Még nem láttuk, de most négy 3D-s térképen is megnézhetjük Budapest föld alatti objektumait. Zsoldi Katalin, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék doktorandusza többéves kutatómunkájának eredménye, hogy most 3D-ben megnézhetjük Budapest földalatti rendszerének négy fontos pontját, a Gellért tér, a kőbányai alagútrendszer, a II. János Pál pápa tér – Keleti pályaudvar alatti területet, valamint az F-4 atombunkert. 

alagútrendszer óvóhely atombunker földalatti underground Budapest
Fotó: Hajdú D. András [origo] 

A 3D-s ábrázolás lehetővé teszi, hogy valós képet kapjunk a létesítmények valódi helyzetéről, azok egymáshoz való viszonyáról, felszín alatti mélységéről. A térkép interaktív, Zsoldi Katalin honlapján 3D-ben és sztereoszkopikus formában is megtekinthető. 

A több mint 30 km-es kőbányai pincerendszer egyes járatainak belmagassága és mélysége eltérő. Mai területe a X. kerületi önkormányzat és a Dreher sörgyár tulajdonába tartozik. Jelenleg raktárként funkcionál, gombát termesztenek benne, időnként maratoni futás helyszíne, vagy mélymerülő búvárok gyakorolnak ott.

Deák téri videón a metróvonalak mellett jelölve lettek az egyes vonalak állomásai, az aluljáró a metróvonalak állomásait összekötő alagutak, a sötét rózsaszínre festett pincék és a narancssárga színre festetett óvóhelyek és sötétlila mélygarázsok. 

A Rákosi-féle atombunker, az F-4 objektum egy egykoron titkos H betű alakú objektum volt, amely a Szabadság tér és a Kossuth Lajos tér között található, de az Országházhoz nem csatlakozik. A föld alatti óvóhely 16 emelet mélyen, 3500 négyzetméteren, 2200 ember befogadására alkalmas. A bunker az M2-es metró építésével egy időben készült. A Magyar Dolgozók Pártjának (egyben megrendelő) székházából lépcsőn és liftből volt elérhető. A 3D-s térképen a Szabadság tér alatti területen a metróvonalak, az aluljáró, alagutak, illetve az Deák téri objektum színeihez igazodva a pincék, az óvóhelyek, mélygarázsok és a főgyűjtőcsatorna látható.

A Szent Gellért tér alatti világban a metróállomáson kívül jól látható a kékkel jelölt ősforrás, amely régen a Gellért fürdő vízutánpótlását biztosította. A Gellért-táró gyakorlatilag egy alagútrendszer, amely a Gellért, a Rudas és a Rácz fürdőt köti össze egymással. Az alagútban fürdőket ellátó termálvizes kutak láthatók, sötétzöld jelöléssel pedig a Gellérthegyi sziklatemplom. 

A II. János Pál pápa tér alatt egy állítólagos alagút nyomvonala látható. A források szerint ez az alagút a kommunista rendszer idején használt járatrendszer volt, amelyben akkoriban emberek százai tűnhettek el.