Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Személyes névmásoktól hungarikumokig – hídpillérfestészet

Valószínű nem arról van szó, hogy a tűzfalfestéssel foglalkozó csoportok nem találnak már festetlen falfelületet, hanem csupán arról, hogy a felüljárok és hidak pillérei is nagyon jól festhető alapok. És ez nem is olyan rossz, végre a dugóban várakozás közben nem a szürke falfelületet kell néznünk.

A múlt héten fejeződött be a Népligeti felüljáró oszlopainak kifestése, ahova mindenféle hungarikumokat festett a Színes város csapata: Chihiro Streetcat, G. Horváth Boglárka, Olivér Artúr és Fat Heat. A felüljáró pillérein a makói hagymától a halasi csipkéig több magyar termék megelevenedik. 

A népligeti hídpilléreket a BAH-csomópont oszlopainak kipingálása előzte meg. A csomópontnál Graciela Goncalves argentin alkotóművész animációs figurái és Luke Embden ikonikus budapesti képkockái köszönnek ránk. 

A Nyugati téri felüljáró oszlopain látható festményeket az 1000% csoport készítette. Az ötlet az akkori Placcc fesztivál idején valósult meg, a fesztiválszervezők kérésére. 

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Orosz Richárd, Szabó Balázs és Füredi Tamás személyes névmásai a forgalmat követve jelennek meg az oszlopokon.

Fotók: Színes város - Farkas András

Tovább


Szürke marha falatozik a Mika felett

Lecserélték a Kőleves tűzfalán a még az ellentétpárok programsorozat részeként megfestett Buda vagy Pest? című festményt.

A közel 600 négyzetméteres falfelületen egy subába öltöztetett hatalmas szürke marha falatozik vidáman.

A festmény Far Heat és Trans One művészek alkotása.

Mindketten nemzetközileg elismert alkotók, akik már több budapesti tűzfalat varázsoltak újjá.

Far Heat és társai festették a falra a Baudelaire ihlette Romlás virágait a Kertész utcában.

Trans One-ról pedig itt egy szuper kis Vimeo-videó, mondjuk úgy, hogy a Volt egyszer vadnyugat című film után szabadon.

Tovább


Képrejtvény és egy pompás falfestmény a hétkerben

Van ez a csodás falfestmény a hétkerben, a Kertész utca 27-es szám alatti foghíjtelken a magyarság attribútumaival: a Rubik-kockával titkos beszélgetést folytató piros paprika, arisztokratikus megjelenésű szaloncukor és a híres magyar agy - ami megy valahová, gondolom, Külföldre. 

Simán be lehet sétálni megnézni, meg is kérdeztük a parkolósokat, mióta vannak ott a képek, azt mondták, legalább egy éve, de legalábbis 7-8 hónapja biztosan.

Fotók: Pályi Zsófi

Kertész utca falfestmény

agy Kertész utca

És ez pedig a parkoló oldalfalán látható képrejtvény. A férfiarcú hölgy ezt kérdezi németül: Mi történt velem? Na, ezt sokkal kevésbé értem, mint a belső falat. Valaki esetleg?

Kertész utca

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!) 

Tovább


Pestszentlőrincen vannak a legszuperebb graffitik

Egyebek mellett Kabosu, a mémmé vált, hülyén néző kutya, továbbá Hofi Géza, Üzenetek és cinkék - ezek láthatók a vonatablakból és a 36-os buszból Kispesten, a Köki után nem sokkal. A graffitik a buszról leszállva a Felsőcsatári köz megállónál tekinthetők meg a Jegenyefa soron és a rá merőleges Lakatos utcán. A fal mögött egy telep van, ahova besétáltuk és megkérdeztük a telepvezetőket, mit kell tudni a képekről. Kiderült, hogy illemtudó graffitisekről van szó: engedélyt kértek, előzetesben képeket mutogattak a tervekről, amikre meg is kapták az engedélyt. Az (egykori) bérlők hirdetéseit is graffitisek csinálták, ezek kicsit már elkezdtek lekopni. Jól körbefotóztuk őket Pestszentlőrincen (nem Kispesten, ahogy ezt korábban írtuk).

Fotók: Tuba Zoltán

graffiti taker
Kattints a kutyára és galéria nyílik!

graffiti takergraffiti taker Klikkelj a graffitikre!

A graffitisek egyike Taker, aki egy tavalyi TEDxYouth-on beszél tevékenységéről, amit amúgy festésnek nevez.


Kb. itt van

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!)

Tovább


Menő tűzfalat kapott egy budapesti gimnázium

Elkészült a Neopaint csoport első idei nagy tűzfala, ami a Madách Imre Gimnázium udvarában pompázik (Barcsay utca 5.). A kép - amit a tanárok és a diákok közösen választottak ki - az Erzsébet körutat ábrázolja. Ez az idei TűzfalRehab az Erzsébetvárosban nevű program első állomása, a következő ismét egy Rumbach Sebestyén utcai falfelület lesz. A tervek szerint idén tavasztól-őszig 6-7 tűzfalfelület pimpelnek majd fel a neopaintesek.

Mint mindig, most is készítettek egy látványos folyamatvideót:

Ilyen volt és ilyen lett (fotók: Neopaint): 
Madách gimnázium

Madách gimnázium

via és Facebook


Itt meg a korábbiak, amikről írtunk:
Dob utca
Rumbach Sebestyén utca


Tovább


Ezer négyzetméternyi Aranycsapat a falon

Jó eséllyel a neopaintesek a hétker legboldogabb emberei, mivel kéznyomuk (szó szerint) egyre több falfelületen marad ott; simán elképzelhető, hogy néhány évtized múlva még unokáiknak is mutogathatják, hogyan pimpelték fel a hétkert.

Ma kezdik legújabb tűzfalukat a Rumbach Sebestyén utcában (lásd videó). Ráadásul a téma és a leendő kép mérete is szuper: az Aranycsapat Wembley Stadionban 1953-ban aratott 6:3-as győzelme. Állítólag ez lesz Magyarország egyik legnagyobb falfestménye; 1000 m²-en, három hét alatt, 400 liter festék felhasználásával készül majd el.

Ilyen most. Az alatta lévő kép kerül majd rá (alighanem más képekkel együtt) (Forrás: Neopaint)Neopaint
Neopaint

A Neopaint Works a „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013” elnevezésű program keretében festi egyre-másra a tűzfalakat. A Facebookon itt érhetők el, egy korábbi munkájuk részleteit pedig itt mutattuk be.

(Ide érdemes kattintani, ha követni szeretné posztjainkat!)

Tovább


A kifestett Dob utcai házfal részletei

Pár napja így néz ki a Dob utca-Csányi utca sarka, amit egy fiatalokból álló cég festett át a kerület támogatásával, mégis egészen kreatív módon. Kreativitás = az ábrázolt emberek egy része helyi lakos. Itt a csapat "így készült"-mappája, amiben egy csomó kép látható arról, hogyan bírkóztak meg a falfelülettel.

Itt pedig fentről lefelé haladva részleteiben a homlokzatfestmény Hajdú D. András fotóin:
dob utca
dob utca
dob utca
dob utca
dob utca
Távolról:
dob utca
Az Erzsébetvárossal karöltve megvalósult kezdeményezés még úgy is figyelemreméltó, hogy bőven van külföldi előkép, ezt a két fotót pl. tavaly lőttem Lyonban egy gagyi fényképezőgéppel:
lyon
lyon

A budapesti csapat nem sokáig ül a babérjain, a Facebookon ezt írják: "megyünk át a Király utcába folytatni a TűzfalRehabot!" Majd jön a többi helyszín: "a neopaintes fiúk már kilenc helyszínt kinéztek maguknak; többek között a Kis Diófa, Nagy Diófa, a Dob és az Akácfa utcát vennék kezelésbe."

Tovább


Reblog