Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A pizsamapartik hétvégéje francia quiche-be ágyazva. Hétvégi programajánló.

Néhány-sok(k) program a hétvégi kínálatból. Erős a program és minőségi a választék minden műfajban.

Péntek este Manu Delago hangjével érkezik az A38 hajóra. Björk, a Cinematic Orchestra és Anoushka Shankar állandó zenésztársaként is jegyzett Delago a kortárs art-pop egyik legjobb ütőse. Delago a hajón legújabb lemezét mutatja be zenekarával.

hétvégi programajánló hétvégi program

A Trafóban pénteken és szombaton a Zöld-foki-szigetek koreográfusa és táncosa, Marlene Monteiro Freitas szürrealista, barokk, furcsa alkotásával rombolja le képzeletünk határait, de nagyon!

hétvégi programajánló hétvégi program

Nem árt azt sem tudni, hogy a Trafóban meghosszabbították február 7-ig a Hangjaink című kiállítást, amely Budapest eddigi legnagyobb szabású japán kortárs művészeti kiállítása, amely a japán hangművészetre koncentrál, és a japán kultúra hanghoz való viszonyát vizsgálja. 

hétvégi programajánló hétvégi program

Péntek és szombat este az RS9 színházban Ibsen utolsó drámáját nézhetjük meg, amelyet nagy eséllyel August Rodin szobrász élete ihletett. Vasárnap délelőtt pedig A szorgalmas és a rest lány című előadással várják a gyerekeket, hogy részt vegyenek a két lány vándorútján. 

Van egy színészzenekar, az A.K.T., ami kis hamisítással 10 éve a Merlin Színházban kezdte a pályafutását. A zenekar alapító tagjai, Nemes Szabina, Miklusicsák Alíz, Palóc Eszter és Takács Paulina francia majd olasz és magyar sanzonokból álló, nem felejthető összeállítással léptek színpadra. A 10 éves jubileumi koncerten a Mika Tivadar mulatóban a 10 év alatt fellépő előadók majd' mind ott lesznek. A koncertet a FrenchConnection 5.0 parti követi SelectorKA-val és Dj Maandjettel.

hétvégi programajánló hétvégi program
Teltházas napok (Art+Cinema)

A francia filmkultúra több jeles alkotását is láthatjuk a vasárnap záró Budapest Pride Filmfesztiválon. A fesztiválnak helyt adó Art+Cinema filmszínházban hat kontinensről érkező több mint 30 játék-, dokumentum- és rövidfilmet vetítenek le. A fesztivált a Magyarországon először látható Freeheld című filmmel nyitották meg, Julianne Moore és Ellen Page főszereplésével. A vetítéseket kerekasztal-beszélgetések színesítik.

A hétvégén két pizsamás buli is várja az aprócseprőket (a szülők nagy örömére). 

hétvégi programajánló hétvégi program

A Tropicarium péntek esti Da Vinci ismeretterjesztő pizsamapartiján cápákkal, rájákkal, aligátorokkal alhatnak együtt a résztvevők egy izgalmas éjszakai kalandtúra és számos új ismeret elsajátítása után.

hétvégi programajánló hétvégi program

A Bálna az idén először rendezi meg a Jégpályák éjszakája rendezvényt, avagy egy jégfarsangot. Délután 4 órától csak a skacoké lesz a nem mellékesen ingyenesen használható jégpálya, belépés viszont szigorúan minimum maszkban, maximum farsangi jelmezben. A farsang után diszkó, farsangi fánk és a felnőttek jégpályafoglalása következik. Ezen az estén éjfélig használható a jégpálya.

hétvégi programajánló hétvégi program

Szombaton a Gdanskban ismét Pierogi nap lesz céklalevessel, asztalt foglalni érdemes. 

A Müpában Jazz Showcase fesztivál van péntektől vasárnapig. A fellépők közt a Laszlo Gardony Triót, Binder Károlyt és kvartettjét, valamint három fiatal jazz-zongoristát üdvözölhetünk. 

hétvégi programajánló hétvégi program
Caption

A Fogaskertben szombat este végre meghallgathatjátok, Dj Set formájában a Liza és a Rókatündér lemezt DJ Von yodi és DJ Gandharvara tolmácsolásában. 

Ugyanezen az estén az Akvárium klubban Intim torna Illegál születésnapi koncert, pénteken meg Kiscsillag koncert lesz. 

A kiállítások közül kiemelném a Next Art galériában Papp Sándor Dávid Handicap című kiállítását. A kiállítás kérdez: „Vajon mi szükséges a dolgok helyes működéséhez, és mi az a legkisebb hátráltató tényező, amelynek jelenléte már az élmény elvesztéséhez vezet?” A kiállítás és a néző válaszol.

Tovább


Energikus zenei erőtér lesz Budapestből. Hétvégi programajánló

Az a helyzet, hogy szerintem a hét eseménye lefutott tegnap. Akua Naru és együttesének koncertje és a hajó közönsége a héten felülírhatatlanná vált.

Ha hiszek a hétvégi időjósoknak, akkor a beltéri programoké lesz a főszerep.

Egész hétvégén énekel az ország, legalábbis ennek a kórusprojektnek a hagyománya adta a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep ötletét. Ennek örömére négy kontinens több mint ezer énekesét látja vendégül a Müpa auditóriuma.

Egy másik zenei esemény, ami betölti az egész hétvégét, a II. Harmadik Ember Fesztivál, ami tulajdonképpen egy önszerveződő autonóm zenei és művészeti fórum. A fesztiválon kiadók, hanghordózók, könyvterjesztők és egyéb más fórumok találnak egymásra. A fesztivál két színpadon várja különböző zenészekkel a látogatókat, olyan együttesek állnak színpadra, mint a kanadai Nadja, a görög Calf, a Gentry Sultan vagy az Entrópia Architectúra. 

Péntek este a jó öreg  ef. Zámbó Happy Dead Band lép színpadra az Energy Workersszel a G3 Rendezvényközpontban. A Gólyában a Presszó Libidó Tangó várja a táncolni vágyókat.

Szombaton visszatér a bringa- és alkatrészbörze a Dürer kertbe, ami egyaránt jelenti a kerékpárok és a kerékpáralkatrészek vásárát és a közös szórakozást.

Ugyanezen a napon egész nap 15 éves a 30Y zenekar. Fél négytől a Mikszáth téren együtt zenél a zenekar Háy Jánossal, Likó Marcival, Egyedi Petivel és Grecsó Krisztiánnal. Utána a Parkban együtt ünnepelnek tovább a Cante Diem, a Popeye és a Kisavas Zenekarokkal.
A koncert után Bodó Marci és Anima DJ Set lett bekalkulálva.

Este a Kultiplex az Allnightbreakz egyik klubestje visszatér egy éjszakára, de immáron a Mikába. Régi klasszikus breakmuzsikák lesznek terítéken Vida G, Marka, Vida L. rezidensektől. 

Vasárnap az Akvárium Klubban ismét családi vasárnap lesz, ahol a fellépő zenekar a Rutkai Bori Banda lesz. A koncert mellett lesz még bábszínház, játékos programok, rajzverseny és KRESZ-pálya is.

Az OFF keretén belül csak vasárnap és hétfőn lesz lehetőségünk megnézni a Köztes Terek Hordozható Múzeuma című kiállítást a Müsziben. A Köztes Terek Hordozható Múzeuma egy nem konvencionális terekben bemutatható, nem szokványos közönségnek szánt képzőművészeti gyűjtemény. Tulajdonképpen egy olyan dobozparaván, amely a műtárgyak biztonságos szállítására, megőrzésére és bemutatására egyaránt alkalmas. Mobilitásának köszönhetően bármilyen kiállításra alkalmas. Bárhol eléri a közönségét, többnyire azokon a helyszíneken, ahol egyáltalán nem, vagy kevésbé szokás művészetről, nem-művészet-művészettel kapcsolatos kérdésekről beszélni.

Majdnem ugyanitt, csak egy kicsit feljebb, a Corvintető teraszán Palotai exclusive technoszettel áll a lemezjátszók mögé.

Este 19 órától Parti Nagy Lajos és Lukács József közös estje lesz a Nyitott Műhelyben. Az esten Parti Nagy Lajos irodalmi szövegire (mellé és hátterében) zenél a cimbalmos Lukács József.

Tovább


Text & Jazz, Re+concept workshop, mikroszülés és cseresznyés dohány. Hétvégi programajánló

A napfogyatkozás másnapján, amikor sokan dolgozni fognak, több olyan program is lesz napközben, amiért esetleg érdemes ellógni a szombati munkaidőt.

A Francia Intézet nyílt napot tart 10-től 15 óráig, ahol a francia nyelvórák mellett lehetőség lesz megismerni belülről a Francia Intézet épületét, a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt a könyvesboltban, animációs filmeket nézhetnek az intézet digitalizált mozitermében, meséket hallgathatnak a könyvtárban, és elkészíthetik saját Tatin-tortájukat a Café Dumas szakácsaival.

A Pipa utcában a Medence csoport szombati workshopjain a gyerekek Parádi Orsival mesekaviscokat készíthetnek, a felnőttek pedig Re+concept táskákat a medence csoport tagjaival molinóanyagból.

Keresztszélben

Az Észt Intézet összművészeti fesztiváljából a filmes programok jutnak a hétvégére. A filmek között találjuk a tavalyi év legjobb észt filmjét, a szibériai deportálások okozta traumát feldolgozó Keresztszélben című filmet.

Cseresznyésdohány

A Cseresznyés dohány főszereplője a kisvárosi tizenéves Laura, aki épp az anyja az idegeire megy. Egy napon elkeveredik egy mocsártúrára, ahol összetalálkozik Jooseppel, aki a családi problémái elől gyakran a természetbe menekül. Ilmar Raag Nem jövök vissza című drámájában két árva lány autóstoppal szeli át Oroszországot, hogy felkeressék egyikük Kazahsztánban élő nagymamáját.

Féreghízlaló

Az észt animáció gyöngyszemei közül a Féreghizlaló nyomában egy antropológiai road movie, amelyben a film alkotója útnak indul Csukcsföldre, hogy kinyomozza a műve alapjául szolgáló szürreális csukcs népmese gyökereit és értelmét.

A bábszínházi világnapnak köszönhetően szombaton Budapest majdnem minden terén valamilyen bábos csoport fogja szórakoztatni az érdeklődőket. A Budapest Bábszínház nem csak a terekre vonul ki, hanem budapesti iskolákban és óvodákban olvasnak fel olyan meséket, amelyek a színház repertoárjához köthetők. A színházukban bábkészítés, papírszínház, diavetítés, kézműveskedés is lesz. A Hagymácská-t kiviszik a nagyvásárcsarnokba, és egy zöldség-gyümölcs standon mutatják be a darabot. A Kolibri Színház művészei szétszóródnak a fontosabb terekre, a Jászai Mari térre, a Szent István térre stb. A Spiritusz Egyesület nagy Tavaszköszöntő programmal várja a gyerekeket, akik bekukkanthatnak majd, és megnézhetik, mi történik a Guttenberg téren a Vízi világ fagyos palotájában.

Kiadások(k)

Szombat este Kiadások(k) címmel lép fel a Müpában az Európa Kiadó, a Hodworks és a Pegazusok Nem Léteznek formációk és Karafiáth Orsolya. Gryllus Dorka moderál. Ezen a Bábel-esten a különféle művészeti ágak előadói olyan revüt mutatnak be, ahol egy tematikai vezérfonal mentén találkozik a zene és a tánc, az irodalom és a film, a hagyomány és a kísérlet.

Vasárnap a Müsziben vetítik a Mikroszülés című filmet, amely a szülést és a születést egy friss szemszögből, a mikroszkóp lencséjén keresztül vizsgálja. Górcső alá veszi a jelenlegi szülési protokollok gyermekeink egészségére gyakorolt hatását.

De lehet menni a Nyitott műhelybe is, ahol a Text & Jazz sorozaton belül Kőrösi Zoltán és Grencsó István várja az érdeklődőket irodalmi szövegeket vegyítve muzsikával, dzsesszel és kortárs zenével.

Tovább


Tél- és 2/3-ad-búcsúztatók. Hétvégi programajánló

Ígéretes, érdekesnek hangzó programok kínálata sorakozik a budapesti „levegőben”. A mozikban épp befejeződik a Cseh és szlovák filmfesztivál, és elkezdődik a Frankofón hét. A Cseh és szlovák filmfesztiválon még elcsíphetjük Molnár Csaba „A rendes ember” című szlovák magyar koprodukcióban készült filmjét.

A film egy határ menti kisváros lakóinak történetét meséli el, egy szlovák-magyar mese a gyökerek kereséséről, a sérelmek feldolgozásáról, az elvágyódásról és a boldogulásról. A héten nyitó Frankofón filmnapokon 30 film – ebből 23 premier előtti vetítés – került a programba. A francia mozi legújabb és legjobb alkotásain kívül többek között algériai, belga, görög, kanadai, román és svájci filmek lesznek láthatók egy héten keresztül. Bővebben a programról az Origo egy másik cikkében bővebben lehet olvasni.

A Gólyában szombaton lesz az éves CSNK (Csak Neked Kislány) farsang. Beöltözni ér! A Kuplungban megunták a telet, és elhívták a Siketfajdmínusz, a Puhító és a Gutenberg Halott zenekarokat. A Rácskertben a Szilvási Gipsy Folk Band hagyományos roma népzenét keveri össze balkáni dallamokkal, latin hatásokkal, sőt időnként némi rappel is. A belépés ingyenes! Szombaton este búcsúzik az Auróra is a 2/3-tól, ezért egy beszélgetős, játékos táncos búcsúpartit rendez, miközben Papp Réka Kinga (újságíró), Varga András (politológus) és Misetics Bálint (szociálpolitikus, aktivista) beszélget arról, hogy vajon mi van a  kétharmadon túl - mit hozott és mit vitt az abszolút Fidesz?

Aki nem farsangol és mulat, de fut, az most használja ki, hogy rajthoz állhat a kőbányai pincerendszerben, és futhat egy kicsit, félmaratont vagy maratont is. A programról bővebben egy régebbi posztunkban lehet olvasni.

A Petőfi Irodalmi Múzeum kellemes vasárnapi sétát és koncertet kínál a Károlyi-palotában, ahol a vendégek megismerhetik a klasszicista palota és az egyik legnagyobb magyar főúri család évszázadokon átívelő történetét. A sétát Maia Cabeza, Rohmann Ditta és Fassang László koncertje kíséri.

Tovább


Keserédes fatál-sanzon, két törpe, Fred Frith. Hétvégi ajánló.

Nagyon erős zenei és koncertkínálat ígérkezik a hétvégére. Nehéz nem odafigyelni rá, még nehezebb lesz nem elmenni valamelyikre.

…ha koncert

Péntek este elkezdődik a zenekarok felvonulása. Ma este a Corvin-tetőn a klipek legfelkapottabb, legbotrányosabb és leggusztustalanabb kelet-európai mestere, a két törpe nőből és szétvarrt orosz férfiakból álló szentpétervári rave-formáció, a Little BIG zenekar lép fel.

Az Aquariumban a Firkin, Maszkura és a Tücsökraj zenekar. Holnap ugyanitt az Intim Torna Illegál ünnepli az 5. születésnapját. A Bem moziban Ujj Zsuzsit kíséri Darvas Kristóf, jól ismert Csókolom-dalok, igazi keserédes fatál-sanzonokkal.

Vasárnap délelőtti kávé mellé csábít az Argo együttes a Lumen kávézóba.
A nemrég alakult Stanković-Sahpazis-Márkos trio összekeveri a punkot a transszal, a rockot az urbánus folkkal, a rebetiko alapú repertoárjukat szabad improvizatív zenével ötvözik. Este pedig érkezik a hétvége szerintem legnagyobb és Magyarországon ritkán látható triója a Fred Frith Trió, Hauschkával. Fred Frith angol gitáros, zeneszerző, a hatvanas évek aktív avantgárd zenésze, aki  bő négy évtizeddel pályakezdése után sem fogyott még ki a zenei ötletekből. A szabad improvizáció megszállottja a rock, a jazz és a klasszikus zene összekeverésének nagy kísérletezője.

A koncert második felében Hauschka, polgári nevén Volker Bertelmann zongorázik. Hauschka müpabeli koncertjén legújabb, Abandoned City című lemezét mutatja be.  

….még mindig farsang

A BAGázs Közhasznú Egyesület az idén 4 éves, ennek örömére az Aurorában nagy születésnapi farsangot rendeznek. A rendezvényen a mulatságon túl lehetőség lesz megismerni az egyesület bagi telepen végzett munkáit, amit a bagi és budapesti munkavállalókkal és önkéntesekkel végeznek. Lesznek beszélgetések, előadások és ígéretes party DJ Selector Ráffal és DJ Dórival.

…ha kiállítás

A Knoll galériában már 12-étől látható Nemes Csaba Nem művészeti közeg című kiállítása. Nemes Csaba legújabb - az Apja neve sorozat befejezése után készült - munkái részben rijekai kiállítása és New York-i tartózkodása kapcsán készültek, részben pedig a helyi közegre reagálnak. Képeinek főszereplői a hétköznapok működését biztosító, kiszolgáltatottá vált figurák.

…ha mozi

…akkor a Szabad az Á-ban egy filmklub lesz szombaton, ami a Hősnők rejtélyét feszegeti…

Tovább


Fészekfoglalástól jégtörésig. Hétvégi programajánló

Ha múzeum…

...akkor a Műcsarnok Finisszázsa ígér kellemes időtöltést, ahol vasárnap záró tárlatvezetések lesznek a Képparxisok kiállításhoz kapcsolódóan, és lesz múzeumpedagógia - korhatár nélkül családi programsorozat.

A hétvége alatt pedig még meg lehet tekinteni, a Mélycsarnokban Tommaso Tanini meghosszabbított kiállítását. Tommaso Tanini alkotásaiban, az egykori keletnémet titkosszolgálat (Stasi) mindennapi érzelmi manipulációs eljárásait kívánja feltárni, bemutatni. Tanini alkotásainak alapvető, kínzó felvetése, hogy miként fordulhat az ember az őt elnyomó, megfélemlítő rendszer helyett saját szerettei ellen, illetve hogyan lehetséges mégis felülkerekedni a hatalom keltette szorongáson.

Két napra jól felébred a Fészek klub is. Fiatal művészek rendezik meg a Fészekfoglalás projektet a legendás hírű, idén 114 éves Fészek klubban. Egy napra kinyitja összes termét a ház, azért, hogy befogadja a különböző művészeti ágakban tevékenykedő tehetséges fiatalok alkotásait.
 

Ha koncert…        

…[ezt elnéztem, ez tegnap volt]...akkor ígéretes csemegének ígérkezik a svéd énekesnő és együttese az Antonia Vai Band koncertje a Mika Tivadar mulatóban, szombat este. A jelenleg Magyarországon élő énekesnő és együttese a stockholmi egyetemi klubokban nőtte ki magát. Zenei világa vegyíti a soul, rap és a country hangzásvilágát. A szombat esti koncertre az együttes azt ígéri, hogy az összes számukat eljátsszák.

Gondolom, nem hagyhatom ki a Dürer kert Jégtörő fesztiválját, ahol számomra teljesen ismeretlen zenekarok fognak fellépni a magyar punkzene felhozatalából. Ilyen zenekarok, mint a C.a.f.b., a Macskanadrág, a Hisztéria, a Barackca vagy az Utolsó Alkalom zenekar. Mit mondjak, ahogy hallgatom őket, valóban zúznak.
 

Ha vásár…

...akkor kihagyhatatlan a Cirko Garázsvásár szombaton, ahol a Cirko mozi érdekes tárgyaihoz juthatunk hozzá, igazi relikviákhoz, plakátokhoz, eredeti kópiatároló dobozokhoz, tekercselőgéphez, bútorokhoz és más "átlagos" használati tárgyakhoz egyaránt.

Tovább


Krétakör garázsvásártól a Budapest Pride Filmfesztiválig. Hétvégi programajánló

Ha koncert,

…akkor Tudósok Kamikaze Parti  szombat este a Trafóban. A jövőre 30 éves zenekar a kelet-európai poszt-punk avantgárd egyik legszívósabb túlélője. A Tudósok zenekart drMáriás alapította Újvidéken 1986-ban. Zenei világukat a szabad jazz, a morbid költészet, a zajzene és a punk-funk-diszkó elemei hatják át. A szombati koncert vagy Kamikaze Parti, hosszú idők óta az egyik legnagyobb szabású Tudósok-koncertnek ígérkezik. A parti vendége lesz a Taiko Dobolda, amely japán dobjaival fogja táncra perdíteni a népet! 

Ha vásár,

….akkor Krétakör-garázsvásár. A Krétakör január végével elhagyja eddigi székhelyét, a Bázist, ezenkívül átalakul, van, aki elmegy, van, aki marad. A változások apropóján megválnak dolgaik jelentős részétől. Ezeket a menő krétakörös cuccokat lehet megvásárolni szombaton 10-16 óráig a Krétakör-garázsvásáron!

Ha mozi,

…akkor még a hétvégén tart a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál a Kolor, Hátsó kapuban. A fesztivál kiemelt célja az LMBTQ emberek reprezentációjának és láthatóságának növelése Magyarországon. A filmfesztivált több kísérőrendezvény, beszélgetések és kiállítások gazdagítják.

Így például szombaton este a Fogasházban rendeznek egy, a fesztiválhoz kapcsolódó bulit, ahol a legmeghatóbb, legviccesebb, legizgalmasabb LMBTQ témájú filmeket lehet majd megnézni, ha lemaradt volna bárki is a héten vetített filmekről. A mozizás után pedig a Deck Attack és a Szkafander DJ pörgeti a lemezeket. 

 Ha tánc,
…akkor a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál. Az idén több mint 120 pályázatból 27 versenyprodukciót válogattak be a 2015. január 15-17. között megrendezendő versenyprogramba a MU Színházban.

Tovább


Reblog