Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A putyini Oroszországtól a manhattani prekoloniális erdőig. Hétvégi programajánló

Ha film…

Akkor fantasztikus archív és új filmekből lehet válogatni a hétvégén kezdődő orosz filmhéten az Örökmozgóban. Lesz a Jégmezők lovagja Szergej Eizensteintől, Tarkovszkijtól az Áldozathozatal, Alekszandr Szokurovtól az Orosz bárka című film. Az új filmek között köszönthetjük Andrej Zvjagincev 2014-es cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját elnyert Leviatán című filmjét. Andrej Zvjagincev alkotása egyszerre humorosan, költőien és kőkeményen mutatja be azt a világot, amelyben a politikus mindenható: ura életnek és halálnak. A történet a putyini Oroszországban játszódik, de nekünk is ismerős lehet, írják az origo.hu oldalán.

Ha filmklub...

…akkor vasárnap a Friscóban Mijazaki-filmklub, ahol most a Nauszika – A szél harcosai és a Totoro – A varázserdő titka című filmeket lehet megnézni.

Ha színház…

…akkor, aki még nem látta, válassza bátran Bodzsár Márk W. úr üzen című darabját az Átrium Színházban, mert ez az utolsó előadás. A W. úr üzen a Chandler-krimik és a film noirok világát idézi meg, de nem a harmincas évek fülledten elegáns Los Angelesében játszódik, hanem napjaink Budapestjén. A figurák a képzelet szülöttei, és mindannyiunk nagy szerencséje, hogy csak az előadás világában léteznek. És vajon ki játssza W. úr szerepét? Börcsök Enikő.

Ha kiállítás...

…akkor a hamarosan bezáró Szépművészeti Múzeum kamarakiállítását érdemes nem kihagyni. Alan Sonfist New York-i képzőművészt a land art, az earth art, illetve az environmental art (környezeti művészet) nevű irányzat ma élő legismertebb alakjaként tartja számon a művészettörténet. A művész 1965-ben Manhattanbe tervezett, és 1978-ban a legkorábbi köztéren álló land art-műként felavatott Time Landscape (Időtájkép)című munkájával vált ismertté.

Ebben az alkotásban egy mesterségesen létrehozott prekoloniális erdő, az újkori telepesek odaérkezése előtti vegetáció rehabilitációján keresztül mutatja be a metropolis őshonos élővilágát.

Ha buli….

...akkor szombat este az Aurórában Butterfly Effect. A Butterfly Effect a dzsessz, a népzene, a hiphop és a klasszikus zene elemeit ötvözi.  A zenekarban jól ismert zenészek – Kardos Dániel, Vázsonyi János, Dömötör Tamás – zenélnek, és Magyar Bori énekel. A koncert után posztklezmer diszkó lesz!

Tovább


Aranyvonat, döglött ló – exkluzív kirándulás a közönség előtt elzárt Román Csarnokban

Az elmúlt hetekben, a múzeumi negyed megépítését megerősítve, a Szépművészeti Múzeum elkezdett csomagolni, előkészíteni a múzeum bezárási folyamatait. Az Új Nemzeti Galéria megépülése után ebbe az épületben helyezik a Szépművészeti Múzeumot.

A múzeum viszont ebben az időszakban sem hagyja cserben a látogatóit, és egy olyan videoklip-sorozatot indított, amely exkluzív belépő azokra a múzeumi helyekre, ahová a látogatóknak eddig szigorúan tilos volt a betekintés.

A sorozat első filmje a Román Csarnok kiürítési munkálatairól szól, majd a gyűjtemény számára kialakított raktárak építésének bemutatásával kezdődik. A filmben a Szépművészeti egykori főigazgatója, Garas Klára művészettörténész mesél a Román Csarnok eddig a közönség számára fel nem tárt titkairól, a döglött ló esetéről, az aranyvonatról, Courbet a Rózsadombon talált, Birkózók című festményéről és Tiepolo Kőszeg határában talált képéről.

A Román Csarnokról egy régebbi írás itt olvasható, Magócsi Márton fotói pedig ezen a linken érhetőek el.  

Tovább


Internetadó vagy virtuálisan látogatható múzeumok

Gátolhatja az internetadó a magyar látogatókat a múzeumok virtuális térben fellelhető anyagainak meglátogatásában. Ha ezt a tényt mégis elfelejtjük, akkor máris virtuálisan bejárhatjuk a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot, a Magyar Nemzeti Galériát és az Iparművészeti Múzeumot.
 

A 2010-ben megnyitott, párizsi székhellyel működő Google Kulturális Intézet célja a múzeumok, egyetemek és más gyűjtemények anyagainak digitalizálása és megosztása az online közönséggel. A Google Art Projecthez eddig több mint ötszáz múzeum csatlakozott, ilyenek pl. a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi, a londoni British Museum és a bécsi Kunsthistorisches Museum.

A Magyar Nemzeti Galéria 52, a PIM 48, a Szépművészeti Múzeum 151, a Magyar Nemzeti Múzeum 45 és az Iparművészeti Múzeum 103 alkotása nézhető meg virtuálisan az intézet weboldalán. Az Iparművészeti Múzeum esetében még arra is van lehetőségünk, hogy „street view-val” bejárjuk az épületet. Az alkotásokat több kategória szerint csoportosították, például gyűjteményi, szerző, anyag, esemény, hely, személy, megjelenési forma és dátum alapján.

Az intézmények négy különböző digitális megjelenési formát vehetnek igénybe. A virtuális galéria gyűjteményi tárgyakat nagy felbontású fotóval és angol nyelvű leíró adatokkal mutat be. A Gigapixel egy kiválasztott műtárgyról rendkívül nagy felbontású fényképet tartalmaz.

A kiállítóterekben a virtuális sétán keresztül lehetőség van a múzeumi terek bejárására. A virtuális kiállítás pedig tematikus gyűjteményi válogatások megjelenítésére alkalmas.

Tovább


Öt múzeum épül a Ligetben, a PeCsát lebontják

Nyílt, nemzetközi tervpályázatot írtak ki a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre - derült ki hétfőn, a témában megtartott sajtótájékoztatón.

Öt új múzeumi épületbe hat múzeum költözik majd:
- Új Nemzeti Galéria
- Ludwig Múzeum
- Néprajzi Múzeum
- Magyar Zene Háza
- Fotómúzeum Budapest
- Magyar Építészeti Múzeum

Liget Budapest

Tervrajz Kép forrás: Szépművészeti Múzeum

Az ingyenes pályázat kétfordulós, 870 ezer euró összdíjazású és a beérkező pályaműveket tizenegy fős nemzetközi zsűri bírálja el. Az első forduló augusztusban zárul le, a végeredményt decemberben hirdetik ki.

A zsűri elnöke Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos; a társelnök Wim Pijbes építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója. *

Liget Budapest
A Liget Budapest tervpályázatának nyitóoldala

A szájt angol nyelvű, de át lehet kattintani magyarra is, viszont a pályázatot angolul kell leadni. Sőt, akinek kérdései merülnek fel, azokat is csak angolul tudja feltenni a türkiz színű honlapon március 13-áig. A pályaművek beérkezési határideje 2014. május 27. Az eredményhirdetés a tervek szerint decemberben lesz.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón azt mondta: „Ilyen tervpályázat utoljára száz éve volt”, majd kulturtörténeti jelentősségű beruházásnak nevezte a projektet.

A jelenlévők között aggályos hangok merültek fel a Városliget zöldfelületeinek eltűnése miatt. Baán erre azt mondta, hogy június 30-áig a főváros fogja szabályozni, mekkora lesz a zöld felület aránya. Most 60 százalékosnak mondta a tényleges zöld terület nagyságát, ám „ez a zöld felület nőni fog a fejlesztések során" - mondta. Azt is kijelentette, hogy sportpályák nem fognak elveszni a Ligetből, legfeljebb más helyre kerülnek majd.

Többen nem értenek egyet a tervezett átalakításokkal, ezért petíciót indítottak a Városliget megmentése érdekében. Ők ezt írják: "A barbár beépítési tervet élesen ellenzi sok civil aktivista, építész és urbanisztikával foglalkozó szakember. Ezúton kérjük, hogy amennyiben Ön is egyetért érveinkkel, írja alá és terjessze kérésünket saját ismerősei között, hogy együtt meggyőzzük a döntéshozókat és a potenciális pályázókat, hogy ne vegyenek részt a Városliget tönkretételében!" A petíció itt található, ugyancsak két nyelven.

A civil és társadalmi egyeztetések elmaradását és a különféle (pl. környezetvédelmi, turisztikai) hatástanulmányok elkészítését is hiányolták a sajtótájékoztatón - pontosabban azt, hogy ezek nem történtek meg még a jelenlegi fázis, azaz az épületek tervezése előtt. Baán erre azt válaszolta, hogy voltak egyeztetések civil szervezetekkel - akiket nem nevezett meg -, a Corvinus Egyetem pedig jelenleg is éppen munkálkodik azon, hogy felmérje a Ligetbe látogatók igényeit. Baán azt is kijelentette, hogy terveznek még lakossági fórumokat.

A fejlesztésekről Baán egyebek mellett azt mondta, hogy valóban épülnek majd mélygarázsok és meg fog szűnni a rávezető forgalom az M3-asról a Kós Károly sétányra. 

Balog Zoltán az Olof Palme-házról is beszélt, ami ugyan rossz állapotban van, de szeretnének neki funkciót találni.

Pecsa

A PeCsának mennie kell (Fotó: Hajdú D. András)

A Petőfi Csarnoknak viszont nem szeretnének új funkciót találni. Egészen biztosan le fogják bontani, mivel „építészetileg nem méltó arra, hogy megmaradjon” – ahogy Baán fogalmazott. Hogy mikor, az nem hangzott el. Az viszont igen, hogy mi lesz a helyén: rét. Pontosabban Nagyrét.

Itt érhető el a pályázat, itt pedig az ellenpetíció.

* A zsűri további tagjai:
Paula Cadima - építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture)
Fekete György - a Magyar Művészeti Akadémia elnöke (itt belsőépítészként aposztrofálják)
Finta Sándor - Budapest főépítésze
Edwin Heathcote - építész, a Financial Times építészeti kritikusa és a Blood Mountain Alapítvány munkatársa
Henri Loyrette -a Musée du Louvre korábbi igazgatója, a francia Államtanács tagja
Nagy Ervin - országos főépítész (kinevezésekor beszélgettünk vele)
Sáros László György - építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke
Martha Thorne - építész, a Pritzker Építészeti díj ügyvezető igazgatója

Póttagok: Bálint Imre, Cselovszki Zoltán, Fazakas György, Perényi Tamás; és az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) tagot és póttagot is delegál a testületbe a sajtóanyag szerint.

Tovább


Reblog