Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Imprimé és Parisette! Adventi készülődés a Goldberger örökség nyomában

Van Budapesten, pontosabban Óbudán egy múzeum, ami kiállítása mellett tematikus programjain a divatra is koncentrál: ez az Óbudai Múzeum filiáléjaként működő Goldberger Textilipari Gyűjtemény. A múzeum egy éve megnyitott új állandó kiállításának fő témája a Goldberger család és gyár története. A Goldberger névhez olyan fogalmak kötődnek, mint textilgyár, innováció, divat, világhír, kékfestőműhely, és még sorolhatnám. A Goldberger-örökséghez is kapcsolódó programokkal várja a múzeum az érdeklődőket az adventi időszakban is.

A 2013 szeptemberében átadott új kiállításról bátran állítható, hogy Magyarország egyik legszebben felújított ipari műemlékének egyik legmodernebb múzeumi technikákat alkalmazó kiállítása. 

Ez pontosan az a hely, ami leszámol az unalmas, porosodó kiállítótér fogalmával. Itt egy gondosan, egységes belsőépítészeti koncepcióval megtervezett és kivitelezett, minőségi anyagok felhasználásával kialakított kiállító- és fogadó terekről, tematikusan jól és precízen összeállított, a mai kor különböző felfogásait bátran alkalmazó kiállításról beszélhetünk.

A gyár fejlődésének bemutatása mellett számos interaktív elem teszi megérthetővé pl. a textilnyomás különböző fejlődési fázisait, de akár 1920-as modelleket is felöltöztethetünk egy számítógépes program segítségével. Külön vetítőben látható például az a Goldberger variációk c. film, melyben a rendező a gyárat alapító család még élő leszármazottjával, Goldberger Friderikával járja be az egykori gyár területét, felidézve a régi emlékeket és rögzítve a pusztulást.
A Goldberger gyár törzsépületébe, a család egykori barokk lakóházába 1992-ben költözött be a Textilmúzeum és hét évvel később nyitotta meg állandó kiállítását. Az alapítványi fenntartású múzeum azonban időközben anyagilag ellehetetlenült, így került az épület és a gyűjtemény a III. kerület helytörténetét bemutató Óbudai Múzeumhoz, amely 110 millió forintos önkormányzati és pályázati támogatásból felújította az épületet illetve abban egy teljesen új alapokra helyezett kiállítást rendezett be. Törekvésüket siker koronázta, hiszen idén tavasszal elnyerték az Év Múzeuma címet is, mely hosszú évek munkájának eredményei mellett az új projektet is igazolta. 

A Goldberger gyár alapjait a Lajos utcában (136-138.) Goldberg Ferenc 1784-ben egy kékfestő üzem létrehozásával alapozta meg.  Az egykor néhány fős manufaktúraként induló üzemet, a család egymást követő generációi modernizálták és termékeikkel világhírű vállalattá fejlesztették. 1810-től a gyár irányítását Ferenc fiának, Sámuelnek adta tovább. Az 1848–49-es szabadságharc honvédjeit és az első világháború idején a hadsereget is ők látták el egyenruhákkal. A család a gyárral elért sikerekért 1867-ben nemesi címet is kapott, ekkor változott meg a nevük Buday-Goldbergerre. Goldberger Bertold idején, a XIX. század végén továbbfejlesztették a többszínnyomás technikáját, ez a gyár korszerűsítésének egyik legfontosabb időszaka. Bertold fia Goldberger Leó, apja kérésére kapcsolódott be a vállalat működtetésébe, majd lett apja halála után a cég igazgatója. 

Leó vezette be többek között a selyemhez hasonló, fényes puha műselyem anyagot a Parisettet, a filmnyomást és a szintetikus indigó színezéket. A hatalmas exporttevékenységet folytató, vállalkozó szellemű, nemzetközileg is elismert gyár az 1920-30-as években élte fénykorát.

A háború után a vállalat elveszítette exportpiacát és korlátozták működési területét is. 1948-ban Goldberger Textilművek és Kereskedelmi Rt. néven államosították, majd 1949-ben más textilgyárak beolvasztásával nemzeti vállalattá alakították. Az átszervezések során a kelenföldi és óbudai gyárakat önállósították, majd 1963-ban a textilipar egy újabb átalakulási fázisában az óbudai központban létrehozták a „Panyova”-t, a BUDAPRINT Pamutnyomóipari Vállalatot, ami már nem tudta a könnyűipar és a piacgazdaság változásaival tartani a versenyt. Így 1997-re a vállalatot felszámolták, ezzel a több mint 200 éves cég megszűnt.

Goldberger Leót felsőházi tagsága sem tudta megmenteni a koncentrációs tábortól, 1945-ben a mauthauseni tábor felszabadításakor vesztette életét. Lánya, Goldberger Friderika, 1989-ben hazajött megnézni a gyárat, amikor fel is ajánlották neki, hogy befektethetne az akkor már igencsak halódó Budaprint Goldberger Textilművekbe, amit elutasított, de felajánlotta, hogy megpróbál befektetőket keresni. 

Friderika asszonynak a Magyar Állam kárpótlásként mindössze 5000 dollárt adott és még azt sem engedték, hogy egy emléktáblát helyezhessen el a Vörösmarty tér 4. sz., az édesapja által építtetett bérház (a család egykori otthona) falán.

Az egyébként textilipari tanácsadó céget vezető 91 éves Friderikából unokája, a félig magyar, félig francia fotós, Sacha Goldberger szuperhőst és médiasztárt csinált. 

A Super Mamikaként elhíresült Friderika időskori depresszióban szenvedett, ezért unokája kitalálta, hogy beöltözteti bizarr jelmezekbe és szupermenhez hasonló helyzetekben lefotózza. A projekt akkora sikerrel járt, hogy az erre létrehozott MySpace oldal majdnem 2100 követőt vonzott be.

Budapesten több, egykori Goldberger épület még ma is áll. Az egyik a már említett egykori gyár épülete Óbudán, a Lajos u. 136-138. sz. alatt. A másik a Vörösmarty tér 4. szám alatti egykori Goldberger-iroda- és divatház (mai Medimpex Palota), amelynek a földszintjén a Parisette kávéház és klubja működött. 

Itt mutatták be divatbemutatókon legelőször a legújabb fehérnemű, ruha- és blúz-kollekciókat, 1929-től pedig Miss Parisette szépségkirálynőt is választottak.

A harmadik Goldberger ház az Arany János utcában áll, ma a Közép-Európai Egyetem Archívumának épülete. 

Ezt az eredetileg valamikor az 1830-as években épített kétszintes házat, 1910-11-ben építették át Goldberger Sámuel és Fiai Rt. részére korszerű irodaházzá. 

Itt alakították ki a textilgyár központi irodáit, rajztermét és nagykereskedelmi üzlethelyiségeit.

A Golderberger textíliák

Az 1920-as években Goldberger Leó kizárólagos jogot vásárolt a német Bemberg elnevezésű műselyemcérna magyarországi felhasználására. Az évekig tartó kísérletezés során 1929-ben piacra dobták az ebből készült Parisette fantázianevű textilt, ami hatalmas siker lett. A régi durva, merev műselymek helyett puhán omló, nemes fényű, rugalmas, jól mosható anyagra a legszebb párizsi mintákat nyomták, mindig a vevők igényeihez alkalmazkodva. 

Emellett olcsó volt, így nem véletlenül mondták róla, hogy: „A parisette a szegény nő luxusa, a gazdag nő öröme. A demokrácia diadala a divatban!” 

A magyar textilipar történetében egyedülálló a Parisette és nyomában a további Bemberg műselyem anyagok sikere. Az ezeket népszerűsítő plakátokon a kor ünnepelt színésznői (Dajka Margit, Turay Ida) reklámozták a különféle Bemberg-kreációkat vagy éppen harisnyákat, de ilyen anyagok népesítették be a báltermeket, a színpadokat és a kirakatokat is! 

Az 1930-as Operaházban megrendezett Seherezádé című előadásban például nemcsak díszletek, hanem a jelmezek is Goldberger-Bembergből készültek. 

A ruhaanyagok világhírneve Európán kívül Amerikáig, Kanadáig, Egyiptomig is elért, amit a párizsi (1937) és a new yorki (1939) világkiállítás sikerei is bizonyítottak. 
Az adventi időszakban a múzeum a Goldberger család textilipari örökségéhez kapcsolódó programokkal várja látogatókat. Lesz sminkbemutató és előadás a 2014-es téli és ünnepi trendekről, tárgyalkotó műhely a retextil jegyében, Hogyan működik a gép? Tematikus tárlatvezetés, kékfestésről gyerekeknek és Kontextus - Imprimé! Divat a két világháború között címmel előadás az 1920-as, 30-as években divatos ragyogó színű, mintás selyem- és műselyem anyagokról.

A programról bővebben leírást a múzeum honlapján lehet olvasni.

Fotók forrásai: 

Tovább


Kulturális keveredés a nyíló combok erdein túl

Budapest ezen a hétvégén is kulturális özönvizet zúdít ránk. Pazar kínálattal nyitnak az őszi fesztiválok. Már október harmincadikán elkezdődött a Múzeumok őszi fesztiválja, ma nyit a Cafe Budapest és Design hét. Lesz Japán filmhét a Toldiban. A Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválján újabb helyek nyílnak meg. A zenei kínálat hétvégi csemegéje az UH Fest. Szemelgettünk, hogy szemelgethessetek.

A Cafe Budapest kínálatából a Recirquel Újcirkusz Társulat: Párizs éjjel című előadása a harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét, és az elveszett illúziókat állítja színpadra. Az előadás mellett koncertek, kortárs performance-ok és a belvárosi romkocsmákból induló Irodalmi vándorcirkusz fináléja is várja a látogatókat.

Előadás kezdete: 2014. 10. 03. 20 óra

Az előadásról bővebben itt olvashattok.

„A nyíló combok erdein túl” című irodalmi pódium műsor nem hagyományos módon tálalja számunkra az irodalmat. A műsorban újra életre kel az egykor nagy sikerű kabaré, a Legénytoll. Győrei Zsolt bemutatja nekünk a maga által teremtett középkori magyar költő, Velemi Névtelen pimasz, pajzán, sokszor panaszos verseit. A műsor vendégei lesznek Kiss Judit Ágnes, Lackfi János és Szálinger Balázs.


Program címe: Válogatás a Velemi Névtelen verseiből
Helyszín: Városháza Park
Időpont: 2014. október 5. 19.30
Bővebben a Cafe Budapest honlapján.

Ha moziba szeretnétek beülni, akkor én a Japán Alapítvány őszi válogatását ajánlanám a Japán filmhét keretében a Toldi moziban. A mai Japán arcait bemutató filmek két fő témája a katasztrófákkal való szembenézés és azok feldolgozása, az őket követő újrakezdés, valamint a fiatalság, mint a mai japán társadalom tükre és jövője. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal, igény szerint magyar hangbemondással vetítik.

A Virágok az égben – a nagaokai tűzijáték című filmben Nagaoka város és a tűzijáték történetét ismerhetjük meg az újságíró Rieko szemein át, aki édesanyja révén maga is a Nagaszaki bombázás „túlélője.” A lány volt szerelmét, Kenicsit látogatja meg Nagaokában, akivel fiatalabb korában különös körülmények között szakított. A látogatás Rieko számára a múlt megismerésébe és a kollektív emlékezésbe vezető katartikus szellemi utazássá válik.

A könnyedebb, Jonoszuke története című film egy Tokióba költözött 18 éves fiú pezsgő egyetemi életét mutatja be szerelemmel, szambával, barátokkal vegyítve.

A filmhétről bővebben a Japán Alapítvány és a Toldi mozi oldalán és a Facebook-eseményoldalakon olvashattok.

Szombaton újra köszönthetjük a Placcc-ot. A Nyitva! Fesztiválon három hétre a Teleki tér 7. szám alatt, a Rádió C egykori telephelyén megnyitja kapuit a Placcc Point, a Placcc pop-up találkozóhelye és showroompontja, ahol egyfelől a művészet hagyományos helyszínein kívül tevékenykedő, helyszínspecifikus és köztéri művészeti alkotók mutatják be városi projektjeiket. A szombati nyitónapon lesz workshop az E-cherry Adománybolt támogatásával és fiatal képzőművészek vezetésével, ahol ki-ki elkészítheti saját VIII. kerületi szuvenírtárgyát. Lesz Placcc Talk a Gólya, Frisco, Kesztyűgyár, Közösségi Szociális Szövetkezet és Valyo közreműködésével. És lesz elmaradhatatlan Placcc Point nyitómulatság kiállításmegnyitóval és zenével.

A programról bővebben a Placcc Point eseményoldalán olvashattok.

Elindult a Designhét. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény Pop-up kiállítás fiatal designerekkel című bemutatkozási lehetőség biztosításával támogatja a kreatív ipar fiatal tehetségeit, kezdő tervezőit, márkáit. Ezúttal négy fiatal tervező mutatkozik be a kiállításon: Panni Véssey, Twofold Concept, Alma Abonyi és az Oh my deer!. A márkák karácsony előtti friss kollekcióival (ékszerek, táskák, ruhák) találkozhatnak a látogatók, valamint meg is vásárolhatják őket. A megnyitó ma 17 órakor van, de a kiállítás megtekinthető 2014. 10. 03-tól 2014. 10. 12-ig.

A kiállításról bővebben az eseményfalon olvashattok.

Ha buli, akkor szombaton a Trafiq  jóvoltából, az 1 éjszaka Párizsban című show keretében egy éjszakára a féktelen kacérság és a tomboló vágyak utcájává alakul át a Hercegprímás utca.

Ha pedig zenére vágytok, akkor ne hagyjátok ki az UH FEST kínálta zenei csemegéket sem. Ma este Dungeon Acid, Lorenzo Senni, Wilhelm Bras, The Stanley Maneuver (DJ set), Galactic Jackson & Gördön (DJ set) őrületes keveréseit a Toldi klubban.

Az programról bővebben a Facebook-eseményfalon, az UH FEST többi programjáról pedig a fesztivál weboldalán olvashattok.

Tovább


Reblog