Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hol fussunk a Margitszigeten?

Feltekerték a Margitsziget pesti oldalán a futószőnyeget. A futópálya helyén egy jó hosszú árok tátong.

Az iskolakezdésre ígért, 350 millió forintos beruházás csúszása azért érinti leginkább rosszul a futókat, mert a felújítás az egyik legnépszerűbb futószezonra esik.

A futópálya bejáratánál a fenntartásért felelős Budapesti Sportszolgáltató Központ információs táblája fogadja és kalauzolja őket más irányba.

Amiatt, hogy véletlenül se tévesszenek irányt a futók piros színű nyilakkal jelzik az átmeneti futóirányokat.

Az átmeneti pálya egyelőre beviszi őket a sziget közepén haladó egyik legnépszerűbb sétányra, ahol a Margitszigeten sétálók és kerékpározók között szlalomozhatnak. A pálya nyugati oldala egyelőre nincs lezárva. Ott még szabad a futás.

Tovább


Így újul meg a margitszigeti futókör

Elkészültek a margitszigeti futókör tervei, az imént hozta nyilvánosságra őket a Városépítészeti Főosztály, miután egy kérdőívben a lakosság is leírhatta, mit akar (annak pedig itt vannak az eredményei). A pálya az őszi iskolakezdésre a tervek szerint elkészül. A lakosság és a szakma javaslatai alapján ezek a leglényegesebb pontok:

1. A legfontosabb, hogy a futópálya szélesebb lesz, minimum 140 centi, de lesznek 1 méter 80 centi széles szakaszok is, plusz a tervek szerint lesz új öltöző, zuhanyzó és wc a MAC épületben. 

margitsziget futókör Kattints és előjön nagyban! (Tervező: Departer Kft.)

2. Ahol a fasorok nem engednék a pálya kiszélesítését, ott a fákat megkerülve kettéválik az út, majd újra összefonódik (Vigyázat tehát hátrafelé futás esetén!)

3. A gyalogosok és futók közötti konfliktus mérséklésére felfestésekkel és táblákkal jelölik majd a különböző funkciókat.

4. Több olyan szakasz van jelenleg, ahol a gyalogos sáv leszűkül, így a gyalogosok kénytelenek a futópályán folytatni útjukat. Az első képen, az R1#-es metszeten láthatóak azok a pontok, ahol erre a problémára a gyalogos sávot leválasztják és elterelik.

5. Lesznek olyan partszakaszok, ahol a gyalogos felület annyira leromlott, hogy szinte nem is létezik; itt kiépítik a gyalogos burkolatot (R2#-R3#).

6. Különböző indulási pontokról kilométert jelző felfestéseket festenek a pályára, hogy minden irányból könnyen számlálható, értelmezhető legyen a megtett távolság. (ábra 1# - a,b,c pontok)

7. Az Árpád hídi átkelőt is felpimpelik kicsit, ahol sávszűkítések, felfestések, táblák késztetik majd lassításra a járműveket.

Kattints rá, és előjön nagyobban!

Még annyit írtak, hogy a közbeszerzés jelenleg nyitva áll, a határidő május 9., mely elképzelhető, hogy néhány nappal kitolódik. A munkálatok júniusban kezdődnek, először a pesti oldalon, aztán jön a budai part. "A sziget folyamatosan használható lesz, a belső és külső betonutak biztosítják majd ideiglenesen a folytonosságot, tehát nem kell oda-vissza rohangálni" - áll a megnyugtató hír Városépítészeti Főosztály közleményében (további ábrák is ott).

Tovább


A Nyugati téren keresse a Sziget látogatóit!

Ilyen ma föntről a Nyugati tér, miután a több ezer külföldi fiatal elhagyta a Sziget fesztivált. A fotókat készítő Szabados Balázs a Sziget+1 nap címet adta a képeinek, és még ennyit írt a helyzetről: "gettóznak az aluljáróban is meg mindenütt". Mármint a nyugati fiatalok a Nyugatinál (elnézést). Amúgy nem tisztára olyan, mintha egy szervezett flash mobot nyomnának?
Nyugati pályaudvarNyugati pályaudvar
Fotók: Szabados Balázs
Update: itt vannak a hátrahagyott romok is. Asszem az önkéntes szemétszedők még útban vannak a Szigetről:
nyugati

Tovább


Tengerparti idill a Sziget északi csücskén

Tele van emberrel a Sziget idei új helyszíne, a Sziget Beach, ahol egy ministrandot alakítottak ki a szervezők, ami tapasztalataink szerint népszerűbb, mint a kenesei strand a legdurvább kánikulában. A szervezők szerint csütörtökön pl. kétezer embr áztatta itt magát. A fesztivál 21 éves történetében idén először jelöltek ki egy rövid szakaszt a fürdőzésre, de a Dunában úszni továbbra is tilos. Mivel kifejezetten sekély részt kerítettek körbe, nincs is igazán lehetőség rá, leginkább csak fröcskölni-tapicskolni lehet a vizet. Az pedig micsoda szerencse, hogy nem mondjuk a Csepel-szigeten van a fesztivál, ahova szépen vinné magával a Duna Budapest összes szennyét.
(Fotók: Pályi Zsófia)sziget strand
A kánikula elől, a buli után a partra menekülnek a fiatalok
sziget strand
A szabályok szerint nem úszhatnak, legfeljebb szügyig ereszkedhetnek a vízbe, és ezt sokan be is tartják
sziget strand
A hűsölő fiatalokra baywatch-ok felügyelnek
sziget strand
Kerítés veszi elejét annak, hogy meggondolatlanul a veszélyes vízekbe hatoljanak
sziget strand
Formája alapján ez a felvétel akár a horvátországi Bolt is ábrázolhatná Brac szigetén, de bármekkora is a hasonlóság, ez bizony a Hajógyári-sziget nyúlványa
sziget strand
A kánikulában a hidratálás elengedhetetlen

Tovább


Vannak is meg nincsenek is romkocsmák a Szigeten

Külön romkocsmanegyedet építettek a Sziget árnyas fái alá, ami a tájékoztató szerint mindenkinek kötelező, aki járt valaha romkocsmában, és annak is, aki még nem. Megnéztük, mennyire idézik anyaintézményeiket és mennyire sikerült hozni a már-már hungarikumnak számító karaktert.

romkocsma szigetRomkocsmák előtt ücsörgő fiatalok a Szigeten. Fotók: Pályi Zsófia

Az jó, hogy itt is ugyanazt az akaratlagos káoszt építették fel Vateráról és bolhapiacról szerzett levedlett bútorokkal, rengeteg raklapbútorral (a helyszín méreteihez alkalmazkodva és a globális raklap divatnak megfelelően, gondolom), lampionokkal és fényfüzérekkel, gyerekkorunkból megmaradt mesetextilekkel. 
romkocsma sziget

Viszont az egyes helyek jellegzetes karakterjegyei csak nagyon ritkán köszönnek vissza. Mondjuk eleve lehetetlen a romkocsma-műfaj kötelező elemét, a kibelezett bérházat árnyas fákkal helyettesíteni. Persze ha idehozták volna a Kazinczy utca életnagyságú mását és valahogy kialakítottak volna egy kis a dohszagot, mindjárt más lenne a helyzet. 
romkocsma sziget

A hat pesti romkocsma közül még a Hegedű utcai Iskolának sikerült leginkább megidéznie önmagát. Ők jól teleraktak egy furgont: hoztak ugrószekrényt, csíkos táblát – különös, hogy éppen cheerleader iskolás lányoknak öltözött hostesekkel. A fák közé a „Reformkor hazánkban” és „Az ókor keleti államai” típusú, méltán utált oktatótáblákat húztak föl, és még az ablakokból kinyúló bábuik közül is van mutatóba egy-kettő. Az mondjuk furcsa, hogy egy Iskola-01 rendszámtáblájú taxit is beállítottak középre, melynek a jelenlétét kicsit nehéz értelmezni, leszámítva, hogy hohó, ugyanaz a rendszámtábla, mint a hely neve.

romkocsma szigetA Wndrlnd egységes művészi-szexes tematikájának egyik eleme

A Wndrland kicsit már unalmasabb, de legalább egységes, artisztikus-szexes tematikát hozott a szentendrei avantgard-művészek stílusában, van pl. a fákon festett szemes fütyi, óriási segg vagy a képen látható szőke hölgy (és szárnyas papírhajó is). Egy rövid szakaszon a margitszigeti szórakozóhely színes falát is megidézik.

romkocsma sziget

Az Instant és a Fogasház együtt költözött be a fák alá, itt a jól felismerhető logókon kívül legfeljebb a lepukkant székek emlékeztetnek az anyaintézményekre. Az Ötkert leginkább csak a pultot befedő ikonikus portrékkal idézi önmagát, az Andrássy útról kitelepült Urimuri pedig aztán tényleg nem erőlködött a designon (nem is romkocsma): náluk egyszerű fehérre befestett raklapok és a saját logó ismétlődnek, ennyi.

romkocsma szigetPihenő külföldi fiatalok

Persze mindezek ellenére/mellett jó a hangulat, jó a helyszín is, legfőbb erénye, hogy árnyékos és közel van a nagyszínpadhoz, de a híres pesti romkocsmák egyéni karaktere nem igazán jött át, bár a bebulizott külföldiek látványa még így is ad egy kellemesen otthonos érzést.
romkocsma sziget(Ide érdemes klikkelni, ha nem szeretne lemaradni híreinkről!)

Tovább

12
»

Reblog