Mi történhet, az árván, éjfél után kocsmanélkül, elhagyatottan kujtorgó turistákkal?!  Semmi, kicsit el lesznek szontyolodva, majd bevetik magukat az V. kerület Erzsébet tér - Bazilika tengelyébe.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás


El tudja-e bárki képzelni azt, hogy az egykoron, a VI. kerületben éjféli záróra mellett is, reggel 6-kor záró Instant, most egy szabályozás után a VII. kerületben  be fog zárni éjfélkor? Egy olyan kerületben, ahol az önkormányzat több, mint egy évtizede képtelen (vagy más oka van rá, sicc!) a lakossság érdekében szabályokat alkotni.
 

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás

Valóban azt kell gondolni, hogy éjféli zárás után Belső-Erzsébetváros lesz az apokaliptikus Detroit?!

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás

Lehet, hogy az lesz, de az sokkal inkább lesz az önkormányzati impotens szabályozások és törvénykezések, jövőkép nélküliség és területfejlesztési tervek hiányának következménye.
Jó példa erre, az üres üzletektől üresen álló vásárcsarnok, a tavaly 1 hónapig tartó karácsonyi vásár nyitott bódék és vásárlók nélkül, a lepusztuló Klauzál tér vagy a lakosság számára egyre kisebb területen fennmaradó szabad parkolófelületek csökkentése.

Mi lesz veled lakosság, ha éjfélkor bezárnak a kocsmák?! Lesznek páran akik igenis sajnálni fogják (pl. én is, mert szeretek éjfél után is maradni bárhol, ha azt hozza a kedvem), de akik sajnálni fogják, azok között is sokan lesznek olyanok, akik látni fogják, hogy ez a szabályozás, a szükséges rossz, lehet, egy új fejlődés kezdete is, ami elsőre kb. abban fog meglátszani, hogy az itt lakóknak nyugodtabb lesz a tekintete.

Valóban, annyira felmentek az ingatlanárak Belső-Erzsébetvárosban, hogy az mintegy kielemendő a belső városi kerületek összehasonlításában?
A Belső-Erzsébetvárosi ingatlanok árainak kínálati ára magas, ugyanakkor a vételi ára jóval alacsonyabb.. Félretájékoztatás, hogy kapkodva vásárolják fel a befektetők a lakásokat. A befektetők a lepusztult, felújítandó lakásokat vásárolják fel, amit olcsón tudnak megvenni. Egy jó állapotú, jó kialakítású lakás árából, már szinte Külső Erzsébetvárosban is alig lehet, ugyanolyan minőségűt venni, ugyanannyiért, nemhogy, a VI.,  belső VIII., belső IX. kerületben, és Újlipótvárost szándékosan nem írom ide.
Ez a városrész egy európai főváros belvárosa, ahol lehet, hogy lesz némi ingatlanáresés, de közel sem akkor, amekkorát a kocsmalobbisták előrejeleznek.

El tud-e minden lakos költözni?! Nem tud.A saját ingatlanában élő, harminc-negyven-ötvenéve itt élő (egyébként gondos, rendszerető stb...idős ember (kocsmások szerint nyugger)) nem tud már elköltözni, mert  életszakaszából fakadóan képtelen erre. Ez csak némi szociális látásmódót igényel a bulitoborzást végzőktől.
Az sem fog elköltözni, aki többnyire bírja és szereti ezt a környéket, mert azért költözött ide, mert itt szeretne élni.

Sok olyan, ember él ebben a városrészben, akik vannak annyira lokálpatrióták, mint amennyire a városrész kocsmáinak nagyobb része NEM, akik értelmes és

hasznos dolgokat próbálnak tenni a saját szakmájukban, olyan dolgokat amelyekből a kerület is profitálhat.

Az már itt egy nagyobb baj, hogy az önkormányzat kreatívitáshiánya, gondolatiszegénysége  és korlátolt politikai függése miatt, már régóta nincs abban a szerepben, hogy a díszpintyként való viselkedésen és a bóvli programokon kívül értelmes ötlettekkel álljon elő.

De akkor mégis mi lenne itt a megoldás?!
Ebben a fázisban, egy töketlen önkormányzat, egy elfáradt lakosság és egy felajzott kocsmalobbi hörgésében, országos választások előtt, gyakorlatilag talán semmi, vagy pont ez, hogy meg kell hozni pár alapszabályt, amely korlátozza a negatív hatásokat, pl. az éjféli zárás, kocsmák saját kukái, hajnali takarítás...stb)...s majd az országos választások után el lehet azon gondolkodni, hogy milyen pozitív előre lépésekkel lehetne az éppen nem vonzó bulinegyedet vonzóvá tenni.
El lehet dönteni, hogy jó lenne-e olyan városrésszé válni, amely pezsgő, jó szellemiségű, tiszta, kávézókkal, éttermekkel, kocsmákkal és közösségi terekkel, zöld felületekkel ellátott, amely ugyanúgy kellemes élettér a helyi lakos és egy turista számára is.

Tovább


D-Day avagy "az ami elveszett..."

Tegnap határozatot hozott az Erzsébetvárosi Önkormányzat, arról, hogy mi legyen a bulinegyeddel. Az Önkormányzati testület úgy határozott, hogy népszavazás formájában, a helyi lakosságra bízzák, hogy mi legyen a negyed éjszakai életével. Döntse el azt a nép, az Isten adta nép. A népszavazáshoz, persze nem sikerült időpontot csatolni, így a "neverending story" nem látható meddig tart, s a nesze semmi, fogd meg jól határozat  nem lesz egyelőre gyógyír a bulinegyedben élő lakosság folyamatosan levedző sebeire.
Ellenben, addig a kocsmák, továbbra is a megszokott módon zsigerelhetik ki a lakosság türelmét, az önkormányzat pedig még nyugodtan eladhatja az üresen marad önkormányzati helyiségeket. A belső kerület kormányzatközeli és a kocsmások lobbija jól teljesít.

bulinegyed belső-erzsébetváros kocsma turizmus D-day

A vendéglátósok kaméleon viselkedéséhez hasonló színváltása sokkal mélyebben érinti  a negyed kulturális életének fejlődését.
Nincs is olyan messze azaz idő, amikor Belső-Erzsébetváros épp kivakarja magát a sötét középkorból, a Klauzál térből használható rekreációs teret csinál, beenged pár kocsmát a foghíjtelkekre, üzletekkel, vendéglátóhelységekkel kezdi el élhetővé tenni a negyedet.
Az akkoriban megjelenő kocsmák, mint a Sark, a Szimpla, az Ellátó, a Sixtus, az egykori Mumus, a Kőleves étterem a Negyed, sőt a Belváros, olyan színfoltjaivá váltak, amelyek helyi és belvárosi lakosokra építve egyre nagyobb intenzitással vettek részt a városrész életében. Olyan melegséget, kulturális színfoltot kvázi akolmeleget teremtettek, amiből közéletet élő értelmiségi nem feltétlen akart kimaradni. Jelenlétükkel pont olyanná vált ez a városrész, amelyet egészségesen lehetett szeretni.

bulinegyed belső-erzsébetváros kocsma turizmus D-day

A tegnapi önkormányzati ülésen történt eseményeknek talán azaz egyik legszomorúbb tanúsága, hogy a buli negyed úttörő kocsmái, amelyek egykoron még a helyi lakosság kegyeit keresték és programjaikkal a demokratikus elveket képviselték, ma már a kormányzati köröknek beágyazott korrupt rendszert képviselik a nyereségeik megvédése végett. ÉS nem veszik észre, hogy azt a helyi intimitást, szerethetőséget már rég tönkretették, meghazudtolták s mi több a lakók szemébe hazudják, amit egykoron szerethettek bennük. Ma már a Szimpla, a Kőleves, az Ellátóház/kert, Fogasház/Instant stb. Sem más, mint egy olcsó turisztikai 'lebúj', aminek se íze, csak bűze. Halak, kik jól lubickolnak egy bűzős tengerben.

Tovább


Ki TUdja mennyi szemetet termel az Instant-Fogasház?!

Szokásos hétfő reggel az Akácfa utcában. Valójában nem tudni, mit hordanak ki a szorgos asszonyok az Instant - Fogasház testvérkocsmából, de mindenestre azt nagy sürgéssel-forgással teszik.

bulinegyed Instant Fogasház hulladék Belső-Erzsébetváros

bulinegyed Instant Fogasház hulladék Belső-Erzsébetváros

Ezek a konténerek elméletileg épületbontásból, favágásból származó, sittes törmelék vagy zöldhulladék elszállítására alkalmasak, mint, ahogy az kiderül a konténerszállítócég weboldaláról.. A zsákok viszont egyáltalán nem porosak kívűlről, mint ahogy az rendes sittes zsákoknál lenni szokott. S nagy a valószínűsége, hogy a  két épületben nem keletkezik ennyi zöld hulladék, főleg ott, ahol talpalatnyi fű se terem. Így arra lehet következtetni, hogy ennyi szemetet köp ki magából ez a nem lakóbarát, hanem inkább "ivó-turistapárti" kocsma.
Egy helyi lakos szerint, aki nap mint nap itt kell, hogy elsétáljon a gyerekeivel,    - "ez a bevett gyakorlat, a konténer napokig áll a csarnok kijáratánál, és a hulladékukat hordják bele, tele, nem építőipari szeméttel."
Szóval van itt ez a furcsa nem sittnek, hanem inkább valamilyen hulladéknak  tűnő valami a zsákokkal teli konténer (s felette a másik), a SPAR bejáratánál a zöldségestől és a hurkástól kb. 3-5 méterre elhelyezve.

Valójában igazi ÁNTSZ-es lelőhely. Ha az intézmény köztisztviselői véletlenül vagy hivatalból erre járnának, például elmondhatnák a véleményüket, a Fogasház melleti lakóház bejárata (mellesleg egy hamburgerező bejárata) mellé elhelyezett Toi-Toi wc-ről is. Miközben 5 méterrel arrébb a tűzfal mentén, ahol úgy is megszüntetett az Önkormányzat egy autónyi parkolóhelyet, bőven lenne helye ennek a "köz" WC szerűségnek, mint azon a helyen, ahol a gyerekek járnak ki-be és a járdán sem marad hely.


 

Tovább


Klauzál tér a parkolási no-go zóna

Cérnaszálon lógnak a Klauzál tér és környéke lakóinak idegei. Több mint 1 hónapja elkezdték Erzsébetváros gázcsöveinek kicserélését, ami miatt hatalmas árkok mellett lavírozik a lakosság.

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros
Fotó forrása: N. Kósa Judit facebook oldal

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros
1955-ben a Klauzál tér Csány utca sarok (Forrás.Fortepan.hu)

A felásott gödrök miatt értelemszerűen lecsökkent a parkolóhelyek száma, ami szintén az itt élő lakosok orra alá töri a borsot leginkább. A parkolási nehézséget fokozza a csütörtöki- szombati napokon kialakuló lakossági vs. bulizók parkolási "versenye". Mára egy Klauzál téri lakos örül, ha 1-1,5 óra alatt talál a lakásához közeli parkolóhelyet péntek este. 

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros
Csökkenő parkolási lehetőségek (Forrás: mierzsebetvarosunk.hu)

Láthatólag az önkormányzat ezt a problémát nem érzékeli, javaslatokat nem látni, hallani a probléma kezelésére.

parkolás bulinegyed belső-erzsébetváros

A jelenlegi áldatlan helyzetet sikerült még tovább fokozniuk azzal, hogy a pattanásig feszült, élhetetlen és semmiképp sem oázisnak nevezhető téren, (ahogy azt a welovebudapest mondja, itt), megrendezték a városi utcalimpiát.  E sport rendezvény örömére (ami egyébként önmagában jó ötlet), a maradék szabad parkolási helyeket is elzárták a lakók elöl.

Tovább


Coming soon! 100 lakásos apartman házakat terveznek a bulinegyedbe

Úgy tűnik, életre kelnek a hosszú időre elhallgattatott ingatlanok a bulinegyedben. A botrányoktól sem mentes Király utca 40. és a Klauzál utca 7-9. szám alatti műemlék épületeken megjelentek a 'coming soon' feliratok. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

Mindkét épület a Triholding csoporthoz tartozik, amelynek a nevéhez kapcsolódik a már elkészült Léda-ház, a Király utcai Király-udvar és a Gozsdu udvar felújítása. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
lédaház [autoker.hu]

A Klauzál utca 7-9-es számú házat 2006-ban az akkori önkormányzat értékesítette, és a tervek szerint a tulajdonos lebontotta volna. 2006. január elején a Varga Kálmán vezette Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemlékké nyilvánította az épületeket, így megakadályozta a bontást. Az épületek, vagyis a Klauzál 9. számú háznak már csak a homlokzata 10 éve omlik, romlik. Azóta se fejlesztés, se védelem, se műemlék. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

A hasonló levédési folyamaton átment Király utca 40. számú ház annyival járt rosszabbul, hogy miután a házat műemlékké nyilvánították, a ház a nemtörődömség miatt vált egyre romosabbá, majd életveszélyessé. A házat tavaly bontották le mai szintjéig. (A Király utca 40. számú házról itt olvashat bővebben.)

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

Lassan 1 hónapja látható a coming soon felirat a házak romjain, ami azt feltételezi, hogy elkezdődhetnek az ingatlanfejlesztések.

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

Ezt erősíti, hogy a Triholding honlapján már megtalálható az új ingatlanokat bemutató anyag, miszerint a Klauzál utca 7-9. számú házak helyén a homlokzatok megtartása mellett épülne meg a Klauzál Residence, egy 100 lakásos apartmanház. A szomszédok most épp csak attól félnek, hogy a Portfólió.hu-n megjelent illusztráció szerint építik meg, amelyen olyan, mintha a Klauzál utca 9. számú ház gyalogosok által használt részén lenne majd a ház kocsibehajtója. Én úgy gondolom, hogy ez egy vicc.

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
KLauzál utca 7-9 tervezett fejlesztés (fotó: portfolio.hu)

A Király utca 40-be álmodott új épület egy 102 lakásból álló, vegyes funkciójú épület lenne, ahol a lakófunkció találkozik a kereskedelmi és más szolgáltató, pl. parkoló és szabadidős tevékenységre lehetőséget adó funkciókkal, amit az idősek számára kialakított otthonok és közösségi terek is színesítenek. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
Király utca 40. tervezett fejlesztés
bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
klauzál 7-9 tervezett fejlesztés

És bár ilyen hosszú enyészet után örülni lehetne a fejlesztésnek, alapvető kérdésként merül fel, hogy biztos-e, hogy Budapest belvárosába, egy tradicionális városszövetű (lassan azt elvesztő) negyedbe ilyen mamutberuházásokra van szükség? 

Fotók: nem címkézett fotók a szerkesztő felvételei

Tovább


Bordélyok helyett borbélyok a menők most a bulinegyedben

A számos ellentmondással küszködő Belső-Erzsébetvárosban a negyedet mára meghatározó szórakozóhelyek, kocsmák és a helyiek párharca állandósulni látszik. Mindemellett a vendéglátó- és szórakozóhelyek mellett egyre-másra nyílnak hagyományos szakmákat megidéző, régimódi üzletek, sokszínű designboltok, amelyek színesebbé és élhetőbbé teszik a nyüzsgő belváros eme szegletét.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület
Fortepan.hu - Klauzál utca 1.
borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület
Fortepan.hu - csány utca 8.

Többek között ezek közé sorolhatóak az egyedi cipőket készítő és forgalmazó cipészboltok, a kárpitos és szabóműhelyek vagy épp a fodrász- és borbélyüzletek a Wesselényi, Akácfa és Klauzál utca környékén.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület
fortepan.hu

A fodrász- és borbélyüzletek már a századelőn is a bohém negyed elengedhetetlen kiszolgálói voltak. Az utóbbi időben pedig az vehető észre, hogy sorra nyitnak a hipszter borbély-fodrász üzletek, amelyek old school és vintage megjelenést felhasználva idézik meg a régi idők szellemét.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

Négy helyszínen, a Dob, a Holló és a Király utcában, illetve az Astorián telepedett meg a negyed nyugati old school vonalat követő borbélyszalonja, a Barber Shop: a hely, ahol a pasik hajvágás és borotválás közben is jól érezhetik magukat. A hely, ahol a fodrászüzlet előtt nem törölközőbe csavart hajú nők üldögélnek, hanem welcome drinkkel üldögélő pasik várják a sorukat.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

A budapesti Barber shop ötletét Gellei András és fiai álmodták és valósították meg. Id. Gellei András aranykoszorús mesterfodrász édesapja, Gellei György 1935-ben a belváros legismertebb szalonjaiban, színészek és művésznők társaságában tanulta ki a szakmát. Id. Gellei András ma is üzemelteti a Gellért szállóval szemben mesterfodrászatát, és fiával népszerű televíziós műsort is vezetnek. A fiúk saját szalont vezettek Ausztráliában, amíg haza nem jöttek, és meg nem alapították az ausztrál és amerikai „barber” stílust követve, a macsó hangulatot sugárzó Barber Shopjukat.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

Ez egy olyan hely, ahová nők nem léphetnek be, egy igazi „men's cave”, ahol fotókat sem lehet készíteni, ezért kérésemre külön kaptam belső fotókat, amelyek szépen tükrözik az igényesen kialakított üzlethelyiség hangulatvilágát, ahol a sok családi ereklye a legmodernebb eszközök és anyagok mellé kerül.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

A bulinegyed úgy kínálta magát a Barber Shop hálózatának kialakítására, mint egykoron a negyed lányokkal teli bordélyházai a férfiak számára. A belváros mint Budapest legforgalmasabb színtere az irodistától a celebekig, helyieket és turistákat is bevonz a borbélyüzletekbe.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

A negyed másik, már nőiesebb, igazán egyedi vintage hangulatot az eleganciával elegyítő fodrászata, az Olló nemrég nyitott meg a Klauzál utcában.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület
Fortepan.hu - Klauzál utca (1917)

A hely érdekessége, hogy az 1930-as években az üzlet helyén szintén fodrászszalon működött. Az Olló egy sokak számára kedves üvegkészítő műhely helyére költözött. Látva a helyiséget jó volt megtapasztalni, ahogy egy másik mesterség az előző igényességével veszi birtokába a helységet.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

A fodrászszalont két baráti házaspár alapította, akik a többi fodrásszal együtt dolgoznak is az üzletben. Véleményük szerint jó hely számukra a bulinegyed, mert bár kialakult kuncsaftkörrel dolgoznak, egyre több turista és helyi lakos is ügyfelükké válik, és sokan csak a design miatt is belesnek az üzletbe. Még a szomszédban található régebbi fodrászüzletek sem gyengítik a forgalmukat.

borbély fodrász fodrászat bulinegyed Belső-Erzsébetváros VII. kerület

A harmadik, ígéretesnek tűnő borbélyüzlet a nemsokára megnyíló Gábor fodrászszalon a Telep mellett, ahol a még félig kész állapotok miatt szintén nem engedték a leskelődést. A hely, ami az elképzelések szerint egyszerre lesz hangulatos kocsma és fodrászüzlet. A hely, ahol egy sör mellett borotválkozni és hajat vagy szakállt vágatni is lehet.

Tovább


A felújított Klauzál téri vásárcsarnok szép és használható (vasárnap is)

A bulinegyed egy vasárnap is nyitva tartó vásárcsarnokkal gazdagodott.

Több mint egy éve vártak a Klauzál tér környéki, belső-erzsébetvárosi lakók, hogy újra használhassák a felújítás alatt lévő vásárcsarnokot. Úgy tűnik, mindenképp jól jártak: nemcsak egy gondosan, szépen kivitelezett műemléket kaptak vissza, hanem az országban mostanság igen ritka, vasárnap is nyitva tartó bevásárlóközpontot.

Erzsébetváros az új vásárcsarnokával lassan elmondhatja magáról, hogy az egy főre eső vásári helyek számával az élen jár a kerületek között.

Az 1897-ben átadott épület 1987-ig működött hagyományos vásárcsarnokként, majd 1987-től hipermarketté alakították. Az így kialakított rossz elrendezésű terek jobban emlékeztettek egy török bazár hangulatára (ami végső soron nem is rossz), mint egy vásárcsarnokéra.

2014 végén zárták be a csarnokot. A market, a kis üzletek, a még jóval korábban megszüntetett szombati Klauzál téri piac az itt élő lakók számára nagy érvágást jelentett.

A most átadott épületben a hétvégén olyan békebeli boldogsággal sétáltak az emberek, hogy ez egyértelműen igazolta a vásárcsarnok szükségességét.

Az igényesen felújított épületben jól kihasznált, funkcionálisan jól osztott tereket találunk. A szupermarket átköltözött az épület déli oldalára, az északi oldalon pedig különböző standok, pékség, húsbolt, sajtos kapott helyet. A csarnok közepén esztétikusan kialakított fa árusító standok várják  a piaci eladókat.

 A felújított csarnok egyik legnagyobb nyeresége lett, hogy az épület felső szintje is a lakosság használatába került. Ide költözött a lángossütő, a Békési kolbászos, a csarnok órája alá egy kávézó, cukrászda és több egyelőre még ki nem nyílt üzlet.

Funkcióidegen, mégis népszerű lehet az önkormányzat által működtetett ügyfélszolgálati fiók, ahová akár hatósági, akár kerületfejlesztési kérdésekkel is bemehetnek az emberek. A meglepően dizájnos berendezés mellett gyereksarokkal várják az ügyeiket intézni vágyó szülőket.

Ugyanitt a első szinten kaptak helyet a lakosság számára is használható nyilvános WC-k.

A két szintet mozgólépcső köti egymással. A felújítás része volt a csarnoképülettel összekötött lakóház felújítása is, aminek a belső részét üvegtetővel választották el az átmenő forgalom zajától. 

A csarnok úgy tűnik, nem csatlakozik a kutyabarát intézmények sorához, mert az üvegtető alatt két szomorú öleb várakozott bent lévő gazdájára.

Fotók: Szerkesztő

Tovább


Mi történik a Dob utcai tűzfallal?

Épp nagy erőkkel verik le a Dob utcában a vakolatot az egyik épületről – a város egyik legrégebbi tűzfalfestményével együtt.

Még mielőtt bárki megijedne, hogy hova tűnik szemünk elől a Lumen zöldséges Zsuzsija (legalábbis a falra festett változata), Jankovics Barnabás, a Neopaint képviselője elmondta, hogy mivel beázott a fal felülről, és egy része betokosodott, ezért most a teljes vakolatot eltávolítják, és majd márciusban újra megfestik a képet.

...és majd újra...

Avagy a tűzfalfestmény nem tűnik el, csak megújul.

Tovább


Sűrűsödik az ázsiai gasztronómia a bulinegyedben

A bulinegyed mindig szolgál valami újjal, elég, csak ha körbenézünk. Most épp arra lettem figyelmes, hogy szaporodnak a távol-keleti éttermek a környéken a szusibároktól a japán bisztrókig.

A dél- és délkelet-ázsiai vonulatot az Akácfa utca köré koncentrálva 4 étterem képviseli, a bangladesi Bangla büfé, a thai Parazsak és az indiai Bollywood, Delhi Darbar és Shalimar éttermek. 

A nagy népszerűségnek örvendő éttermek közül az én nagy kedvencem a Bangla, lenyűgözően szolid, retro külsejével szelíden megidézi nekem a képzeletbeli Banglades világát, még úgy is, hogy sajnos még nem jártam ott. A minimális ételkínálat megbízható minőséget takar. A pakurától a bíryanikig bármit érdemes kipróbálni, leginkább mangó lhassival kísérni. A semmiképp sem gyors, de kedves felszolgáló fiúk a maguk módján mindent megtesznek a „gyors” kiszolgálásért.  

A Bangla büfét az épp felújítás alatt álló Klauzál téri csarnok választja el a Bollywood indiai étteremtől, ami - hasonlóan bangladesi szomszédjához - semmiképp sem pazar díszleteivel és gyorsaságával ostromolja az éhes vendégeket. (Fél órán át várakoztunk, ez alatt az idő alatt senkit nem láttunk a pult mögött, csak hallottuk, hogy a színfalak mögött valaki valamit készít.) A helyiség végtelen nyugalma és a nem hozzánk tartozó várakozózók fáradhatatlan lelkesedése az újbóli próbálkozásra sarkall bennünket! Az egyébként vega bárban állítólag minden étel frissen készül, házi recept alapján, és olyan csípősen, ahogyan a vendég igényli (írják a honlapjukon).

A legjobb indiai éttermek közé sorolt Dob utcai Shalimar étterem az indiai konyha kedvelői között a ranglista élén áll. A pazar színfalak között a muglai konyha ízvilágát megelevenítő, pazar étlap várja az ide érkezőket. Az étterem kínálatában napi menü is található, ami tökéletes betekintést enged az indiai konyha ízvilágába a környékre jellemző menüáron, és még jól is lakunk vele.

A Dohány utcai Delhi Dalbar a nem igazán ízléses külső megjelenés mögött, ízlésesen berendezett belső térben gazdag indiai ételkínálattal várja a vendégeit. A különböző levelesektől szamószákig, a tandoori konyhán át bármilyen indiai (számunkra) ételkülönlegességre rá lehet itt lelni.

És végül a Kazinczy és Király utcában a dél-ázsiai térség más íz(élmény)világába kóstolhatunk bele a Kisparázs Thai leves és Wok Bárban és a Kisparázs 2.0-ban. A népszerű thai bárok gyorsan a környék kedvenc étkezőivé váltak, aminek külön jót tesz, hogy a turisták által igen frekventált Kazinczy és Király utcában rendezkedtek be.

Az első éttermük, a Parázspresszó 2007-ben nyílt meg a Jókai utcában. A város legjobb thai kifőzdéi között mindenképp a legjobbak közé tartozó Parazsakban a thai levesek, curryk, tészták és édességek széles választéka található

Tovább


Burjánzik a rooftop. Tetőteraszos Budapest.

Észrevétlenül terjednek a város feletti teraszos szórakozóhelyek. Hol van már a jó öreg Corvintető egyeduralma, ahogy a Blaha Lujza tér felett tompa zeneszólóval dolgozza be magát az éjszakába.

Corvintető

Tavaly nyitott meg az egykori Párisi udvar felett a 360 Bar. A párisi divatáruház tetején mindenkori működése alatt, legalábbis amíg Goldberger-tulajdon volt, mindig is zajlott az élet, itt üzemelt a város egyetlen „város feletti” korcsolyapályája is.

360 bar

A bankkártyájukat nem féltők számára a Párisi udvar szomszédságában található, az Il Bacio di Stile luxusáruház tetején a l’Occhio di Stile, avagy  „A Stílus Szeme” étterem. A fantasztikus panorámát kínáló étterem a modern fine dining Andrássy úti fellegvára. 

Stílusában és eleganciájában és árfekvésében kiemelkedő a Nemzeti Bank és az Egyesült Államok Nagykövetségének szomszédságában található Heliport Panoráma terasz. A tető nappal kilátóteraszként működik, ahonnan kiváló kilátás nyílik a Magyar Államkincstár impozáns, Lechner Ödön tervezte, Zsolnay-majolikával díszített homlokzatára, ami az utcaszintről nem látható. Este pedig étteremként várja a vendégeket.

Tavaly nyílt a Gozsdu Sky Terace egy kiváló lehetőség, hogy a fülledt, tömegtől zsúfolt Gozsdu udvarból egy kis levegőhöz jussunk, élvezve a belvárosi panorámát.

A 400, a Mika, az Ellátókert és a Kőleves közötti tér közepén, felújított belsőépítészeti különlegesség a Kocka tetején, kis tetőteraszon üldögélve nézhetjük végig egy-egy bulizós éjszaka hömpölygő tömegét.

 Az Akácfa utcában, a Fogas ház melletti egyszintes épület tetején található a kicsit franciás hangulatú Leibling és terasza, ami - ha megnőnek a növények és felújítják a szemközti Klauzál téri vásárcsarnokot - sokak nagy kedvence lesz.

Liebling

Az egyetemisták körében igen népszerű, Egyetem téri Tip-Top bár háza táján egyelőre nagy a csend, csak sok, nyitást sürgető kérdés sorakozik az oldalukon.

Tovább

«
12

Reblog