Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A pizsamapartik hétvégéje francia quiche-be ágyazva. Hétvégi programajánló.

Néhány-sok(k) program a hétvégi kínálatból. Erős a program és minőségi a választék minden műfajban.

Péntek este Manu Delago hangjével érkezik az A38 hajóra. Björk, a Cinematic Orchestra és Anoushka Shankar állandó zenésztársaként is jegyzett Delago a kortárs art-pop egyik legjobb ütőse. Delago a hajón legújabb lemezét mutatja be zenekarával.

hétvégi programajánló hétvégi program

A Trafóban pénteken és szombaton a Zöld-foki-szigetek koreográfusa és táncosa, Marlene Monteiro Freitas szürrealista, barokk, furcsa alkotásával rombolja le képzeletünk határait, de nagyon!

hétvégi programajánló hétvégi program

Nem árt azt sem tudni, hogy a Trafóban meghosszabbították február 7-ig a Hangjaink című kiállítást, amely Budapest eddigi legnagyobb szabású japán kortárs művészeti kiállítása, amely a japán hangművészetre koncentrál, és a japán kultúra hanghoz való viszonyát vizsgálja. 

hétvégi programajánló hétvégi program

Péntek és szombat este az RS9 színházban Ibsen utolsó drámáját nézhetjük meg, amelyet nagy eséllyel August Rodin szobrász élete ihletett. Vasárnap délelőtt pedig A szorgalmas és a rest lány című előadással várják a gyerekeket, hogy részt vegyenek a két lány vándorútján. 

Van egy színészzenekar, az A.K.T., ami kis hamisítással 10 éve a Merlin Színházban kezdte a pályafutását. A zenekar alapító tagjai, Nemes Szabina, Miklusicsák Alíz, Palóc Eszter és Takács Paulina francia majd olasz és magyar sanzonokból álló, nem felejthető összeállítással léptek színpadra. A 10 éves jubileumi koncerten a Mika Tivadar mulatóban a 10 év alatt fellépő előadók majd' mind ott lesznek. A koncertet a FrenchConnection 5.0 parti követi SelectorKA-val és Dj Maandjettel.

hétvégi programajánló hétvégi program
Teltházas napok (Art+Cinema)

A francia filmkultúra több jeles alkotását is láthatjuk a vasárnap záró Budapest Pride Filmfesztiválon. A fesztiválnak helyt adó Art+Cinema filmszínházban hat kontinensről érkező több mint 30 játék-, dokumentum- és rövidfilmet vetítenek le. A fesztivált a Magyarországon először látható Freeheld című filmmel nyitották meg, Julianne Moore és Ellen Page főszereplésével. A vetítéseket kerekasztal-beszélgetések színesítik.

A hétvégén két pizsamás buli is várja az aprócseprőket (a szülők nagy örömére). 

hétvégi programajánló hétvégi program

A Tropicarium péntek esti Da Vinci ismeretterjesztő pizsamapartiján cápákkal, rájákkal, aligátorokkal alhatnak együtt a résztvevők egy izgalmas éjszakai kalandtúra és számos új ismeret elsajátítása után.

hétvégi programajánló hétvégi program

A Bálna az idén először rendezi meg a Jégpályák éjszakája rendezvényt, avagy egy jégfarsangot. Délután 4 órától csak a skacoké lesz a nem mellékesen ingyenesen használható jégpálya, belépés viszont szigorúan minimum maszkban, maximum farsangi jelmezben. A farsang után diszkó, farsangi fánk és a felnőttek jégpályafoglalása következik. Ezen az estén éjfélig használható a jégpálya.

hétvégi programajánló hétvégi program

Szombaton a Gdanskban ismét Pierogi nap lesz céklalevessel, asztalt foglalni érdemes. 

A Müpában Jazz Showcase fesztivál van péntektől vasárnapig. A fellépők közt a Laszlo Gardony Triót, Binder Károlyt és kvartettjét, valamint három fiatal jazz-zongoristát üdvözölhetünk. 

hétvégi programajánló hétvégi program
Caption

A Fogaskertben szombat este végre meghallgathatjátok, Dj Set formájában a Liza és a Rókatündér lemezt DJ Von yodi és DJ Gandharvara tolmácsolásában. 

Ugyanezen az estén az Akvárium klubban Intim torna Illegál születésnapi koncert, pénteken meg Kiscsillag koncert lesz. 

A kiállítások közül kiemelném a Next Art galériában Papp Sándor Dávid Handicap című kiállítását. A kiállítás kérdez: „Vajon mi szükséges a dolgok helyes működéséhez, és mi az a legkisebb hátráltató tényező, amelynek jelenléte már az élmény elvesztéséhez vezet?” A kiállítás és a néző válaszol.

Tovább


Az idén megismerheti a japán és a holland halloweent is!

Mint minden évben, az idén is számos parti várja a hallowen kedvelőit. Legkorábban a Mika Tivadar mulatóban lehetséges felölteni vérfagyasztó jelmezeinket. A hátborzongató esten DJ Delgado és Disc Bobby biztosítják a zenét.

Szombat este az Eugénia formáció beöltözős koncertet tart a Hunnia bisztróban.

Ugyanezen az estén a Gdansk könyvesbolt és büfében is köntösökbe lehet bújtatni a félelmeinket és hagyni elmenni őket a fenébe. Ez az este egy igazi gdanski belépő lesz a túlvilágba!

 A Peaches and Cream klubban az egész hétvégén beöltözve lehet járkálni. Minden este más-más DJ várja a bulizókat. Majdnem a szomszédban, a 4 Play Lounge a budapesti éjszaka legszexibb vámpírjait, zombilányait és boszorkányait várja. A legszebb kosztümöt viselők igazi asztaltáncban részesülnek. A Mericano bárban szombat este 8 órától különleges italokkal csábítják a beöltözött ünneplőket.

Természetesen a gyerekek sem maradnak ki az idei tökosztásból. A Csodák Palotájában október 31-ig mindenféle gyerekprogram várja az egyébként szünidejüket töltő iskolásokat. Szombaton tökös ügyességi játékok, bátorságpróba és "Csokit vagy csalunk" kvízjáték lesz a kiállítótérben, 15.00 órától pedig egy extra nagy halloweenkísérlet bemutató várható tökrobbantással és cukormozsár-ágyúzással.

A Pagonyban lesz bábelőadás Janóval és Jankával, énektanulás, zene, tánc, cukorkakeresés, sütikészítés Faragó Nórival, lámpás- és kishajókészítés a Kisladikkal, filmvetítés Pimmel és Pommal, a két édes kiscicával és egy igazi családi film este együtt, pattogatott kukoricával Titiről és a kis piros daruskocsijáról.

A Füvészkertben is egész napos ünneplés várható. Lesz kézművesfoglalkozás, denevérkeresés, előadás mérgező növényekről zseblámpás szakvezetéssel egybekötve, és persze nem  maradhat el a tökfaragó verseny sem.

A Holnemvolt park halloweenpartival zárja évi programsorozatát. 2015 utolsó rendezvénye különleges meglepetést és szórakozást ígér: a nyugati kultúrkörhöz tartozó halloween mellett a hagyományos japán fesztiválok mintájára idén a látogatók megismerkedhetnek a japán szellem- és démonvilág alakjaival is. A változatos és ötletes programkínálatban szerepel legalább tízféle autentikus távol-keleti program, például eredeti japán gasztropagoda is várja a vendégeket. A "Rémsétányon" családi tökfaragó műhely, tűzzsonglőrök, szellemkereső játék és tomboló zombik szórakoztatják a bulizni vágyókat!

A Hősök terén a Töklámpás fesztiválon mindenki megmutathatja szépen faragott töklámpását, és pár konzerv adományozásával támogathatják a rászoruló gyerekeket is!

 

Tovább


Irodalmi gasztro, hangszobrászat, electrobeat, pop art és nyitott műtermek. Hétvégi programajánló

A hétvégén nem lehet kép és hang nélkül maradni. Fesztiválok versengenek egymással a résztvevőkért, remek programkínálattal.

A Ludwigban a pop art korszakot összefoglaló kiállítás nyílt Ludwig Goes Pop + The East Side Story címmel. A nagyszabású tárlaton a pop art olyan emblematikus művészeinek a művei lesznek láthatók, mint Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg és Andy Warhol. Rajtuk kívül kevésbé ismert alkotóknak, valamint az irányzat európai képviselőinek a munkáit is bemutatják. A kiállításhoz kapcsolódik az Egy-két, há…poptárgyak program, ahová a gyerekeket és a szülőket együtt várják a múzeum dolgozói. A családi délelőttön a múzeum hat helyszínén különböző foglalkozások várják a megértési nehézséggel élő gyermekeket is.  A rendezvény alatt meg lehet nézni a múzeum restaurátorműhelyét és speciálisan kialakított, korszerű, klimatizált raktárait az alagsorban, ahova óriáslifttel juthatunk. Lackfi János és Vörös István szórakoztató irodalmi műsort tart.  Tárgyszámolás, játéktűzhely, közös nagy rajzolás a szőnyegen és sok más lehetőség várja az érdeklődőket.

Érdekes programnak ígérkezik a Budapest Transfer International Festival a kortárs irodalmat és a gasztronómiát összekapcsoló négynapos rendezvénye. A fesztiválon beszélgetések, kocsmatúrák, gyerekprogramok, filmezés és zene várja az érdeklődőket – még főzni is lehet közösen az írókkal. A házigazdák között Budapest legnépszerűbb helyei, többek között a Hadik kávéház, Kisüzem, a Könyvbár és étterem, a Heti betevő és a Hosszúlépés csapata sorakozik fel.

Caption

Pénteken Péterfy Gergely hét nyelven beszélő marhapörköltet főz, majd kocsmatúrán ismert íróink kedvenc kocsmáiba kalauzol bennünket. A PIM-ben .lengyel és cseh gasztroguruk beszélgetnek prágai, krakkói és a kelet-közép-európai konyháról, gasztrokultúráról. Szombaton a Hosszú lépéssel lehet irodalmi sétára menni. A Kompánia Színházi Társulat bemutatja Lackfi János Paradicsomleves betűtésztával új kötetét. Saly Noémi az egykori és a mai pezsgő kávéházi világról mesél. De nézhetünk ínycsiklandozó dokufilmet (pl. a Sushiálmok), hallgathatunk felolvasószínházat (Barhesz) vagy beszélgetést (Piafilozófia).

Elstartolt az idei, immáron nyolcadik Art Moments művészeti fesztivál is. Az idén három fő helyszínen zajló programsorozat „Art Around Us”  címmel a minket körülvevő művészet köré szerveződik. Azok közé a művészeti elemek köré, amelyek beépültek mindennapjainkba, együtt élünk velük: ott vannak az utcákon, a városban, egy-egy szép épületben vagy egy jól sikerült graffitiben. ,A fesztivál célja, rámutatni a körülöttünk lévő értékekre és új helyeket megtölteni művészeti tartalommal. Az ígéretes programok közé sorolnám Török András „A pesti szobrok titkai” címet viselő vezetett sétát, ahol nemcsak a szobrok háttértörténeteit ismerhetjük meg, hanem azt is, hogy  kedvelt szobraink közül melyik az, amelyik ciki.

A hétvégi, kétnapos Nyitott műtermek délutánján olyan műteremházakba mehetünk be, ahová más alkalommal nem lehet, belepillanthatunk műhelytitkokba, beszélgethetünk az alkotókkal. A fesztivál keretén belül állít ki a Dubaiban élő Richweisz Péter a Várkert Bazárban, megtekinthetjük a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! pályázat döntőseinek munkáit vagy a felsőoktatási művészeti képzésben részt vevő hallgatók munkáiból álló képzőművészeti kiállítást.

Fotó: Nemes Péter


A Jurányiban még látogatható Nemes Péter Tértől lefelé című kiállítása a horizontális gondolkodás térről alkotott "egysíkú" képeiről.  

A Magyar Országos Levéltár sem szeretne kimaradni az éjszakai programkínálatból, így ezen a hétvégén Levéltári éjszakát rendez „Akik mertek nagyot álmodni” címmel. Róth Miksára és Semmelweis Ignácra kamarakiállítással és filmvetítéssel emlékeznek, a családkutatókat kerekasztal-beszélgetés és interaktív bemutató várja, a magyar ipar 200 évét bemutató iratokat tesznek közzé, továbbá zenés irodalmi est, kamarakoncert, raktárlátogatás is szerepel a programjaik között.

Caption

Október 16-ra és 17-re datálható a 4DSOUND  Spatial Sound  Exchibition című zenei és hangbombája az Art Quarter Budapestben. A kétnapos programot hangszobrászat, szakmai beszélgetések és zenei programok színesítik.

Az Electronic Beats már elkezdődött a Telepen

Visszatért az Electronic Beats is Budapestre. Négy zenei helyszínen, az A38, az Akvárium és az Anker't falai között debütál a Flora&Faunavisions Studio exkluzív interaktív zenei kiállítása, a Floating Sounds. Emellett a Native Instruments workshopot tart az Akváriumban szombat délután. A fellépők között meghallgathatjuk péntek este az orosz electrohouse zene orosz származású DJ sztárját, Nina Kravizt.

Péterfy Bori és zenekara ingyenesen koncertezik október 17-én este az Eötvös 10 előtt (eső esetén pedig a házban), az Aurórában pedig a Kampec Dolores.

Tovább


A sokszínű hétvége. Programajánló

Hétvégén lehet vonulni, utcabálba menni, futni. A Pride fél 4-kor kezdődik. A gyülekező a Nagymező utca és Andrássy út kereszteződésénél lesz, és csak az Oktogon irányából lehet csatlakozni.

A Pride után a francia nemzeti ünnep alkalmából a Francia Intézet épülete előtt utcabál lesz. Lesz környezettudatos ruhakollekció-bemutató, a magyar A.K.T. zenekar francia, olasz és magyar sanzonokat játszik. A francia vendégek, a Swingo Musette Duna-parti kabaréval szórakoztatja a közönséget. A kabaré után  DJ Infragandhi elektropopot játszik.

Caption

Szombaton este utcabál helyett futni is lehet a Night Run maratoni futóversenyen. Indulás a budai siklótól, onnan fel a várba, a Szabadság hídnál forduló, és a rakpartról lehet majd befutni a célba, a Várkert Bazárba.

Szombaton kezdődik a Millenárison a nagy KockaParádé Kiállítás a LEGO-rajongókra fókuszálva. Az építőmesterek egyedi remekművei óriási terepasztalokra kerülnek. A kiállítást vetítések, játékok és meglepetések tarkítják. 

Jövő héten zár Nagy Kriszta x-T „Úgy szeretnék beszélni veled, mint férfi a férfivel” című kiállítása. Akit érdekel, hogy néz ki egy Habony Árpád-tetkószerűség Kriszta fenekén, az itt megtudhatja.

Szombaton a Parkban 10 éves a Kiscsillag, hétfőn este meg újra itt a Manu Chao.

Tovább


A hétvégi betevők: Heti betevő, Norvégminta Fesztivál, Budapest Essentials. Programajánló

A hétvégén megint el leszünk kényeztetve érdekesebbnél érdekesebb programokkal. Nem viszem túlzásba a Budapest Essentials részletezését. A fesztiválnak köszönhetően a város olyan helyein, közterületein vagy akár világörökségi helyszínein is bulizhatunk, ahol eddig nem igen lehetett. A kiváló helyszíneken kiváló zenészek, együttesek, DJ-k játszanak, itt lesz a La Roux, a The Wombats, Solomun, Duke Dumont és a Riva Starr is.

A fesztiválprogramhoz kapcsolódóan igazi szombati csemege lesz az A38 hajón a török-balkáni népzenét játszó Kolektif Istanbul szextett.

Bár a Budapest Essentials lefedi a belvárost, szerencsére marad hely benne, például a Dürlin Budapestben, ahova 26–27-én beköltözik a Norvégminta Fesztivál, és ahol testközelbe kerülhetünk a Norvég Civil Alap által támogatott civil szervezetekkel. Szerencsére ezek az NCTA-nál nyertes szervezetek megkapták a támogatásokat, szemben a nagy Norvég Alap támogatásaival, ahol a pályázatok bezárása óta jó nagy a csend. Se nyertes, se támogatás. Mindenesetre ezen a hétvégén, ezen a fesztiválon most az információáramlásé, a meg- és felismerésé és az együttlevésé lesz a főszerep. Pénteken és szombaton a Rehab Critical Mass szervezőitől megtudhatjuk, mitől működik jól egy sikeres demonstráció, milyen lehet vakként vásárolni, kismamaként munkát keresni? Játszva szembesülhetünk a hajléktalanok mindennapi kihívásaival, jellemző élethelyzeteivel, és még beszélgethetünk is velük. Társasjáték keretében kipróbálhatjuk, meg tudnánk-e élni a segélyből, családi pótlékból vagy akár a gyesből.

A Kék Pont-ot a nyolckerben leépítették, de ők nem épültek le – most a fesztiválon a Kék Pont Felépülési Caféban „élő könyveikkel”, a felépülőkkel lehet beszélgetni. Itt lesznek Pécsről a Retextilesek, akik felépítik a Retextiland-et. A résztvevők régi ruhákból készíthetnek új fonalakat, és a nap során készült termékeket hazavihetik vagy közös performansz keretében felhasználhatják.

A K-Monitor, az Átlátszó.hu, a Transparency International Magyarország és a többiek megpróbálnak sok kérdés között választ találni, arra, hogy miért fontos az átláthatóság, mit tehetünk a korrupció ellen állampolgárként, civil szervezetként vagy éppen egy önkormányzat vezetőjeként? Esténként a Tilos a Rádió DJ-i, Marge, Color Star és Parno Graszt adnak koncertet.

Egy napra nem elég egy világnap. Június 26-a az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja és a Design világnapja is. Az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából a TASZ tart filmvetítést és beszélgetést este 7 órakor az ANKERT-ben.

A design világnapján, ami egyben a Design Hét Budapest bevezető eseménye is, designhét díszvendége Spanyolország kapja a főszerepet. A többnyire a Cervantes Intézetben tartandó eseményeken a formatervezés változó szerepe és jövőformáló energiái állnak az előadások fókuszában.

Június 25-én elkezdődött a Klasszikus Indiai Filmek Fesztiválja 2015 a Puskin moziban. A fesztiválon az indiai filmgyártás nagy klasszikusai közül válogattak. A filmhetet az indiai álomgyár egyik grandiózus, hollywoodi szagú, A nagy muszlim uralkodó című filmjével nyitják meg. A július 1-jéig tartó vetítéseken műsorra kerülnek Tagore műveiből készült produkciók, valamint Bimal Roy, Bollywood egyik legmeghatározóbb rendezőjének utolsó filmje is, A rabnő.

Szombaton a Heti betevő adománygyűjtő bulival jelentkezik a Gólyában. A Heti betevő egy lelkes önkéntesekből álló civil szervezet, akik a helyi kocsmák, éttermek, civil szervezetek és a lakosság bevonásával, rászorulóknak főznek, és ingyen osztanak ebédet vasárnaponként a Klauzál téren. Az idén a Heti betevő bővült, és a VIII. kerületre is kiterjesztették a tevékenységüket. Az itteni szervezet bázisa a Gólya lett, mint, ahogy a hétkerben a Kisüzem. Az a Gólya, akit véletlenül kihagytam a VIII. kerületi tuti helyek bemutatásából, de azóta sem veszítettem szem elől. A szombatra szervezett adománygyűjtő bulin sokszínű programok mellett ismerkedhetünk meg a szervezet tevékenységével, szervezőivel.

A 16.00 órakor kezdődő partin lesz játszóház a gyerekeknek, és Élő Könyvtár a Város Mindenkié csoportosulás „élő könyveivel”. Jávor István „Emmaüs” című dokumentumfilmje a külföldi segítő szervezetekről és az élelmiszer-pazarlásról szól. Bemutatja a francia Emmaüs alapítvány gondozói hálózatát, és megpróbál reális képet mutatni a szervezet összetett munkájáról és problémáiról is. Az esti partin itt lesznek a slammerek, koncertezik a Magashegyi Underground és Djüm Djüm, és végül jönnek a DJ-k.

És végül azok számára, akik szívesebben futnának minden fesztivál helyett, ajánlom a Mozgás éjszakája rendezvényt szombaton éjjel. A tervezett program szerint a város különböző pontjain, de többnyire a Városligetre fókuszálva mindenféle sportágat űzhetünk a zumbától a floor curlingig.

Tovább


Divattervezők aukciójától az Utolsó Lüzisztratéig. Múzeumok éjszakája

A Menekültek világnapján, szombaton a Múzeumok éjszakáján nem lesz könnyű választani a programok közül.

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény a divat szerelmeseit várja ezen az éjszakán. A Winkler Nóra által vezetett aukción magyar divattervezők különleges ruhadarabjaira és kiegészítőire lehet licitálni. A legismertebb hazai tervezők, köztük Nanushka, USE unused, Je Suis Belle és Dora Abodi ruhái és kiegészítői kerülnek „kalapács” alá.

Az aukció pikantériája, hogy nemcsak női és férfi darabokat bocsátanak árverésre, hanem – mivel az Óbudán található textilmúzeum Magyarország első kutyabarát múzeuma – kutyáknak készült designerdarabokra is licitálhatnak a gazdik. A formatervezett nyakörveket és kiegészítőket két óriás uszkár „mutatja” majd be.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet könyvtára és múzeuma különleges programokra invitálja a közönséget. Az Orbis Pictus, avagy a szemléltetés az iskolában című állandó kiállítás mellett ezen az estén a szecessziós iskolaépület alkalmi színpaddá változik, ahol az Országos Diákszínjátszó Találkozó díjazottjainak produkcióit mutatják be. A diáktársulatok mellett fellép Katona László és Kovács Krisztián a Scherer Péter rendezte Ady/Petőfi darabjával.

Az est másik fénypontja lesz Hamvai Kornél Arisztophanész-átirata, a Lüzisztraté. Az improvizációs és zenés darab eredeti története szerint az athéni nők megunják, hogy nem szólhatnak bele a történelemformáló döntésekbe. Van köztük azonban egy, aki mindenkinél okosabbnak bizonyul, és szexsztrájkot hirdet. Úgy tűnik, a nemek harcában az elmúlt 2426 év alatt kevés dolog változott.

A Néprajzi Múzeumban Kapuk a világra címmel megismerheted az erdélyiek, az afrikaiak, az egykori bánki nyaralók, a magyar zsidóság és a 19. századi vidéki élet hagyományos kultúráját. Este 10 órától Afrika-party DJ Koyával.

A Ludwigban Zsigmond Vilmos fotóművészeti munkásságát először bemutató nagysikerű tárlaton maga az operatőr tart dedikálással egybekötött közönségtatlálkozót. A Vörös horizont,  orosz és exszovjet művek a Ludwig Múzeum gyűjteményében című kiállításon bemutatják az Assza című szovjet-orosz filmdrámát.  Különkiadással jelentkezik a Tilos Rádió Kelet-Európával foglalkozó, Vostock című műsora.  Faludi Juliannával és Kemény Vagyimmal teázós tárlatvezetésre számíthatunk.

A P'Art Café teraszon DJ Bem & Matild keveri összegyűjtött bakelitjeit, majd az Irie Maffiá-s Élő Marci és a ghánai születésű, de jelenleg Magyarországon élő M3NSA csapata, a RedRed koncertezik. A duó az afrikai és karibi popot vegyíti az elektronikus tánczene friss trendjeivel.

A Nemzeti Múzeum stílusosan az álom köré szervezi programjait az éjszakában. Már délutántól álomvilággá alakul a MALTER, az MNM foglalkoztatója, ahol a gyerekek elkészíthetik álmaik szereplőit vagy mumusait. A felnőttek korabeli Richter-plakátokat nézegethetnek, filmeket nézhetnek, és a végén beugorhatnak egy pizsamapartira is.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Trabant kerül a főszerepbe. A Go Trabi Go csapatának köszönhetően 15.00 és 23.00 között a múzeum udvarán ki lehet próbálni a Trabike-ot, azaz a pedálos Trabantot, lehet "Trabantot tömni" csomagokkal, valamint egy Óriás Trabant Puzzle-t is össze lehet majd rakni.

Fotó: Serinus


A Gross Arnold műterem sem szeretne eltörpülni a nagy múzeumok mellett. Az év legrövidebb éjszakáján a Rokytka Műhely ismét bemutatja Az 1001 éjszaka meséi című büfészínházi estet. Az előadást követően DJ Alick Sethi és VJ Somito San biztosítják a hamisítatlan keleti hangulatot.

Tovább


Színbombás Kopaszi, Tilos Maraton, moziéjszaka. Hétvégi programajánló

Ha valaki ma olvassa a posztomat, és már elhúzott a Balatonra, jó eséllyel lemarad a város minden idők legszínesebb bulijáról, a Holi Peace Budapestről, amely csupa szerénytelenséggel Magyarország legnagyobb color fesztiválja. Valójában joggal, mert ezen az estén annyi Holi-port önthetsz magadra a Kopaszi-gáton, amennyit a pénztárcád bír. A színes port óránként hatalmas vízágyúkkal bombázzák rá a tíz DJ szelektálására bulizó tömegre.

Van, aki a gyerekekre is gondolt: szombaton a Napozóban CityMatiné lesz fakockák, turbórágók és üveggyöngyök között.

Napozó

Délután kezdődik a Cinematiné 5. kiadása a Café del Rióban. Tulajdonképpen egy röpke alvás után csak átnyargalunk egyik zenei mátrixból a másikba. Itt ismert külföldi DJ-k, a francia Dyed Soundorom, a frankfurti fenegyerek Robert Dietz és a felkapott román kettős, Livio & Roby keveri a lemezeket a Duna-parti tánchoz. A hazai csapatból a Debut és a Badgirls legjobb DJ-i gondoskodnak majd a hazai dallamokról. A parti persze este nem ér véget, hanem after partyval folytatódik este 23 órától hajnal 6 óráig.

Aki viszont tényleg moziban szeretne menni ezen az éjszakán, és nem a Cinématinéra, ahol valami másféle mozi van, az menjen inkább a Corvin mozi moziéjszakájára, ahol olyan filmeket nézhetünk majd meg, mint a Mad Max: A harag útja, Az éhezők viadala, a Jurassic World premier-előadása, a Harcosok klubja, a Liza, a rókatündér vagy a Kódjátszma.

Kicsit visszahúzódva a belvárosba; a hétvégén még tart a Tilos Maraton. Szombaton a Tilos Selection napján olyan DJ-k szerepelnek, mint Palotai & Ludmilla, Chissa, Carl Oh, Gnork, Raw-Soul és Yinna. A Ricsárdgír ma lesz. A bográcsból csodaszarvaspörkölt, Boeuf Bourguignon és füstöltmakréla-saláta kerül terítékre.

Vasárnap a sok buli után bringázhatunk egy egyenlőbb világért (ráfér) a budai Várból a vasúttörténeti parkig, és közben megnézhetünk jó sok tárlatot és múzeumi kiállítást. A programhoz tartozó bebiciklizésprojekt alatt ingyenes közlekedési oktatás is lesz.

A gyerekes családok meg Rutkai Bori Sárkányjárgányával landolhatnak a PIM udvarán. 

De aki teheti, az menjen csak bátran a vízpartra!

Tovább


Maud, a csodapók rátelepül a városra. Hétvégi programajánló

Miközben tudom, hogy nagyon sokan várják már a szombat esti Stereo MC-koncertet az Akváriumban, semmiképp se feledkezzünk meg ma a Mutatványosok éjszakájáról a Holnemvolt Parkban. A 2013-ban végleg bezárt vidámpark területét egy este – mégpedig a ma este – erejéig ellepik a mutatványosok, a hintáslegények, a kikiáltók, Maud, a csodapók és még sokan mások. A Szeredás cirkusz itt lesz szenzációs világszámaival, kötéltáncossal, erőművésszel, éneklő kakassal, számoló szamárral és kígyótestű nővel. A mutatványosok mellett beüzemel az éjszakai szellemvasút, a kalandpálya, a Lökd meg kecskét-játék és az egykori varázsvilág összes attrakciója.

A Mutatványosok éjszakája mellett ma van az Adományboltok éjszakája is. Akinek ez idáig nem volt ideje megismerni ezeket a remek egységeket, vagy nappal nincs rá ideje, az mindezt ma éjszaka bepótolhatja.

Szombaton nyári (nyárkezdő) PagonyFeszt lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében. Az egész napos rendezvényen változatos kreatív, rajzolós, vágós és maszatolós foglalkozások, játékok, piknik, fényképezkedés várja a gyerekeket. Lesz óriásbuborék-kergetés, Bogyó és Babóca bábszínháza, Gryllus Vilmos-koncert, állatkerti bemutató és sok minden más.

És igen, pillanatokon belül vége az OFF-Biennálénak, ezért a hétvégén ideje felkerekedni és megnézni egy-két projektet. Szombaton Topor Tündével és Winkler Nórával bejárhattok még néhány helyszínt, akik nemcsak a művekről beszélnek majd, hanem arról is, hogy miért szeretik a programokat befogadó helyszíneket, mint például a Brody ArtYard, Chimera, OFFice, Trapéz és 2B kiállítóhelyeket.

Az OFF-Biennálé kedvencem, a Project Zone - Független művészeti terek térképe is látogatható még vasárnapig. A Project Zone egy olyan online adatbázis, amely művészek által működtetett kiállítóhelyeket, kiállítótérként használt magánlakásokat vagy pop-up kiállítótereket, autonóm zónákat mutat meg, nem csak virtuális térben. Az óbudai kiállítóteret az Architecture Uncomfortable Workshop csapata gondolja újra. A Project Zone online térképének zászlóit a hivatalokból, könyvtári katalógusokból, vagy akár az orvosi rendelőkből ismert kartotékszekrények dossziéi helyettesítik.

Délután 14.00 órakor kezdődik a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ által szervezett gasztronómiai utcafesztivál az Andrássy út 62. szám alatt található épületük előtt, amiről már egy korábbi cikkünkben írtunk.

Caption

A KULTI-ban, a Csontváry Művészeti Udvarházban újra látható az Utolsó Csárdáskirálynő a Picaro Társulattól.

Szombaton este a legendás Stereo MC koncertje után a Mika Tivadar mulatóban ismét FrenchConnection party lesz, a francia retro- és mai muzsikákat keverő szelektorokkal.

Egész hétvégés program a 2. Lelkes Ásványbörze a MOM sportban, amely az ásványok, ősmaradványok, drágakövek, meteoritdarabok és ékszerek bemutatása mellett számos előadással, vetítésekkel és gyerekprogramokkal várja az ásványok, kövek, kőzetek kedvelőit.

És végül nem hagynám ki, bár már nem hétvége, hétfőn este a Jedermann kocsmában Darvas Kristóf játszik, és Roszik Hella énekel nekünk ingyen.

Tovább


Energikus zenei erőtér lesz Budapestből. Hétvégi programajánló

Az a helyzet, hogy szerintem a hét eseménye lefutott tegnap. Akua Naru és együttesének koncertje és a hajó közönsége a héten felülírhatatlanná vált.

Ha hiszek a hétvégi időjósoknak, akkor a beltéri programoké lesz a főszerep.

Egész hétvégén énekel az ország, legalábbis ennek a kórusprojektnek a hagyománya adta a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep ötletét. Ennek örömére négy kontinens több mint ezer énekesét látja vendégül a Müpa auditóriuma.

Egy másik zenei esemény, ami betölti az egész hétvégét, a II. Harmadik Ember Fesztivál, ami tulajdonképpen egy önszerveződő autonóm zenei és művészeti fórum. A fesztiválon kiadók, hanghordózók, könyvterjesztők és egyéb más fórumok találnak egymásra. A fesztivál két színpadon várja különböző zenészekkel a látogatókat, olyan együttesek állnak színpadra, mint a kanadai Nadja, a görög Calf, a Gentry Sultan vagy az Entrópia Architectúra. 

Péntek este a jó öreg  ef. Zámbó Happy Dead Band lép színpadra az Energy Workersszel a G3 Rendezvényközpontban. A Gólyában a Presszó Libidó Tangó várja a táncolni vágyókat.

Szombaton visszatér a bringa- és alkatrészbörze a Dürer kertbe, ami egyaránt jelenti a kerékpárok és a kerékpáralkatrészek vásárát és a közös szórakozást.

Ugyanezen a napon egész nap 15 éves a 30Y zenekar. Fél négytől a Mikszáth téren együtt zenél a zenekar Háy Jánossal, Likó Marcival, Egyedi Petivel és Grecsó Krisztiánnal. Utána a Parkban együtt ünnepelnek tovább a Cante Diem, a Popeye és a Kisavas Zenekarokkal.
A koncert után Bodó Marci és Anima DJ Set lett bekalkulálva.

Este a Kultiplex az Allnightbreakz egyik klubestje visszatér egy éjszakára, de immáron a Mikába. Régi klasszikus breakmuzsikák lesznek terítéken Vida G, Marka, Vida L. rezidensektől. 

Vasárnap az Akvárium Klubban ismét családi vasárnap lesz, ahol a fellépő zenekar a Rutkai Bori Banda lesz. A koncert mellett lesz még bábszínház, játékos programok, rajzverseny és KRESZ-pálya is.

Az OFF keretén belül csak vasárnap és hétfőn lesz lehetőségünk megnézni a Köztes Terek Hordozható Múzeuma című kiállítást a Müsziben. A Köztes Terek Hordozható Múzeuma egy nem konvencionális terekben bemutatható, nem szokványos közönségnek szánt képzőművészeti gyűjtemény. Tulajdonképpen egy olyan dobozparaván, amely a műtárgyak biztonságos szállítására, megőrzésére és bemutatására egyaránt alkalmas. Mobilitásának köszönhetően bármilyen kiállításra alkalmas. Bárhol eléri a közönségét, többnyire azokon a helyszíneken, ahol egyáltalán nem, vagy kevésbé szokás művészetről, nem-művészet-művészettel kapcsolatos kérdésekről beszélni.

Majdnem ugyanitt, csak egy kicsit feljebb, a Corvintető teraszán Palotai exclusive technoszettel áll a lemezjátszók mögé.

Este 19 órától Parti Nagy Lajos és Lukács József közös estje lesz a Nyitott Műhelyben. Az esten Parti Nagy Lajos irodalmi szövegire (mellé és hátterében) zenél a cimbalmos Lukács József.

Tovább


Ingyenes koncertek hétvégéje!

Anyahajó, Food Truck Show, Péterffy Bori-koncert! Hétvégi programajánló

Nyarakat idéző, láblógatós, parkban ücsörgős kinti programok tömkelege várja a városban ragadókat.

Úgy látszik, szakítunk a hagyományokkal, és nem külföldi sztárok szórakoztatják a közönséget az Európa napon, május 9-én. Mindegy is. A margitszigeti Atlétikai centrumban megrendezendő előadásokon, koncerteken kívül lehetőség van az európai uniós csatlakozásunk megünneplésére egy 11 km-es kör lefutásával. A várakozók Szalóky Ági, Cosa Polska vagy a Kerekes Band koncertjén és több meseelőadáson vehetnek rész. Este ingyenes Péterffy Bori & Love Band koncert-lesz!

A Dürer kertben Food Truck Show van (egész hétvégén). Több mint 50 kiállító várja különféle ételekkel és italokkal a vendégeket. Lesznek hazai specialitások, amerikai konyha, halas, húsos, gombócos, tésztás, sőt még vega jármű is.

A madarak és fák napján lezárják a Kazinczy utcát, megnyitják a Jókai-kertet. Az OFF keretén belülingyenes sétára van lehetőség, ahol több tárlat bemutatásához ingyenes vezetés jár.

És hát hol máshol, ha nem a József Attila-lakótelepen készítenek egy mobil szabadtéri Anyahajót, ami a helyi anyák és gyermekeik számára biztosít programhelyet. Ez egy jó nagy feltűnő térelem lesz, egy olyan hajó, amely kifeszített kötelek és ponyvák által kap formát. Lesz árboca, vitorlája, zászlója, belső tere kényelmesen, baba- és mamabarát módon bútorozottan fogja várni utasait.

A legapróbb részletekig kidolgozott terv megvalósításában közel 40 fő vesz majd részt, de ha felhúzták a horgonyt, és elindulnak, akkor bíznak benne, hogy a lakótelep többi lakója, potenciálisan 15 000 ember fog inspirációt kapni tőlük különböző közösségi kezdeményezésekhez.

Már megnyitották a Francia Intézetben Anna Lefebvre és Detvay Jenő Párhuzam című kiállítását. A kiállítás extra érdekessége, hogy a kiállításon a művészalbum egyes oldalait plakátformátumban is megszemlélhetjük, sőt kerámia fényképezőgépekkel, ritka és kis példányszámú kortárs kiadványokkal, művészkönyvekkel is találkozhatunk.

Szombaton az Urániában a Moszfilm filmjeiből nézhetünk válogatást. Az Uránia a hetven éve véget ért második világháborúról a Moszfilm filmjeivel a világháború traumájára összpontosítva emlékezik meg.

Caption

A koncerteken és bulikon kívül felhívnám a figyelmet a Húrkúrók és a Gentry Sultan koncertjeire az Aurórában, ami diszkóval párosul, és a Méhek zümmögnek majd a Mika Tivadarban vasárnap este.

Tovább

«
123

Reblog