Balesetveszély miatt átmenetileg nem látogatható a svábhegyi Jókai-kert. A szitáló eső fokozatosan ráfagyott a fákra, bokrokra, fűszálakra és rövid idő alatt csillogó "gyémánt-parkká" változtatta a területet. A jégréteg az éjszaka folyamán tovább hízott, és kedd reggelre már soha nem látott töréskárokat okozott az időjárás a védett természeti területen. A pár éve pályázati forrásból újjászületett kert fái a 2-3 cm vastag jégpáncél súlya alatt megtörtek, és a magasból lezuhanó - sokszor kar-, esetenként combvastagságú - ágak az alattuk levő növényzetet is tönkretették. 

 

Jókai Mór a kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - elhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített, és a szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenye- és diófákat ültetett. A ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi villa kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak.

Az író halála után a kert gazdát cserélt és fokozatos hanyatlásnak indult, és az épületet rossz állapota miatt lebontották. A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert. 

A Jókai-kert programjairól bővebben itt található információ.