Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sűrűsödik az ázsiai gasztronómia a bulinegyedben

A bulinegyed mindig szolgál valami újjal, elég, csak ha körbenézünk. Most épp arra lettem figyelmes, hogy szaporodnak a távol-keleti éttermek a környéken a szusibároktól a japán bisztrókig.

A dél- és délkelet-ázsiai vonulatot az Akácfa utca köré koncentrálva 4 étterem képviseli, a bangladesi Bangla büfé, a thai Parazsak és az indiai Bollywood, Delhi Darbar és Shalimar éttermek. 

A nagy népszerűségnek örvendő éttermek közül az én nagy kedvencem a Bangla, lenyűgözően szolid, retro külsejével szelíden megidézi nekem a képzeletbeli Banglades világát, még úgy is, hogy sajnos még nem jártam ott. A minimális ételkínálat megbízható minőséget takar. A pakurától a bíryanikig bármit érdemes kipróbálni, leginkább mangó lhassival kísérni. A semmiképp sem gyors, de kedves felszolgáló fiúk a maguk módján mindent megtesznek a „gyors” kiszolgálásért.  

A Bangla büfét az épp felújítás alatt álló Klauzál téri csarnok választja el a Bollywood indiai étteremtől, ami - hasonlóan bangladesi szomszédjához - semmiképp sem pazar díszleteivel és gyorsaságával ostromolja az éhes vendégeket. (Fél órán át várakoztunk, ez alatt az idő alatt senkit nem láttunk a pult mögött, csak hallottuk, hogy a színfalak mögött valaki valamit készít.) A helyiség végtelen nyugalma és a nem hozzánk tartozó várakozózók fáradhatatlan lelkesedése az újbóli próbálkozásra sarkall bennünket! Az egyébként vega bárban állítólag minden étel frissen készül, házi recept alapján, és olyan csípősen, ahogyan a vendég igényli (írják a honlapjukon).

A legjobb indiai éttermek közé sorolt Dob utcai Shalimar étterem az indiai konyha kedvelői között a ranglista élén áll. A pazar színfalak között a muglai konyha ízvilágát megelevenítő, pazar étlap várja az ide érkezőket. Az étterem kínálatában napi menü is található, ami tökéletes betekintést enged az indiai konyha ízvilágába a környékre jellemző menüáron, és még jól is lakunk vele.

A Dohány utcai Delhi Dalbar a nem igazán ízléses külső megjelenés mögött, ízlésesen berendezett belső térben gazdag indiai ételkínálattal várja a vendégeit. A különböző levelesektől szamószákig, a tandoori konyhán át bármilyen indiai (számunkra) ételkülönlegességre rá lehet itt lelni.

És végül a Kazinczy és Király utcában a dél-ázsiai térség más íz(élmény)világába kóstolhatunk bele a Kisparázs Thai leves és Wok Bárban és a Kisparázs 2.0-ban. A népszerű thai bárok gyorsan a környék kedvenc étkezőivé váltak, aminek külön jót tesz, hogy a turisták által igen frekventált Kazinczy és Király utcában rendezkedtek be.

Az első éttermük, a Parázspresszó 2007-ben nyílt meg a Jókai utcában. A város legjobb thai kifőzdéi között mindenképp a legjobbak közé tartozó Parazsakban a thai levesek, curryk, tészták és édességek széles választéka található

Tovább


Most megnyithatja álmai éttermét a Duna-korzón!

Óriási lehetőséget kínál a vállalkozó kedvűeknek a Marriott Hotel. Itt az esély azok számára, akik régóta saját étteremről álmodoznak!
"Vágj bele életed vállalkozásába!" címmel írt ki pályázatot egy Duna-korzón lévő, teljesen felszerelt,jelenleg üresen álló, 110 négyzetméteres étterem üzemeltetésére, amihez a hotel most egy üres éttermet, pénzt és szakmai tapasztalatot ad.

Fotó: Földházi Árpád

A pályázatra olyan pályázók jelentkezését várják, akik tele vannak kreatív ötletekkel, rendelkeznek vendéglátói tapasztalattal, nem ijednek meg a marketing-, üzemeltetési és üzleti tervek elkészítésétől. Azokat a vállalkozó kedvű pályázókat, akik eddig anyagi forrás hiányában nem tudták megnyitni álmaik helyét. Pályázni egyénileg és csapatban is lehet.
A pályázóknak három hetük van a részletes koncepciójuk, üzleti tervük és étlap-, illetve dizájnelképzeléseik benyújtására.

A pályázatok közül a Marriott Hotel menedzsmentje és az anyavállalat képviselői választják ki a legjobb öt pályázatot. A kiválasztott öt pályázónak pedig egy úgynevezett cook-off keretében kell majd bemutatnia koncepcióját és elkészítenie egy-egy ételt is, amit a hotel vezérigazgatója, Rick Enders, Mautner Zsófia és Jókuti András gasztrobloggerek és Bíró Lajos a helyszínen értékelnek.

Fotó: Földházi Árpád


A verseny nyertese megkapja a már előkészítés alatt álló éttermet és 40 000 dollárt. Ebből az összegből 30 000 dollárt a vendéglátóhely infrastruktúrájára és egy teljesen felszerelt konyha kialakítására kell fordítania – a hotel segítségével. 10 000 dollár felhasználásáról viszont teljes mértékben a nyertes dönt, közel hárommillió forintot kap arra, hogy teljesen olyanná alakíthassa a helyiséget, amilyennek álmaiban elképzelte.

A július közepén nyíló étteremben a nyertes a Budapest Marriott Hotel alkalmazottjaként étteremvezetői pozíciót kap, valamint részesedést az étterem mindenkori bevételéből.

Tovább


Reblog