Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Furcsa városi sportolók lepik el szombaton a várost

Budapesten már egyre több olyan helyszín van, amelyek a városi sportolásnak adnak teret. Most kapott például új snakeboardpályát a Nehru park, miközben terjednek a kültéri konditermek, a workout park-ok. Szombaton viszont nem a magányos sportolási forma, hanem a közösségi sportolás élménye kerül előtérbe.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

Az első Budapest Urban Games szervezői a város szívébe, egyenesen a bulinegyed közepére szervezik a város első utcalimpiáját. A céljuk, hogy mozgásba hozzák a városrész nem sportolásra használt, de a városi sportok űzésére kitűnően alkalmas köztereit.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

Persze a Klauzál térről nem mondható el, hogy nem használják ki a helyiek, hisz sokszor az időjárási viszonyokkal is dacolva lógnak workoutosok a szeren, vagy passzolják a labdát kosarasok és focizók. Szombaton itt az Urban Games nagyköveteivel 4+1 fős csapatokban lehet népszerűsíteni a grundfocit, és kipróbálni a pingpong egy újragondolt változatát, a TTX (Table Tennis X)-et.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

A Madách téren jelenleg leginkább a térkövek és az ugrándozó szökőkút fel-feltörő vízsugarai között lehet szlalomozni, ellenben szombaton itt fitogtathatják tudásukat a kültéri kondizás szerelmesei, akik az Urban Games keretében szervezett freestyle és amatőr erőnléti megmérettetés mellett a Kenguru Pro Street Workout World Cup 2016 világkupa hivatalos magyarországi előselejtezőjén is részt vehetnek.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

Belső-Erzsébetváros utcái és épületei adják a díszletet a kígyózó, rendhagyó pályára terelt Snake Run futóversenynek is.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

Az egyetlen helyszín a vigalmi negyeden kívül a Citadella lesz, ahol kerékpáros versenyt rendeznek, és látványos longboardozás is lesz.

Nevezésről, eseményekről olvasgass bővebben itt, a Facebookon pedig itt.

Szombaton a Margitszigeten zárják adománygyűjtő kezdeményezésüket a Földönfutók. A Földönfutók elnevezésű akcióban amatőr futók vállalták, hogy legalább 1400 kilométer lefutásával hívják fel a figyelmet a világ egyik legkiszolgáltatottabb csoportjára, a menekült nőkre, akiknek adományt is gyűjtenek.
Az összegyűjtött adományokkal a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület női programját támogatják, amellyel a részt vevő menekült vagy oltalmazott státuszú nők hazai beilleszkedését, kulturális integrációját segítik. A női programban jelenleg 7-8 családanya és 3-4 fiatal, egyedülálló nő vesz részt.

Urban games workout városi futás loangboard snake run Urban Bike menedék

A Földönfutók jótékonysági akciójáról bővebben a Facebook-oldalukon lehet olvasni.

Tovább


Fuss, mint a tarahumara nők!

A közösségi futás egy nem megszokott formájára van ma lehetősége annak, aki azonosulni tud egyrészt nyilván a futással, másrészt pedig a tarahumara nők hagyományaival.

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A mexikói tarahumara indián törzs tagjai szenvedélyes futók. A mintegy 50 ezer fős népcsoport Mexikó északnyugati, hegyvidéki részén él. 
A tarahumarák máig a „civilizált” világtól elzártan élnek, a pénz körforgása alig érinti őket. A napi szükségleteikhez szükséges termékeket cserekereskedelem formájában szerzik be. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

Társadalmi berendezkedésük a környezettel harmonizáló, stabil, öntörvényű és egészséges rendszer. Nem zárkóznak el a világtól, de a szabályaikhoz ragaszkodnak. Az indián törzs életmódjának, vitalitási képességeinek, étkezési szokásainak megismerésére kutatói csoportok alakultak, akik a tarahumara indiánok hosszú életének titkát keresik. Az egyébként többnyire kukoricán, babon élő, és tejterméket, húst egyáltalán nem fogyasztó indiánok a világ leggyakrabban és leghosszabb távot naponta lefutó népcsoportja.

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A futás és a gyaloglás a tarahumara indiánok számára az életben maradás egyik legfontosabb eszköze. A futással függ össze napi rutinjuk, munkájuk, élelemszerzésük és kikapcsolódásuk. 
Gyalog vagy futva képesek akár 70 órán át terhet cipelni, az állatokat nem fegyverrel vadásszák le, hanem addig futnak folyamatosan az állat után, amíg az a kimerültségtől összeesik. Gyalog mennek látogatóba, ünnepségekre, akár 250 km távolságra is. Labdás futóversenyeket rendeznek, ahol a két csapat 24–48 órányit is képes futni folyamatosan, miközben labdát rugdosnak maguk előtt. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A tarahumara indiánoknál a futás a férfiak kiváltsága, a nők is tevékenyen kiveszik a részüket belőle, igaz a gyerekek mellett kevésbé tehetik meg, hogy akár két-három napon keresztül futkorásszanak. Így a nők rövid távja 60–100 km-ben merül ki. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A „Tiszteletfutást a tarahumara nők előtt” az idén a negyedik alkalommal rendezi meg az Almodóvar egyesület a tarahumarák iránti tiszteletük kifejezésére. A futóegylet tagjai és az eseményhez csatlakozó szimpatizáns futók színes nyári ruhákban és normál esetben (mármint a tarahumarák esetében) szandálban futnak. A budapesti futóknak engedélyezett a megszokott sportcipő használata is. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

Az eseményről bővebben az Almodóvar Futó Egylet Facebook-oldalán lehet tájékoztatást kapni. 

Tovább


Pánikgombok, térfigyelő kamerák, járőrszolgálat és direkt segélyhívó-rendszer lesznek a Margitszigeten

Pánikgombok, 70 darab térfigyelő kamera, 24 órás járőrszolgálatés direkt segélyhívó rendszer kialakításával válaszol a Fővárosi önkormányzat az elmúlt héten, a Margitszigeten megtámadt futónő esetére, írja a hirado.hu.

Margitsziget futókör futás térfigyelőkamera pánikgomb járőrszolgálat

A térfigyelő kamerarendszer kiépítése már megkezdődött, első körben a futópálya körül, majd a sziget belsejében helyeznek el a mintegy 70 kamerát. A rendszer kiépítése 2015 december végére várhatóan elkészül, majd egy hónapig tesztüzemmódban fog működni. 

Margitsziget futókör futás térfigyelőkamera pánikgomb járőrszolgálat


 

 

Tovább


Ingyenes koncertek hétvégéje!

Anyahajó, Food Truck Show, Péterffy Bori-koncert! Hétvégi programajánló

Nyarakat idéző, láblógatós, parkban ücsörgős kinti programok tömkelege várja a városban ragadókat.

Úgy látszik, szakítunk a hagyományokkal, és nem külföldi sztárok szórakoztatják a közönséget az Európa napon, május 9-én. Mindegy is. A margitszigeti Atlétikai centrumban megrendezendő előadásokon, koncerteken kívül lehetőség van az európai uniós csatlakozásunk megünneplésére egy 11 km-es kör lefutásával. A várakozók Szalóky Ági, Cosa Polska vagy a Kerekes Band koncertjén és több meseelőadáson vehetnek rész. Este ingyenes Péterffy Bori & Love Band koncert-lesz!

A Dürer kertben Food Truck Show van (egész hétvégén). Több mint 50 kiállító várja különféle ételekkel és italokkal a vendégeket. Lesznek hazai specialitások, amerikai konyha, halas, húsos, gombócos, tésztás, sőt még vega jármű is.

A madarak és fák napján lezárják a Kazinczy utcát, megnyitják a Jókai-kertet. Az OFF keretén belülingyenes sétára van lehetőség, ahol több tárlat bemutatásához ingyenes vezetés jár.

És hát hol máshol, ha nem a József Attila-lakótelepen készítenek egy mobil szabadtéri Anyahajót, ami a helyi anyák és gyermekeik számára biztosít programhelyet. Ez egy jó nagy feltűnő térelem lesz, egy olyan hajó, amely kifeszített kötelek és ponyvák által kap formát. Lesz árboca, vitorlája, zászlója, belső tere kényelmesen, baba- és mamabarát módon bútorozottan fogja várni utasait.

A legapróbb részletekig kidolgozott terv megvalósításában közel 40 fő vesz majd részt, de ha felhúzták a horgonyt, és elindulnak, akkor bíznak benne, hogy a lakótelep többi lakója, potenciálisan 15 000 ember fog inspirációt kapni tőlük különböző közösségi kezdeményezésekhez.

Már megnyitották a Francia Intézetben Anna Lefebvre és Detvay Jenő Párhuzam című kiállítását. A kiállítás extra érdekessége, hogy a kiállításon a művészalbum egyes oldalait plakátformátumban is megszemlélhetjük, sőt kerámia fényképezőgépekkel, ritka és kis példányszámú kortárs kiadványokkal, művészkönyvekkel is találkozhatunk.

Szombaton az Urániában a Moszfilm filmjeiből nézhetünk válogatást. Az Uránia a hetven éve véget ért második világháborúról a Moszfilm filmjeivel a világháború traumájára összpontosítva emlékezik meg.

Caption

A koncerteken és bulikon kívül felhívnám a figyelmet a Húrkúrók és a Gentry Sultan koncertjeire az Aurórában, ami diszkóval párosul, és a Méhek zümmögnek majd a Mika Tivadarban vasárnap este.

Tovább


Fusson a föld alatt!

Amikor budapesti futópályákat gyűjtöttem össze, valóban nem gondoltam arra, hogy egyszer csak befut hozzám egy olyan hír, hogy menjek a föld alá futni. Azóta is gondolkodom rajta, hogy elmenjek-e pincelevegőt szívni.

A futóverseny helyszíne ugyanis a mai Dreher sörgyár alatt található, egykori kőbányából kialakított föld alatti tároló és járatrendszer. De nem is akármilyen pincerendszer, erről a tizenöt méter belmagasságú, 32 kilométer hosszú föld alatti területről származnak a Lánchíd két pilonja, a Margit híd, Budán a Citadella, a Mátyás-templom és a Halászbástya kövei. Igazán izgalmas videót lehet megnézni az alagútrendszerről Pálinkás Szűcs Róbert videójában egy korábbi pont!budapest posztban és az Origón Straub Ádám írásában

Ebben a nagyobb részt használaton kívüli, föld alatti rendszerben február 28-án lehet startvonalhoz állni. A jelentkezésig pedig el lehet dönteni, hogy ovikört vagy félmaratonit szeretne futni az olvasó. Regisztrálni itt lehet. 

Tovább


Hol fussunk a belvárosban? Kifulladásig.

Most, hogy a Margitsziget „futásilag” „csökkentett üzemmódban” várja a futókat, körbenéztünk, hogy hol lehet futni a belvárosban és egy kicsit a belvároson túl.


Margitsziget

Azért, mert a rekortánpályát épp felújítják, még nem igaz, hogy nem lehet futni a szigeten. Egyrészt futhatunk egy ajánlott és kijelölt útvonal mentén, a Margitsziget közepén és a még le nem zárt északi oldali futópályán. Másrészt, ha hajlandó vagy fizetni a sportolásért, akkor használhatod a MAC atlétikai pályáját is (1000 Ft/alkalom). 

Városmajor

Az idén felújított Városmajor park új 585 m hosszú, 140 cm széles rekortán futópályája este is bátran használható. Van közvilágítás és új térfigyelő rendszer. A Városmajor lett az a park, ahol figyelmet szenteltek a szabadfutás (free running) híveinek, ugyanis itt található Magyarország első parkourpályája. A free running tulajdonképpen egy szépen kivitelezett, a mozgás szépségét és dinamikáját hangsúlyozó akadályfutás – mondom ezt azoknak, akik nem tudnák. A futópályák mellett szabadtéri fitneszgépek, pingpongasztalok, felújított teniszfal és focipályák is várják a sportolni vágyókat.

 

Vérmező

A Budai vár és a Déli pályaudvar szomszédságában található Vérmezőn kb. 3000 métert tudunk egy hosszra lefutni. Nem ez a park a legszebb, a legzöldebb, legoxigéndúsabb parkunk, és nem ez a park a legkedvesebb futóterepünk, de futóknak túlélésre nem rossz ajánlat.

Gellért-hegy

A Gellért-hegy nem a legkönnyebb futóterep, így inkább azoknak ajánlom, akik bírják a hegymenetet és a terepfutást. Ebben az esetben, jó kondícióval akár 4,5 kilométert is futhatsz, mint ahogy azt a Salamon futónapra kijelölt útvonal is mutatja.

Vérhalom tér

Nem hosszú, de az ott lakó budai polgárok biztos örültek annak, hogy a Vérhalom téren kiépült egy 400 méteres rekortán futópálya. Esti levezetőnek tökéletes.

Kopaszi-gát

Az általam igen kedvelt Kopaszi-gáton patkó alakban kb. 3 km távolságot lehet egy hosszra lefutni. A futószakasz északi oldalán egy kb. 500 m hosszúságú rekortán futópálya található kellemes környezetben. Akinek meg kajakozni, kenuzni támad kedve, az tegye ezt az  LSE kajak-kenu szakosztályában.

Orczy-Kert (Park)

Nos, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Bárka Színház szomszédságában található, madárbarát Orczy-kertben nincs rekortánpálya. Van viszont nagy park, nagy tó, 400 méteres salakos atlétikai pálya és kb. 1000 méter hosszú „erdei”futóösvény.

Városliget

A Városliget – mindenki ligete – most még biztosan futható. Egyre jobban a liget nyakára ül a Múzeumi Negyed megvalósítása, így nem lehet tudni, meddig lehet élvezni ezt a nyugodt városi zöldszigetet. De futni még lehet, magabiztosan, kb. 3000 méter hosszú parki ösvényeken.

Népliget

Budapest egyik legnagyobb közparkjában, több parki futóösvényen, 2-10 km közötti távokat lehet futni. A liget szélén található sporttelepeken lehetőség van más sportágak, például tenisz és foci gyakorlására is.

Rákos-patak partja (Zugló)

Igazságtalan lennék a zuglóiakkal szemben, ha nem említeném meg kedvenc futóhelyüket, a Rákos-patak partját. Az ún. patakkör kb. 10 km hosszúságú a Kerepesi út és az M3-as közötti szakaszon.

Tovább


Reblog