Péntek délután rendezi meg az Artemisszió Alapítvány, az Európai Integrációs Alap finanszírozásával a migráns nők beilleszkedését támogató programjának záró rendezvényét. A program Budapesten élő, Európán kívüli országokból származó bevándorló és magyar nők közös részvételével szeretné közelebb hozni hozzánk a migráns nők helyzetét és beilleszkedésüket.

A program fókuszába azért a migráns nőket állították – és nem a férfiakat –, mert kutatásokra alapozva a program szervezőinek meggyőződése, hogy migránsként élni egy másik kultúrában nehéz ugyan mind a férfiak, mind a nők számára, a nők mégis többszörösen hátrányos helyzetbe kerülnek. Ennek oka lehet az országváltás, az egyén szakmai identitásában okozott törés (például elvesztette a munkáját, nem tud a saját szakmájában, a végzettségével elhelyezkedni, váltania kell), vagy azért, mert a családon belüli szerepe változott meg, elvesztette a személyes közösséget, kapcsolati hálóját, családi hálózatait. Ilyen szempontból a nők sérülékenyebb csoportot alkotnak. Arról nem is beszélve, hogy sok nő esetében az is meghatározott kulturálisan, hogy lehetnek-e férfiakkal egy térben, egy munkahelyen, egy munkacsoportban, vagy sem.

           Amikor a barátaid megkérdezik, hol is van Magyarország....

Az alapítvány azért hozott létre egy olyan csoportot, ami csak nők számára volt elérhető, hogy ezáltal is  biztosítsák számukra a biztonságos közeget, egy olyan közeget, amelyben meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, élményeiket, veszteségeiket, és amelyben közösen, egymást elfogadva és támogatva tudnak azon dolgozni, hogy sikerüljön újra felépíteniük, megerősíteniük önképüket, stabilitást hozni az életükbe, segíteni értelmet, belső motivációt, erőt találni a külföldön élés nehézségeihez.

            Amikor megkapod a tartózkodási engedélyt....

Az est során különböző művészeti projektek részesei lehetünk. A Rania Mleihi által rendezett „Buda-Pest and more!” című filmben Budapest ismert és kevésbé ismert tereinek bemutatásán keresztül válaszolnak a film szereplői az „És mennyire érzed otthon magad?” kérdésre.

A Hollét című színházi bemutató Somfai Barbara (színjátszó rendező) és Végh Panni (kulturális antropológus és tréner) rendezésében színpadra állított performansz során konkrét és szimbolikus formákban jelennek meg olyan témák, helyzetek, gondolatok és érzelmek, amelyekkel a résztvevők a mindennapjaikban találkoznak. Olyan témakörök bontakoznak ki, mint például a „ki vagyok én”, „távol otthontól”, „hogyan lehet elrontani egy beszélgetést egy bevándorlóval” – mindez elemelve, egy mesén keresztül jelenik majd meg a darabban. Az előadás nem egy történeten alapuló előadás, mivel a fókusz nem a művészeti termék előállítására koncentrál, hanem a csoport létrehozására, a közös megélésre, megosztásra.

A szereplők különböző hátterű, korú, származású nők, akiket Budapest és az ittlét köt össze. Van, aki már évek óta Magyarországon él, van, akit a gyereke tanulása hozott ide, van, akit a kaland vagy a szerelem.

A workshopok – mint például a Video workshop (GIF-készítés), a Living library és a MOMAP egyéni tanácsadást bemutató workshop – a projektben használt szolgáltatásokat és módszereket mutatják be.

A rendezvényről bővebben itt található információ.