Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bútorozza be a főváros parkjait!

Újabb, a budapesti közterek megújítására hívogató pályázatot írtak ki. A pályázóknak lehetőségük van arra, hogy maguk tervezzék meg a főváros parkjainak és köztereinek padjait, kukáit, parkberendezési tárgyait. A 3,5 millió összdíjazású pályázatra a fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében várják az általános és középiskolások, egyetemisták és a profi formatervezők és belsőépítészek ötleteit.

Elsősorban olyan parkberendezési tárgyakat várnak, amelyek egyszerűek, szépek, ötletesek, korszerű technológiával elkészíthetőek és könnyen sokszorosíthatóak.
A precízen és mindenre kiterjedően megfogalmazott pályázat szerint a tervezés során mindent figyelembe kell venni, ami egy közparkban érheti a köztéri tárgyat. A pályázaton várhatóan a legkapósabb tervek a vandálbiztos, újrahasznosított alapanyagú, olcsón fenntartható, környezetbarát, lehetőség szerint egymásra építhető, bővíthető funkciókkal fejleszthető tárgyak lesznek.

A nyertesek közül az iskolások, egyetemisták és profik között is 3-3 díjat sorsolnak ki. A diákok kategóriájában az első díj 240 000 Ft, az egyetemistáknál 600 000 Ft, míg a profi kategóriában, 1,1 millió forintot kap a nyertes. A pénzdíjak mellett a nyertes pályamunka prototípusát kiemelt zöldterületen fogják kiállítani 3 hónapon keresztül, egy kiállítás keretén belül valamikor 2015 nyarán. Pályázni 2015. március 6-ig lehet.  A pályázatról bővebb információ itt található.

Tovább


Hol, mi készül a belvárosban? – Elkészült a belváros iparosműhely térképe

Budapest az ipar ágazati és a belváros városszerkezeti változásai következtében jórészt elveszítette régi, nyüzsgő kisiparos műhelyeit. Az ingatlanbérletek drágultak, egyes vállalkozások tevékenysége nem illeszkedett a belső kerületekhez – mindez sok esetben a műhely megszűnésével vagy külső kerületekbe való költözésével járt. De szerencsére maradtak és születtek is kisvállalkozások, műhelyek, labok a belvárosban. Elég csak végigmenni a Wesselényi utcán, ahol szépen megfér egymás közelségében a kárpitos, az ötvös, és a cipőkészítő műhelye.

A Design Terminál és a BME hallgatóinak közös felmérése is azt a feltételezést cáfolja, szerencsére, hogy az iparos műhelyek teljesen eltűntek a belvárosból. A felmérés eredményeképpen a Nagykörút által határolt területen több mint 200 ma is működő, akár több mint százéves családi vállalkozásra, évtizedek óta működő mesterműhelyre, valamint fiatal alkotócsoportok bemutatótermeire találtak.

A műhelyek egy része utcafronti helyiségben, belső udvarokban, pincékben működik. Olyan mesterségekre lelhetünk még a belvárosban, mint a kalapgyártó, cipőkészítő- és javító, ruha-, paplan-, kefe-, hangszer-, csillár- és kesztyűkészítő.

Az alábbi képen a Klauzál téri Mihályi és társa kárpitos műhelye, akik épp nem találhatók meg a térképen. 

‪‎A Hol, mi készül a belvárosban? Ötletgazdái szerint a budapesti belvárosi kreatív iparos műhelyek egy térképen való megjelenítése egyrészt megkönnyítheti a tervezők és a műhelyek egymásra találását, együttműködését, másrészt jól értelmezhető útmutatást ad a lakosság számára is, hogy milyen szolgáltatásokkal élhetnek a saját környezetükben.

A kutatás nem ért véget az adatok térképre vitelével. A Design Terminál további célja az is, hogy alkotói workshopokat és nyitott műhelyeket szervezzen ebben a témakörben, valamint, hogy segítsen megtalálni a közvetítő csatornát a fiatal szakemberek és az utánpótlás híján bezárásra ítélendő műhelyek között

Bővebben a programról és a térképről a program oldalán lehet olvasni. 

Tovább


2 in 1: Tűzcsapból ivókút

A Budapesten debütáló vízfakasztó projekt négy építészhallgató - Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófi és Zoletnik Zsófia - nevéhez fűződik.

A Design Terminál ügynökség Smart City Lab című városfejlesztési célú pályázatára beadott nyertes projekttel lehetőségük van arra, hogy a főváros különböző pontjain található tűzcsapokat a mindennapokban is használható ivókutakká alakítsák úgy, hogy eközben a tűzcsapok eredeti, tűzbiztonsági funkciója sem fog megsérülni.

Az elképzelésük a józan gondolkodáson alapul. Budapesten az elmúlt években radikálisan csökkent az ivókutak száma. Ezzel párhuzamosan a többszörösére nőtt a palackozott ásványvizek fogyasztása, többszörösen terhelve a környezetet. A nyári hőségriadók idején a közterületi ivóvíz hiánya miatt a Fővárosi Vízművek zacskós ivóvízzel próbálja enyhíteni a lakosságot a kánikula átvészelésében, miközben a város forgalmas csomópontjaiban jó minőségű ivóvízzel ellátott tűzcsapok találhatók. A négy lány azt találta ki, hogy egy új, ivóvíznyerés céljára kialakított gépészeti szerelvényt a csapokra szerelve ivókutakká alakítják a tűzcsapokat úgy, hogy szükség esetén a tűzoltóság továbbra is tudja használni őket.

Szeptember végétől novemberig a városban 11 tűzcsapot alakítanak át ivókúttá is. Azt, hogy a későbbiekben a projektet milyen mértékben hasznosítja a Fővárosi Vízművek, az majd az első tűzcsapok fogadtatásától függ.

A beüzemelt kutak elérhetőségei:

  1. VIII. Rákóczi tér 1. (egyelőre nem üzemel)
  2. VIII.  Blaha Lujza tér 1.
  3. VII. Kazinczy utca 29-31.
  4. VII. Dob utca 34.
  5. IX. Ráday utca 2.
  6. V. kecskeméti utca 5.
  7. V. Károlyi utca 16.
  8. V.Károly körút 28-30. (Gerlóczy utca sarok)
  9. V. Erzsébet tér 5.
  10. V. Sas utca 10.
  11. VI. Dalszínház utca 10.  

Volt szerencsénk fotózás közben találkozni Zoletnik Zsófiával, aki épp a kiskörúti kutat tesztelte. Elmondta, hogy a 11 kútból eddig 10-et üzemeltek be. 

Az Erzsébet téri kutat egyelőre még se ő sem én nem találtuk meg. De amit megtaláltam, azok jól működnek. És finom a víz!!

Tovább


Reblog